Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
starsze przebieraly sie w pizamy i peruki (nastolatki) i wziely ze soba mlodsze glownie dynki ale byla z jedna czarownica i kosciotrup. Ale bylo fajnie. Dawidek jeszcze nie poszedl ale za rok na pewno:)

The_Fragile - nie sądziłam, że w normalnej dyskusji, wywołanej bardzo konkretnym pytaniem, konieczne okaże się czynienie aluzji co do poziomu intelektualnego osób, które z pewnymi poglądami się nie zgadzają. Wspaniały przykład tolerancji...

Bardzo mi się to spodobało i pewnie też byśmy poszli w tę stronę, gdyby nie to, że i za nas choroby zadecydowały
Cos w rodzaju naszych ,,Dziadow', dzień ten w celtyckich wierzeniach oznaczał moment połączenia świata żywych i umarłych, otwierania się przejścia z jednego do drugiego świata i możliwości przedostawania się duchów do naszej rzeczywistości.Celtowie rozróżniali duchy dobre i złe, te pierwsze czcząc i goszcząc w domach a te drugie wypłaszając. To wypłaszanie odbywało się poprzez rytualne tańce w demonicznych strojach. Dzisiejsze przebieranie się jest symbolem straszenia złych duchów. Dzieci na wzór naszych przebierańców wędrują od domu do domu z zabawą o nazwie „Cukierek albo psikus”. Charakterystyczne dla tradycji jest to, ze domy odwiedzane muszą posiadać halloweenowe dekoracje. Jeśli ktoś nie chce brać udziału w zabawie, nie dekoruje domu, a wówczas nikt na siłę nie zakłóca jego spokoju
,a co najlepsze moi bardzo religijni rodzice tez
Teraz nawet oni polubili ten dzien, przestali go kojarzyc i porownyac do naszego Swieta Zmarlych, tylko dlatego, ze jest on niemalze w tym samym czasie co Halloween. W Irandii obchodzony 30 pazdzernika, po ktorym nastaje cisza, wiec i nie zabraknie czasu na Dzien Wszystkich Zmarlych i Zaduszki, ktore sa obchodzone juz po Halloween. Nikt nie kaze nam zamienic Polski Dzien Zmarlych na Halloween. 
[/URL]
[/URL]
[/URL]
[/URL]
[/URL]
Impreza w szkole juz byla w piatek.
[/URL]
[/URL]
[/URL]Lekko się zdziwiłam, gdy przed cmentarzem zobaczyłam... straganygłównie z obwarzankami .
1 listopada jest wspomnieniem wszystkich, którzy są w Niebie - święto radosne, w zasadzie - odpust ogólnokościelny. I to dosłownie - odpust zupełny.
Ale może za rok uda się przekuć to na nasze lokalne strony. Mieszkańcom większych miast, w których jest to organizowane - polecam.
Kto sie chce bawic, dekoruje swoj dom, kto nie ma na to ochoty i zyczenia ,aby swora dzieciakow zaklucala spokoj poprostu tego nie robi. Ludzie, dzieci widzac dom, w ktorym nie pali sie zadna dekoracja nawet do niego nie puka, tylko omija i idzie dalej
Czasami zdarza sie, ze ktos z udekorowanego domu otworzy drzwi i przyzna sie, ze niestety ale slodycze juz sie skonczyly i tez nikt do nikogo nie ma o to pretensji.
Przebieranie się pierwotnie miało na celu "utożsamianie się" z potworami na zasadzie: jeżeli trafię na zombie/wampira itp. i będę podobny do jakiejś zmory z zaświatów, to ona mnie nie zaatakuje.
. Już tu wcześniej dziewczyny mnożyły przykłady, że w drugą stronę to też działa- choćby i przykład obchodzenia Bożego Narodzenia i obdarowywanie się prezentami, choinka itp. Tak dla przykładu, że jedne pierwotne tradycje, które się przyjęły w katolicyzmie są okej, a inne już nie.Teoretycznie teraz już ta etymologia została zatarta na poczet "niewinnych" przebieranek i zabaw"
Sama nie obchodzę jako tako- raz, że za stara jestem na latanie z torbą na cukierki, dwa- sama na imprę z przebierankami nie pójdę, a znajomi do przebierania nieskorzy
. Chociaż korci mnie niezwykle
Katolik, który bierze czynny udział w takich "manewrach" zwyczajnie występuje przeciwko Temu, w Kogo wierzy - bo człowieka ochrania moc Jezusa Chrystusa, a nie jakieś cwaniackie zabiegi, mające na celu zmylić Złego.
A u nas nie było nikogo :((( Drzwi przystroiliśmy, zasiedlimy z torbą cukierków i czekaliśmy... Czekaliśmy... Czekaliśmy... I się nie doczekaliśmy. Mąż dostał prikaz zjedzenia słodyczy ;)
Przykładowo pentagram: może się podobać komuś spoza Kościoła i niech nosi do woli ten symbol. Dla mnie nie czyni go to z marszu satanistą. Ale jeśli ktoś jest chrześcijaninem i wie, że pentagram to symbol Szatana, a mimo to się z pentagramem obnosi, to coś tu jest nie halo.
Podoba mi się lampion z dyni? Zrobię sobie taki teraz, nie w Halloween i bez szczerbatej paszczy Jacka O'Lanterna - kolejna paranoja: kultywować robienie odciętej głowy skazańca, który teraz tej głowy szuka. Jak uważacie, że to po chrześcijańsku, to ja dziękuję.
Oooo od: Mónikha _mad