Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorDii
    • CommentTimeSep 14th 2013
     permalink
    Dziękuję w imieniu Kacperka:kissing:
    --
    •  
      CommentAuthorbilia
     permalink
    U nas jeszcze nie widziałam dyni :sad:
    Podejdę dzisiaj do Lidla to może tam znajdę...
    .
    A powiedźcie mamusie zupkowe - na czym gotujecie zupki?
    --
  1.  permalink
    na czym gotujecie zupki?
    - na poczatku na indyczku a teraz na kurczaku, maly lubi warzywne i rosolek:)
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    ja też na wywarze z kurczaka:bigsmile:

Treść doklejona: 14.09.13 22:19
    No i zupka z dyni udana, jak dla mnie:devil: Kacper się odkręcał i wyjadł z niej skrawki kurczaka a jak go zagadałam to i zupkę zjadł, choć spodziewał się jogurtu więc chętnie buzie otwierał (wiem, ze to nie jest słuszne z BLW) ale potem wcinał sam kartofelka i kurczaczka. Za to mój mąż wybrzydzał... A ja jestem z siebie dumna i mi osobiście bardzo smakowała (mam jej na kilka dni:devil:)
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Moja Ninka nigdy za zupami nie przepadała a teraz muszę jej codziennie gotować bo wyje pytając "Dzie jeśt ziupka Ninusiiiiiiiiiiiiiiiii??????????????" i ryczy jakbym jej ojca siekierą zabiła :shocked:
    No więc kurcze gotuję co mi nie na rękę bo u nas się w domu zup nie jada. Zarówno ja jak i mój mąż jesteśmy typowo "drugodaniowcami" :cool:

A wiecie?
    Fajne bananowe placuszko racuszki ostatnio robiłam, więc jakby któraś była chętna to TU JEST PRZEPIS :wink:
    Ostatni na stronie.
    Naprawdę pyszne !
    --
    •  
      CommentAuthorbilia
    • CommentTimeSep 15th 2013
     permalink
    TEORKA: i ryczy jakbym jej ojca siekierą zabiła

Zajebiste porównanie :thumbup: Buhahaha :bigsmile:
    --
  2.  permalink
    ryczy jakbym jej ojca siekierą zabiła
    - mlody tak beczy noca jak sie budzi do jedzenia :devil:
    --
    •  
      CommentAuthormilka1984
    • CommentTimeSep 16th 2013
     permalink
    dziewczyny, czy to normalne ze moj synek w zasadzie przestal jesc blw? tzn poje z 5 min (wiekszosc i tak wypluwa) potem zaczyna gniesc, potem sie denerwowac i koniec jedzenia, w krzeselku spedza teraz max 10min a wczesniej bylo ok 20min... to normalne prawda? po okresie fascynacji przyszla chwila gdzie nie bardzo cokolwiek je, to przejdzie prawda?
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    Milka, tak to normalne, jeszcze nie raz możecie przechodzić takie fazy :wink:
    --
  3.  permalink
    Na pewno minie, moj misiek mial okresy ze mogl 6-7 h nie jesc nic kompletnie.
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
    • CommentTimeSep 16th 2013 zmieniony
     permalink
    Dziewczyny, mam takie pytanie. Otóż nie znoszę smaku/zapachu amarantusa (śmierdzi ziemią dla mnie). Robiłam z niego placuszki (z mąki amarantusowej) - Kuba jako tako jadł, ale ja nie przełknę tego. Natomiast jak dodaję ziarno amarantusa do koktajlu jaglanego to w ogóle nie czuć, że glebą śmierdzi (robię go wg przepisu jaki tu był zamieszczany tylko dodaję jeszcze jagody goi i troszkę mleczka krowiego i tahini, bo zdrowe;). No i teraz nie wiem. Czy to mąka amarantusowa tak śmierdzi a ziarno amarantusa już nie? Czy też te wszytskie przyprawy (kurkuma, kardamon, imbir, cynamon) zabijają smród gleby?:shocked: Macie jakieś doświadczenia? Może dodać do tych placuszków te przyprawy i nie będzie tak czuć ziemią?
    A drugie pytanie to co robicie dzieciom na śniadanie? Bo u mnie kurcze ciągle w zasadzie to samo, albo placuszki owsiane, albo kaszka jaglana lub manna, albo pankejki albo jajecznica...No i nie wiem co mu jeszcze wymyślać. Póki co dodaję różne owoce, ale zaraz sezon się skończy:wink:

Chyba, że Winni zechce i mi podesłać swój jadłospis:wink: plus nr konta:wink:
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Dziewczyny ponawiam pytanie, czy ktoras ma przepisy zebrane z tego watku i moglaby podeslac mi na maila? Z gory dziekuje :)
    --
    •  
      CommentAuthormigg
     permalink
    Hanny - ja mam amarantus ekspandowany, słodzony melasą i uwielbiam go. W ogóle nie czuję w nim nic, o czym piszesz. :) Może to kwestia właśnie przypraw, czy melasy w moim?
    U nas na śniadanie są płatki i kasze z owocami. I jeszcze się nie nudzą, więc korzystam. A zimą dodaję do nich suszone owoce.
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    madziauk ja mam :bigsmile:
    --
    • CommentAuthorDajen_q
     permalink
    Z racji mojego przeziębienia i poniedziałku nic za bardzo w lodówce nie miałam poza jajkami, ryżem i masłem (oraz bananami, ale to poza lodówką). Ale wyszedł mi całkiem niezły megaszybki lunch zainspirowany przepisem Madziauk na jajecznicę z bananami z wątku o zdrowym odżywianiu. Na masełku podsmażyłam zatem banana pokrojonego na kawałki, wrzuciłam ryż, zalałam rozbełtanym jajkiem z cynamonem, wymieszałam i dusiłam to potem pod przykryciem na małym ogniu, żeby się scaliło. Młody wyżarł mi ćwierć patelni... Następnym razem zrobię ze śliwkami
    -- ,
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    Nie mogę się dokopać jak robicie placuszki owsiane. Moje ostatnio tylko chleb chcą jeść i jajka, chcę im coś nowego zaproponować.
    •  
      CommentAuthormigg
    • CommentTimeSep 16th 2013 zmieniony
     permalink
    Doti:
    - 3 łyzki płatków owsianych zalać mlekiem (najlepiej zostawić na noc, ale niekoniecznie)
    - opcjonalnie do tego łyżka siemienia lnianego
    - opcjonalnie jedno jajo
    - trochę mąki, żeby zagęścić, szczypta sody
    - opcjonalnie zgnieciony banan czy inne owoce

I to wszystko zmieszane wykładać po łyżce na patelnię i smażyć.
    Chyba o niczym nie zapomniałam.
    (Można jeszcze te płatki z mlekiem i siemieniem najpierw ugotować, wtedy placuszki są kremowe w środku, ale nie trzeba:) )
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    A ile mniej więcej mleka?
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    migg: ja mam amarantus ekspandowany, słodzony melasą

o dzięki, to zrobię jeszcze jedno podejście do mąki amarantusowej, bo zdrowa;) Ja trza jeść;)
    --
    •  
      CommentAuthormigg
     permalink
    Daję tyle, żeby zalać płatki (tak, żeby trochę zmiękły). Czyli coś pomiędzy pół szklanki a szklanką. Całość (już z mąką, jajkiem itp) musi być dość gęsta.
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    Dzięki ci dobra kobieto.
    •  
      CommentAuthormigg
     permalink
    To jeszcze dopiszę, że ostatnio robiłam te placuszki na płatkach żytnich, gryczanych i jaglanych i też wychodziły super. Lilka bardzo lubi gryczane (nie wiadomo, po kim...). Więc generalnie można pokombinować, a nuż coś dziewczynom przypasuje.
    --
    •  
      CommentAuthormilka1984
    • CommentTimeSep 17th 2013
     permalink
    a gdzie mozna kupic platki gryczane czy jaglane bo pierwsze slysze o takich
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthoremza
     permalink
    Milka, u mnie są w każdym większym sklepie, w dziale ze zdrową żywnością (obok mleka sojowego, różnych płatków bio, kaszy jaglanej itp. itd.). Ja również uwielbiam płatki gryczane, a w jaglanych jestem zakochana!:)
    Hanny: A drugie pytanie to co robicie dzieciom na śniadanie? Bo u mnie kurcze ciągle w zasadzie to samo, albo placuszki owsiane, albo kaszka jaglana lub manna, albo pankejki albo jajecznica...No i nie wiem co mu jeszcze wymyślać. Póki co dodaję różne owoce, ale zaraz sezon się skończy

Hanny, ale całkiem w porządku u Ciebie ze śniadaniem...:) Placuszki, kaszki można zrobić na wiele sposóbów, z wieloma składnikami. Jeśli już to może jeszcze chlebek bananowy? U mnie jeszcze z braku laku bywa parówka, szynka, kanapki z serkiem śmietankowym, pastami, papryka, ogorek, pomidor - ot, tak po bandzie:)
    --
    •  
      CommentAuthorAnetii
     permalink
    witajcie po dłuższej przerwie, byliśmy na wojażach, ale tam się nakombinowałam z jedzeniem, powiem tak, słoiczkami mój Bartek pluje :) zasmakował w domowym jedzeniu i teraz słoiczków nie chce w ogóle.

U nas ostatnio (tak od tygodnia) są zupki, bo nigdy nie mogłam się odpowiednio wstrzelić z obiadem, by mały nie był głodny i jak dam zupkę ok. 12-13 to jest ok.
    milka1984: dziewczyny, czy to normalne ze moj synek w zasadzie przestal jesc blw

milka1984 minie mu, Bartek tez ma ostatnio fazę, że kaszkę na śniadanie pierwsze łyżeczki muszę mu podawać, otwiera buźke szeroko a łapki chowa. Zależy od jego humoru, w końcu BLW ma być przyjemnością, nic na siłę, jak ma ochotę być karmiony to proszę bardzo :)

ja jeszcze amarantusa nie próbowałam.

A kiedy ograniczyłyscie karmienie piersią? mi jakoś udaje się ostatnio przez te zupki wprowadzać 3 posiłki stałe, ale mimo to co 3 godziny jest wołanie o pierś. A w nocy jakby jeszcze nadrabiał, budzi się co 1,5-2 godz. i chce cyca.
    --
    •  
      CommentAuthoremza
     permalink
    Anetii: A kiedy ograniczyłyscie karmienie piersią? mi jakoś udaje się ostatnio przez te zupki wprowadzać 3 posiłki stałe, ale mimo to co 3 godziny jest wołanie o pierś. A w nocy jakby jeszcze nadrabiał, budzi się co 1,5-2 godz. i chce cyca.

U nas to samo... Może zjeść dużo BLW, a o cyca i tak zawoła. W nocy również mam więcej pobudek:( A od paźdzernika do pracy wracam i nie mam pojęcia jak to będzie. Trochę liczę na to, że jak nie będzie mnie w pobliżu, zapomni o cycu. Dotąd udało nam się wyeliminować jedno karmienie między godziną 7 a 11/12 - zjada wcześniej płatki jaglane z owocem i jakoś dociągamy do 12, choć nie zawsze:(
    --
    • CommentAuthorDajen_q
     permalink
    W tych płatkach jaglanych denerwuje mnie to, że ponoć trzeba je aż 20 min gotować (tak jest napisane na opakowaniu), więc ja wolę jednak kaszkę jaglaną błyskawiczną bez cukru (my jemy Nominal)
    Ja na razie wyeliminowałam karmienie piersią na czas kiedy Fifi jest w żłobku - od ok. 7:30 do 12:30, w żłobku w tym czasie dostaje kaszkę/kleik/jogurt/płatki na mm z owocami. Daję mu jeszcze zupkę do żłobka, ale panie mówią, że po tym drugim śniadaniu nie zdąży zgłodnieć. Przed wyjściem je śniadanie BLW, po powrocie nieograniczona ilość cyców + obiad BLW, na kolację kaszka i w nocy nieograniczona niestety ilość cyców...
    U nas dziś królik w śmietanie + gniotki (w sensie gnocchi :D) podsmażane z cukinią
    -- ,
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    emza: z braku laku bywa parówka, szynka, kanapki z serkiem śmietankowym, pastami, papryka, ogorek, pomidor

Muszę właśnie jeszcze coś z pastami na chleb pokombinować, bo parówka to dla Kuby jak dla mnie czekolada. Najchętniej jadłby ją na wszystkie posiłki;)
    --
    •  
      CommentAuthoremza
     permalink
    Hanny: bo parówka to dla Kuby jak dla mnie czekolada. Najchętniej jadłby ją na wszystkie posiłki;)

U nas podobnie;)
    Dajen_q: W tych płatkach jaglanych denerwuje mnie to, że ponoć trzeba je aż 20 min gotować (tak jest napisane na opakowaniu), więc ja wolę jednak kaszkę jaglaną błyskawiczną bez cukru (my jemy Nominal)

Ależ skąd! W płatkach jaglanych lubię właśnie to, że robią się w dwie minutki, za to na kaszę jaglaną dłużej czekam!:)
    --
    •  
      CommentAuthormońka
     permalink
    Cześć dziewczyny!
    od około 5 miesiąca rozszerzam dietę córki, oprócz tego mała dostaje moje mleko z piersi.
    dwa tyg temu i odmówiła jeść papek, więc zdecydowałam że spróbujemy BLW, znalazłam kilka przepisów i mała jest zachwycona! co prawda narazie więcej ląduje wszędzie tylko nie w buzi, ale dziecko szczęśliwe jak nigdy:)
    za to pojawił się inny problem, otóż zmieniła nam się konsystencja zwartości pieluszki na dość wodnistą i wsiąkająca..i od dwóch dni zielonkawą..i się zastanawiam czy to przez to że podaję jakieś potrawy nieodpowiednie do wieku, czy może dlatego że w związku z BLW mała jakby więcej mleka wypija niż wcześnie (bo po zupkach przecierowych piersi już nie dawałam)..martwi mnie to, bo widzę ile jej to sprawia radości, i nie chcę wracać do słoików i przecieranych zupek i zmuszać ją na siłę do tego..co mogę robić nie tak?
    mała oprócz kalafiora, brokułów, marchwi, selera, jabłek,bananów, borówek, malin i śliwek, dostawała np pierogi leniwe, bułkę pszenną z odrobina masła, plasterek szynki i pomidor bez skórki, kotlety z kalafiora,gotowanego kurczaka, pieczone udko z kury z koperkiem..
    nie wiem może potrawy nie odpowiednie do wieku?ale z drugiej strony niby z talerza dziecku w tej metodzie można dać swojego..jestem w kropce..macie jakieś pomysły?

Treść doklejona: 17.09.13 22:26
    i widzę że nie tylko u mnie w nocy jest nieograniczona ilość cyców..też młoda mnie budzi nieskończoną ilość razy..łączę się w bólu :)
    --
    •  
      CommentAuthormigg
     permalink
    Mońka wydaje mi się, że skoro zwiększyła się liczba karmień, a pewnie na razie Twoja córeczka zjada niewiele, to ta wodnista kupa może być tym spowodowana. Może też chodzi o to, że jej żołądek musi się przestawić z posiłków zmiksowanych, które inaczej trawi, na pokarmy stałe. Obserwuj, czy nie pojawia się jakaś wysypka, która może oznaczać alergię, ale jeśli nie ma jakichś dodatkowych atrakcji, typu bolący brzuszek, to chyba powinno to minąć.

Treść doklejona: 17.09.13 22:30
    Dodam jeszcze, że Lilka (moja :) ), która od początku jest BLW, "normalne" kupy zaczęła robić dopiero ok. 8 miesiąca. A tak, wcześniej cały czas były "piersiowe" z kawałeczkami różnych pokarmów :)
    --
    •  
      CommentAuthordagus84
    • CommentTimeSep 18th 2013
     permalink
    Moja przy blw ma piękną dorosłą kupkę, taką zwięzłą i przy tym nie stęka :)
    --
    •  
      CommentAuthoremza
     permalink
    mońka, 'u nas' też zwarta i dorosła kupka. Zielona kupka, to często efekt większej ilości żelaza. Doczytałam również, że:
    "Czasami źródło zielonych kup leży w nadwrażliwości na nabiał. Niektóre dzieci karmione piersią są bardzo wrażliwe na specyficzne produkty spożywcze w diecie mamy.(...) Dopóki dziecko wydaje się zadowolone i nie ma problemu z zaparciami, nie należy martwić się na zapas kolorem kału."
    A może tak malutka zareagowała na zmiany w sposobie karmienia. Obserwuj, może za jakiś czas minie?
    --
  4.  permalink
    Dziewczyny, moj maly jedzac sniadanko i czy owoc bierze jedzonko lapczywie i chetnie do buzi, mietoli jak gume i wypluwa... wszystko.. chlebek, bulke, parowke, wszelakie owoce.. to normalne, ze On tak je?? Jedynie chrupek kukurydziany dawany sporadycznie jest zjadany w calosci.
    --
    •  
      CommentAuthormilka1984
     permalink
    u nas z tym jedzeniem jest raz lepiej raz gorzej, ale sie nie przejmuje bo i tak mleko jest odstawa , do tego dostaje raz dziennie zupke z miesem. Wspolczuje wam tych niezliczonych karmien nocnych... ja to mam chyba szczescie bo moje dziecko je najwczesniej o 5.00 (ostatni cyc o 20 ) a dzis zjadl dopiero o 6.30 i tym sposobem pierwszy raz przespal 10g ciagiem. tylko ze ja odkad on skonczyl 4 mies wprowadzilam zasade ze nie daje piersi przed 3.00 i nawet jak sie obudzil o 1.00 to dalam smoka, czasem ululalam i zasnal w 5 min (nie plakal w ogole). wiadomo ze jakby byl glodny i by plakal to bym mu dala ale nie bylo takiej sytuacji. wiec byly moze z 3 noce ze budzil sie po 1.00 i dawalam smoka a potem przestal. czasem jeszcze ma noc ze sie przebudzi ale od ponad miesiaca (za wyjatkiem 3 nocy z katarem ) je najwczesniej o 5.00. moze sprobujcie dawac smoczka czy wode zamiast piersi, moze to cos pomoze? ( wiem wiem latwo mowic trudniej zrobic hehen ).
    Dajen - to twoj maluch je juz takie "dorosle" rzeczy jak kurczak w smietanie? jak mu to podajesz? tzn jakie kawalki? bo moj nadal nie radzi sobie z malymi kawalkami, a np kawalek kurczaka tylko pomemła i wypluwa. macie juz jakies zeby? bo my nie :( i na razie Kubusiowi nie daje calych dan tylko kilka osobnych produktow np na obiad lub kolacje brokula, marchewke, pietruszke czy inne warzywa w slupkach oraz mieso w formie pulpecikow najczesciej ( z czego i tak zjada niewiele). mysle ze jeszcze co najmniej z miesiac czy i dwa zanim bede mogla mu dawac dania jakie my jemy.
    u nas kupka prawie od poczatku BLW taka bardziej dorosla, zwarta a kolor rozny - zdarza sie i zielona ale tlumacze to tym ze jadl duzo zielonych rzeczy
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorAnetii
    • CommentTimeSep 18th 2013 zmieniony
     permalink
    mońka: mała oprócz kalafiora, brokułów, marchwi, selera, jabłek,bananów, borówek, malin i śliwek, dostawała np pierogi leniwe, bułkę pszenną z odrobina masła, plasterek szynki i pomidor bez skórki, kotlety z kalafiora,gotowanego kurczaka, pieczone udko z kury z koperkiem..

mońka a może seler??? u mnie taka kupka jest po selerze, Bartek bardzo źle na niego reaguje i to zarówno jak ja go zjem jak i wtedy gdy dostał z nim zupkę. Seler jest dość silnie uczulający.
    --
    •  
      CommentAuthormońka
     permalink
    migg: A tak, wcześniej cały czas były "piersiowe" z kawałeczkami różnych pokarmów :)

no właśnie u nas tak teraz wyglądają, dokładnie jak opisujesz...no nic poobserwuje ja jeszcze, ale objawów na bolący brzuch nie ma, brzuszek miękki, nie spina się nie ma problemów z robieniem kupki..tylko konsystencja inna..spróbuje jej podać dzisiaj ryż, to może trochę się "zaklei"..swoja droga ciekawe jak go będzie jadła haha:)
    madziik1983: bierze jedzonko lapczywie i chetnie do buzi, mietoli jak gume i wypluwa

u nas większość pokarmów też tak kończy, wyjątkiem są owoce i niektóre warzywa (np. ziemniak i marchew)warzywka, ale podobno to normalne, bo ponoc do roku podstawą diety i tak jest mleko :)
    Anetii: mońka a może seler???

hmmm może, ale przeciery z selerem jadle i nie było ekscesów..
    dzięki za rady kochane!
    będę do Was regularnie zaglądać :) mam nadzieję że uda nam się BLW rozkręcić na dobre:)
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
    • CommentTimeSep 18th 2013 zmieniony
     permalink
    Dziewczyny, nie mialam nic ciekawego na drugie sniadanie dla Karolka. Zrobilam placuszki z kaszy jaglanej, lyzki maki ziemniaczanej, jajka i mleka zrobionego z kaszy jaglanej ;) usmazylam na patelni teflonowej z mala iloscia oleju rzepakowego :) dodalam troszke banana. Mam nadzieje, ze mu posmakuja :)

ps. zjadl 6 malych placuszkow :)

PLACUSZKI (ala NALESNIKI) JAGLANE Z BANANEM (wymyslone na szybko, bo nie mialam pomyslu na 2 sniadanko)

-kasza jaglana ugotowana na wodzie - 5 lyzek po ugotowaniu
    - jajko
    -maly banan
    -lyzka maki ziemniaczanej

2 lyzki kaszy jaglanej zmiksowac w blenderze (ja taki mam do smoothies) z pol szklanki przegotowanej wody.
    Jajko roztrzepac w misce. Dodac powyzsza kasze jaglana zmiksowana z woda, do tego wsypac lyzke maki ziemniaczanej oraz 3 lyzki kaszy jaglanej. Wymieszac. Smazyc male placuszki (ja dawalam niespelna lyzke na placka) na paterlni teflonowej na bardzo niewielkiej ilosci oleju rzepakowego.

ZDJECIE: te po lewej stronie na wczesnie wrzucilam na petelnie, pozniej juz wychodzily takie jak po prawej :)

--
    • CommentAuthorDajen_q
     permalink
    Emza, zwracam honor płatkom jaglanym, dzisiaj znalazłam takie co to ich nawet gotować nie trzeba :) Coś mi się musiało przywidzieć z tymi 20 minutami...

milka1984: [/quote][quote=milka1984]Dajen - to twoj maluch je juz takie "dorosle" rzeczy jak kurczak w smietanie? jak mu to podajesz? tzn jakie kawalki?

Wiesz Milka, je to za dużo powiedziane, bo też jeszcze nie mamy żadnego ząbka. Ja mu daję takie podłużne kawałki odcięte z udźca z królika, to jest mięciutie mięsko, coś tam pomemła, coś tam połknie. Zgodnie z tą książką o BLW, sporo żelaza jest też w tych mięsnych sokach, więc tego...Zresztą ostatnio logopedka nam też zalecała, żeby dawać mięsko do rzucia, nawet wołowinkę, krojoną wzdłuż włókien - ponoć takie rzucie świetnie działa na aparat mowy. A Filipek jeszcze nie gaworzy więc się słucham :)
    -- ,
    •  
      CommentAuthorsushka
    • CommentTimeSep 20th 2013
     permalink
    KOTLECIKI Z CIECIERZYCY
    - Szklanka ciecierzycy
    -2-3 łyżki mąki kukurydzianej
    -2 łyżki oliwy
    -2 łyżki siemienia lnianego zalanego wrzątkiem (1/3 szklanki wody) lub jajko
    - natka pietruszki
    -koperek
    -przyprawy wg uznania (ja dałam paprykę słodką)

Ciecierzycę namoczyć na noc, ugotować, zmieszać z pozostałymi składnikami (tak jak mielone), uformować kotleciki i upiec lub usmażyć.
    Jurkowi robiłam takie saute pieczone w piekarniku 15 minut, nam obtoczyłam w sezamie i usmażyłam. Upieczony w sezamie też był OK.
    Młody szamał maczane w sosie pomidorowym. Tu już praktycznie po zawodach:cool:
    Image and video hosting by TinyPic
    --
    •  
      CommentAuthormilka1984
     permalink
    suszka - dzieki za przepis, jutro mlodemu zrobie bo smakuje mu pasta z ciecierzycy na chleb to i kotleciki moze beda ok, choc moj ostatnio malo co je BLW niestety, 5 min popróbuje, powypluwa, pogniecie i koniec, czekam az mu sie odmieni
    -- [/url]
    • CommentAuthormamakasi
     permalink
    Sushka , krzeselko to z ikei ,a ten fartuszek to skąd, bo fajny ?
    Nigdy bym nic wpadła na placki z ciecierzycy , rewelacja . Ja niedługo startuje z blw i jestem b.ciekawa co z tego będzie..

Wiem że któraś z dziewczyn ma zabrane przepisy ale aż wstyd prosić bo musiała już wysłać chyba z 20 maili :shamed:
    A ja się zagapilam ...
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    Fartuszek też IKEA :)
    --
    • CommentAuthormamakasi
     permalink
    Dzięki, wpisze na listę zakupów :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    ŚNIADANIE, KOLACJA
    Paprykarz własnej roboty:
    Filet z ryby, wrzuciłam do gotującego wywaru z warzyw, chwilkę gotowałam ( z 2 minutki), rozdrobniłam, dodałam proporcjonalnie tyle samo ugotowanego ryżu, pół gotwanej rozdrobnionej marchewki i pietruszki, posiekaną natkę pietruszki, trochę mielonej słodkiej papryki, szczyptę ostrej, trochę carry. Można podać na chleb, lub w formie klopsików , paluszków, Nadia zjadła łyżeczką z miseczki :)
    --
    •  
      CommentAuthormilka1984
    • CommentTimeSep 21st 2013
     permalink
    dziewczyny powiedzcie mi czy ja nie przekarmiam mojego dziecka, bo ja kompletnie nie wiem ile powinien jesc a je tak :
    - ok 4 czy 5.00 piers sporo
    - ok 7.00 piers niewiele
    - ok 9.00 blw - roznie ale wydaje mi sie ze niewiele
    - ok 12.00 czy 12.30 - zupa ok 200ml z miesem lub ryba
    - ok 15.00 piers srednio
    - 17.00 - butelka mm 160
    - 19.00 - blw - z reguly tylko warzywa czasem ciut miesa ale je malutko
    - 20.00 - piers sporo
    i wydaje mi sie ze je za wiele ale po pierwsze on chce jesc tyle, ja go nie zmuszam a po drugie panicznie sie boje ze jak zje mniej w dzien to bedzie sie budzil w srodku nocy... sama nie wiem. jestem w trakcie odstawiania od piersi ( 1 karmienie zastapione butelka ), powiedzcie mi czy za duzo tego jest?
    a jak przejde na butelke to ile powinien jesc taki 8 miesieczniak bedacy na blw i zupce? ( do blw bede sadzac na razie 2 razy - rano bardziej slodkawy posilek z owocami, placuszkami, chlebkiem itp a wieczorem warzywa, ciut miesa, czasem placki cukiniowe
    troche sie niepokoje bo on wazy 9400 i ma naprawde duzy apetyt, czy probowac wyrzucic jeden posilek mleczny?
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    milka to ja chyba przekarmiam czasem! Kacper je tak samo pierś (czasem więcej bo w nocy) a dalej:
    rano trochę chlebka,
    ok. 12 owoc (np. banan ale czasem kilka owoców różnych), albo jogurt,
    15-16 obiad z nami i czasem zje dużo (np. kotlet, ziemniaki, warzywka) a czasem tylko na mięsku poprzestanie, najmniej pół kotleta),
    co prawda nie daję mm w między czasie
    na wieczór też coś je. Albo jak mamy kolację (bo rzadko uda nam się zgłodnieć :tongue:) to coś zje z nami, albo daję mu kaszkę gęstą

No i to przeplatane piersią do snu i w nocy.

Więc w sumie podobnie, ale mi się wydawało zawsze, że to za mało...:bigsmile:
    --
  5.  permalink
    Milka - to chyba zalezy od dziecka. U nas jest tak:
    Kolo 2-3 butla - 180 ml ( ja robie z kaszka),
    8 - sniadanko blw
    9:30 flacha 150
    po 12 (zalezy kiedy ma drzemke bo roznie bywa) zupa lyzeczka
    15:30-16:00 - drugie danie lyzeczka
    17:30 - jakis owoc blw
    18:30-19.00 - kaszka na gesto lyzeczka ze 150 ml mm
    Ostatnio wstaje tylko raz na karmienie
    --
    •  
      CommentAuthormilka1984
     permalink
    hmm to moze nie jest tego za duzo... sama nie wiem, szczegolnie ze mnie sie wydaje ze to blw to naprawde malo co zje, szczegolnie wieczorem, bo rano cos tam zje to 2g po tym wytrzymuje bez jedzenia ale na wieczor to wiekszosc wypluwa. moze jak przejdziemy na butle to troche sie to unormuje, dzieki za odpowiedz
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorcytrynka251
    • CommentTimeSep 21st 2013 zmieniony
     permalink
    Dziewczyny dzisiaj Natalka zgarnęła z talerza ogórka i wsadziła do buzi, zaczęła ciumkać i odgryzać kawałeczki. Po czym wypluwała. Był to świeży zielony ogòrek pokrojony w słupki. Aż w końcu zaczęła się krztusić, nie mogła złapać oddechu i strasznie zaczęła płakać a ona raczej z tych dzieci niepłaczących. Wystraszyłam się. Poklepywanie po pleckach pomogło i wypluła ten kawałek. Dodam tylko, że siedziała na moich kolanach prosto. Co zrobiłam źle? Czy to jeszcze nie czas? Mąż się wkurzył, teściowa też za wesołej miny nie miała. Kiepsko widzę to BLW a tak bardzo chciałam.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.