Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorNatalaa
    • CommentTimeSep 1st 2011
     permalink
    Kaonashi: Druga rzecz - po wpisaniu do wyszukiwarki pierwsze wyniki jakie mi się pojawiły dot. hodowli zwierząt

WOW!
    --
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Jeeenyyyy tu też nie można normalnie bez "ęą" pogadac????
    -- „Milcz - wydarła ze spienionych warg hrabina - jeśli nie chcesz, bym wyszła wobec ciebie ze złoconych ram mego dobrego wychowania! ”
  1.  permalink
    Marlenazajac - ale chyba dziecko powinno się NORMALNIE "nazwać", żeby dzieci w szkole / przedszkolu / gdziekolwiek indziej nie robiły sobie z niego żartów? Chyba, że Ty z tych, co chcą sobie na dziecku odbić...
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    marlenazajac: podobają ci się NORMALNE imiona ok , mi się już znudziły

znudziły Ci się ? no i Ok :smile:

dlatego za mnie po mnie możesz swojemu synkowi dać na imię SPUTNIK jeśli masz taką ochotę...

mi tylko chodzi o to, że pytasz o opinie po czym obrażasz się i czujesz "zagłuszona" po negatywnych ocenach tegoż imienia....
    i tego nie mogę pojąć ani zrozumieć ani ogarnąć
    i jeszcze zarzucasz, że jesteśmy niemiłe...

wskaż proszę w którym momencie bo ja na prawdę nie wiem :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    HarleyQuinn: NORMALNIE "nazwać", żeby dzieci w szkole / przedszkolu / gdziekolwiek indziej nie robiły sobie z niego żartów? Chyba, że Ty z tych, co chcą sobie na dziecku odbić...

Słuszna uwaga.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    TEORKA: dać na imię SPUTNIK jeśli masz taką ochotę...

:rolling:
    myślę, że do momentu poznania historii dzieci by się za bardzo nie naśmiewały
    --
    •  
      CommentAuthoriwrowe
     permalink
    De gustibus non est disputandum! :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    iwrowe: De gustibus non est disputandum! :wink:

no racja
    ale koleżanka zapytała o zdanie, więc każda z nas wyraziła swoje a tu od razu afera :wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    Ale jazdy! Najpierw prosi o opinię, a potem strzela fochy, bo większość z nich negatywna.

Jest moda na imiona amerykańskie, rosyjskie, francuskie, włoskie, hiszpańskie - ciekawe kiedy ludzie w Polsce zaczną nadawać swoim pociechom imiona afrykańskie :tongue: Bo przecież mamy wybór tak mały...
    •  
      CommentAuthorHarleyQuinn
    • CommentTimeSep 1st 2011 zmieniony
     permalink
    Iwrowe - zgadza się, ale też powinno się niektórym przyszłym rodzicom uświadomić, że jego dziecko może stać się pośmiewiskiem... Sama w klasie miałam "Dżesikę" i uwierzcie - dziewczynka, chociaż fajna, koleżeńska i ładna była traktowana jak klaun... Dzieci są okrutne i potrafią z byle powodu naigrywać się z innych - nie powinniśmy więc dostarczać im tych dodatkowych powodów do śmiechu...

EDIT: Ja kiedyś chciałam nazwać swoje przyszłe dziecko Pusia, bo wydawało mi się przesłodkie. Ale miałam wtedy 5 lat i w wieku 8 mi przeszło :wink:
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    marion: Jest moda na imiona amerykańskie, rosyjskie, francuskie, włoskie, hiszpańskie

Ja miałam być Natasza i w sumie szkoda, bo Natalii się namnożyło :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    HarleyQuinn: Ja kiedyś chciałam nazwać swoje przyszłe dziecko Pusia, bo wydawało mi się przesłodkie.

:devil::devil::devil::devil::devil::devil::devil::devil::devil:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    HarleyQuinn: EDIT: Ja kiedyś chciałam nazwać swoje przyszłe dziecko Pusia,

Miałam kotkę Pusię :bigsmile::bigsmile:
    --
  2.  permalink
    Teorka - skończyło się tym, że imię Pusia dostał chomik :wink:
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    HarleyQuinn: Teorka - skończyło się tym, że imię Pusia dostał chomik :wink:

lepiej dla dziecka, że chomik się pierwszy załapał :bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    :bigsmile::bigsmile:
    --
  3.  permalink
    :bigsmile: Dokładnie :bigsmile:
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    Kiedyś, na którymś forum 28dni napisałam, jak dałam na imię swojemu synowi i też była afera.
    ----------------------------------------------
    Nie wszystkie imiona mi się podobają. Niektórych za żadne skarby nie nadałabym dziecku. Ale każdy ma swój gust. I każdy może wyrazić opinię.
    Ja nie pytałam nikogo o zdanie, czy się imię podoba czy nie. To był wybór mój i męża.
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    No i pewnie.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    niedawno uczylam w gimnazjum Wieska a teraz Danuske, ich wspolklasowicze twierdzili ze przy takich imionach to ksywka juz nie jest potrzebna
    ja rozumiem chec oryginalnosci zeby nie bylo X takich samych imion w grupie/klasie, ale jest tyle ladnych, fajnych i nie dziwacznych imion, bez dziwnego podtekstu czy skojarzen ze szkoda krzywdzic dzieciaka i narazac go na wytykanie palcami przez inne dzieci.
    •  
      CommentAuthorLexia
     permalink
    Hmmm, ja miałam w podstawówce różne dzieci o różnorodnych imionach i jak byłam młodsza to dla mnie imię kolegi Kevin czy Sylwin albo koleżanki Estera (mało wtedy znane) było czymś po prostu... Normalnym! Spotykałam się z takimi imionami od 5. roku życia i dla mnie, jako takiego małego szkraba, imię to było zwykłe- jedna koleżanka nazywała się Basia a druga Estera.
    Obecnie będąc w liceum mam przegląd różnorodnych imion: od Azbesta(!), Venessy, Zachariasza, Igi, Michaeli i Luizy poczynając na Eryku, Kajtku, Aldonie, Józi, Alanie i Ezdraszu kończąc... :) Tego ostatniego nawet swego czasu pytałam o opinię co do tego, czy nadawanie dziecku niespotykanego imienia ma sens. Jego odpowiedź (przekopiowana bo teraz pozostaje nam jedynie kontakt na gg): "jestem im chyba za to najbardziej wdzieczny, jestem dzieki temu wyjatkowy i mam w zyciu latwiej :)"

Więc też nie zawsze niespotykane imię jest złem koniecznym, czasem można je umiejętnie wykorzystać i mieć z niego pożytek :)
    --
    •  
      CommentAuthorzabkaa25
     permalink
    My wczoraj podjęliśmy decyzję i będzie Franciszek Szymon :) Oba imiona ostatnio niestety popularne, ale trudno - takie nam się podobają do zawsze niemal, pal sześć jaka moda ;)
    Co do imion takich jak Dżesika, Kewin, Alwin, Alan, Rajan, Żyraf :rasta: to mam identycznie zdanie jak Teorka, nie kumam takich upodobań ale oczywiście to sprawa gustu i jeśli komuś się podoba, to ok.
    -- Aniołek Antoś 18tc [*] Kochamy Cię :* (ur. 22.05.2014).
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    zabkaa25: My wczoraj podjęliśmy decyzję i będzie Franciszek Szymon :)

:smile::smile::smile::smile::smile::smile::smile:

Lexia: "jestem im chyba za to najbardziej wdzieczny, jestem dzieki temu wyjatkowy i mam w zyciu latwiej :)"

jest wyjątkowy i ma w życiu łatwiej bo na imię EZDRASZ ? :bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    nie wydaje mi się :devil::devil::devil:
    --
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    AZbest też ma łatwiej?
    -- „Milcz - wydarła ze spienionych warg hrabina - jeśli nie chcesz, bym wyszła wobec ciebie ze złoconych ram mego dobrego wychowania! ”
    •  
      CommentAuthorarkada
     permalink
    mój znajomy dorobił się trzech córek, podaję imiona
    1)vanessa,
    2)naomi,
    3)samantha

ma zamiar spłodzić syna i będzie to robił do skutku, ma już wybrane imię ,,Zack,, nie wiem czy dobrze napisała.
    Te wszystkie imiona w połączeniu z bardzo bardzo typowo polskim nazwiskiem (chodzi i zwierzę) brzmią naprawdę groteskowo

:bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Z całym szacunkiem, ale jak dla mnie takie imiona wybierają rodzice, którzy sami sobą nic nie reprezentują i próbują zakamuflować swoje poczucie niskiej wartości właśnie w ten sposób...
    Przykre bo cierpią na tym dzieci...

Swoją drogą ciekawe, który urzędnik wyraża zgodę na takie imię...
    --
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    Podrzucę taki artykuł o wyborze imion
    Janek czy Brajanek?
    •  
      CommentAuthorarkada
     permalink
    ma kasę więc mu palma odbija:confused:
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    arkada: ma zamiar spłodzić syna i będzie to robił do skutku, ma już wybrane imię ,,Zack,,

no coz, widac ze z corkami oglada "Nie ma to jak statek", jak beda blizniaki to drugi bedzie Cody bo w mysl zasady z artykulu linkowanego przez Melodie - Rodzice zazwyczaj nazywają swoje maleństwa na cześć ulubionych celebrytów, bohaterów książek, seriali czy filmów. :devil::devil::devil::devil::devil:
    •  
      CommentAuthorglinusia
     permalink
    ja mam wrażenie że w pierwszej połowie ciąży wszyscy tylko zadają pytanie o płeć dziecka a w drugiej połowie jak już zna się płeć to o imię. Bynajmniej w moim środowisku to zauważyłam. Dlatego na poczekaniu żeby wszystkich uszczęśliwić nasza córcia miała być Agatką (teraz to imię nosi jej ulubiona lalka), później jeszcze Marta i Dorotka wchodziła w grę dopóki mój mąż nie umyślił sobie że będzie Edytka. Imię to nawet mi się podoba ale zdrobnienie Edzia przypominało imię mojego taty :confused: Więc gdy się mała urodziła stwierdziłam że absolutnie to imię do niej nie pasuję. A skoro malutka jest tak bardzo podobna do tatusia to musi się też zaczynać od tej samej litery jak jego imię - stąd Wiktoria (a zarazem moje małe zwycięstwo po 30 godz. męczarni) :smile:
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    U nas szybko poszło z wyborem mimo że bliźniaki: Szymon i Zuzia :-)
    inne opcje były Zuzia i Hania lub Szymon i Mateusz :-)
    --
    •  
      CommentAuthorarkada
     permalink
    a jeszcze mi się jeden chory przypadek przypomniał, w którym rodzice skrzywdzili dziecko nadając imię ,,Fabian,, gdzie nazwisko to ,,Szkoda,,
    Nie wydaje mi się, żeby tylko mi kojarzyło się to z samochodem?:devil:
    •  
      CommentAuthorMrsCreme
     permalink
    Jak dobrze że czasami jednak gusta się zmieniają, mam wrażenie że tych Brajanów i Dżesik jest już sporo mniej niż z 10 lat temu...

My mamy lekką fazę na troszkę bardziej wymyślne imiona, ale i to uważam trzeba robić z głową- żeby było po polsku i najlepiej polskie lub w Polsce obyte- wspomniana Lena czy Nina taka jest. To po polsku jest najważniejsze! Bo zgadzam się ze zdaniem że to groteska, żeby ludzie którzy nigdy za granicą nie byli, mieli typowo polskie nazwisko nazywali dzieci, Alexandra albo Olivia. Ehh, ciężkie to zadanie, ale już chyba pisałam- taka Daniela do kręgu moich zainteresowań należy, a myślę że do takiego imienia można mieć tylko obiekcje bo gust nie ten, a przyszła ewentualna córeczka nie powinna się obrazić.

Ja się chciałam Was zapytać- jeśli nadajecie drugie imiona dzieciom, to czym się kierujecie?
    --
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Aleksandra to przecież Ola...
    Do Oliwii też nic nie mam.
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    mysle ze Martinie chodzi o pisownie
  4.  permalink
    Ale chodzi chyba o pisownię - przez v lub x...?
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    MsMartina: Ja się chciałam Was zapytać- jeśli nadajecie drugie imiona dzieciom, to czym się kierujecie?

my kierować się będziemy naszymi imionami :smile:

więc chłopak byłby Franio Mateusz
    a dziewczynka będzie Nina Joanna
    ot i cała filozofia :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsCreme
     permalink
    Kaonashi: Aleksandra to przecież Ola...
    Do Oliwii też nic nie mam.

po to właśnie pogrubiałam te durne x i v żeby się domyślić jeśli ktoś nie zrozumiał tego "po polsku" :)
    --
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Nie widac pogrubienia. No, ale też w imionach, które mają brzmienie do zaakceptowania inna pisowania mnie nie razi.
    •  
      CommentAuthorJosaris
     permalink
    U nas drugie imiona po przodkach.
    •  
      CommentAuthorDiamond
     permalink
    Jaheira: ale jak dla mnie takie imiona wybierają rodzice, którzy sami sobą nic nie reprezentują i próbują zakamuflować swoje poczucie niskiej wartości właśnie w ten sposób...

Moim zdaniem to co napisalas jest troche obrazliwe :( Z reszta jak latwo jest kogos oceniac prawda?
    O gustach sie nie dyskutuje, niektorzy gonia za moda dlatego sa Dżesiki, Vanesski, itp. i nic nam do tego, co komu to przeszkadza, ze rodzice nazwa syna Azbest czy Ezdrasz? A czy w szkole beda sie z takiego nasmiewac czy nie to uwazam, ze zalezy od osobowosci tego czlowieka. Komus takie imiona sie podobaja tak samo jak komus innemu Franio, Stasio, Tadzio, Anastazja, Amelia, Ninka i Lenka. Czy to, ze rodzic nazwie dziecko zwyczajnym polskim imieniem zaliczac sie bedzie do spoleczenstwa z wyzszej półki?
    --
    •  
      CommentAuthorMrsCreme
     permalink
    nie nic nie reprezentują, po prostu reprezentują....zupełnie co innego niż jednak spora większość z nas uważa za dobry kierunek myślenia.

jakiś czas temu wzywałam policję na kobietę która uderzyła mnie na placu zabaw (już dalej pisać nie będę) i dla mnie wszystko u niej pasowało- solara, farbowane na czarno włosy, ubiór, makijaż, język, agresja, i właśnie- nawet imię jej synka pasowało mi do tego typu cżłowieka, z tych podwórek pomiędzy kamienicami (zaznaczam, mieszkam w akademiku w kamienicy :)) no sorry... i chyba o tym reprezentowaniu tego co dla nas wiele wartości może nie mieć myślała Jaheira
    --
    •  
      CommentAuthorDiamond
     permalink
    Domyslam sie o jakie "nic nie reprezentowanie" chodzi, ale nie oceniajmy tak pochopnie... Bo "tacy" ludzie tez nazywaja swoje dzieci normalnymi polskimi imonami. Ja mam np znajomych bogatych, wyksztalconych, ktorzy nazwali corke Vanessa zupelnie nie po polsku. Dlaczego od razu wrzucac ich do jednago wora przez to jakie imie wybrali i ze nie polskie, a jeszcze napisane przez "V"
    --
    •  
      CommentAuthorMrsCreme
     permalink
    ojej, dla mnie spalszczanie totalnie niepasujących do Polski imion jest fatalne- Wanesa? jak Brajan, Dżesika, Kewin i Kolin... dla mnie to ten sam worek, niestety...
    --
    •  
      CommentAuthorarkada
     permalink
    zgadzam sie nie należy szufladkować, kwestia nadania imienia to sprawa rodziców,
    jednak jest tendencja że ludzie którzy lubią robić coś na pokaz (stan konta i wykształcenie chyba nie ma nic do rzeczy) nadadzą dziecku zagraniczne imię
    •  
      CommentAuthorJosaris
     permalink
    Spolszczanie, MsMartino :wink:.
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Arkada, Diamond, ale o czym Wy piszecie? Rodzice ponoszą odpowiedzialność za swoje dzieci w KAŻDYM aspekcie życia...
    Tak jak pisałam wcześniej imię jest bagażem na całe życie a dziecko nie jest pieseczkiem czy koteczkiem, ale odrębną istotą ze swoją własną niepowtarzalną osobowością... Dziecko też nie jest własnością rodziców...
    Wykształcenie czy jego brak nijak ma się do dojrzałości... A myślę,że dojrzały, rozsądnie myślący człowiek nie nada swojemu dziecku imienia, które może je ośmieszać, czy narażać na niepotrzebną sensację czy to w piaskownicy czy potem w życiu dorosłym...
    Nadawanie imienia to nie jest spełnianie kaprysu... A już na pewno nie jest i nie powinno być rekompensowaniem sobie kompleksów, czy podnoszeniem własnej wartości...
    Jeśli zaś ktoś podąża za modą przy nadawaniu imienia to ciekawa jestem czy w modnym dziś fasonie butów będzie chodził do końca życia?

W tej kwestii mam bardzo radykalne poglądy...
    --
    •  
      CommentAuthorLexia
     permalink
    Cóż, po prostu ta dyskusja jest przesądzona- większość twierdzi, że imiona inne niż "polskie, stare i dobre" są złe. Ja starałam się po prostu pokazać tutaj pogląd samego zainteresowanego, czyli osobę posiadającą niespotykane imię. Bo tutaj wypowiadają się osoby, które mają "normalne" imiona, na temat odczuć osób, których w sumie nie znają i znać nie będą i są przekonani, że każdy rodzić nazywając tak dziecko robi mu krzywdę. Otóż po prostu chodziło mi o to że nie, nie każdy i wszyscy których wymieniłam wyżej nigdy przenigdy nie żałowali, że takowe imię noszą.
    --
    •  
      CommentAuthorluczynka
     permalink
    Wydaje mi się, że to, czy dziecko będzie wyśmiewane w przedszkolu czy szkole za swoje imię, to nie dlatego tylko, że rodzice takie je wybrali, ale też dlatego, że rodzice tych wyśmiewających dzieci kiedyś tym dzieciom powiedzieli, że te imiona są nienormalne/śmieszne/głupie itd.
    Sama nie nazwałabym dziecka Alan, Kewin, Brajan, Nikola, Dżesika czy jakoś tak w tym stylu, ale jeśli mój syn (czy jego imię też jest wg Was nienormalne?) przyprowadzi do domu swoją dziewczynę Wanesę czy kolegę Alwina to nie będę mu sugerować, że coś z tym imieniem jest nie tak albo, że nadający je rodzice mieli najwyraźniej jakiś problem z głową.
    --
    •  
      CommentAuthorDiamond
     permalink
    Jaheira to dlaczego nazwalas swojego syna Wojtus? Skad wiesz, ze bedzie w przyszlosci uradowany z tego jak dla mnie przestarzalego imienia? Swiat idzie do przodu, syn w przyszlosci tez moze miec tobie to za zle... i niestety przez twoje widzimisie bedzie nosil ten swoj bagaz (jak to okreslilas) do konca zycia.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.