Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

 

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

    •  
      CommentAuthorMagdalena
    • CommentTimeApr 14th 2016
     permalink
    Ojacie. Ale ten sernik to sie nie dziwie, ze wbija w kanapę! Tam jest milion kalorii (nie mowie, ze to złe, tylko stwierdzam fakt), bo i orzechy nerkowca i ciastka na spod etc.
    No ale w zwykłym babcinym jest pewnie z dwa miliony ;)
    .
    Laski, ale jak wy sie SKUTECZNIE pozbywanie goryczki z jaglanki? Bo mi to jakoś nie idzie :/
    --
    • CommentAuthora_net_a
    • CommentTimeApr 14th 2016
     permalink
    A tam, życie jest za krótkie, żeby marnować czas na liczenie kalorii :wink: no a poza tym toć to kasza, samo zdrowie :bigsmile:

    Ja płukałam dwa razy porządnie, tak jak w przepisie, przed gotowaniem (gorącą wodą) i po. Wg mnie było ok.
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeApr 15th 2016
     permalink
    Ja prażę na patelni. Ale szczerze - i bez tego goryczki nie czuję.
    --
    • CommentAuthorkarolciat
    • CommentTimeApr 15th 2016
     permalink
    Magdalena, ja zauważyłam jedno - jak gotuję jaglankę sypką, na wagę, to czasem i po prażeniu i płukaniu trochę goryczki zostaje. Ale zdarza się mi kupić jaglankę w woreczkach, tak jak ryż (w lidlu i biedronce sprzedają) i ta nigdy gorzka nie była, choć nie płukałam przed gotowaniem. Tylko nie wiem jak z jej jakością, na pewno bledsza jest od tej, którą kupuję od chłopa na targu...
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
    • CommentTimeApr 15th 2016
     permalink
    Ja prażę na suchej patelni, potem płuczę wrzątkiem i zalewam wrzątkiem do gotowania. Wychodzi sypka i bez goryczki.
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeApr 15th 2016
     permalink
    Czytam i wyszło mi, że ta goryczka pojawia się, gdy jełczeje tłuszcz zawarty w kaszy. Czyli wynika to ze złego/zbyt długiego przechowywania.
    --
    • CommentAuthorskapula
    • CommentTimeApr 15th 2016
     permalink
    ja namaczam kaszę jaglaną na noc (żeby pozbyć się kwasu fitynowego), rano porządnie płuczę i po ugotowaniu goryczki nie ma.
    -- [/url][/url]
    •  
      CommentAuthorMalisiek
    • CommentTimeApr 21st 2016 zmieniony
     permalink
    Zrobiłam tą tartę jaglaną na moje urodziny i nikomu nie podeszła, prawie cała poszła do kosza:sad:

    Ale odkryłam ostatnio super placki z kaszy jaglanej, zajadamy się nimi z moimi dziewczynami:bigsmile:

    Przepis:
    3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
    2 jaja
    2 łyżki mąki kokosowej(mniej więcej)
    3 łyżki mleka(mniej więcej)

    Wszystkie składniki blendujemy, żeby masa była gęsta, ale żeby bez problemu dała się wylać na patelnię i smażymy. Ja je lekko smaruję dżemem słodzonym fruktozą. Są pyyyycha, bardzo delikatne, rozpływają się w ustach:smile:

    I drugi przepis, który odkryłam - nutellę domową. Wsadziłam do słoiczka po prawdziwej nutelli i Majka ją wcina :D
    100g orzechów laskowych - podprażone na patelni, żeby zeszła skórka
    25ml oleju kokosowego - rozpuszczonego
    2-4 łyżki kakao
    3-4 łyżki miodu
    4 łyżki mleka

    Blendujemy wszystko razem. Można dodać inne proporcje kakao, mleka i miodu, tak żeby nam pasowało.


    Trzecia pyszność to trufle jaglane czekoladowe:
    gorzka czekolada 150g
    ugotowana kasza jaglana 1 szklanka
    mleko

    Czekolade rozpuszczamy z mlekiem(około 3-4 łyżki), do rozpuszczonej dodajemy kaszę, 1/3 szklanki mleka i blendujemy. Jak masa przestygnie wstawiamy ją do lodówki, aż zgęstnieje, żeby dało się lepić kulki. Można obtoczyć w czym się chce - u mnie to były wiórki kokosowe i zmielone migdały. Przechowujemy je w lodówce.
    --
    •  
      CommentAuthorimagnolia
    • CommentTimeApr 21st 2016
     permalink
    witajcie, nie wiem czy wątek odpowiedni, ale spróbuję tutaj ...czy któraś może mi polecić w miarę dobry suplement witaminowy dla przyszłego taty?
    •  
      CommentAuthorOlenka01
    • CommentTimeApr 26th 2016
     permalink
    Imagnolia, nie wiem co u Was mozna dostać...
    Poczytaj tutaj KLIK

    I spróbuj w wyszukiwarce forum jeszcze poszukać bo na rożnych wątkach dziewczyny sie wypowiadają.
    Na pewno Maca jest dobra warto kupić.
    -- []
    • CommentAuthorskapula
    • CommentTimeApr 27th 2016
     permalink
    ja tez polecam MACA (sproszkowany korzeń)
    -- [/url][/url]
    •  
      CommentAuthorLivia
    • CommentTimeApr 27th 2016
     permalink
    Jeszcze jest suplement Salfazin bodajże - ma całkiem dobry skład.
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
    • CommentTimeJan 30th 2017
     permalink
    Czytalyscie o tym, ze uznawane za megazdrowe avocado to najgorszy syf? Ponoc Brytyjczycy ostrzegaja, przed jedzeniem tego. Ponoc dzieci spozywajace avicado maja problemy z zoladkiem i oddychaniem. Generalnie to megazdtowe avocado jest jednym wielkim opryskiem i nie powinno sie go spozywac wcale:shocked:tyle dobrze, ze my za nim nie przepadamy:wink:a swoja droga...czy zostalo cos jeszcze co nas nie truje? Bo jak widze marcheweczki wielkosci deski to mi niedobrze na sama mysl:wink: ludzkosc wybije sie sama...te chemia.
    --
    •  
      CommentAuthorAgatella
    • CommentTimeJan 30th 2017
     permalink
    Cos takiego...
    Na cale szczescie mi tez awokado nie wchodzilo..

    A z innej beczki, ostatnio zastanawialam sie co zlego jest w miesie oddzielonym mechanicznie. Poza tym, ze to przemielone pazury, wymiona itp. Bo to mnie akurat jakos nie odrzuca specjalnie ( chodzi o pasztety).
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeJan 30th 2017
     permalink
    MOM nie ma zbyt wielu wartości odżywczych po prostu.
    --
    •  
      CommentAuthorAgatella
    • CommentTimeJan 30th 2017
     permalink
    Eee no to jak dla mnie ok;)
    Czasem jak mnie najdzie na pasztet z mom to nic innego nie zastapi;))
    •  
      CommentAuthorFrances
    • CommentTimeJan 30th 2017
     permalink
    Agatella, cale lata nie jadlam pasztetu z mom, ale mi smaka narobilas:wink: albo juz taka glodna jestem, ze.konia z kopytami...:wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeJan 30th 2017
     permalink
    Tak jeszcze teraz czytam, że mom bardzo łatwo się psuje, więc dodaje się do niego przeciwutleniacze, emulgatory i stabilizatory. A wracając do wartości odżywczej, to jest bogaty w cholesterol i tłuszcze nasycone. No słabo po prostu ;)

    Treść doklejona: 30.01.17 12:23
    Frances: ze.konia z kopytami...:wink:


    I to dosłownie :wink: :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
    • CommentTimeJan 30th 2017
     permalink
    Taaa, hydro:wink:celowo uzylam tego zwrotu:wink: kure zpazurami tez chetnie heehe
    --
    •  
      CommentAuthorAgatella
    • CommentTimeJan 30th 2017
     permalink
    Sklad pasztetu:
    Woda
    Mom z kurczat
    Olej rzepakowy
    Watroba i skory z kurczat
    Kasza manna
    Sol
    Bialko sojowe
    Skrobia ziemniaczana
    Warzywa suszone (cebula, marchew, pietruszka, por)
    Przyprawy
    Mleko w proszku
    Serwatka
    Cukier
    Maltodekstryna
    Hydrolizat bialka sojowego
    Ekstrakt drozdzowy

    Na tu zadnych stabilizatow, emulgatorow ani przeciwutleniaczy nie widze.
    Wiadomo ze nie jest to produkt prozdrowotny.
    Ale zastanawia mnie na ile on jest szkodliwy dla zdrowej osoby.
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeJan 30th 2017
     permalink
    Bo te dodatki są już w mom :) Więc jak dodają mom do pasztetu, to dodają je z tymi wszystkimi składnikami. Tak czy siak są w końcowym produkcie.
    --
    •  
      CommentAuthorAgatella
    • CommentTimeJan 30th 2017
     permalink
    No jesli tak to lipa, ale ta wiadomosc nie jest dla mnie wiarygodna. Ja tez o tym juz wczesniej czytalam w necie, ale na zasadzie, ze "moze" zawierac, a nie ze na pewno zawiera. Poza tym jest to skladnik pasztetu i powinien byc wyszczegolniony w skladzie.
    •  
      CommentAuthorFrances
    • CommentTimeJan 30th 2017
     permalink
    Agatella, co to za pasztet? Dawaj "reklame":wink:chodzi za mna "smiec" do pozarcia:wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeJan 30th 2017
     permalink
    Agatella: powinien byc wyszczegolniony w skladzie.


    Nie byłabym taka pewna czy rzeczywiście powinien być. Nie wiem, jakie są szczegółowe przepisy na ten temat. Wolę zatem stosować zasadę ograniczonego zaufania. Nie jeden raz kontrole wykazywały w różnych produktach spożywczych składniki, których oficjalnie tam nie było, więc...
    --
    •  
      CommentAuthorAgatella
    • CommentTimeJan 30th 2017
     permalink
    Pasztet podlaski w puszce takiej zoltej.

    Teraz doczytalam tez ze do konserwowania stosowac mozna naturalne srodki, np olej rzepakowy, ktory jest tu uzyty.
    Pewnie w pasztetach za 99 groszy jest duzo wiecej syfu..

    Treść doklejona: 30.01.17 12:57
    Hydro wiem, ale na takiej zazadzie juz nic by nie mozna bylo kupic:/
    Dlatego wybralam pasztet najlepszy skladowo, dlugo istniejacy na rynku.
    Tylko ten mom nie dawal mi spokoju. Ale widac, ze z mom jak ze wszystkim. Moze byc do przynecia a moze byc skazony.
    •  
      CommentAuthorFrances
    • CommentTimeJan 30th 2017
     permalink
    Agatella, ten pasztet moze byc nawet zdrowszy niz avocado:wink:i tez by mnie to nie zdziwilo
    --
    • CommentAuthorskapula
    • CommentTimeJan 30th 2017
     permalink
    Frances, może podasz źródło tych informacji o awokado?

    Ja, po samym przeczytaniu składu takiego pasztetu mam odruch wymiotny.
    -- [/url][/url]
    •  
      CommentAuthorFrances
    • CommentTimeJan 30th 2017
     permalink
    Skapula, mnie sie na fejsiefejsie wyswietlilo dzis. Dlatego wlasnie pytam czy slyszalyscie o tym. Tu jakis pierwszy lepszy link, ale nie chce mi sie szukac. http://wp.tv/i,niebezpieczna-uprawa-awokado,mid,1993165,cid,5050,klip.html?ticaid=61889a
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeJan 30th 2017
     permalink
    ja dzis macalam awokado, ale sa takie blyszczace, takie twarde, na bank mega nafaszerowane chemia, opryskane, zeby przezyly transport, ze mi sie odechcialo, choc kocham awokado miloscia wielka
    -- ;
    •  
      CommentAuthorFrances
    • CommentTimeJan 30th 2017
     permalink
    Biznes to biznes. Nie ludzmy sie. Tak jak z lososiem. Jesli mozna na czyms zarobic to sypia to na potege.
    --
    •  
      CommentAuthorOlenka01
    • CommentTimeMar 17th 2017
     permalink
    Link do avocado nie działa. Wiec nie wiem czy to artykuł z kategorii bleee ale nie podam źródła. Albo amerykańscy naukowcy porobili badania... A trzeba wiedzieć ze normy ze stanów są inne (wyższe) na pestycydy niż ma UE. Dlatego często nie spotykamy owoców i warzyw właśnie z tamtąd. A wiele badań jest właśnie z tamtąd:)
    Pewnie trafiliście tez już na filmik gdzie jabłko oblewa się wrzątkiem i schodzi z niego wosk. I się straszy jakie to substancje na tym jabłku... a to jest po prostu wosk, który jest stosowany nie tylko na jabłka i nie ma nic w nim złego. Jabłka eco nie będą go miały ale takie na cornercyjna sprzedaż już tak. Tak samo jak mango czy pomarańcza.
    -- []
    • CommentAuthorbasia02
    • CommentTimeSep 7th 2017
     permalink
    Swietne inspiracje :)
    Ja przygotowuje zdrowy sernik. Składa się tylko z sera, miodu i jajek. Ewentualnie dodaje owoce - banany :)
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.