"Obserwujac tepmerature ciala, kobieta moze okreslic czas jajeczkowania, a tym samym zakonczenie okresu plodnosci (trzeci dzien rano podwyzszonej temperatury)."
Pytalam juz dziewczyny pod moim wykresem coz to za metoda, ale zadna sie z tym nie spotkala. Moze wy wiecie?
Informacje taka znalazlam w ksiazce Grazyny Kowalczyk pt. "Szczesliwe malzenstwo szeczesliwa rodzina" Przewodnik dla narzeczonych, malzonkow i rodzicow.
no wlasnie Vicky, wszystkie informacje jakie znalazlam na temat metody scislej termicznej mowia o 4 a nie 3 dniu rano...
Aniu bledy beda bo ci, ktorzy pisza takie rzeczy zamiast siegnac do prawdziwych informacji powielaja bzdury, ktore znajda, wzorujac sie na podobnych artykulach.
btw. znalazlam bezplatny newsletter o NPR, zobaczymy czego sie dowiem:)
no wlasnie zobacze:) kurcze a moze to ten bzdurny... musze poszukac na forum... a ty gosiu to snie na avatarek nie mozesz zdecydowac w ciagu godziny to juz chyba trzeci widze
ja nie wiem kiedy sie dokladnie zaczyna powtarzam co mi powiedziala ngl. scislej termicznej sie nie uczylam zbyt duze ryzyko przy moich przedwczesnych wzrostach tempki.poza tym ja nic nie pisalam o rANKU w domysle mialam na mysli wieczor, byc moze i 4-ty na pewno bezpieczniej:)
hahaha no moze tak ksiazka, a ktorej jest ta informacja zostala wydana przez Osrodek Dzialan Prorodzinnych
zobaczcie na co sie natknelam... http://www.wykop.pl/link/3392/kobieta-i-jej-naturalny-rytm-plodnosci-w-internecie.html a moze powinnam to w ciekawostkach zamiescic
ech, żal mi niektórych ludzi... "watykańska ruletka" hihihi dobre!!! z tych wypowiedzi wynika, że osoby stosujące NPR powinny mieć non stop podwyższony poziom adrenaliny
ja nigdy nie spotkałam takiego pojęcia ;) hihihi ;) kojarzy mi się z ZSRR - tak jak "ruska ruletka" - kiedy to do magazynku pistoletu wkłada się 1 nabój, zakręca się magazynkiem i przykłada pistolet sobie lub komuś innemu do głowy. Brzmi groźnie. Konsekwencje w 1 i 2 przypadku nieodwracalne.
Materiały prasowe Evry - artykuł zamieszczony na różnych kobiecych stronach:
Antykoncepcja - wybór wielu kobiet Inicjator kampanii, firma Janssen-Cilag, chce poprzez różnorodne działania dostarczyć odbiorcom wiedzę na temat nowoczesnych metod antykoncepcji. Całoroczna kampania skierowana jest do kobiet w różnych fazach życia, z różną motywacją do stosowania antykoncepcji, do kobiet, które potrzebują wygodnego środka antykoncepcyjnego, będącego odpowiedzią na ich coraz bardziej intensywny i zabiegany tryb życia. Projekt ma także za zadanie zebrać informacje na temat stanu wiedzy Polaków o antykoncepcji hormonalnej. (...) Kobietom funkcjonującym w realiach dzisiejszego życia, przy jego tempie trudno jest stosować antykoncepcję, a już praktykowanie metod naturalnych staje się właściwie niemożliwe. Tzw. metody naturalne wymagają żelaznej dyscypliny, skrupulatności i ustabilizowanego trybu życia, a i tak ich skuteczność nie jest za wysoka. Bardzo efektywna jest za to antykoncepcja hormonalna w postaci pigułek, jednak i ona wymaga nadzwyczajnej regularności. Kobiecie jest coraz trudniej pamiętać o codziennym obowiązku zażywania tabletki. A im mniej systematycznie pigułka jest stosowana, tym ma niższą skuteczność. Rzecz jasna w podróży, delegacji, albo podczas pracy na zmiany trudno o regularne jej przyjmowanie. Nawet zmieniając torebkę łatwo zapomnieć o przełożeniu pigułek do nowej. Jak przy takim trybie życia znaleźć skuteczny sposób na niezapominanie najpierw o zabraniu pigułki ze sobą, a potem o jej przyjęciu? (...)
:-) Rzadko spotyka się narzekanie na wymaganie skrupulatności i systematyczności przy stosowaniu metod naturalnych ORAZ tabletek. Z reguły jednego i drugiego nie wrzuca się do jednego worka.
Kontynuując Twoją myśl: jak kobieta nie ma czasu na łykanie tabletek, to nie powinna zakładać rodziny. W reklamie obie sprawy są postawione na równi. Jak się nie mierzy temperatury, to się obserwuje śluz, jak Ybka albo nie obserwuje płodności i idzie na żywioł, a rodzina się powiększa. PI = 80
Swoją drogą, swego czasu u ginekologa dostałam taką ulotkę opracowaną przez w/w firmę, zawierającą przekrojowe informacje na temat różnych metod antykoncepcji, jako którą potraktowano również metody naturalne. Oczywiście, zgodnie z zasadami stopniowania napięcia, na początku były wiadomości na temat kalendarzyka, potem - co chwalebne, bo to rozdzielono - metod naturalnych, prezerwatyw, globulek, tabletek i (bururum bururum bururum) nowego, wspaniałego świata plastrów.
Do czego zmierzam: wtedy ta ulotka dała mi sporo do myślenia - raz, że wskazano, że metody naturalne są skuteczniejsze niż, np. prezerwatywa, a dwa, że wskazano je dość obiektywnie z wszystkimi za i przeciw. Przytoczona przez Amazonkę kampania już chyba nie ma tego waloru i wyraźnie prowadzi nas na sznurku do wniosku, że bez plastra ani rusz...
-- "bez pretensji do mądrości, której nie mam, bez odbijania jej na ksero i wpadania w schemat"
Ama - albo popatrzeć na wykresy staraczek które stosują 100% natural i co? Postarać się o dziecko wcale nie jest tak łatwo...skąd te smutne kobiety starające się po kilka lat...
Lily, ja też ubolewam nad brakiem plasterka i rozsądku.
Info ze strony Federacji na Rzecz Kobiet i Planowania Rodziny:
Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego w sprawie antykoncepcji
Ginekologia Praktyczna 2003, 11, 6, 3-5
Zgodnie z treścią i duchem ogólnoświatowych praw reprodukcyjnych każda kobieta ma prawo decydować czy chce mieć dzieci, w jakich odstępach czasu i ile. Planowanie rodziny jest moralnym obowiązkiem i prawnym wymogiem w kształtowaniu postaw lekarzy i ich podopiecznych.
Polskie Towarzystwo Ginekologiczne powołało 24 października 2003 r. Komisję ds. Rekomendacji Antykoncepcji w składzie: prof. dr hab. Marian Szamatowicz, prof. dr hab. Marek Spaczyński, prof. dr hab. Romuald Dębski, prof. dr hab. Krzysztof Drews, prof. dr hab. Grzegorz Jakiel, dr n. med. Medard Lech, dr hab. Tomasz Niemiec, prof. dr hab. Stanisław Radowicki, prof. dr hab. Tomasz Pertyński, dr n. med. Grzegorz Południewski, prof. dr hab. Piotr Skałba, prof. dr hab. Alina Szymankiewicz-Warenik.
Polskie Towarzystwo Ginekologiczne stoi na stanowisku, że nowoczesna i skuteczna antykoncepcja jest jedynym profilaktycznym przeciwdziałaniem ciążom niepożądanym i ich przerywaniu. W Polsce są dostępne następujące sposoby antykoncepcji: metody okresowej abstynencji seksualnej, środki plemnikobójcze, prezerwatywy, wkładki wewnątrzmaciczne, preparaty zawierające jeden lub dwa składniki hormonalne w formie doustnej lub iniekcji. Przy wyborze metody należy przede wszystkim uwzględniać jej skuteczność antykoncepcyjną (patrz aneks nr 1.). Należy także poinformować zainteresowanych o zasadach poprawnego i bezpiecznego stosowania. Do oceny metod antykoncepcji stosuje się następujące kryteria medyczne: - skuteczność, - odwracalność, - bezpieczeństwo, - akceptacja, - korzyści pozaantykoncepcyjne. (...) Nie ma uzasadnienia medycznego do zalecania przerw w stosowaniu antykoncepcji hormonalnej, jeżeli istnieje nadal potrzeba zapobiegania ciąży.
Aneks nr 1 NIEPOWODZENIA W TRAKCIE STOSOWANIA POSZCZEGÓLNYCH METOD ANTYKONCEPCJI (WSKAZNIK PEARLA – liczba ciąż mimo stosowania danej metody antykoncepcji w przeliczeniu na 100 kobiet stosujących daną metodę przez pierwsze 12 miesięcy)*
Aneks nr 2 KRYTERIA DOBORU POSZCZEGÓLNYCH METOD ANTYKONCEPCJI
Metody okresowej abstynencji: - skuteczność – dość niska (wskaźnik Pearla od 1,0 do 20,0), - odwracalność – całkowita, - bezpieczeństwo – pełne, - akceptacja – zróżnicowana, - inne korzyści – brak wymiernych korzyści. (...)
Wpływ antykoncepcji na zmniejszenie liczby aborcji najlepiej widać w UK. W rozdziale pt. "Zalecenia dotyczące metod stosowania antykoncepcji w zależności od wieku i rodności pacjentek" jest szczegółowo opisane jaka metoda dla jakiej pacjentki. Tak naprawdę metody abstynencji nie są zalecane dla nikogo, ew. przy doborze metody należy je uwzględnić w przypadku młodych kobiet. Ginekolodzy ich po prostu nie zalecają nikomu. Tabletki są generalnie prawie dla wszystkich grup wiekowych i sytuacji życiowych.
Przewodnicząca federacji Wanda Nowicka zabiła swoje nienarodzone dziecko i pisala w swoim blogu że jest z tego dumna aha nie miała żadnych przeciwskazań czy zagrożenia zdrowia w tej ciąży - poprostu dziecko pojawiło się nie w porę...