Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorPeaberry
    • CommentTimeJan 14th 2013
     permalink
    U każdego mąka ziemniaczana pomaga a steryd tylko pogorszyć może, bo sterydu na otwarte rany i otarcia się nie stosuje.
    -- Wszystko o kawie - najnowsze forum o kawie. Miejsce dla ludzi z pasją!
  1.  permalink
    Ladybird76: młoda ciągle ma biegunkę... a wizyta u lekarza dopiero na 14.30

Daj znac co lekarz powiedzial koniecznie....Oby przepisal cos skutecznego co by sie niunia nie meczyla.
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Jesteśmy po wizycie... lekarka nie wiedziała co jej przepisać ponieważ na gardło musiała tym razem przepisać antybiotyk ale bała się o biegunkę... Julka dostała Bactrim , Acidolac Junior oraz Tasectan lek, którego nigdzie nie mogłam kupić :( no i nie kupiłam a zjechałam troszkę aptek - lek na biegunkę :(

Biegunka jeszcze daje się jej we znaki :( co chwilkę lata do ubikacji :)

Treść doklejona: 14.01.13 17:32
    Najgorsze jest to, że nie chce mi Julka pić bo boi się, że pogoni ją do ubikacji ::(

Treść doklejona: 14.01.13 17:35
    - nowy preparat do walki z biegunką
    Tasectan to nowy preparat do walki z biegunką, dostępny w aptekach w saszetkach dla niemowląt i dzieci oraz w kapsułkach dla dorosłych.

Dzięki zawartości kompleksu żelatyny i kwasu taninowego, który w przewodzie pokarmowym tworzy żelową powłokę, preparat ten znacznie zmniejsza liczbę wypróżnień, łagodzi dolegliwości towarzyszące biegunce (bóle brzucha, wymioty) i ochrania ścianę jelita przed uszkodzeniem. Jest on pomocny w zwalczaniu różnego pochodzenia biegunek ostrych, biegunek przewlekłych i biegunek podróżnych. Jego skuteczność i bezpieczeństwo potwierdzają badania kliniczne.

Ceny:
    Tasectan saszetki 250 mg 20 sztuk – ok. 31 zł
    Tasectan kapsułki 500 mg 15 sztuk – ok. 34 zł

2.  permalink
    Ladybird76: Najgorsze jest to, że nie chce mi Julka pić bo boi się, że pogoni ją do ubikacji ::(

Kurcez musisz jej dawac wode bo jak sie odwodni to szpital jak nic bedzie....Daj jej czekolady sie najesc....Ja tak kiedys z mloda mialam nic niepomagalo w koncu dalam jej czekolade i puscilo...A moze smecta jeszcze powalczyc?lub jakis srodek przeciw biegunce dla doroslych typu stperan tylko w mniejszej o dawce...Pytaals pediatre czy mozna?
    --
    •  
      CommentAuthorPeaberry
     permalink
    U mnie półki tego pełne... :sad:
    20sasz 15zł.

Treść doklejona: 14.01.13 17:39
    Cobraczek - lady podawała stoperol, to jest stoperan plus probiotyk bodajże.
    -- Wszystko o kawie - najnowsze forum o kawie. Miejsce dla ludzi z pasją!
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Cobraczku raz na dobę podaję jej STOPEROL... w sumie podałam jej dwie tabletki ale jak na razie bez efektu :( dodatkowo dostawała oddzielnie probiotyk ....
  3.  permalink
    Ladybird76: Cobraczku raz na dobę podaję jej STOPEROL... w sumie podałam jej dwie tabletki ale jak na razie bez efektu :( dodatkowo dostawała oddzielnie probiotyk ....

Hmmm,kurcze dziwne bo powinno zadzialac....Wiesz co sprobuj dac jej pasek czekolady.....
    Pamietam jak mialam straszne zatrucie i nic mi niepomagalo,ciagle zwracalam i pamietam jak mam dala mi lyzke smietany...Nie wiem na co to mialo podzialac,ale przeszlo odrazu:shocked:Czasem najdziwniejsze metody dzialaja....
    --
    •  
      CommentAuthorjowita
     permalink
    z tego co wiem przy biegunce nie wolno słodkiego. Chyba że masz na mysli czekolade gorzka.
    Lady ale młoda nie osłabiona? Może jakies elektrolity?
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    przy biegunkach mozna jeszcze podac packe ryzowo marchwiowa, ewentualnie ors2000 hippa
    no i ja bym podala probiotyk plus elektrolity
    a czekolada to tylko taka powyzej 70% kakao
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    czekolady choć podam to ona nie chce... nie ma ochoty.... wieczorem zjadła kawałek bananka - jeden gryz a rano kawałeczek bułki udało jej się jeszcze zjeść... Ryż i marchewka nie przejdą jej przez gardło więc zmuszać nie ma sensu... ona nie lubi papkowatych konstytencji :(
    Jak tylko wychodzi z ubikacji tak jakby w nią wstępowały nowe siły a kiedy zaczyna ją kręcić w brzuszku automatycznie blednie, robi się słaba, kładzie się albo ucieka do ubikacji!
    Przy myciu pupki pomogła dzisiaj ziaja do intymnej :) dobrze ją zniosła i nie płakała jak do południa :)
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    elfika jest duża i wiele rozumie ale nie namówię ją do jedzenia bo zwróci... a na siłę przy tym stanie nic jej nie wcisnę :( Ona będzie płakała, będzie jej się cofało aż do skutku.
    Może to moja wina bo u mnie jeśli chodzi o jedzenie nigdy nic nie było na siłę i jak np. jako 2 letnie dziecko wszystko jadła tak z wiekiem jest coraz to gorzej ją do czegoś przekonać! :(
    Jutro zobaczę co będzie i jak będzie... może jej się poprawi przez noc... dodatkowo dostała pierwszą dawkę bactrimu. Lekarka przepisując jej dawkę myślała, że młoda waży 20kg i ciutkę więcej a tu niestety zdziwienie bo 30 i ciutkę :)
    •  
      CommentAuthorjowita
    • CommentTimeJan 15th 2013 zmieniony
     permalink
    No wlaśnie lady tak myślalam dziś rano, ze jak moje maja jakieś biegunki to nie narzekają na piekąca dupkę za bardzo ale ja im nie myję mydlem tylko moim plynem do hig intymnej. Może ten kwas mlekowy dobrze robi. A potem od razu tłustym linodermem.
    Moja Zuza tez nie przełknie marchewki, nie ma takiej opcji. W sumie to jak moje łapią to ja tylko smectę daję i enterol250.

Treść doklejona: 15.01.13 09:00
    Moje dzieciaki wczoraj byly u kontroli i wreszcie (tu pukam w niemalowane, pluję przez lewe ramię i wogóle tfu tfu na wszystko) sa zdrowe! Po 2 miesiacach... mam nadzieję że ten stan potrwa dłużej. Zuza dostała pozwolenie na bal karnawałowy - wlasnie sie bawi. Mysle że po niedzieli wróci do przedszkola na dobre. Mamy tez skierowania do tego szpitala w Kup na badania, podejrzenie - dychawica oskrzelowa.
    Wracając do balu.... Od 3 miesiecu Zuzia chciała byc indianką...dziś weszłyśmy do szatni a tam same ksieżniczki i wrożki i co? oczywiście foch że ona tez chciałaby być księżniczką... i tak to jest...
    Na zdjeciu jak pyza wygląda, ale to był wymuszony uśmiech z fochem
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeJan 15th 2013
     permalink
    jowita oby zdrowie dopisywało :) a Zuza gdzie ma barwy indiańskie na buzi he ? :)) Super strój :)
    •  
      CommentAuthorjowita
     permalink
    Lady miała wymalowane policzki rózem ale to światło z góry ogólnie jakoś zniekształciło jej twarz ;) Impreza udana, indianka zadowolona i zmęczona pląsami.
    A jeszcze mi sie przypomniało - cynamon świetnie zatrzymuje biegunkę.
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    jovita hmmm tego nie wiedziałam a Julka lubi makaron z cynamonem - tylko czy przy biegunce wolno cynamon?
    •  
      CommentAuthorjowita
     permalink
    u nas zawsze jemy po pól lyżeczki cynamonu jak kogoś dopada "rzadkie nazwisko" ;)
    Cynamon na biegunkę, kminek na wzdęcia a jak coś lezy na zoładku to miksture woda+cukier+ocet+soda i wtedy elegancko się beka :D
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    jowita ale sam cynamon tak zjeść to masakra :(
  4.  permalink
    jowita: to miksture woda+cukier+ocet+soda

Kurcze, nie wiem czy bym sie odwazyla cos takiego wypyc....
    --
    •  
      CommentAuthorjowita
    • CommentTimeJan 16th 2013
     permalink
    Lady nie jest złe, byleby popić bo wiadomo wszedzie sie przyklei ;)
    Cobraczek to zwykła sodówka, ocet reaguje z soda przez co wytwarzają sie bąbelki. Chyba że nigdy nie piłas napojów gazowanych..
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Jowi a w jakich proporcjach ta twoja mikstura ?
    ja dla doroslych mam speyfik na problemy zoladkowe - orzech na spirycie, paskudne ale dziala w kwadrans
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Hyde najlepsza z tych zielonych... taki świeżutki z drzewa :)

Treść doklejona: 16.01.13 09:49
    tylko, że u mnie w domu z wódki się robiło a nie spirytusu.... aby była bardziej wytrawna
    •  
      CommentAuthorjowita
    • CommentTimeJan 16th 2013 zmieniony
     permalink
    orzech? to ja poproszę o instrukcję :)

a sodowkę robi się tak: szklanka wody, do niej ok 2 łyzeczek cukry, mieszać aż cukier się rozpuści, ok łyżkę octu i do tego na czubku łyżeczki sody. Ma być lekko kwaskowate jak oranżadka.
    Pamiętam że w czasach mojego dzieciństwa bracia robili sobie taką oranżadkę i dodawali np syrop malinowy :)

a jeszcze mam jeden specyfik, ktory używamy u nas w rodzinie - kit pszczeli, na wszystko dobry - gardło, rany (np wrastający paznokieć, rewelacyjnie goi ranę), bol zęba. Ale o przepis musze tate spytać jesli jesteście zainteresowane, bo to on zawsze robi.

Treść doklejona: 16.01.13 12:02
    Lady a jak młoda?
    --
  5.  permalink
    Jowi- ja tez kiedyś piłam taką miksturę, tylko zamiast cukru był własnie sok malinowy :)
    Zdrowe to nie jest- wiadomo- ale bardzo lubiłam
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    jowita Julka dzisiaj już suuuuper... gada jak katarynka, chodzi i nie wysiaduje w toalecie :) Dodatkowo rozłożyła mi się Ada :( jest na Duomoxie wrr
  6.  permalink
    a co Adzie? Przeziębiła się?
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    obudziła się wcześnie rano i skarżyła się na ból w klatce piersiowej... nic jej nie ma tzn zero objawów typu gorączka, kaszel, katar :(

Treść doklejona: 16.01.13 14:12
    no a Julka jeszcze biegunka wrrrr co za paskudztwo się do niej przyczepiło wrrrrr
    •  
      CommentAuthorbaribal
    • CommentTimeJan 18th 2013
     permalink
    Dzień dobry dziewczyny.
    Znacie jakieś skuteczne sposoby na katar u dziecka, który u mojego Michała (5) trwa już chyba z miesiąc i nie możemy się go pozbyć?
    •  
      CommentAuthorjowita
     permalink
    baribal a byliście u laryngologa sprawdzic migdała?
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    laryngolog... Ja też muszę zapisać młodą ale prywatnie bo kaszel nie ustaje jej :( i powoduje u niej ból brzuszka :(
    •  
      CommentAuthorbaribal
     permalink
    Jowito - Michał ma dramatycznie przerośnięte migdałki. Leczymy się u laryngologów już blisko dwa lata. Mamy wyznaczony termin zabiegu usunięcia migdałków dopiero na czerwiec.
    Może polecicie jakieś inhalacje?
    •  
      CommentAuthorMónikha
     permalink
    A ten katar nie schodzi niżej? Wodnisty jest? Michał nie kaszle produktywnie (na mokro)?
    -- Mama M & N & W
  7.  permalink
    Długo tu nie zaglądałam i dopiero teraz przeczytałam odpowiedzi odnośnie mojego przerażenia myślą, iż małe dzieci dorastają, a wraz z nimi dorastają problemy ;-) Dzięki za odpowiedzi, domyślam się, że nie taki diabeł straszny i pewnie z biegiem lat człowiek przyzwyczaja się do tego, że musi stawić czoła wielu sytuacjom, nie zawsze prostym i przyjemnym. Na razie jednak skupię się chyba na myśli o małych słodkich berbeciach ;-))) Bardzo mi się podoba strój małej indianki! Jak ja byłam mała, to ciągle o coś strzelałam fochy ;-))
    •  
      CommentAuthorbaribal
     permalink
    Początkowo katar (raczej żółty i śluzowy) ładnie schodził, Michał w tym czasie kaszlał. Obecnie, wprawdzie kaszlu nie ma, ale katar utkwił gdzieś wyżej i nie można go wydmuchać. A nosek na pewno jest zatkany, Misiek oddycha przez usta a w nocy tak chrapie, że uszy urywa.
    •  
      CommentAuthorMónikha
    • CommentTimeJan 18th 2013 zmieniony
     permalink
    Hmmm, może nebulizacje z Mucosolvanu? Powinny rozrzedzić i pozwolić katarowi na zejście, wtedy łatwiej wydmucha. Albo zwykłe na bazie soli fizjologicznej - taki sam efekt, może po prostu delikatniejszy. Mucosolvan to w sumie podawałam, gdy był i katar i mokry kaszel.
    Nie wiem, czy na taki zatkany nosek dobry nie byłby też Sinupret. To taki syrop ziołowy, dość silny, na pewno pomaga przy zaleganiu w zatokach.
    -- Mama M & N & W
  8.  permalink
    Bari, moze pneumolan?
    •  
      CommentAuthorbaribal
     permalink
    Dziękuję za pomoc dziewczyny.
    Pędzę do apteki.
    •  
      CommentAuthorLivia
     permalink
    Baribal, próbowałaś Immunotrofiny? Miki dzięki temu uniknął operacji przerośniętych migdałów...
    --
    •  
      CommentAuthorjowita
     permalink
    U Zuzy taki katar ciagly przerabialiśmy w zeszlym roku. Dostala Flixonase, lekarka stwierdzila że migdal jest duży ale do obserwacji i moze to Flixonaze go zasuszy. No i kataru w zasadzie nie ma, tyle co przy chorowaniu, a nie tak jak kiedyś przez 3 miesiace wciąż nos przytkany... nie wiem, na dwoje babka wrozyla, bo to były tez jej pierwsze miesiace w przedszkolu wiec łapala wszystko...
    --
    •  
      CommentAuthorbaribal
     permalink
    Tak Livio, od kilkunastu miesięcy stosujemy immunotrofinę.
    Chciałam uniknąć (pewnie jak każdy rodzic) usunięcia migdałków, ale trzeci już z kolei laryngolog stwierdził definitywnie, że przy takim przeroście jaki występuje u Michała, nie ma szans na samoistne ich zmniejszenie.
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    a te boczne powiekszone czy i trzeci przerosniety? u nas przy katarach stosujemy z tych bardziej znanych mucofluid do nosa plus syrop actifed+flavamed
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    baribal: Mamy wyznaczony termin zabiegu usunięcia migdałków dopiero na czerwiec.

a myślałaś prywatnie wykonać ten zabieg? o ile gotówka Ci na to pozwala...
    •  
      CommentAuthorbaribal
     permalink
    MrsHyde - też przerabialiśmy actifed oraz flavamed.
    U Michała jest taka sytuacja, że wszystkie migdałki są przerośnięte a dodatkowo lewy zrośnięty ze środkowym.
    Ladybird76 - do tej pory odwlekaliśmy decyzję o operacji, wciąż łudząc się, że nastąpi bajkowe zmniejszenie migdałków. Gdy się wreszcie zdecydowaliśmy, okazało się, że terminy zabiegów w szpitalu są nader odległe.
    Wstrzymywaliśmy się również dlatego, że pomimo ogromnych migdałków, Michał przez te 2 lata leczenia chorował stosunkowo rzadko. Pogorszenie nastąpiło dopiero w grudniu.
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeJan 19th 2013
     permalink
    bariba z migdałkami i ciągłymi chorobami górnych dróg oddechowych wiele przeszłam przy Adrianie... nawet do tego stopnia, że traciła słuch. Podejrzewano młoteczek, kowadełko, ślimaczki w uchu etc, podejrzewano alergię - miała testy... nieustanne odciąganie w przychodni flegmy z którą nie dawała sobie rady :( zastrzyki ehhh i wizyty nawet u lekarzy rangą profesorów bez skutku, aż trafił nam się jeden chyba z prawdziwego zdarzenia laryngolog, który zobaczył gardło Ady i kazał migdałek usunąć... usunęliśmy prywatnie metodą zamrażania. Od tamtej pory jak ręką odjął i tylko sporadycznie łapie infekcje tak jak obecnie :)

Julka też miała wizytę 2 lata temu u laryngologa i wiem, że ma migdał przerośnięty ale odpukać nie choruje tak jak Ada więc może bez usuwania się kiedyś obejdzie!
    •  
      CommentAuthorbaribal
     permalink
    Ladybird - orientujesz się w cenach zabiegów zamrażania migdałków?
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    baribal nie mam pojęcia bo dawno, dawno temu jak Ada miała je zamrażane to płaciłam tysiąc złotych a obecnie nie mam rozeznania!
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJan 21st 2013
     permalink
    Baribal ceny za podcinanei migdalow bocznych i "trzeciego" to koszt od 2tys w gore
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeJan 21st 2013
     permalink
    Julka dalej ma sam kaszel i dzisiaj po wizycie u lekarza dostała kolejny antybiotyk ale na trzy dni AzitroLEK :( Lekarka niechętnie podała kolejny ale kaszel jest nieustanny i męczący :( mam wielką nadzieję, że jej przejdzie tym razem :(
    W domu w powietrzu wiszą same bakterie bo poza mamą moją każdy chory!
    •  
      CommentAuthorbrombap
    • CommentTimeJan 22nd 2013
     permalink
    Lady, moja Marta jakiś czas temu też dostawal Azitrolek. Wszystko wskazuje na to, że jej pomógł. Albo po prostu przechorowała swoje i jej przeszło... Bez posiewu w sumie i tak nie wiemy...
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    brombap oby i Julce pomógł bo mam dość tego co się u mnei w domu obecnie dzieje :(
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Lady a probowalas inhalacji? juz nawet nie z sama sola fizjo ale z mucosolvanem np; poza tym skoro ten kaszel taki meczacy i tyle trwa to nie proponowala lekarka zrobienia rtg pluc? zeby to jakies bezobjawowe badziewie nie bylo
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.