Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
 starsze przebieraly sie w pizamy i peruki (nastolatki) i wziely ze soba mlodsze glownie dynki ale byla z jedna czarownica i kosciotrup. Ale bylo fajnie. Dawidek jeszcze nie poszedl ale za rok na pewno:)
 starsze przebieraly sie w pizamy i peruki (nastolatki) i wziely ze soba mlodsze glownie dynki ale byla z jedna czarownica i kosciotrup. Ale bylo fajnie. Dawidek jeszcze nie poszedl ale za rok na pewno:)

The_Fragile - nie sądziłam, że w normalnej dyskusji, wywołanej bardzo konkretnym pytaniem, konieczne okaże się czynienie aluzji co do poziomu intelektualnego osób, które z pewnymi poglądami się nie zgadzają. Wspaniały przykład tolerancji...

Bardzo mi się to spodobało i pewnie też byśmy poszli w tę stronę, gdyby nie to, że i za nas choroby zadecydowały
 Bardzo mi się to spodobało i pewnie też byśmy poszli w tę stronę, gdyby nie to, że i za nas choroby zadecydowały
 Cos w rodzaju naszych ,,Dziadow', dzień ten w celtyckich wierzeniach oznaczał moment połączenia świata żywych i umarłych, otwierania się przejścia z jednego do drugiego świata i możliwości przedostawania się duchów do naszej rzeczywistości.Celtowie rozróżniali duchy dobre i złe, te pierwsze czcząc i goszcząc w domach a te drugie wypłaszając. To wypłaszanie odbywało się poprzez rytualne tańce w demonicznych strojach. Dzisiejsze przebieranie się jest symbolem straszenia złych duchów. Dzieci na wzór naszych przebierańców wędrują od domu do domu z zabawą o nazwie „Cukierek albo psikus”. Charakterystyczne dla tradycji jest to, ze domy odwiedzane muszą posiadać halloweenowe dekoracje. Jeśli ktoś nie chce brać udziału w zabawie, nie dekoruje domu, a wówczas nikt na siłę nie zakłóca jego spokoju
 Cos w rodzaju naszych ,,Dziadow', dzień ten w celtyckich wierzeniach oznaczał moment połączenia świata żywych i umarłych, otwierania się przejścia z jednego do drugiego świata i możliwości przedostawania się duchów do naszej rzeczywistości.Celtowie rozróżniali duchy dobre i złe, te pierwsze czcząc i goszcząc w domach a te drugie wypłaszając. To wypłaszanie odbywało się poprzez rytualne tańce w demonicznych strojach. Dzisiejsze przebieranie się jest symbolem straszenia złych duchów. Dzieci na wzór naszych przebierańców wędrują od domu do domu z zabawą o nazwie „Cukierek albo psikus”. Charakterystyczne dla tradycji jest to, ze domy odwiedzane muszą posiadać halloweenowe dekoracje. Jeśli ktoś nie chce brać udziału w zabawie, nie dekoruje domu, a wówczas nikt na siłę nie zakłóca jego spokoju  
  ,a co najlepsze moi bardzo religijni rodzice tez
 ,a co najlepsze moi bardzo religijni rodzice tez  Teraz nawet oni polubili ten dzien, przestali go kojarzyc i porownyac do naszego Swieta Zmarlych, tylko dlatego, ze jest on niemalze w tym samym czasie co Halloween. W Irandii obchodzony 30 pazdzernika, po ktorym nastaje cisza, wiec i nie zabraknie czasu na Dzien Wszystkich Zmarlych i Zaduszki, ktore sa obchodzone juz po Halloween. Nikt nie kaze nam zamienic Polski Dzien Zmarlych na Halloween.
 Teraz nawet oni polubili ten dzien, przestali go kojarzyc i porownyac do naszego Swieta Zmarlych, tylko dlatego, ze jest on niemalze w tym samym czasie co Halloween. W Irandii obchodzony 30 pazdzernika, po ktorym nastaje cisza, wiec i nie zabraknie czasu na Dzien Wszystkich Zmarlych i Zaduszki, ktore sa obchodzone juz po Halloween. Nikt nie kaze nam zamienic Polski Dzien Zmarlych na Halloween. 
 [/URL]
[/URL] [/URL]
[/URL] [/URL]
[/URL] [/URL]
[/URL] [/URL]
[/URL] Impreza w szkole juz byla w piatek.
 Impreza w szkole juz byla w piatek. [/URL]
[/URL] [/URL]
[/URL] [/URL]
[/URL]Lekko się zdziwiłam, gdy przed cmentarzem zobaczyłam... straganygłównie z obwarzankami .
 1 listopada jest wspomnieniem wszystkich, którzy są w Niebie - święto radosne, w zasadzie - odpust ogólnokościelny. I to dosłownie - odpust zupełny.
 1 listopada jest wspomnieniem wszystkich, którzy są w Niebie - święto radosne, w zasadzie - odpust ogólnokościelny. I to dosłownie - odpust zupełny.  Ale może za rok uda się przekuć to na nasze lokalne strony. Mieszkańcom większych miast, w których jest to organizowane - polecam.
 Ale może za rok uda się przekuć to na nasze lokalne strony. Mieszkańcom większych miast, w których jest to organizowane - polecam. 
       Kto sie chce bawic, dekoruje swoj dom, kto nie ma na to ochoty i zyczenia ,aby swora dzieciakow zaklucala spokoj poprostu tego nie robi. Ludzie, dzieci widzac dom, w ktorym nie pali sie zadna dekoracja nawet do niego nie puka, tylko omija i idzie dalej
 Kto sie chce bawic, dekoruje swoj dom, kto nie ma na to ochoty i zyczenia ,aby swora dzieciakow zaklucala spokoj poprostu tego nie robi. Ludzie, dzieci widzac dom, w ktorym nie pali sie zadna dekoracja nawet do niego nie puka, tylko omija i idzie dalej  Czasami zdarza sie, ze ktos z udekorowanego domu otworzy drzwi i przyzna sie, ze niestety ale slodycze juz sie skonczyly i tez nikt do nikogo nie ma o to pretensji.
 Czasami zdarza sie, ze ktos z udekorowanego domu otworzy drzwi i przyzna sie, ze niestety ale slodycze juz sie skonczyly i tez nikt do nikogo nie ma o to pretensji.
      Przebieranie się pierwotnie miało na celu "utożsamianie się" z potworami na zasadzie: jeżeli trafię na zombie/wampira itp. i będę podobny do jakiejś zmory z zaświatów, to ona mnie nie zaatakuje.
 . Już tu wcześniej dziewczyny mnożyły przykłady, że w drugą stronę to też działa- choćby i przykład obchodzenia Bożego Narodzenia i obdarowywanie się prezentami, choinka itp. Tak dla przykładu, że jedne pierwotne tradycje, które się przyjęły w katolicyzmie są okej, a inne już nie.
. Już tu wcześniej dziewczyny mnożyły przykłady, że w drugą stronę to też działa- choćby i przykład obchodzenia Bożego Narodzenia i obdarowywanie się prezentami, choinka itp. Tak dla przykładu, że jedne pierwotne tradycje, które się przyjęły w katolicyzmie są okej, a inne już nie.Teoretycznie teraz już ta etymologia została zatarta na poczet "niewinnych" przebieranek i zabaw"

Sama nie obchodzę jako tako- raz, że za stara jestem na latanie z torbą na cukierki, dwa- sama na imprę z przebierankami nie pójdę, a znajomi do przebierania nieskorzy
 Sama nie obchodzę jako tako- raz, że za stara jestem na latanie z torbą na cukierki, dwa- sama na imprę z przebierankami nie pójdę, a znajomi do przebierania nieskorzy  . Chociaż korci mnie niezwykle
. Chociaż korci mnie niezwykle  

Katolik, który bierze czynny udział w takich "manewrach" zwyczajnie występuje przeciwko Temu, w Kogo wierzy - bo człowieka ochrania moc Jezusa Chrystusa, a nie jakieś cwaniackie zabiegi, mające na celu zmylić Złego.
A u nas nie było nikogo :((( Drzwi przystroiliśmy, zasiedlimy z torbą cukierków i czekaliśmy... Czekaliśmy... Czekaliśmy... I się nie doczekaliśmy. Mąż dostał prikaz zjedzenia słodyczy ;)
Przykładowo pentagram: może się podobać komuś spoza Kościoła i niech nosi do woli ten symbol. Dla mnie nie czyni go to z marszu satanistą. Ale jeśli ktoś jest chrześcijaninem i wie, że pentagram to symbol Szatana, a mimo to się z pentagramem obnosi, to coś tu jest nie halo.
Podoba mi się lampion z dyni? Zrobię sobie taki teraz, nie w Halloween i bez szczerbatej paszczy Jacka O'Lanterna - kolejna paranoja: kultywować robienie odciętej głowy skazańca, który teraz tej głowy szuka. Jak uważacie, że to po chrześcijańsku, to ja dziękuję.
Oooo od: Mónikha _mad