Ojacie. Ale ten sernik to sie nie dziwie, ze wbija w kanapę! Tam jest milion kalorii (nie mowie, ze to złe, tylko stwierdzam fakt), bo i orzechy nerkowca i ciastka na spod etc. No ale w zwykłym babcinym jest pewnie z dwa miliony ;) . Laski, ale jak wy sie SKUTECZNIE pozbywanie goryczki z jaglanki? Bo mi to jakoś nie idzie :/
Magdalena, ja zauważyłam jedno - jak gotuję jaglankę sypką, na wagę, to czasem i po prażeniu i płukaniu trochę goryczki zostaje. Ale zdarza się mi kupić jaglankę w woreczkach, tak jak ryż (w lidlu i biedronce sprzedają) i ta nigdy gorzka nie była, choć nie płukałam przed gotowaniem. Tylko nie wiem jak z jej jakością, na pewno bledsza jest od tej, którą kupuję od chłopa na targu...
Wszystkie składniki blendujemy, żeby masa była gęsta, ale żeby bez problemu dała się wylać na patelnię i smażymy. Ja je lekko smaruję dżemem słodzonym fruktozą. Są pyyyycha, bardzo delikatne, rozpływają się w ustach
I drugi przepis, który odkryłam - nutellę domową. Wsadziłam do słoiczka po prawdziwej nutelli i Majka ją wcina :D 100g orzechów laskowych - podprażone na patelni, żeby zeszła skórka 25ml oleju kokosowego - rozpuszczonego 2-4 łyżki kakao 3-4 łyżki miodu 4 łyżki mleka
Blendujemy wszystko razem. Można dodać inne proporcje kakao, mleka i miodu, tak żeby nam pasowało.
Czekolade rozpuszczamy z mlekiem(około 3-4 łyżki), do rozpuszczonej dodajemy kaszę, 1/3 szklanki mleka i blendujemy. Jak masa przestygnie wstawiamy ją do lodówki, aż zgęstnieje, żeby dało się lepić kulki. Można obtoczyć w czym się chce - u mnie to były wiórki kokosowe i zmielone migdały. Przechowujemy je w lodówce.
Czytalyscie o tym, ze uznawane za megazdrowe avocado to najgorszy syf? Ponoc Brytyjczycy ostrzegaja, przed jedzeniem tego. Ponoc dzieci spozywajace avicado maja problemy z zoladkiem i oddychaniem. Generalnie to megazdtowe avocado jest jednym wielkim opryskiem i nie powinno sie go spozywac wcaletyle dobrze, ze my za nim nie przepadamya swoja droga...czy zostalo cos jeszcze co nas nie truje? Bo jak widze marcheweczki wielkosci deski to mi niedobrze na sama mysl ludzkosc wybije sie sama...te chemia.
Cos takiego... Na cale szczescie mi tez awokado nie wchodzilo..
A z innej beczki, ostatnio zastanawialam sie co zlego jest w miesie oddzielonym mechanicznie. Poza tym, ze to przemielone pazury, wymiona itp. Bo to mnie akurat jakos nie odrzuca specjalnie ( chodzi o pasztety).
Tak jeszcze teraz czytam, że mom bardzo łatwo się psuje, więc dodaje się do niego przeciwutleniacze, emulgatory i stabilizatory. A wracając do wartości odżywczej, to jest bogaty w cholesterol i tłuszcze nasycone. No słabo po prostu ;)
Sklad pasztetu: Woda Mom z kurczat Olej rzepakowy Watroba i skory z kurczat Kasza manna Sol Bialko sojowe Skrobia ziemniaczana Warzywa suszone (cebula, marchew, pietruszka, por) Przyprawy Mleko w proszku Serwatka Cukier Maltodekstryna Hydrolizat bialka sojowego Ekstrakt drozdzowy
Na tu zadnych stabilizatow, emulgatorow ani przeciwutleniaczy nie widze. Wiadomo ze nie jest to produkt prozdrowotny. Ale zastanawia mnie na ile on jest szkodliwy dla zdrowej osoby.
No jesli tak to lipa, ale ta wiadomosc nie jest dla mnie wiarygodna. Ja tez o tym juz wczesniej czytalam w necie, ale na zasadzie, ze "moze" zawierac, a nie ze na pewno zawiera. Poza tym jest to skladnik pasztetu i powinien byc wyszczegolniony w skladzie.
Agatella: powinien byc wyszczegolniony w skladzie.
Nie byłabym taka pewna czy rzeczywiście powinien być. Nie wiem, jakie są szczegółowe przepisy na ten temat. Wolę zatem stosować zasadę ograniczonego zaufania. Nie jeden raz kontrole wykazywały w różnych produktach spożywczych składniki, których oficjalnie tam nie było, więc...
Teraz doczytalam tez ze do konserwowania stosowac mozna naturalne srodki, np olej rzepakowy, ktory jest tu uzyty. Pewnie w pasztetach za 99 groszy jest duzo wiecej syfu..
Treść doklejona: 30.01.17 12:57 Hydro wiem, ale na takiej zazadzie juz nic by nie mozna bylo kupic:/ Dlatego wybralam pasztet najlepszy skladowo, dlugo istniejacy na rynku. Tylko ten mom nie dawal mi spokoju. Ale widac, ze z mom jak ze wszystkim. Moze byc do przynecia a moze byc skazony.
Skapula, mnie sie na fejsiefejsie wyswietlilo dzis. Dlatego wlasnie pytam czy slyszalyscie o tym. Tu jakis pierwszy lepszy link, ale nie chce mi sie szukac. http://wp.tv/i,niebezpieczna-uprawa-awokado,mid,1993165,cid,5050,klip.html?ticaid=61889a
ja dzis macalam awokado, ale sa takie blyszczace, takie twarde, na bank mega nafaszerowane chemia, opryskane, zeby przezyly transport, ze mi sie odechcialo, choc kocham awokado miloscia wielka
Link do avocado nie działa. Wiec nie wiem czy to artykuł z kategorii bleee ale nie podam źródła. Albo amerykańscy naukowcy porobili badania... A trzeba wiedzieć ze normy ze stanów są inne (wyższe) na pestycydy niż ma UE. Dlatego często nie spotykamy owoców i warzyw właśnie z tamtąd. A wiele badań jest właśnie z tamtąd:) Pewnie trafiliście tez już na filmik gdzie jabłko oblewa się wrzątkiem i schodzi z niego wosk. I się straszy jakie to substancje na tym jabłku... a to jest po prostu wosk, który jest stosowany nie tylko na jabłka i nie ma nic w nim złego. Jabłka eco nie będą go miały ale takie na cornercyjna sprzedaż już tak. Tak samo jak mango czy pomarańcza.
Avokado trzeba zawinac w szarą gazete i włożyć na dwa trzy dni do ciemnej szafki w kuchni. Mieknie i jest przepyszne i kremowe. Ja zawsze kupuja twarde pakowane po kilka. Petem sobie tak kolejno dojrzewają.
Z tym woskiem na jablkach to nie wiem co jest, bo skrobalam już skórkę kilku jabłek na bank bez opryskow i zawsze jakiś wosk czy inny syf się na nozu zbiera.
Przecież niektóre odmiany jabłek są naturalnie pokryte woskiem, takie tłuste w dotyku. Nie ma to nic wspólnego z opryskami ani z konserwowaniem na czas przechowywania. Nie ma co panikować.
Zdrowe Odchudzanie - Refundowany program (cały kraj) Weź udział w programie ZDROWE ODCHUDZANIE . Skorzystaj z nowatorskiej metody zwalczania nadwagi finansowanej z europejskich środków. Refundowany program ZDROWE ODCHUDZANIE to inicjatywa Europejskiego Funduszu Wsparcia organizowana w ramach planu ochrony zdrowia publicznego. SKUTECZNIE – udział w programie gwarantuje utratę aż 12 kg w przeciągu 1 miesiąca. ŁATWO – nie jest wymagana zmiana diety ani trybu życia. Program polega na wprowadzeniu tylko 1 prostego nawyku, który ogranicza przyswajanie kalorii przez organizm. BEZPIECZNIE – proces jest całkowicie naturalny. Nie powoduje uszczerbku na zdrowiu, a jedynie zmniejsza ryzyko dolegliwości zdrowotnych wywoływanych przez nadwagę.
Awokado pyyyycha... U mnie często gości guacamole, albo po prostu bez roboty na kanapki z mozarellą, pomidorem i szynką.
Ja w zeszłym roku stałam się fanką kiszonek, zasadniczo z kilku przyczyn. Po pierwsze właściwości zdrowotne - wpływ na układ odpornościowy, trawienie i zawartość witamin i minerałów, Po drugie naprawdę mi zasmakowały, wcześniej znałam tylko kiszone ogórki i kapustę, inne kiszonki były mi obce i wzdrygałam się, żeby spróbować kiszonych buraków czy o zgrozo owoców - teraz dotarłam do punktu, w których nie mam ograniczeń i próbuje co rusz nowych smaków. Po trzecie to jest świetny sposób na przechowywanie żywności nie tracąc na wartości odżywczych, baa... nawet w kiszonkach jest więcej niż w świeżych produktach. Poza sezonem ciężko kupić coś smacznego i wartościowego, a ceny też nie zachęcają. W tym roku postanowiłam, że co zostanie z ogrodu i nie będzie na świeżo zjedzone to będę kisić, a dodatkowo jakieś zapasy zrobię od lokalnych, ekologicznych hodowców - na zimę będzie jak znalazł.