A ja podam przepis na pulpeciki bolońskie, które wczoraj wieczorem zrobiłam na dzisiejszy obiadek - PYCHOTKA!
Pulpety bolońskie: - 1/2 kg mięsa mielonego - marchewka (starta na grubych oczkach) - por (drobno posiekana) - mała kapusta pekińska (drobno pokrojona) - ząbek czosnku - jajko - przyprawy (wegeta, sól, pieprz itd. co kto lubi)
Wszystko wymieszać i uformować pulpety, obsmażyć na patelni i przełożyć do naczynia żaroodpornego. 1/2 litra wody z kostka rosołową zagotować, dodać przecier pomidorowy (mały), zagęścić mąką ziemniaczaną, dodać natkę pietruszki, koperek, bazylię (co kto lubi). Sosem zalać pulpety i zapiec w piekarniku. Można posypać startym żółtym serem. SMACZNEGO!!!
IWA przede wszystkim ja biszkopt pieke tylko i wylacznie w prodizu i nie znam proporcji na blache. moje biszkopty sa bardzo wysokie wiec na blaszce nie wiem jakby to wyszlo.
no to po kolei ubic jajka na puszysta mase, powoli dodawac cukier i caly czas ubijac (na duzych obrotach) jak bedzie duuuzo puszystej masy dosypac make (proszek do pieczenia wymieszac z maka zeby nie byl w jednym miejscu) i ubijac jeszcze chwile
przelac do wysmarowanego maslem i obsypanego maka prodiza
Grzyby namoczyć, ugotować, pokroić w paski. Boczek pokroić w paski, przesmażyć na patelni, dodać pokrojoną w piórka cebulę i koncentrat pomidorowy, zasmażyć. Całość zalać wywarem z grzybów, dodać pokrojony w paski ogórek, musztardę i rozgnieciony ząbek czosnku. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz papryka i zagotować. Zageścić zasmazką i dodac wino.
BOMBA czyli ciacho ktoremu nie mozna sie oprzec :)
dwa duże opakowania herbatników kakaowych (nie czekoladowych tylko kakaowych). Kruszysz herbatniki na miazgę i dodajesz kostkę stopionej margaryny. Powstałą masą wykładasz tortownicę (ok 24cm). Zapiekasz 15 minut. Na ostudzony spód kładziesz warstwę karmelu (Puszke mleka skondensowanego słodzonego gotować w wodzie przez ok 2godz lub kupic gotowa mase o nazwie krówka) na karmel kładziesz pokrojone banany i skrapiasz je solidnie sokiem z cytryny, żeby zachowały jędrność i barwę. Na to wszystko dajesz ubitą na sztywno śmietanę (500ml) z małymi dwoma łyżeczkami cukru pudru.
Ponieważ była prośba pod wykresem o przeklejenie tu moich przepisów z rocznicowej kolacji włoskiej, niniejszym to czynię :) Smacznego! 1. Caprese
Pomidory (najlepiej typu „Roma” – podłużne, mało pestek i wody) umyć i pokroić w dość grube plastry. Przełożyć plastrami mozzarelli. Posypać świeżą, porwaną (nie pokrojoną!) bazylią. Polać dobrą oliwą z oliwek i posypać gruboziarnistą solą (najlepiej morską, z młynka). Ja nie daję pieprzu, ale to kwestia smaku. 2. Prosciutto e melone
Melona przekroić na pół, wydrążyć, a potem pociąć w ósemki. Miąższ oddzielić nożem od skórki, ale zostawić na skórce (wygląda ładniej i się nie ślizga). Na każdym kawałki melona położyć kawałek szynki typu parmeńska. Podawać z rukolą, świeżo mielonym pieprzem i octem balsamicznym.
3. Bruschetta con pesto di ruccola
Ciabattę dopiec z piekarniku, pokroić na kromki. Do sporządzenia pesto z rukoli potrzeba: ok. 100 g rukoli bez łodyg, jakieś 5 łyżek oliwy z oliwek albo z orzechów, orzeszki pinii (od biedy mogą je zastąpić migdały), 2-3 ząbki czosnku. Całość zmiksować w blenderze albo rozgnieść w moździerzu. Po zmiksowaniu domieszać parmezan.
4. Medaliony z polędwicy wieprzowej z zielonym pieprzem i parmezanem
Polędwiczkę wieprzową oczyścić dokładnie ze ścięgien – ma zostać czyste mięso. Pokroić na plastry ok. dwucentymetrowej grubości. Pieprz zielony – taki z zalewy – rozgnieść lekko płaską stroną noża. Wbić w każdy medalion 5-6 ziaren pieprzu. Na patelni rozgrzać tłuszcz – nie za mocno, mięso nie może się przypalić. Każdy medalion obtoczyć delikatnie w mące i natychmiast kłaść na patelnię. Po ok. 5 minutach obrócić i dosmażyć jeszcze ok. 3 minut (drugi raz nie obracać, bo mąka odpadnie i zrobi się breja! Przełożyć na pogrzany półmisek przystrojony sałatą albo rukolą i owocami, posypać parmezanem i podawać. Smakuje też na zimno.
*Sałata z chińskiego makaronu z kurczakiem* 3 chińskie zupki (2 łagodne, jedna ostra) ogórek duży 2 pomidory ser żółty pierś z kurczaka kukurydza czosnek koperek Majonez
Pierś z kurczaka pokroić na kawałki, usmażyć. Makaron pokruszyć, wrzucić do miski, ogórek i pomidor pokroić w drobna kostkę, (pomidor najpierw sparzyć i ściągnąć skórkę), ser zetrzeć na tarce, dorzucić do makaronu, dołożyć pozostałe składniki, wycisnąć czosnek (według uznania, ja daję dużo, bo lubię bardzo), dodać majonez, koperek i przyprawy.
Przepraszam, ze tak dziwnie to pisze, ale nie mam wprawy..
receptura na około 8 porcji: * Ogórek świeży krótki - 4 sztuki * Mrożonka „Danie Prowansalskie” HORTEX - 1 opakowanie * Olej sojowy - 3 łyżki * Sól * Pieprz biały świeżo mielony * Sałata masłowa do dekoracji * Majonez dekoracyjny - 160 g (ok. 8 łyżek) * Brandy - 1 łyżka * Pomidory Pelati - 80 g * Olej sojowy - 1 mała łyżeczka * Krewetki koktajlowe (bardzo drobne) * Drobno pokrojona natka pietruszki * Pieprz Cayenne lub kilka kropli Tabasco * Sól
Przygotowanie mieszanki dania prowansalskiego: Mieszankę „Danie Prowansalskie” HORTEX nie rozmrożoną smażymy przez 10-12 minut na oleju sojowym. Pod koniec smażenia wsypujemy zawartość saszetki dołączonej do mieszanki. Jeżeli jest to konieczne doprawiamy solą i świeżo zmielonym białym pieprzem. Odstawiamy do przestygnięcia.
Przygotowanie ogórka: Każdy ogórek po umyciu rozcinamy wzdłuż. Z każdej połówki małą łyżeczką wydrążamy pestki. Do tak wydrążonego ogórka wkładamy niewielki kawałek ładnie urwanego listka sałaty. Na wierzch nakładamy przestudzoną mieszankę warzywną.
Przygotowanie sosu majonezowego: Zmiksowane pomidory Pelat wraz z olejem dusimy do odparowania nadmiaru wody tak, aby powstał gęsty sos, który po przestudzeniu łączymy z majonezem poprzez dokładne wymieszanie widelcem. Do tak przygotowanego sosu majonezowego dolewamy brandy i ponownie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy sól i pieprz Cayenne oraz odciśnięte z nadmiaru wody krewetki drobno pokrojoną natkę pietruszki. Mieszamy bardzo delikatnie, aby sos nam się nie rozwarstwił, dlatego między innymi należy pamiętać, aby wszystkie składniki sosu był schłodzone.
Sposób podania: Ogórki układamy na półmisku a sos podajemy oddzielnie w sosjerce. Jeżeli chcemy podać indywidualnie, dla każdego gościa należy ułożyć połówkę ogórka na płaskim talerzu a majonez podać oddzielnie w małym porcelanowym naczynku (może to być np. naczynie do jajek gotowanych). Obok podajemy zrumienione ciepłe tosty.
Rozmrożoną zupę wiejską HORTEX smażymy na oliwie z oliwek. Gdy warzywa są chrupiące odstawiamy do przestygnięcia. Jajka wybijamy do miski i roztrzepujemy trzepaczką lub widelcem. Wlewamy do przestudzonych warzyw. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Delikatnie mieszamy. Smażymy grube omlety na teflonowej patelni z masłem.
SKŁADNIKI: CIASTO: * 2 jajka * 600 g mąki * 250 g masła * szczypta soli * 4 łyżki zimnej wody * białko do smarowania ciasta
FARSZ: * 300 g mięsa mielonego * duża cebula * sos uncle ben's pikantno-slodki smak Maroka * 1 jajko * 2 łyżki tartej bułki * sól,cukier, pieprz, olej do smażenia
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA Do przesianej mąki z dodatkiem soli zestrugaj masło.rozetrzyj je placami zanurzonymi w mące.Uformuj w stożek z dołkiem po środku.Wlej do środka rozkłócone jajka.Dodaj zimną wodę i szybko zagnieć ciasto.Uformuj wałek i odłóż do lodówki na pół godziny. Drobno posiekaną cebulę przesmaż na złoto na oleju.Na tej samej patelni przesmaż mięso.Dodaj sos uncle ben's .Gotuj ma małym ogniu ,mieszaj od czasu do czasu przez 10 minut.Odstaw by ostygło. Do ostudzonego farszu dodaj jajko oraz bułkę tartą, dopraw solą, pieprzem według własnego uznania. - Wyjmij schłodzone ciasto z lodówki.Z wałka odkrawaj placuszki szerokości ok.1 cm. Spłaszcz je w ręce i układaj farsz zostawiając dość szeroki brzegi dokładnie zalepiaj.Wierz pierogów posmaruj białkiem z jajka. Przygotowane pierożki układaj na posmarowanej tłuszczem blaszce.Piecz w gorącym piekarniku 230 *C przez 15 minut. Najlepiej smakują jedzone zaraz po wyjęciu z pieca ale i na zimno są też pyszniutkie.
Składniki: - 750 g kości wieprzowych - 1 pęczek ziół (zielona część pora, tymianek, natka pietruszki, natka selera, czosnek) - 200 g białej części pora - 750 g pomidorów - 1/2 łyżeczki wywaru mięsnego w proszku - sól i pieprz - 2 kromki białego chleba - 4 łyżki posiekanej pietruszki - 1 łyżka masła
Przyrządzanie: 1. Podzielone na mniejsze kawałki kości wieprzowych włożyć do wody i zagotować. Wodę odlać, kości opłukać, włożyć do 1 l wody, zagotować, usunąć szumowinę i dodać zioła.
2. Pokrojony w plasterki por opłukać i odstawić do osączenia. Dwa twarde pomidory pokroić w plasterki. Na 10 minut przed końcem gotowania dodać do bulionu pozostałe pomidory pokrojone w ćwiartki i bez nasion.
3. Bulion przecedzić, zagotować i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz bulionem mięsnym w proszku. Dodać por i gotować 5 minut na małym ogniu.
4. Kromki chleba pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Tuż przed zakończeniem smażenia dodać pietruszkę. Na talerzach ułożyć plasterki pomidorów i zalać je zupą. Do zupy wysypać grzanki i pietruszkę.
Uwagi: Gotowanie: 120 minut Czas przygotowywania: 30 min.
Dodatki: Odcięte od kości kawałki mięsa można pokroić w kostkę i dodać do zupy. Zamiast pokrojonych w plasterki pomidorów, do zupy można dodać sam miąższ pomidorowy (bez skórki i nasion).
Przygotowanie marchewki z groszkiem: Marchew z groszkiem zielonym HORTEX delikatnie solimy i wstawiamy do kuchenki mikrofalowej na około 6-7 minut. Gdy warzywa są chrupiące wyjmujemy i przekładamy na durszlak. Delikatnie odciskamy nadmiar wody. Tak przygotowane warzywa studzimy i mieszamy z majonezem i posiekaną natką pietruszki.
Przygotowanie rożków: Każdy plaster szynki kroimy w poprzek na połowę i zwijamy w rożek. Każdą sztukę zawiniętej szynki faszerujemy marchewką z groszkiem.
Sposób podania: Ogórki kroimy w skośne plastry a pomidory poprzecznie w plastry o grubości co najmniej 0,5 centymetra i układamy na przemian na półmisku lub płaskim dużym talerzu. Na ogórki i pomidory kładziemy rożki. Dekorujemy gałązkami natki karbowanej.
DZIEWCZYNY a macie może jakiś przepis na mus jabłkowy, albo jabłko z dziką różą?? itd. chodzi mi o przepisy dla dziecka:)))
Mam jabłka od babci i chciałam malej coś w słoiczki porobić, żeby miała na zimę z dobrych niesypanych jabłek..ale nie wiem właśnie czy tak poprostu same jabłka zrobić jak na powidła:)) heh
Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, miodem i solą na puszystą masę. W czasie ucierania wbijać kolejno jaja. Następnie wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mielone orzechy, wlać mleko i dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Przełożyć ciasto do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy keksowej, wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanegp do 180 st. i piec ok. 1 godz. Z cukru pudru i wianiku utrzeć likier, posmarować nim wystudzone ciasto.
Ciacho kapusniak maminy w wersji full wypas - wrzucasz do wody obgotowana golonke, wloszczyzne (nie za duzo marchwi bo bedzie niesmaczny) i gotujesz ok 2godz w zaleznosci od wielkosci golony (az ta bedzie miekka). w miedzy czasie przygotowujesz kiszona kapuche - odciskasz z niej sok i odstawiasz w talerzyku a odsaczona kapuche pluczesz pod biezaca woda (zeby troche wymyc kwas), odciskasz ja ponownie i podmsazasz az sie zrobi taka ladnie rumiana i w miare miekka. jak wylowisz golonke to wrzucasz kapuste i gotujesz ok 30min jeszcze. oczywiscie przyprawiasz do smaku czym tam lubisz - sol vegeta warzywko etc. jesli zupa wychodzi malo kwasna to dolewasz odrobine tego soku co to czeka w talerzyku.
acha a co z ziemniakami? bo ja bym dodała w kosteczke pokrojone ale to trzeba chyba zanim kapuste sie wrzuci bo inaczej sie nie ugotuja tak? tak słyszałam cos dzieki za przepis zrobie z golonka bo lubimy
Ciacho ja ziemniaki obgotowuje oddzielnie w kostke pokrojone. nie lubie ziemniakow w zupie gotowanych bo taka zupa na drugi dzien to juz tylko do sedesu sie nadaje. zawsze gouje swieze ziemniace zeby nie byly 'glabowate'
Ja robię tak: 6 ziemniaków pokrojonych w kostkę gotuję w wodzie z wegetą, liściem laurowym i zielem angielskim; jak są miękkie dodaję szklankę pokrojonej kapusty z sokiem. W międzyczasie podsmażam 5 dag boczku i 2 cebule i dorzucam do ugotowanej kapusty.
Bogracz składniki:mieso wołowe, ziemniaki, papryka słodka i ostra, listek laurowy, ziele angielskie, wywar. Mieso pokrojone w kostkę smażymy ale nie moze byc do konca miękkie. Wrzucamy do wywaru i dajemy ziemniaki tez pokrojone w kostkę, gotujemy razem z listkiem i zielem. Jak juz bedą ziemniaki miękkie, to robimy lane kluski (chyba wiecie o co mi chodzi). Dodajemy papryki ostrej i słodkiej, zeby kolor bograczu był odpowiednio czerwony, doprawiamy do smaku czym chcecie, solą, pieprzem itp.Ogólnie bogracz ma byc ostry.
Na prośbę AniM wrzucę przepisy na dwa dania, które zrobiły w ten weekend furorę w moim domu...Pyszne i nieskomplikowane...
Kruche ciasto ze śliwkami Na początku zaznaczę, że to krucha ciasto wykorzystuję zawsze, gdy robię kruche ciasto, zmieniam tylko owoce i ewentualnie dodaję białko z jajek na wierzch...
20dkg mąki siekam z 1/2 masła, dodaję 1/4 szklanki cukru pudru, 2 żółtka i łyżkę śmietany. Szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki na 1/2h. Po tym czasie wykładamy ciastem brytfankę (albo tortownicę...kto co ma), wykładamy na wierzch połówki śliwek Węgierek skórką w stronę ciasta, posypujemy cukrem i cynamonem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. (w momencie włożenia ciasta zmniejszamy temperaturę do 175 st.) i pieczemy przez 30 min. Jest pyszne!
To ciasto często robię w większej ilości i mrożę. Kiedy mamy ochotę na ciasto anie mamy czasu, po prostu wyjmuję je, rozmrażam i...postępuję analogicznie, jak wyżej.
Tarta ze szpinakiem i fetą 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego wykładam w naczyniu do tarty (tortownicy, czy mniejszych naczyń żaroodpornych), nakłuwamy widelcem w wielu miejscach, żeby nie urosło podczas pieczenia i wkładamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 st (nie wyrzucać resztek ciasta).
W międzyczasie do garnka wrzucamy paczkę mrożonego szpinaku (bez śmietany) i odparowujemy całą wodę. Na patelnię lub rondelek wlewamy trochę oliwy i kiedy się rozgrzeje wrzucamy 3 drobno posiekane ząbki czosnku (uwaga, żeby nie zbrązowiał, bo robi się gorzki!) i po chwili 2 pokrojone w kostkę cebule. Po delikatnym podsmażeniu, przerzucamy zawartość patelni do garnka ze szpinakiem, mieszamy, dodajemy sól i pieprz. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę fetę, mieszamy i dodajemy 3 rozbełtane jajka.
Tę masę wlewamy do naczynia z podpieczonym spodem tarty, możemy udekorować resztkami ciasta (ja zrobiłam kratkę z pasków ciasta), posypać wierzch startym serem i wstawić do piekarnika na 25 minut. Gotowe!
czy ktoras z was ma sprawdzony przepis na barszcz ukrainski? u Malej w przedszkolu serwuja i bardzo jej smakuje wec moze i ja bym ugotowala tyle ze ja nawet nie weim jak to ma smakowac bo nigdy nie jadlam
Hihihihihihi - aga no to nieźle doradziłas Ani! No cóz musze jednak przyznać, że mieszanka Hortex - barszcz ukraiński jest dość dobra, a do tego ja dodaję jeszcze troszke marchewki, ziemniaka i oczywiście jeszcze buraczki (albo młoda botwinkę pociętą w kawałeczki, albo małe buraczki trę na tarce na grubych oczkach). Wywar ja robię drobiowy na udku z kurczaka (moja mama na kostce od karczku). No i oczywiście zabielam odrobinką śmietanki i dosypuje sporą iliść koperku. Przyprawy to do smaku, ale na pewno sól, pieprz i troszke kwasku cytrynowego lub soku z cytryny!
Nie wiem czy to ciacho ma jakąś nazwę czy nie ja je nazywam po prostu Budyniowiec Składniki na ciasto 1 Margaryna (Kasia) ½ kg mąki 3 jajka 1szkl. cukru Cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na środek 2 budynie waniliowe lub śmietankowe z cukrem 750 ml mleka 1kg jabłek (mogą być brzoskwinie z puszki jak i świeże, ananasy, mandarynki)
Sposób wykonania: Ciasto: Jajka utrzeć z cukrem, dodać margarynę, mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie wygnieść. Ciasto podzielić na dwie części. Ciasto owinąć w folię do żywności i schować do zamrażalnika na jakieś pół godziny. W tym czasie szykujemy budyń.
Sposób wykonania środka: Jabłka obrać, oczyścić i pokroić w ćwiartki (Brzoskwinie z puszki przekroić na pół wcześniej dokładnie zlewając wodę z nich).
Połowę ciasta rozłożyć na dużej blaszce posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą (może być kasza manna lub mąka), wyłożyć gęsto owoce i zalać gorącym budyniem. Rozłożyć resztę ciasta. Piec w temp ok. 180st 40-50 minut.
Dzieląc ciasto przed schowaniem do zamrażalnika można 1 połowę podzielić na 2 a nawet 3 części. Jedną pozostawić biała, do 2 dodać około 3 łyżeczek kakao, a do 3 3 łyżeczki cynamonu. Wykładając górę ciasta urywać małe kawałki i „rzucać” na budyń. Ciast przybiera ciekawy wygląd i smakuje wyśmienicie. Można też trzeć na tarce o dużych okach ale wtedy musi być mocniej zmrożone
Budyń robi się "normalnie" tak jak na opakowaniu ale na mniejszej ilości mleka - na 1 budyń 375ml (nie jak w przepisie z torebki pół litra) - musi być gęściejszy ja czasami robię nawet i z 3 opakowań budyniu. Te dwa smaki są dla mnie najlepsze bo "neutralne" i nie zabijają smaku owoców (z malinowym budyniem aż tak mi nie smakowało ciacho)
jajka ubic z cukrem na puszysta mase, dodac make z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy i oliwe, caly czas ubijac. na koniec wrzucic jablka pokrojone w w czastki (ja kroje w szesnastki) - im wiecej jablek tym lepiej. wkrajam zawsze dotad dopoki ciacho je oblepia. pieke na oko bo wszystko zalezy od grubosci ciasta (wielkosc blachy) i ilosci jablek
idzie weekend wiec postanowilam zaproponowac 2 wg mnie dosc smaczne salatki. moze akurat ktoras imprezuje i sie przydadza :)))
SAŁATKA Z JAJEM
2 puszki tunczyka w sosie wlasnym 20dag zoltego sera 6 jajek 1 mala cebula majonez
układamy warstwami 1. białka tarte na grubej tarce jarzynowej 2. cebula pokrojona w kostke i sparzona (dobrze odsączyć!!!) 3. połowa porcji żółtego sera startego na drobnej tarce jarzynowej 4. puszka tunczyka 5. majonez 6. zólty ser (starty na drobnej tarce jarzynowej) 7. tunczyk 8. majonez 9. żółtka starte na tarce ziemniaczanej (tak jak ziemniaki na placki) lub drobnej jarzynowej ale na ziemniaczanej daje lepszy efekt :)
Pieczarki odsaczyc, pokroic w gruba kostke. Seler kukurydze i fasole odsaczyc, fasole oplukac zimna woda. Jajka, jablko i cebule pokroic w drobna kostke. dodac szczypiorek i natke, doprawic do smaku. uwaga - najlepiej po odsaczeniu produkty na chwile odstawic. takie bardziej "obeschniete" sprawia ze salatka nie bedzie maziajowata
ubic dobrze jajka, caly czas ubijajac dodac cukier, jak otrzymamy puszysta mase dodac pozostale skladniki. ciasto podzielic na 2 czesci - odlac 1/3 ciasta i dodac do niego 2 łyzki stolowe kakao (polecam decomoreno z wiatrakiem bo najczarniejsze) - dorbze wymieszac, do pozostalych 2/3 dodac 2 lyzki stolowe maki zmiksowac.
wykladac do prodiza na przemian - 2 lyzki bialego ciasta - 1 lyzka czarnego. jesli bedziesz trzymala sie srodka ciacho bedzie wygladalo jak prawdziwa zebra :)
piec ok 45min.
ps. uwaga ciasto znika w zastraszajacym tempie. okolo poludnia bylo tyle co na obrazku, teraz zostalo moze tyle co na focie pierwotnie brakuje :P
15 dag masła 18 dag ciemnej czekolady 3 jaja 20 dag cukru pudru 1/2 szklanki mąki lekko czubata łyżka sproszkowanego kakao po 75 g białej i mlecznej czekolady
Mąkę i kakao wymieszać. Masło i ciemną czekoladę wrzucić do rondelka ustawionego na garnku z wrzącą wodą i mieszać, aż składniki się roztopią i dokładnie połączą. Jaja i cukier ubić mikserem na jednolity, gładki krem. Nadal miksując, powoli wlewać wystudzoną masę czekoladowo-maślaną, a na końcu małymi porcjami wsypywać mąkę z kakao. Blachę do pieczenia, najlepiej kwadratową o boku 23 cm, wyścielić pergaminem. Do ciasta wrzucić grubo posiekaną mleczną i białą czekoladę, starannie wymieszać, po czym przełożyć wszystko do przygotowanej formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i upiec.
Ciasto wyszło głęboko czekoladowe i b. słodkie, dlatego 3/4 szklanki cukru pudru to chyba za dużo. Piekłam godzinę, ale to raczej za długo, ponieważ brzegi zupełnie wyschły.
A do mnie uśmiechnęła się Zebra... i przypomniało mi się dzieciństwo jak biłam się z bratem kto którą miskę wyliże czy po białym czy czarnym Chyba zaraz wstawie w piekarnik....
ooo mnie zebra tez dziecinstwo przypomina:) ja nieraz dziele na 3 i do jednej dodaje sucha galaretke czerwona albo zielona, wtedy ciacho jest kolorowe:)