Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorkarooo24
    • CommentTimeFeb 25th 2015
     permalink
    Magdalena: Karoooo, a Ty sie tak rzadko odzywasz, ze dopiero teraz po suwaczku Maji zajrzałam, ze Ty to Ty. Rety, ja sobie zapamiętałem, ze ta Twoja córka była takim przepięknym niemowlakiem, ze juz sobie wyobrażam co będzie, jak Jasiek będzie z tej samej foremki odlany

No jak pójdzie w ślady jak siostra, tj. skóra zdjęta z mamy :D:D to będzie śliczny, gorzej jak w stronę taty pójdzie :D:D nie no żart oczywiście. Ale tata liczy na to, że dwoje dzieci nie może być do mamy podobnych :) Bo Maja nie ma z niego dosłownie NIC.
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    karooo24: Bo Maja nie ma z niego dosłownie NIC.

Cóż, jest pewne, ze COŚ Janek będzie miał po tacie na 100% :wink: :devil:
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    O! Ja 5 marca mam wizytę u ginki, ortodonta bedzie mi zakładał aparat na dół szczęki , wiec dzien dla mnie ważny - na 100% bede pamietała Twoj poród :))
    --
  1.  permalink
    Magdalena będziemy kibicować a tekst z siarą mistrz......ostatnio czytałam z Twojego bloga o wyprawce i jak przeczytałam o internecie w telefonie to padłam, na szczęście mam, ufff :))))

ja mam połówkowe 11.03 więc troszkę później ale też będę trzymać kciuki.

Monaliza gratulacje!
    --
    •  
      CommentAuthorniunia32
     permalink
    No ja 5marca będę mieć ściągany pessar więc też będę pamiętać :)
    -- ,
    •  
      CommentAuthor_azja_
     permalink
    Dorit - a jak się zabierasz do szukania pomocy do dzieci? Bo ja kompletnie nie wiem od czego zacząć, gdzie szukać. Do nas nie ma dojazdu komunikacją, więc pytam w sąsiedztwie (na razie bezskutecznie), bo nie sądzę, ze znajdzie się ktoś zmotoryzowany:(
    --
    •  
      CommentAuthorOlenka01
     permalink
    Magdalena: normalnie mi zaraz siara tryśnie z wrażenia

A wiesz ze w weekend doslownie tak mialam:bigsmile: Gadalam cos z M, on zaczal ze juz sie nie moze doczekac zaczal gadac do brzucha I jak sobie pomyslamam ze faktycznie tuz tuz, to po chwili mialam plame na koszulce bo bez stanika bylam:crazy:
    -- []
    •  
      CommentAuthorDorit
     permalink
    Azja- napisze na priv. Ty juz jestes po podpisaniu umowy z polozną?

noż kurczaki, moje spotkanie z polożną nie dojdzie do skutku bo ponoc bylo wczoraj, a dam sobie glowe uciac
    ze to nie ja pomyliłam daty, we wtorki bym od razu odmowila bo maz ma prace do pozna...wpisane jak wól w kalendarz sroda :(((
    i co tu robic, poczekac cierpliwie czy rozpaczliwie szukac teraz "w ostatniej chwili"
    --
    •  
      CommentAuthorduszkaga
     permalink
    Jaaa ciee ! 5.03 - Magda to nie jest dziwne uczucie wiedziec, kiedy on sie urodzi ?? :wink: masakra, zestresowalam sie za Ciebie ta informacja :tongue:

Wiecie co, ja caly czas mysle o porodzie - jak, gdzie, kiedy - przeplywach, wadze i wymiarach, ze mysl o dziecku mi gdzies uciakla..ze czekamy na nia ! Dopiero teraz, jak przeczytalam wasze posty to do mnie "dotarlo" ! Kiepsko to brzmi co napisalam, ale wierze ze rozumiecie o co chodzi :bigsmile:

Wyobrazcie sobie, ze mala tak sie dzisiaj wypina ! Juz w nocy musialm wstawac bo nie dawalam rady ! Normalnie zaraz mi skora peknie a ona ta dupke pcha i pcha !! Tak sobie wymyslila :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Karoo przeciez Majeczka to cały Mateusz, co cyganisz kozo !! :tooth:

No i gratuluję serdecznie ! :clap:
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
    • CommentTimeFeb 25th 2015 zmieniony
     permalink
    ja po usg Kosma przystopował i wymiarami wyprzedza o tydzień a nie 2 jak do tej pory
    głową na szczęście w dole ( 30cm obwód) i wazy ponad 2 kg...
    Magdalena ile Twój Miko wychodził na usg w 32tc? bo ja też z tych co duże dzieci hodują ;)

no i oprócz męża zabrałam Lu na usg, zachwycona była biciem serca brata i się podniecała całą drogę powrotną :heartsabove:
    --
    •  
      CommentAuthorbladykot
     permalink
    Mój w 33tc2d ważył 2289g, głowa wielka, kość udowa krótka.
    Gosia 33tc3d ważyła 2370g
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    bladykot: Mój

czyżby chłopiec ? :D

ja się już waga nie przejmuję stwierdziłam, że i 5kg dam radę urodzić :D
    --
  2.  permalink
    u mnie było tak:
    20 t- 441g
    21t- 574g
    22t- 580g
    26t- 1441g
    30t- 2000g
    33t- 3000g
    37t- 3900g
    39t- urodzona z wagą 4505g
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    Subiektywna, niezły koksu. szacunek :D
    --
    •  
      CommentAuthorbladykot
     permalink
    flavia: czyżby chłopiec ? :D

raczej miało być mój maluch.
    Przygotowania na przyjście malucha się rozpoczęły i korci mnie aby na następnej wizycie sprawdzić. Dobrze, że ona dopiero 16.03.
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    bladykot: korci mnie aby na następnej wizycie sprawdzić

a dobrze kojarzę, że maż Twój wie już? że mu Gin na ucho powiedział?
    czy z kims pomyliłam?
    --
    •  
      CommentAuthorŚroda
     permalink
    bladykot, podziwiam, szczerze podziwiam - szacun :bigsmile:

Ja myślałam, że tez nie będę chciała wiedziec, ale jak zaczął szukac dupki i kroku, to powiedziałam, żeby mówił głośno , a nie tylko mężowi - nie wytrzymałam, chociaz plan miałam zacny.

W pierwszej ciązy tez nie wiedziałaś?
    Co przeczuwasz teraz?

A i dziewczyny ponawiam pytanie: ciężarna może mieć stawiane bańki?
    --
    •  
      CommentAuthorbladykot
     permalink
    flavia: a dobrze kojarzę, że maż Twój wie już? że mu Gin na ucho powiedział?
    czy z kims pomyliłam?

Tak mój mąż wie. W poprzedniej ciąży też nie chciałam wiedzieć, ale mąż się zapytał na połówkowym to przy okazji też usłyszałam.

Bańki myślę, ze możesz mieć stawiane, ale po nich trzeba leżeć. W dzieciństwie miałam kilka razy stawiane, jak po nich nie wyleżałam to skończyło się zap. płuc.
    --
    •  
      CommentAuthorkama27
     permalink
    Magda pozycję liderki oddam najpóźniej 3.03, tak mam wyznaczone cc :wink:
    Migotynko kciuki!!!
    •  
      CommentAuthordżasti
     permalink
    Spiesze doniesc, ze dzis Migotynka urodzila Klememtynke. Mala jest sliczna, wazy 3650 i jest dluga na 58 cm.
    Gratulacje Migosiu!!!
    -- ,
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Gratulacje dla Migotynki!!!
    A że córcia śliczna to nie dziwota. Toż im same cuda wychodzą :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorkama27
     permalink
    Migotynko ogromne gratulacje!!!!
    •  
      CommentAuthorniunia32
     permalink
    Migotynka, gratuluję! :)))

Treść doklejona: 25.02.15 19:11
    W następnym tygodniu lista szybko się będzie zwalniać :)
    -- ,
    •  
      CommentAuthorŚroda
     permalink
    Gratuluję i ja! :flowers:
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    Ul_cia: O! Ja 5 marca mam wizytę u ginki, ortodonta bedzie mi zakładał aparat na dół szczęki , wiec dzien dla mnie ważny - na 100% bede pamietała Twoj poród :))

Ej, Ula, ja wiem, ze Ty jestes ostra laska... Ja nawet slyszałam mity o zębach w waginie... Ale żeby z tym do ortodonty chodzić???? :bigsmile: :devil: :wink:
    .
    FLAVIA, moj mial w 32tc 2200.
    .
    SUBIEKTYWNA, czyli Twoj dzidek też z tych, co na ostatniej prostej najwiecej koksują.
    .
    DUSZKA no wlasnie, doskonale kumam o co Ci chodzi z tym skupieniem sie na kwestiach technicznych porodu. Ale mysle, ze w odpowiednim momencie to myslenie o dziecku sie uruchomi.
    Ale znac termin, gdy od 2-3tygodni kazdego dnia sie patrzy czy to "juz dziś", jest rzeczywiscie dziwnie :wink:
    •  
      CommentAuthorDorit
     permalink
    Cudne wiesci od Migosi :) a imię Klementynka mnie rozbraja, czekamy zatem na fotki
    i wracajcie do domu dziewczyny! chyba wieksza corcia od Bereniki?

Flavia podziwiam za odwazne podejscie, ja to cykorzę
    dziewczyny Magdeleno i Sucharku pocieszylyscie mnie ze moj synek moze nie urosnie
    duzo za duzy....bo w 32 tyg mial 1800gramow, choc nie ma reguły wzrostu dzieci
    jak to powiedzial gin "nieliniowo " sie to odbywa

kama 27, teraz za Ciebie kciuki!
    --
    •  
      CommentAuthorKlNGA
     permalink
    Moja ginka w ciąży z Jasiem na wizycie w 32 tygodniu mówiła mi, że do terminu dzieci podwajają wagę z tego czasu. U mnie akurat się to sprawdziło, ale na pewno nie u każdego :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorDorit
     permalink
    Kingo, to jeszcze przejdzie :) w sensie symbolicznym i dosłownym mam nadzieje ;)
    --
    •  
      CommentAuthorduszkaga
     permalink
    No to zostalysmy w pierwszej 5 tylko my ! same marcowki :wink:

Chcialam sie pochwalic, ze pomimo "kiepskich" przeplywow to kTG wychodzi idelane :bigsmile: bardzo mnie to podnioslo na duchu !
    W pon mam miec wizyte wiec podejrzymy jak rosnie , generalnie ginek powiedzial ze trzymamy ja jak najdluzej sie da - w sensie daty porodu, najlepiej jakby sama chciala wyjsc :bigsmile: No i oczywiscie mnie ciekawi czy cos sie juz konkretnego ruszylo (szyjka) bo na ktg skurcze - ZADNE !
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    Dorit: jak to powiedzial gin "nieliniowo " sie to odbywa

No wiesz, ja usłyszałam od mojego teścia, ze Miko tak urósł, bo go utuczylam.
    Nadmienie, ze ja sie urodziłam 49cm/3200, a dzieci moich teściów wszystkie około 60cm/4500, wiec mu wypaliłam, ze jeśli ktoś tu przyłożył sie do rozmiarów Mikołaja, to raczej on. Bo ja kurka w pępowinie nie mam.
    Na szczęście wiem, ze powiedział tak dobrodusznie, zupełnie nie złośliwie. Ot, facet sie nie zna i myśli, ze to przez pączki :wink:

Treść doklejona: 25.02.15 22:43
    DUSZKA, to ja jestem ciekawa jak Twoja szyja. Bo u mnie mimo, ze jednak cos tam sie na ktg zapisywało, pomiędzy 30 a 80%, to szyjka była długa na 2 cm w pon.
    Ja nadal NIC nie czuje. Totalna cisza i brak nawet skurczow BH od dwóch tygodni. Jakby nie CC, to ide o zakład, ze by sie moj sen okazał proporcxy (ze 10dni po terminie wywolywalam porod odkurzaniem;)
    •  
      CommentAuthorEwelajna87
     permalink
    Migotynko Gratulacje!! :)
    Klementyna fajne, pasuje do pozostałej Trójcy ☺
    -- [/url][/url]
    •  
      CommentAuthorbari_87
    • CommentTimeFeb 26th 2015
     permalink
    Magda ciekawą teorię wysnuł Twój teść:tongue:
    To adekwatnie do tego ile ja w ciąży jem to moje dzieci powinny być min na ok. 6 kg utuczone :wink:
    A tymczasem Kacper 3100, a obecny ma wagę identyczną jak K. na tym etapie:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Magdalena: Ej, Ula, ja wiem, ze Ty jestes ostra laska... Ja nawet slyszałam mity o zębach w waginie... Ale żeby z tym do ortodonty chodzić???? :bigsmile: :devil: :wink:

:cool: Mówcie mi : "Żelazny dół" :wink: W waginie, nie w waginie o urode trzeba dbac :smoking::shades:
    Magdalena: Ot, facet sie nie zna i myśli, ze to przez pączki

Dobrze, że mnie nie zna :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Ul_cia: W waginie, nie w waginie o urode trzeba dbac

Haha, raz przegląd od dołu, a raz od góry :wink:
    --
  3.  permalink
    Gratulacje dla migotynki

Na wątku "wszystko o porodzie"
    Zamieściłam swojego laborata :bigsmile: Mam nadzieję, że nie jest chaotycznie opisany. Pisałam troszkę w pośpiechu, bo za chwilę będę musiała znów cyca wystawiać :tongue::wink:
    •  
      CommentAuthoradaja78
     permalink
    a ja co tu zaglądam to bliżej podium...aaaaa :crazy:
    --
    •  
      CommentAuthorDorit
     permalink
    ja caly czas kustykam skurczona :( ale to jeszcze nie porodowe, spokojnie
    przypominam sobie by iddychac w trakcie, taki mini trening przed godzina W
    zagladam co jakis czas czy czop nie odchodzi- mam jakąś schize w tym temacie

brzuszek wysoko i utrudnia oddychanie no gdy ide i gadam przez telefon czy spiewam
    i tak to sobie marudze w koncowce...
    pewno skurcze sie wyciszą po 38 tyg jak bylo z corką i musialam ganiac po schodach by
    urodzic, bo mnie troche poganiali, ze juz czas, jak bylam w terminie na ktg
    teraz tez nie chcialabym po terminie rodzic ze wzgl na gabaryty :Pmlodego
    nasze zycie oscyluje wokól domu i okolic bloku co mnie wkurza- ale tak bedzie przez kolejne miesiace juz pewno...

kto dzis rodzi? :)
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    Dorit: i tak to sobie marudze w koncowce...

nie życzę Ci tego, ale jeszcze5- 6 tygodni możesz sobie tak pomatudzic :P

ja jestem niezłą katarynką i ciągle sapie jak za dużo mówię, w szczególności na spacerach kiedy jeszcze muszę iść a czasem też wózek pchać
    masakra

mi ciężko i czuję się jak na końcówce bo ważę i mierzę tyle co w pierwszej ciąży ( żaliłam się na brzuszkach juz ) :)

a co do rodzenia to chyba, dopiero po weekendzie ma lista ruszyć ;) chyba, że któraś chętna wyprzedzić podium ?!
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    Nie wiem o kim mowa, ale na pewno nie o mnie. Kama i DUSZKA chyba tez sie nie poczuwają :wink:
    •  
      CommentAuthor_azja_
     permalink
    Dorit: kto dzis rodzi? :)

Oby nie ja, bo musialabym na porodówkę z 3-latkiem jechać. Sama w domu na noc, ale to chyba ostatni raz...
    --
    •  
      CommentAuthoriris30
     permalink
    Ja dziś byłam na wizycie. Z szyjką wszystko w porządku (martwiłam się o nią, bo zaczęły się kłucia i bóle podbrzusza), nie skraca się. Na twardnienia i kłucia mam brać nospę 2 razy dziennie. W sumie miałam ją od początku w zaleceniach ale nie byłam do niej przekonana. Nadal mam się oszczędzać, o powrocie do pracy nie mam co marzyć. Niestety o ćwiczeniach i basenie też muszę zapomnieć. Szkoła rodzenia też niewskazana (pozwolenia pisemnego nie dostanę), tylko nie wiem w czym mi ona mogłaby zaszkodzić? Doradźcie coś :cry:
    --
    • CommentAuthorkarolciat
     permalink
    U nas dziewczyny chodziły na pogadanki na szkołę rodzenia, nie ćwiczyły (poza relaksacyjnymi).
    Nasza położna decydowała, które inne ćwiczenia dziewczyny mogły wykonywać, w zależności od zaburzeń ciążowych.
    Tylko że u nas szkoła darmowa, przyszpitalna, a nie wiem jak u was.
    --
    •  
      CommentAuthormigg
     permalink
    Dziewczyny, odebrałam właśnie wyniki badań krwi. Powiedzcie mi, jeśli mi hemoglobina spadła do 11,2 (na początku ciąży było 14) przy normie od 12, to znaczy, że mocno spadła? Tzn. jak na wiek ciąży itp. Teraz leci 28tc.
    --
    •  
      CommentAuthorazniee
     permalink
    migg, normy są ogólne, myślę, że w normie dla ciężarówek spokojnie się mieścisz :)
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    To nie jest alarmujące, ale zapewnie dostaniesz żelazo.
    Spadek generalnie jest naturalną sprawą. 11,2 to nie dramat, ale suplementowac juz trzeba, bo w 8 i 9mcu dzieć wysysa najwiecej żelaza.
    .
    Kurcze, cos mnie trochę bierze. Mam obawe, ze do czwartku to ja nie dotrzymam.
    Nie, zebym dzisiaj sie wybierala. Ale fakt, ze nagle mnie zaczęło pobolewac jak na @, szyjka kluje co jakis czas jak przy masażu, a dzieć sie bolesnie wierci...
    •  
      CommentAuthorŚroda
     permalink
    Ale Magda nawet jesli to to, to chyba nawet lepiej niż planowana CC, w sensie, ze już z akcji cesarka pójdzie.

Szkoda tylko, że się chwilę pomęczysz zanim Cię rozprują :wink:
    --
  4.  permalink
    Gratulacje dla rozpakowanych:)
    Ja dzisiaj miałam wizytę. Dzieciaczki tak fajnie ułożone twarzą w twarz. Krótkie Usg. Serduszka biją. Przytyłam 1kg przez miesiąc. Czyli w końcu waga ruszyła. Dostałam też wyniki badań prenatalnych i wszystko ok. Szyjka długa i mocno trzyma. Ja czuję się dobrze. Pracować mogę. Następna wizyta 30marca.
    Trzymam kciuki za kolejne mamusie na liście.
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
    • CommentTimeFeb 26th 2015 zmieniony
     permalink
    Ale Magda nawet jesli to to, to chyba nawet lepiej niż planowana CC, w sensie, ze już z akcji cesarka pójdzie.

Tak tak, to na pewno. I bólu sie tez jakoś nie obawiam.
    Tylko poodwolywalam opiekę do Mery, ustawiłam wszystko juz inaczej i to mnie lekko stresuje (nie mamy w pobliżu rodziców i muszę liczyć na przyjaciół i sąsiadów).
    Ale dobra, co ma być to będzie.
    .
    Dziewczyny, apropos powracającej co jakis czas debaty o tym czy brać Nospe jak lekarz zaleci czy nie, czy ćwiczyć czy nie etc. Taka smutna przypowiastka ku przestrodze.
    Jak sie wczoraj dowiedziałam, dziewczyna ode mnie z pracy miała zalecenie odpoczynku i oszczędzania sie. Ale uznała, ze nic tak dobrze jej nie zrobi, jak wyjazd na wakacje i gdzieś tam polecieli do ciepłego kraju. Po powrocie poszła sobie na jogę dla ciężarnych. No i niestety w zeszłym tygodniu urodziła w 30tc :sad: córeczka ma 42cm i 1300g, wiec na moje oko z 2 miesiące w szpitalu poleży.
    A to była klasyka gatunku, po prostu skracająca sie szyjka.
    I tak sobie myśle, ze nawet jakby ta Nospa miała rzeczywiście wpływ na ONM, to niech ma, po to sa rehabilitanci. Ale jak lekarz każe brać lek, to bierzmy i juz. Bo jedna sie nie posłucha i przenosi, a druga niestety potem tak smutno zacznie macierzyństwo.
    Sorki, ze przymulam, ale pomyślałam, ze sie z Wami podziele, bo to nie plota, tylko realny przykład z bliskiego mi otoczenia :/
    •  
      CommentAuthorDorit
     permalink
    Ech rzeczywiście dość lekkomyslne to było
    ja półtora roku temu oodwołałam z bólem serca wyjazd na mazury z podobnego powodu
    nospa i lezakowanie
    teraz pozwalam sobie na więcej
    ale to już 35t i jakoś pewniej się czuje

Flawio u mnie tak przekornie było
    że skurcze 30-35 a potem już lajcik:) mogę śmigać
    dalej, choć teraz większe obciazenie mam
    po schodach powoli
    ale nie widzę u siebie takiego chodu jak czasem
    kobiety w ciąży chodZa:p

Magda czyżbym wykrakaĺa?
    Trzymam kciuki żeby poszło jak najlepiej!
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.