Dziewczyny postanowiłam pierwszy raz w życiu coś uszyć - padło na poszewki na poduszki, bo akurat potrzebuje, poza tym wydaje mi się to nie takie trudne na początek. Z tego co się zorientowałam najlepsze będzie płótno pościelowe. Proszę polećcie jakiś sklep internetowy, żeby było niedrogo a dobrze.
meganr1: Proszę polećcie jakiś sklep internetowy, żeby było niedrogo a dobrze.
Ja wiosną tego roku chodziłam na warsztaty krawieckie - wcześniej nic nie szyłam i nie miałam maszyny w ręce. W ramach nauki szyłyśmy m.in. sukienkę oversize'ową. Umówiłyśmy się na materiał dresowy. Kupiłam w sklepie stacjonarnym - 36 zł za metr. Latem wpada do mnie teściowa - z identycznego materiału ma uszytą letnią sukienkę maxi do kostek. Szyła u krawcowej zza płotu - ta zapłaciła za materiał 12 zł (nie wiem skąd sprowadza). Dla mnie ceny tekstyliów to masakra.
Na razie nic nie szyję - czekam na jesienno-zimowe wieczory. Szperam w lumpusiach za materiałami lub szukam wyprzedaży.
Mi się przypomniało, że kiedyś utworzyłam taki sobie koszyczek na sztućce :)
U mnie ostatnio cele noworodkowe: - skończyć kosz Mojżesza- na razie wygląda tak:
-uszyć mufkę do wózka -uszyć przybornik ( na razie na ściankę szafki na której będziemy stawiać kosz, potem na łóżeczko -wykończyć koszulę do porodu (mam koszulkę, rozcięłam ją do połowy brzucha- muszę zabezpieczyć brzegi i doszyć zatrzaski)
Hejka, proszę o radę, chce sobie zrobić ozdoby na choinkę z filcu, widziałam takie ręcznie robione i tak na wzór chciałabym coś po swojemu. Pytanie jaki filc się do tego nadaje? Widzę że są różne grubości , nie wiem czy 1 czy lepiej 2mm, na co zwrócić uwagę, chce na allegro zamówić ;)
Ptysiaczku na takie cudo to raczej cienki filc - ja kiedys w Empiku kupiłam cały zestaw arkuszy w różnych kolorach to są chyba 1-2 mm grubsze będą sztywniejsze więc jak mają być ozdoby to chyba zostaje cienki
Doti masz jakąś stronę internetowa? bylabym zainteresowana takimi spodenkami ;) tylko kolor nie ten bo mamy chyba z 5 szarych dresów już i tyle samo granatowych. Jakiś żywszy kolor chciałabym np. pomarańczowy :)
To maszyna z Lidla SilverCrest. Jest od soboty w lidlu dzis rano było z 30 w moim. Wiec tak szybko sie nie rozchodzą. Koszt 333 zł plus po 17 akcesoria do niej.
:) jestem od dziś właścicielką overlocka singer ;) w lidlu kupiony :) teściowa od rana polowała i upolowała :) u nas wstawili 2 sztuki :) do tego zestaw kaletniczy i nici mi dokupiła :) o taki
Te singery ponoć całkiem spoko za tą cenę. Opinie w necie są o overach silvercrest, które nie były zbyt udane. Za to maszyny silvercrest są też całkiem niezłe. Jakby ktoś jeszcze szukał, to wczoraj jeszcze widziałam z 15 na Targówku przy trasie S8 naprzeciwko CH Targówek.
Dziewczyny, czy któraś ma doświadczenie w szyciu ręcznym? Czy coś takiego zdaje egzamin? Da się coś uszyć estetycznie bez maszyny? Macie jakieś materiały, strony internetowe?
kosztował 599 zł.... nie próbowałam jeszcze szyć... czasu brak, moja cycoklejka nie pozwala na takie szaleństwa mam nadzieję, że w tym tyg uda mi się go uruchomić, U nas w lidlu były 2 i obydwa zeszły od razu po otwarciu sklepu. Dobrze, że moja teściowa była na tyle miła i czekała pod sklepem ;)
szydło 7 mm, 7 motków sznura bawełnianego, trochę przędzy Zpagetti, odciski na palcach, bóle nadgarstka i łokcia, kilka tygodni pracy... Chyba było warto :)
mońka, mąż miewa w pracy takie płyty z tworzywa (zapytałam się go jak to się nazywa, to potem uzupełnię), jedną taką przytnie i będzie dno. Nośność takiego kosza jest bardzo wysoka, dno jest pięknie płaskie, więc tak na szafce nie ma najmniejszego problemu :) tylko do przenoszenia się przyda dodatkowe usztywnienie.
płyta z PCV po prostu :) Mamy takie dwie jako podkładki pod laptopy :)
Hehe rozważam robienie takowych na zamówienie... ale realny koszt idzie w setki złotych... i wymaga zarezerwowania kilku tygodni pracy :) Może i nawet dałoby się szybciej, gdyby nie to, że po prostu ręka boli, bo zachowanie sztywności wymaga włożenia dużej siły (wręcz siłowania się z szydłem) :)
Teraz kończę Minionka, potem mam zaplanowane dwa koszyki z taśmy bawełnianej, a potem będę dziergać kocyk :)