to z kim się współżyje i dlaczego się współżyje to często można ocenić obiektywnie "po fakcie", a zwłaszcza wiele lat po fakcie. Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem, ale czasem do najprostszych prawd dochodzi się bardzo okrężną drogą. To, i stosowanie antykoncepcji, to właśnie tego typu prawdy.
Tylko w jednym przypadku należy natychmiast odstawić doustną tabletkę antykoncepcyjną - jeżeli po jej zastosowaniu wystąpią pierwszorazowe, silne bóle głowy połączone z zaburzeniami widzenia. Mogą one być sygnałem niekorzystnego wpływu pigułki i powodowania mikrozakrzepów i mikrozatorów w drobnych naczyniach siatkówki i mózgu.
Tymczasem w wątku o Harmonecie (link na str. 9) pojawiła się wypowiedź nowej Harmonetki, która skarży się na przejściowe zaburzenia widzenia dzięki "lekkiej smudze hormonu". Dziewczyna się zastanawia, czy to ma związek z tabletkami. Przerażająco dobre samopoczucie.
staralam sie czegos dowiedziec od Was na temat ktory jest tytulem tego forum ale po przeczytaniu kilku kolejnych komentarzy z nieudolna definicja grzechu religii celibatu itp doszlam do wniosku ze to chyba nie jest miejsce dla mnie. czy jest tu jakis administrator w ogole? jezeli chcialbym sie zapoznac z taka porcja indoktrynacji to wlacze radio maryja. nalezy sobie uswiadomic ze nie wszyscy decyduja sie na naturalne sposoby zapobiegania ciazy z pobudek religijnych, ja mam swoje sumienie ktorego nie uzewnetrzniam na forum "mity i fakty o antykocepcji". i mysle ze nie ma takiej potrzeby. pozdrawiam.
Chociażby temat biblijny, dużo odniesień w postach zwłaszcza toma itp.
ALE: nikt tu do nieczego nie zmusza. Jest tu szereg osób stosujących NPR z powodów ekologiczno-naukowo-zdrowotnych.Temat fakty i mity dotyczy zaś przede wszystkim przekłamań dotyczących antykoncepcji hormonalnej. Ja się nie czuję indoktrynowana w żaden sposób. Peace!
No, ale chodziło chyba o ten wątek. Na tamten kto nie chce nie musi zaglądać.
Na tym wątku staramy się wklejać czy wpisywać informacje, które często są ukrywane przez producentów, zwolenników antykoncepcji, demaskować poczynania często będące eksperymentami na kobietach. Ale też przedstawiać po prostu uczciwe informacje. I chyba nic innego tu nie znajdziecie.
Ale widzę, ze niektórzy mają wprost uczulenie, jeśli choćby w pobliżu ktoś wypowiadał się kompetentnie o biblii, wierze itp. I to mają być podobno czasy tolerancji itp
Jeden problem: w terminologii medycznej mówimy o ciąży oraz o poronieniu już po implantacji. Także wczesnoporonne działanie to nie może być, z logicznego punktu widzenia, działanie preimplantacyjne.
Chyba mylimy tu dwa pojęcia. Owszem, ciąża zaczyna się od implantacji. Bo to stan organizmu kobiety. Ale rosnące dziecko to nie ciąża Ono rośnie i się rozwija od poczęcia. A poronienie to nie przerwanie ciąży, tylko obumarcie i wydalenie rozwijającego się życia na wczesnym etapie rowoju. Czy się mylę?
Mnie uczyli na embrio takiej definicji: poronienie - oddzielenie się elementów jaja płodowego w macicy bez możliwości rozwoju płodu poza macicą; Tym się różni od porodu przedwczesnego. Medycznie nie różni się niczym od porodu niewczesnego natomiast. Istotne w tym przypadku dla definicji jest to, że poronienie następuje po implantacji - to taka wiedza stricte "embriologiczna".
Inna kwestia to to, kiedy się zaczyna życie i jak oceniamy moralnie antykoncepcję (czy jakkolwiek to nazwać, bo wszakże conceptio już nastąpiło) postkoitalną. (Imho antykoncepcją nie).
W języku angielskim mówimy "abortion" zarówno na coś, co skończyło się śmiercią płodu, jak i coś, co było nią spowodowane.
anty koncepcja to przeciwpoczęcie. Skoro do poczęcia dojdzie to nie ma mowy o antykoncepcji tylko o interwencji powodującej uśmiercenie organizmu, który już żyje i sie rozwija.
Firma Wyeth pragnie poinformować, że wstrzymanie obrotu na rynku polskim preparatów Harmonet, Tri-Minulet i Minulet nie było związane z jakością leku. Przyczyną były jedynie niezgodności dotyczące metod analitycznych badania w/w preparatów. W związku z tym zostały zlecone badania analityczne przez Głównego Inspektora Farmaceutycznego (GIF), które zakończyły się wynikiem potwierdzającym wymaganą jakość preparatów.
Pragniemy podkreślić, że zarówno jakość preparatów, jak również ich działanie terapeutyczne, w tym skuteczność działania antykoncepcyjnego pozostają bez zmian. Chcielibyśmy zapewnić, że pacjentki mogą bez obaw kontynuować przyjmowanie tabletek wstrzymanych serii preparatów Harmonet, Tri-Minulet i Minulet. Decyzją GIF, w dniu 19 października zostały przywrócone do obrotu na terenie całej Polski preparaty Harmonet i Tri-Minulet i Minulet. Jest nam niezmiernie przykro, że zaistniała sytuacja spowodowała niepokój co do jakości przyjmowanych preparatów. Mamy nadzieję, że informacja ta uspokoi Państwa. Chcemy zapewnić, że wszystkie pacjentki mogą kontynuować przyjmowanie w/w tabletek antykoncepcyjnych. Decyzja GIF z 6.10.2005r dotyczyła następujących serii preparatów:
Harmonet - N0155B, N0157A, N0264A;
Tri-Minulet - X05341.
Decyzja GIF z 15.04.2005 dotyczyła serii 379E i 381G preparatu Minulet.
Tę informację trzeba zauważyć: Ernst Rietzschel z belgijskiego Uniwersytetu Ghent poinformował o wynikach badań, wedle których stosowanie środków antykoncepcyjnych poważnie zwiększa możliwość pojawienia się w organizmie zatoru tętniczego.
Jak dotąd naukowcy nigdy nie wiązali tak ściśle ubocznych działań pigułek antykoncepcyjnych z ryzykiem zawału lub udaru, chęć niejednokrotnie podkreślano zwiększone ryzyko wystąpienia zakrzepicy w naczyniach żylnych kobiet stosujących hormonalną antykoncepcję.
20 stycznia 2003 W ramach akcji „Zaplanuj swoje życie” firma Schering AG sfinansowała wydanie książki prof. Andrzeja Jaczewskiego i prof. Zbigniewa Izdebskiego „Tajemnice Inicjacji Seksualnej”. Wspieranie edukacji seksualnej młodzieży to jeden z ważniejszych celów tego koncernu. Książka przeznaczona jest dla młodzieży gimnazjalnej i licealnej. Mówi o inicjacji seksualnej, jej motywacjach, przebiegu i konsekwencjach. Firma zadbała także o dystrybucję książki. Trafi ona bezpłatnie do szkół ponadgimnazjalnych, będzie rozdawana na uczelniach wyższych oraz młodzieży na ulicach polskich miast. Akcje edukacyjno-informacyjne dotyczące metod planowania rodziny firma Schering AG prowadzi już od kilku lat.
12 sierpnia 2002 Młodzież na pielgrzymce popiera świadome macierzyństwo Hasło „Antykoncepcja – świadome macierzyństwo” towarzyszy nam już od początku lipca. Nad Polską latają samoloty promujące to hasło. Na polskim Wybrzeżu, Mazurach oraz w rejonie Dolnego Śląska i Wielkopolski trwa akcja edukacyjna firmy Schering AG „Zaplanuj swoje życie”. Zdobyła już uznanie wśród tysięcy młodych ludzi, którzy popierają edukację w tej dziedzinie. To właśnie dzięki nim stała się akcją ogólnopolską. Swoje poparcie dla inicjatywy wyraziła także młodzież idąca na pielgrzymkę do Częstochowy.
W ramach akcji młodzi ludzie rozdają książki o świadomym macierzyństwie i antykoncepcji oraz koszulki, baloniki, serwetki i podstawki pod piwo promujące hasło akcji oraz strony internetowe, na których można znaleźć cenne informacje dotyczące życia dwojga ludzi, miłości, seksu i nowoczesnych metod antykoncepcji: www.femalelife.pl i www.schering.pl . Nad naszymi głowami co jakiś czas przelatuje samolot z banerami popularyzującymi ideę antykoncepcji i świadomego macierzyństwa oraz wspomniane strony internetowe.
„Do tej pory rozdaliśmy już ok. 50 tys. książek, 20 tys. koszulek i ok. 700 tys. ulotek i podstawek informujących o akcji i stronach internetowych. W całej Polsce można spotkać ludzi w koszulkach z akcji – z przodu napis „Nie zachodź” – na plecach „Świadome macierzyństwo” – mówi Kamila, studentka z Olsztyna, która pracowała przy akcji. Wyruszyła na pielgrzymkę w koszulce z akcji: „Ludzie zaczęli się pytać, czego akcja dotyczy, co się działo. Opowiedziałam, że już od lipca promujemy na Wybrzeżu i Mazurach antykoncepcję i macierzyństwo z wyboru a nie z przypadku. Przyznali słuszność pomysłowi i ... chcieli go poprzeć zakładając podobne koszulki. Zadzwoniłam do organizatorów – dowieźli koszulki i książki. Teraz około 1000 osób będzie szło w koszulkach i w wolnych chwilach czyta otrzymane książki. To naprawdę ważne, że firma rozpoczęła taką akcję. Dalej dzieje się samo. W naszym kraju ludzie się wstydzą a przecież informacja to nic złego. Macierzyństwo powinno być zaplanowane, wtedy będzie mniej porzuconych i nieszczęśliwych dzieci”.
Z OSTATNIEJ CHWILI: 42 minuty edukacji pod Jasną Górą Akcja wśród młodzieży zaczęła się 12 sierpnia o 15.00. Po rozmowie z o.Stanisławem Tomoniem z biura prasowego Jasnej Góry, firma wstrzymała akcję o 15.42. Materiały informacyjne i książki nie będą rozdawane młodzieży.
Z OSTATNIEJ CHWILI: 42 minuty edukacji pod Jasną Górą Akcja wśród młodzieży zaczęła się 12 sierpnia o 15.00. Po rozmowie z o.Stanisławem Tomoniem z biura prasowego Jasnej Góry, firma wstrzymała akcję o 15.42. Materiały informacyjne i książki nie będą rozdawane młodzieży. "Nie czekajac konca kleski, Wznosze okrzyk zwycieski!" tak mi sie skojarzylo...
A swoja droga to widze, ze te akcje promocyjno-uswiadamiajace sa coraz smielsze. Co za odwazny pomysl atakowac pielgrzymow na Jasna Gore! To tylko dowodzi jak blade pojecie ludzie maja o plodnosci i co im mozna wcisnac...
Ama, nie rozśmieszaj mnie takimi linkami, myślałam że się przekręcę z bólu owulacyjnego przez Ciebie, bo dostałam jakichś konwulsji ze śmiechu.
Niech ktoś mi wytłumaczy jak ma nie być sucho w niefizjologicznym utrzymywaniu w jakieś zmodyfikowanej lutealno-niewiadomojakiej, bo ja tego nie rozumiem i nie zrozumiem.
Do badań włączono 3520 ciężarnych hospitalizowanych w Szpitalu Uniwersyteckim w Odensee. Wśród nich: - 373 usunęło ciążę, - 435 poroniło, - 97 miało ciążę ektopową, - 2614 było pod opieką lekarską przed porodem.
Zawodność antykoncepcji zdefiniowano jako używanie antykoncepcji (prezerwatywy, błony dopochwowej, spirali, doustnej anty lub innej nowoczesnej metody) w cyklu, w którym prawdopodobnie doszło do poczęcia. Antykoncepcja zawiodła u 315 kobiet, z których: - 52% usunęło ciążę, - 10% poroniło, - 3% miało ciążę ektopową, - 36% było pod opieką lekarską przed porodem.
Antykoncepcja (prezerwatywy i doustna) częściej zawodziła u kobiet w wieku 15-24 lat niż w wieku 25-34 lat. Nieplanowaną ciążę częściej akceptowały badane w wieku 25-34 lat, najrzadziej studentki i panny.
a moze te bole sa na tle hormonalnym? Moze bierzesz tabletki anty ktore ci nie sluza. Ja byalm w takiej sytuacji. Bralam tabletki, od ktorych dostawalam strasznych boli glowy. Skoncylo sie konwulsjami, strata przytomnosci i pogotowiem. Bylam podlaczona pod morfinke... nie wiedzialam jak sie nazywam. Przestalam brac tabletki, jakis czas usmiezalam bole glowy kodeina... i z czasem przeszlo... Musisz koniecznie wybrac sie do lekaza.
wszystko dobrze.... ale... tez stosuje NPR, brałam tez pigułki... Po pigułakch miała rożne dolegliwości depresja, nerwica, a wreszcie zawroty głowy i zaburzenia widzenia... byłam u neurologa powiedział, ze na mnie tak działają i żebym nie brała już... badanie na krzepliwość krwi, wątrobę OK. Stosuję NPR dla mnie rozwiązanie OK, nie jest to trudne, daję sobie rady. przy pigułkach jedynem plusem było to, że mogłam sie kochać kiedy chciałam... teraz nie osoby nie stosujące NPR po prostu chcą kochać się kiedy zechcą, anie czekać, a najczęściej problem tkwi w ich mężczyznach, którzy wymagają tego i już, a poza tym największa ochote na seks ma się właśnie w czasie okołowulacyjnym... my z mężem radzimy sobie wtedy w inny spsoób :) NPR OK bo nie stosujemy prezerwatyw, z pigułakmi miałam problem, ale bardzo duzo osób po nich sie dobrze czuje.....
W "Antykoncepcji - pytaniach i odpowiedziach" poradniku dla lekarzy Guillembaud zamieszcza tabelę z metodami anty polecanymi na danym etapie życia kobiety. Nawet nie trzeba wspominać, że nikomu i nigdy nie zaleca NPR pod żadnym pozorem.
Między dojrzewaniem a zawarciem małżeństwa radzi lekarzom zalecać różne metody anty oraz najskuteczniejszą... antykoncepcję werbalną, czyli... odmowę współżycia.
Witajcie, ja też brałam yasmin przez trzy miesiące- na prawdę NIE POLECAM. Zaczęłam miec zawroty głowy, mdlałam bez powodu, aż w końcu najgorsze- jako młoda dziewczyna bo w wieku 18 lat dostałam nadciśnienia tętniczego i bardzo częstych kołatań serca, z tym na prawdę nie da się normalnie życ!!! Jest strasznie ciężko wyjśc gdzieś ze znajomymi a nie ma mowy już o żadnym wyjeździe bo bardzo często boli mnie serce i mam okropne skoki ciśnienia. Obecnie leczę się już 3 lata i czuję się lepiej ale nie mogę powiedziec o znacznej poprawie bo kołatania i nadciśnienie zostało. Dziewczyny radzę wam nie popełniajcie takiego błędu jak ja i jak będzie chciały zacząc brac tabletki to poważnie się zastanówcie bo jednym posunięciem tak jak ja możecie sobie zniszczyc całe życie!!!
No niezle o tym Yasminie. Brrrrrrrrr. Antykoncepcja werbalna to chyba inna odmiana szklanki wody zamiast Uwazam, ze taka jest najlepsza przed mniej wiecej 20stym rokiem zycia
"Jest jeszcze inna sytuacja, ktorej NPR nie uwzglednia!U mlodej kobiety co4-5cykl jest bezowulacyjny, mimo piku temperaturowego, mimo sluzu! I w takim cyklu przy orgazmie moze dojsc do jajeczkowania i mimo ze jest to cykl z jednym jajeczkowaniem, to ono ma miejsce juz duzo po ty, jak jest sluz i jak jest pik!
A my, i młodsze, i starsze, w takim nieuświadomieniu korzystamy z tej III fazy i... nic.. Starania w okresie niepłodności nie dają rezultatu od lat u wszystkich samoobserwatorek. :-)
Porady specjalisty od anty Mam 43 lata, a mój chłopak 38. 14 lat temu poddał się wazektomii i w ciągu tego czasu 2x zaszłam w ciążę. Najpierw miałam puste jajo płodowe, a teraz co będzie? Jak to się mogło stać?
No szczerze powiedziawszy to o wazektomii nic mi nie wiadomo, poza tym, ze to dosc drakonskie posuniecie. I jeszcze sie okazuje, ze nie dziala Ale mysle, ze kastracja dalaby im calkowita pewnosc
Reklama Yasmin pod przykrywką artykułu na studenckim portalu Antykoncepcja jako dowód miłości i troski chłopaka o dziewczynę. Wyjątkowy bełkot. W historyjce jest pewne nadużycie. Skąd chłopak mógł wziąć preparat na receptę, który grozi zdrowiu i życiu osób, dla których jest bezwzględnie przeciwskazany?
Nasz ulubieniec na czacie Onetu nie kryje, że stosowanie nowej anty graniczy z eksperymentem:
Pytanie: jak pan ocenia szkodliwość stosowania tabletek antykoncepcyjnych (bo na pewno jakas tam jest)
dr Grzegorz Południewski: [...) Działania uboczne można podzielić na korzystne i niekorzystne. Do tych pierwszych należy zaliczyć zniesienie lęku przed ciążą,(...) Często dyskutowane zagrożenie nowotworami piersi u kobiet stosujących pigułkę nie do końca się potwierdza, gdyż okres obserwacji takich pań musi być bardzo długi (10-15 lat), a wyniki badań publikowanych obecnie dotyczą pigułek starych generacji. Obecnie stosowane nowoczesne preparaty mają i mniejszą dawkę hormonów i znacznie nowocześniejszy skład (komponenty pigułki mają mniejsze działanie uboczne) i tak naprawdę o zagrożeniach, dotyczących nowotworów piersi, dowiemy się dopiero za 10 - 15 lat.
A tymczasem, czy preparat stosowany przez owe 10-15 lat był nieszkodliwy, dowiemy się dopiero po przyjęciu odpowiedniej dawki rocznie. :-)
Yasminelle to rzeczywiście nowoczesne tablety. Na ulotce jest info, że podczas brania Nie należy stosować metody kalendarzowej lub metody pomiaru temperatury. Metody te mogą być zawodne, ponieważ Yasminelle modyfikuje miesięczne zmiany temperatury ciała i zmiany śluzu szyjkowego.
Mimo że objaśnienie jest trochę bełkotliwe (co ma kalendarzyk do zmian PTC?), to ogromny postęp polega na zauważeniu, że takie metody istnieją i że Yasminelle zaburza objawy płodności. Czy w innych ulotkach są informacje o tym?
Ale wiesz co Amazonko bo jeśli dobrze rozumiem ... jeśli zachowam się jak blondynka i biorąc te tabsy będę stosować dodatkowe zabezpieczenie jakim jest "kalendarzyk" no i zaciążę podczas tego podwójnego zabezpieczenia to która metoda zawiedzie? Tabsy czy tabletki ?