Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
to nas w ogóle nie dotyczy. nie dzieje się nic prócz tego chrząkania przy jedzeniu.
syn znajomych mial wycinany ze wzgledow... logopedycznych
Jak soie radzicie z tym jak dziecko wam mowi ze jestescie glupie?
A jak radzic sobie z tym, jak dziecko w szale zlosci rozwala pol chaty???
Albo rozwala swoje zabawki by zwrocic moja uwage??
No ja wynosze jak zaczyna rzucac zabawkami, ale nie wyglada by kumal,
- nie bardzo, w sieprniu kupiony pal licho ten telewizor
- nie bardzo, w sieprniu kupiony
No staram sie, ale nerwowo wysiadam, bo niewiem co z nim robic
Oczywiscie gadalam mu ze jest mi smutno
A jak radzic sobie z tym, jak dziecko w szale zlosci rozwala pol chaty?
jesli chodzi o dobro wspólne to zabezpieczam i daję dziecku możliwośc wyładowania emocji w inny bezpieczniejszy (dla mnie) sposób
- no wlasnie on "gdzie tam" jest inny, bardziej ukladny, moze czuje sie mniej bezpieczny i sie boi, ze go zostawie... bo także na ulicy, w sklepie... wszędzie...
I w takim "szale" niestety opcji nie ma...
finansom i chce np. rzucać siekierą to siłą ta siekierę zabieram i daję mu do ręki coś bezpieczniejszego,
chce rzucić w telewizor to przekieruje na ścianę
nie negować nie zabraniać ale zadbać o siebie i dziecko
nie negować nie zabraniać ale zadbać o siebie i dziecko
ja znam takich co rzucają, czasem sama mam ochotę więc dla mnie jest ok, pokaleczenie to dla mnie ewentualna naturalna konsekwencja i jest do przyjęcia, rzut talerzem czy szklanką raczej śmiercią nie grozi No, ale my nie chcemy, żeby rzucił, prawda? Bo potem jest szkło, można się pokaleczyć...
rzucanie niszczy lub male czesci sie moga zgubic.
pewnie że to wszystko zależy od wielu czynników ile dzieci i rodzin tyle przykładów, ja jakoś za wszelką cenę nie staram się chronić mojego dziecka przed naturalnymi konsekwencjami
On się jeszcze nie raz pokaleczy i to w bardziej naturalny sposób -
rzeczy maja swoja wartosc,ktos zarobil by to kupic, rzucanie niszczy lub male czesci sie moga zgubic. Dla mnie to brak szacunku dla czyjejs pracy.
Wyobraźmy sobie, że na raz pół grupy się wścieka przy obiedzie i na raz podnoszą talerze i bum...
Else, ale po pierwsze nie porównuj swojego dziecka z dziećmi które nie są autystykami.
ale skoro pytanie padło o zdrowe dziecko to może warto opierać się głównie na takich przykładach?
więc fajnie by było byś jako przedszkolanka wynosiła coś od siebie z punktu widzenia relacji z dzieckiem zdrowym.
chce np. rzucać siekierą to siłą ta siekierę zabieram i daję mu do ręki coś bezpieczniejszego,
To z autystycznym dzieckiem (moim w każdym bądź razie) nie przejdzie. Bo on chce rzucac akurat "siekierą", ani "kapciem", "klockiem"... Nie weźmie do ręki nic innego... Jedyna więc metodą jest odebranie lub/i hamowanie...
Dlaczego ludzie zawsze wyobrażają sobie najmniej realne
Danap pisała o dziecku zdrowym.
Myślę sobie, że musiał być w trudnym stanie, skoro aż zwymiotował z emocji.
Poza tym skąd pomysł, że dziecko poza domem będzie zachowywało się identycznie jak w domu?
Po prostu nie wyobrazam sobie, ze moje dziecko poza domem robiłoby tak samo.
Za bardzo szanuje moje dziecko, zeby narażać je na opinie, ze jest niegrzecznym bachorem.
wszystko również na odrzucenie czy krytykę świata zewnętrznego
Winni sporo dzieci w przedszkolu ma nieadekwatne zachowania... Na pytanie "A dlaczego to zrobiłaś/zrobiłeś"? Często słyszę "bo mama/ tata mi pozwala....
Twierdzisz, ze dziecko poza domem zachowuje sie inaczej, bo nie ma osob, przed ktorymi moze w pełni zaprezentować swoje emocje. A co sie wtedy z nimi dzieje? Musi je jakos stłumić, bo tak to rozumiem, ale co dalej?
Tam jest dyscyplinowane,
tupanie i krzyk jest ok a dla przedszkolanek nie?
Ale one mają obowiązek wyjaśnić dziecku, czemu im to nie pasuje
U Else już nie.
Winni jest mi bliżej do Twoich metod, niz Ci sie wydaje
Winni, skad pomysł, ze chce Cie przekonać?