Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJan 9th 2013
     permalink
    Krzychu mial dzisiaj testy robione, panel na roztocza, plesnie, pylki traw drzew czy siersc
    odczyn na roztocza wyszedl o polowe mniejszy niz histamina (hist 6x6, roztocza 3x3) i ponoc oznacza to ze moze ale nie musi skonczyc sie alergia w przyszlosci, moze ale nie musi powodowac alergie krzyzowa no i moze ale nie musi oznaczac ze w przyszlosci wyjda mu nowe alergeny
    tja, czyli dalej wiem ze nic nie weim
    •  
      CommentAuthorPeaberry
     permalink
    Jak wyszedł odczyn to według mnie jest podstawa do podejrzeń o alergii. Nieletni miał pakiet pediatryczny. Były alergeny wziewne i pokarmowe. Badanie było z krwi. Wyszły subkliniczne stężenia IgE na pyłki brzozy i jeszcze coś. Akurat brzoza kwitnie w maju, gdy on się najczęsciej zmaga z zapaleniami spojówek, katarem i innymi atrakcjami. Lekarze twierdzą, że to jest podstawa do posądzania go o nadwrażliwość i stale mam pod ręką jakiś p/histaminowy i steryd do nosa od laryngologa. Ale ten to podaję jak mi się przypomni. :shamed:
    -- Wszystko o kawie - najnowsze forum o kawie. Miejsce dla ludzi z pasją!
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    moj mlody od ponad miesiaca caly czas leci na sterydzie do nosa, :/ kolejna wizyta u laryngologa na przelomie stycznia i lutego
    w sumie Gabrysia jak miala te 5-6 lat to miala testy zerowe, nic zupelnie nie wyszlo poza histamina, a 3 lata pozniej juz cala lapa spuchnieta od pylkow traw i drzew takze tutaj tez jest ryzyko. aha ja i mloda tez mamy roztoczowe slady z czego ja bylam odczulana na roztocza w liceum i w miare mi sie to zmniejszyl9

dzisiaj alergolog mowila ze w najnowszych badaniach podwaza sie znaczenie igE calkowitego i ze na niego za duzo rzeczy ma wplyw i tylko u niemowlakow na szybko takie badanie jest zasadne
    •  
      CommentAuthorLivia
     permalink
    Peaberry - widać, że bidak chory... Ale na tej fotce wygląda na jakieś 8-9 lat, taki dorodny facet :-)
    --
    •  
      CommentAuthorPeaberry
     permalink
    Taa... Spróbuj na takiego "dorodnego" spodnie znaleźć. Długość na ośmiolatka a z tyłka spadają.
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    a jeszcze pamietam taki okres kiedy byl drobniutkim chlopczykiem :)
    ile Olo ma wzrostu i wagi? bo mam wrazenie ze ta fota przeklamuje
    •  
      CommentAuthorPeaberry
     permalink
    Ubrania ma na 128 - 134 a waży coś koło 25kg. Ale on jest wysoki a szczupły. Fota przekłamuje, ma znacznie ładniejszą buzię. :cool:
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    zdecydowanie ma ladna buzie i tutaj, ale jak cos to musisz nam kolejne foty wrzucic ;)
    moj Krzysko ubrania ma na 122, wazy 22kg. teraz go troche wyciagnelo i nozki mu sie takie patyczkowate zrobily
    •  
      CommentAuthorLivia
     permalink
    Eeeee, no pewnie, że ma ładną buzię :-) I super kolor włosów :-)
    --
    •  
      CommentAuthorjowita
    • CommentTimeJan 10th 2013 zmieniony
     permalink
    My wybieramy się do Kup na oddział chorób płuc dla dzieci. Lekarka stwierdziła ze to nienormalne przeskakiwać z choroby na chorobę i kaszleć ponad miesiac. Wiec 27.02 jedziemy z dwójka na testy i szczegółowe badania.

Peaberry powtórze za dziweczynami - masz fajnego faceta :)
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeJan 10th 2013
     permalink
    Julka już II tydzień jak nie dłużej ma kaszel. Wizyty u lekarza nic nie wykazują bo osłuchowo czysta jak i gardłowo czysta a kataru brak. Kaszel pojawia się w chwili przegrzania gdy z zimnego wychodzi na ciepłe i odwrotnie oraz jak się w domu bawi i zagrzeje to zaczyna kaszleć. Noce też bywają różne bo ostatnio jak zaczęła kaszleć o 12 w nocy to o 3 skończyła :(
    Obecnie ma Pulmol syrop, mucosolvan i sinecod oraz tabletki isla... kaszel jest suchy... ehhh :(
  1.  permalink
    Ladybird76: aszel pojawia się w chwili przegrzania gdy z zimnego wychodzi na ciepłe i odwrotnie oraz jak się w domu bawi i zagrzeje to zaczyna kaszleć. Noce też bywają różne bo ostatnio jak zaczęła kaszleć o 12 w nocy to o 3 skończyła :(

Moja ma dokadnie to samo i zauwazylam,ze po zmeczeniu sie zaczyna i w nocy jak ja klade spac.Kaszel suchy,ktory wyoluje wymioty.Kupilam w aptece Septolux(cos podobnego do tantum verde tylko silniejszy) i Supremin.Po kilku dniach przeszlo i jak narazie spokoj.
    --
    •  
      CommentAuthorjowita
     permalink
    Lady w lecie dostalam dla Zuzy tabletki do rozgryzania i żucia na taki wlasnie kaszel. Teraz już oboje je biora. Tak jak mowisz - kaszel pojawial sie ok 22 i trwal do 2-3 w nocy, suchy duszacy. Zdazało sie że Zuza az z tego kaszlu zwracala.
    Teraz gdy zaczal się katar tez zaczeła wieczorem tak kaszleć więc jej dalam i po 30min spokój i noc przespana.
    Lekarka przepisała najpierw Singulair, ale kupiłam tańszy zamiennik (44zł) Asmenol, a teraz mialam receptę na asmenol a kupiłam zamiennik za 12zł!
    Tylko tak mnie zastanawia czy ten mucosolvan Julce potrzebny? Bo sinecod hamuje kaszel a mucosolvan wykrztuśny...może wystarczyloby nawilżanie przez inhalacje samą solą fizj?
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    z mlodym tez przerabialismy nocne ataki kaszlu, pomogly inhalacje
    lekarze mowia ze kaszel poprzeziebieniowy moze sie uytrzymwac 4-6tyg i grunt to zeby w pokoju na noc nie bylo za cieplo i zeby nawilzac powietrze
    jak mam problemy z gardlem i kaszlem to robie sobie gluta z siemienia lnianego ale moj Krzychu tego nie tknie; no i jeszcze rozgryzam tabletki wit A+E ale to chyba tez nie dla dzieciakow

Treść doklejona: 10.01.13 21:11
    jowita: Lekarka przepisała najpierw Singulair, ale kupiłam tańszy zamiennik (44zł) Asmenol, a teraz mialam receptę na asmenol a kupiłam zamiennik za 12zł!

ja za singulair place ponizej 30zl; asmenol tez kiedys mialam ale to w czasach gdy mozna bylo go po 3zl kupic
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    jowita mucosolwan do 17 godziny mogę podawać a sinecod przed spaniem...
    •  
      CommentAuthorPeaberry
     permalink
    U mnie asmenol za 9.99... :cool: Dooobra, nie będę robiła zamieszania. ;)
    U nas za suchy, nocny kaszel odpowiada suche powietrze i powiększone migdały. Hydzia napisała dobry sposób z tą witaminą. Polecam jeszcze larimax T ale to wstrętne w smaku i nie każde dziecko łyknie. U Nieletniego sprawdza się też wieczorne podawania Kidabionu w syropie - on jest tłusty i fajnie nawilża gardło, poza tym, że to dobry syrop z witaminami i omega 3
    •  
      CommentAuthorjowita
    • CommentTimeJan 11th 2013
     permalink
    ehhh Wy mnie nie denerwujcie z tymi cenami, jak zobaczyłam o ile leki sa tańsze w aptece internetowej to sie zaczelam zastanawiac czy nie lepiej tak kupować. Któraś z was kupowała przez internet?
    Bo rożnica asmenol u mnie 44zl a w internetowej aptece 25 :/

No w kazdym razie u nas na nocny kaszel nie dzialalo nic, ani inhalacje, ani popijanie ani stawianie doslownie nad glową nawilżacza powietrza. Ale z ta witaminą to chyba u siebie sprobuję ;)
    --
    •  
      CommentAuthorPeaberry
     permalink
    Asmenol przez internet? To jakiś przekręt, bo leków Rx nie wolno sprzedawać przez internet.
    Kupujcie, kupujcie przez internet, może kiedyś na moją traficie. :cool:
    Ale serio - Jowita, ja mam aptekę inetową u siebie. Jeśli na stronie masz informację o koncesji apteki stacjionarnej to raczej nie ma obaw. U nas to jest w jednej aptece wszystko, więc zamówienia są wspólne i nadzór nad jakością, przechowywaniem itp jest ok.
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Najczęściej zamawiam leki przez APTEKA DBAM O ZDROWIE bo cenowo są konkurencyjni a poza tym jak zamówię to wiem, że podjadę i mam leki a nie muszę gonić po aptekach jak czegoś brakuje....

Asmenolu nie znam ale w aptece doz wygląda jak w linku!
    •  
      CommentAuthorKARKO
     permalink
    Ja tez kupuję na doz.pl. Na miejscu w tej samej aptece w której sobie potem odbieram (czesto tego samego dnia, lub na drugi) są o wiele droższe niż przy zamówieniu przez net.
    Polecam
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    KARKO w sumie nigdy nie kupowałam bezpośrednio a poza tym mam tę wygodę, że nawet jak jestem na wakacjach i coś potrzebuję to zamawiam a będąc w mieście odbieram :)
    •  
      CommentAuthorPeaberry
    • CommentTimeJan 11th 2013 zmieniony
     permalink
    Bo DOZ to nie apteka, tylko zamawianie leku przez internet - płatnośc jest przy odbiorze. To zasadnicza róznica jest. U nas też jest odbiór osobisty, ale i sprzedaż wysyłkowa a Rxów nie wyślą nigdzie. Z DOZtu nigdzie nie wysyłają, tam jest tylko odbiór osobisty.

Treść doklejona: 11.01.13 10:25
    A! DOZ to program i portal hurtowni farmaceutycznej. Więc tego, no... Nie apteka internetowa w rozumieniu prawa.
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    a różnice fajne bo np:
    sinecod 100ml - 21,50 w doz 17,68
    pulneo 150ml - 20,69 doz 16,24
    mucosolvan 100ml - 17,97 kupione w doz nie zamawiane przez neta a w doz przez internet - 14,19
    isla 30 tabletek 18,28 doz 15,50

różnica jest i to nie mała wg mnie... tak samo jak przy mucosolvanie kupując bezpośrednio w aptece a zamawiając przez internt!
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    hmm Peaberry nie do końca Cie rozumie bo sama zamawiałam w internetowym DOZ, w tym leki męża na epi (m.in relanium czy clonazepamum itd)... które potem odbierałam w stacjonarnym DOZecie dajac receptę
    A co do tak duzej różnicy cenowej - może od stycznia br lek dostał inną cenę bo znów była nowelizacja listy leków refundowanych i wszędzie ceny LEKÓW są takie same (chyba że to jakiś suplement czy coś nie receptowego to może byc różna)
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Agunia zamawiasz przez neta a odbierasz w aptece a składając zamówienie internetowo przy lekach na receptę musisz ją następnie okazać przy odbiorze

DOZ to dla mnie apteka.. :)
    •  
      CommentAuthorMónikha
     permalink
    Agunia05: hmm Peaberry nie do końca Cie rozumie bo sama zamawiałam w internetowym DOZ, w tym leki męża na epi (m.in relanium czy clonazepamum itd)... które potem odbierałam w stacjonarnym DOZecie dajac receptę

Słowo klucz to chyba właśnie: ODBIERAŁAM.
    W aptece netowej nie odbierzesz, a że ona nie może wysyłać leków na receptę, to wiadomo, że też ich nie sprzedaje.
    -- Mama M & N & W
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    podawałyście dzieciakom na suchy kaszel?
    •  
      CommentAuthorPeaberry
     permalink
    Lady - powyżej 12rż. chyba.
    Lady - odsyłam do ustawy Prawo Farmaceutyczne - co to jest apteka i rozporządzenia o aptekach internetowych. Chyba, ze zwyczjanie Ci się nie chce zrozumiec, to tkwij w swoim przekonaniu. Jakoś nie widzę wewnętrznej potrzeby Cie naprostować.
    Agunia a dostałaś je pocztą albo kurierem? No właśnie...
    Poza tym na Clonazepam epileptyk ma zniżkę, do której apteki byś nie poszła, zapłacisz tyle samo.
    Ceny urzedowe mają leki refundowane i te kosztują tyle samo wszędzie. Jak widzę praca w aptece dla Was wielu jest pełna nieprawdziwych mitów, jak NPR.
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Berry będę tkwiła nie tyle co w przekonaniu ale w moim punkcie patrzenia na tę opcję :) Dla mnie to bez znaczenia tak na dobrą sprawę bo to, że DOZ to jednocześnie apteka jak i portal w połączeniu ze sprzedażą, która funkcjonuje w oparciu o sieć aptek stacjonujących- to wiem :)
    Tak więc czy to apteka czy inne ustrojstwo - ważniejsze jest to, że mam leki dużo tańsze i tego się trzymam :) a wbijając DOZ przechodzę przez link APTEKA INTERNETOWA dla mnie to wystarczy :) jestem tam gdzie chcę być i chyba nie ma sensu rozbijać tego na czynniki pierwsze tutaj w tym wątku :) ot wsio :)
    •  
      CommentAuthorjowita
     permalink
    Głupia, nie doczytałam że odbiór w aptece :) przy następnej recepcie sprawdzę jak to działa.
    --
    •  
      CommentAuthorPeaberry
     permalink
    Lady akurat mało wiesz, ale niech Ci będzie. DOZ to program hurtowni farmaceutycznej, która w ramach korporacji ma również apteki i apteki zależne. Ergo - w mojej nic c DOZu nie dostaniesz, bo my od PGFu zalezni nie jesteśmu, podobnie ja 90% aptek w tym kraju. Inna sprawa, że ceny w aptekach DOZu są z kosmosu i wcale się nie dziwię, ze odbiór leków na zamówienie cieszy się taką popularnością. Inna sprawa, ze u mnie bez programu te leki sa tańsze niż w każdej aptece DOZ bez kombinacji z internetem. Więc tego, jakby DOZ ze swoją ofertą nie robi na mnie wrażenia. Wiem jak to wygląda od tej drugiej strony i uwierz mi, że wielu wydawało się, ze tam jest tanio a proponuje porównać z ceneo (u mnie pulneo 15,99, sinecod i mucosolvan w identycznych niemalże cenach)
    •  
      CommentAuthorbladykot
     permalink
    Ja kupuję leki w pomorskiej sieci aptek i wszystkie leki są tam tansze niż w DOZ.
    --
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    Dzisiaj w przedszkolu mojej Panny odbył się Bal Przebierańców...szkoda, że bez Niej i bez gromadki innych chorych dzieci..Wiem, że Karnawał itd, ale tak sobie myślę, czy nie więcej dzieci by skorzystało z balu gdyby go zrobić wiosną, gdy jest mniej zachorowań?
    W każdym razie, obiecałam Jej, że urządzimy sobie Bal w domu. Od razu zapowiedziała, że przebierze się za ...mamusię [słodzina]. :wink:
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    w Julki w przedszkolu zawsze w lutym bal...

Berry ale Ja wcale nie chcę wiedzieć więcej, więc nie wiem o co Ci chodzi i po co się tak gorączkujesz i to tłumaczysz :) Dla mnie jest OK biorąc pod uwagę wiele aptek w zasięgu moich możliwości dojazdowych na tę akurat nie narzekam :) a czasami ważny dla mnie czas więc nie latam, nie szukam kupuję w pierwszej możliwej płacąc drożej... ale chyba tak większość osób robi!
    •  
      CommentAuthorPeaberry
     permalink
    Niech będzie, że ja się gorączkuję.
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    no no :)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    u mlodego bal tez bedzie na poczatku lutego ale u nas za tydzien ferie sie zaczynaja wiec pewnie dlatego
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    ehhh bal i znowu kombinowanie za co przebrać młodą wrrrrr
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    ja skorzystalam z promocji w lidlu i kupilam kostium pirata, chociaz przez przypadek znalazlam podarowany daaaawno temu przez Age kostium cowboy'a tylko musimy przymierzyc czy wlezie
    rok temu mlody byl dinozaurem
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Julka pewnie krzyknie siężniczka czy wróżka etc... więc będę coś kombinowała sama... mam jeszcze po Adrianie kostium Pani Wiosny :)
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    Ja zainspirowałam się lokalnym marketem i kupiłam strój czerwonego owada w czarne kropki ...:wink: Ale na Młodej nie zrobił wrażenia..;-)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Lady moja przez 2pierwsze lata byla ksiezniczka a majac 6lat zostala... czarownica, zrobila furore na balu zwlaszcza czarnym makijazem ;)
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    ha ha ha figan co tak wymijająco nazwałaś tego owada :) toć to boża króka :)
    •  
      CommentAuthorjowita
    • CommentTimeJan 12th 2013
     permalink
    U Zuzy bal we wtorek, w poniedziąlek mamy kontrolę u lekarza i jeśli bedzie ok to puszczę ją na te 3h, bo ona nie może się doczekać... Od 2 miesiecy mamy w domu strój indianki wiec srednio co dwa dni jest pytanie "kiedy ten bal?". Ma tez stroj czarownicy ale przezroczyste rekawy wyątkowo sa gryzące.
    Pamiętam czasy jak moja mamuska szyla mi nocami stroj czarodziejki i naszywala kilometry taśmy cekinowej... :)
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeJan 14th 2013
     permalink
    :( młoda ciągle ma biegunkę... a wizyta u lekarza dopiero na 14.30 :( pupa ją boli choć po każdym załatwieniu myję wodą i suszę suszarką :( dodatkowo posmarowałam jej advantanem - sterydem aby złagodzić ten ból bo płacze :( Wczoraj podałam jej dodatkowo stoperol i dzisiaj też :( i nic... noc cała zarwana w ubikacji... ehhh nie znoszę kiedy dzieci się męczą :(
  2.  permalink
    Ladybird76: i suszę suszarką
    :shocked:

Suszarka?W czym to ma pomoc?:shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    nie mogę jej dotknąć ręcznikiem aby to miejsce osuszyć po umyciu, więc jedyne wyjście to letni nadmuch suszarki... wilgoć nie sprzyja w takich ciemnych miejscach i przy biegunce...

Treść doklejona: 14.01.13 13:45
    jak macie jakieś sprawdzone sposoby na pupkę dziecka przy biegunce to skorzystam... po każdym załatwieniu polewam delikatnie wodą bez żadnego mydła bo sama woda i tak wyciska z niej łzy... potem suszę suszarką bo ręcznik czy cokolwiek innego nie pomaga ze względu na ból.. biedna leżała z dupką odsłoniętą w górze. Puder nie pomaga, nawet steryd nie daje rady przy takiej ilości wizyt w ubikacji :(
    •  
      CommentAuthorLivia
     permalink
    Lady - smaruj biedulce pupę zwykłym Bepanthenem (maścią), a nie żadnymi sterydami... Bepanthen jest tłusty i szybko leczy takie sprawy.
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    sztuką jest ją tam dotknąć... będę u lekarza to przy okazji będę w aptece bo jak na razie nic nie mam pod ręką :( poza advantanem...
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    u nas zawsze pomagala tylko mąka ziemniaczana
    więc jak tak leży z gołą dupką do góry to posyp jej grubą warstwą ?
    tylko nie wiem czy to u starszych dzieci też pomaga......
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.