Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
The_Fragile - nie sądziłam, że w normalnej dyskusji, wywołanej bardzo konkretnym pytaniem, konieczne okaże się czynienie aluzji co do poziomu intelektualnego osób, które z pewnymi poglądami się nie zgadzają. Wspaniały przykład tolerancji...
Lekko się zdziwiłam, gdy przed cmentarzem zobaczyłam... straganygłównie z obwarzankami .
Przebieranie się pierwotnie miało na celu "utożsamianie się" z potworami na zasadzie: jeżeli trafię na zombie/wampira itp. i będę podobny do jakiejś zmory z zaświatów, to ona mnie nie zaatakuje.
Teoretycznie teraz już ta etymologia została zatarta na poczet "niewinnych" przebieranek i zabaw"
Katolik, który bierze czynny udział w takich "manewrach" zwyczajnie występuje przeciwko Temu, w Kogo wierzy - bo człowieka ochrania moc Jezusa Chrystusa, a nie jakieś cwaniackie zabiegi, mające na celu zmylić Złego.
A u nas nie było nikogo :((( Drzwi przystroiliśmy, zasiedlimy z torbą cukierków i czekaliśmy... Czekaliśmy... Czekaliśmy... I się nie doczekaliśmy. Mąż dostał prikaz zjedzenia słodyczy ;)
Przykładowo pentagram: może się podobać komuś spoza Kościoła i niech nosi do woli ten symbol. Dla mnie nie czyni go to z marszu satanistą. Ale jeśli ktoś jest chrześcijaninem i wie, że pentagram to symbol Szatana, a mimo to się z pentagramem obnosi, to coś tu jest nie halo.
Podoba mi się lampion z dyni? Zrobię sobie taki teraz, nie w Halloween i bez szczerbatej paszczy Jacka O'Lanterna - kolejna paranoja: kultywować robienie odciętej głowy skazańca, który teraz tej głowy szuka. Jak uważacie, że to po chrześcijańsku, to ja dziękuję.
Oooo od: Mónikha _mad