Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthormisinka28
    • CommentTimeMay 12th 2015 zmieniony
     permalink
    bari_87: A ja się przyznam, że mnie lekarka ani razu nie badała ginekologicznie, no dobra poza pobraniem cytologii. Tak samo nic nie wspomina o ilości wód czy łożysku. Może zwraca uwagę na to ale nic nie mówi bo jest ok?

A nie masz takiej karty usg? Moja ginka jak mi robi usg to przekazuje wszystkie dane położnej i ona mi wpisuje właśnie w tej karcie.
    Zauważyłam, że o łóżysku i wodach to mówi dopiero od 28tc.
    A co do badania to bada mnie na każdej wizycie ale tylko tak chwilkę żeby ocenić szyjkę i papierkiem sprawdza czy nie ma infekcji.

A w trakcie usg mówi coś o szyjce? Bo skoro Cię nie bada to nie wie jak z nią.
    --
    •  
      CommentAuthorŚroda
    • CommentTimeMay 12th 2015
     permalink
    No mnie lekarz bada mniej więcej co drugą wizytę, w najbliższy poniedziałek mam już "obiecane" badanie ręczne, a na następnej to pewnie GBS pobierze, więc znowu będzie macanko :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Misinka, położnej na pewno nic nie przekazuje. Na każdej wizycie usg, pomierzy dziecko, ale o szyjce nic nie mówi.

Treść doklejona: 12.05.15 19:51
    O łożysku kiedyś ją zagadałam to powiedziała mi, że pomału odchodzi się od jego oceny...
    --
    •  
      CommentAuthormigg
     permalink
    bari_87: A ja się przyznam, że mnie lekarka ani razu nie badała ginekologicznie,
    Bari ale że przez całą ciążę czy coś źle zrozumiałam? Ja znalazłam info o afi czyli o wodach płodowych w karcie ciąży. Tak samo jak odkryłam, że ginka wpisuje mi długość szyjki, bo normalnie to nie mówi mi takich rzeczy. Tzn. jak się o coś pytam, to odpowiada, że np. wszystko w porządku :) No ale ja jej ufam prawie że bezgranicznie, bo jest świetnym specjalistą, i nie mam potrzeby faszerowania się wiedzą nt. tego, ile np. wód czy jakie łożysko powinnam mieć ;)
    --
    •  
      CommentAuthorŚroda
     permalink
    migg, synek będzie Łukaszem?
    --
    •  
      CommentAuthormigg
     permalink
    Nie, Lucjanem :)
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    migg: Bari ale że przez całą ciążę czy coś źle zrozumiałam?

Tak przez całą ciąże tylko pobrana cytologia. Pytała się tylko czy są jakieś dolegliwości ginekologiczne, a że u mnie nie występują to nie badała.
    Rozmawiałam ostatnio z koleżanką położna (będę z nią rodzić) to mi powiedziała, że jak nie ma potrzeby to dobrze, że mi tam nie gmerała.
    Ale tak się zastanawiam, czy na zwykłym usg jest wstanie określić długość szyjki? Czy to zaniedbanie? Mnie też nigdy do głowy nie przyszło jej o to zapytać bo uważam, że jest dobrym lekarzem. Ale jak czytam tu na forum co dziewczyny piszą to sie nad tym zastanawiam. Chodź teraz na tym etapie już mi nic to nie pomoże
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    bari_87: czy na zwykłym usg jest wstanie określić długość szyjki?

Oczywiście, że tak.
    Mnie mój gin też nigdy nie badał ręcznie.
    Ani z Ninką ani z Hugiem.
    Tzn zbadał kilka dni przed porodem, żeby sprawdzić czy szyjka miękka i rozwarta.
    Ale całą ciążę tylko USG i tak oceniał szyjkę.
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    [/quote]
    TEORKA: Ale całą ciążę tylko USG i tak oceniał szyjkę.

TEORKA: Mnie mój gin też nigdy nie badał ręcznie.

A no to może oceniała, a że nic niepokojącego sie nie dzieje to nic nie mówiła.
    Dzięki
    --
    •  
      CommentAuthormigg
     permalink
    Bari myślę, że gin wie, co robi :)
    Ale fakt, trochę mnie zdziwiłaś, bo moja ginka za każdym razem badała mnie ginekologicznie, co w tej ciąży było dla mnie straszliwie bolesne (nie wiem, czemu). A szyjkę sprawdzała jakoś od połowy ciaży podczas usg dopochwowego. Tzn. nie mówiła, że sprawdza, tylko widziałam szyjkę :) Skoro Teo pisze, że podczas "brzusznego" usg też można zobaczyć szyjkę, to chyba można :)
    --
    •  
      CommentAuthoriris30
     permalink
    my też po usg, Młoda jest duża -ponad 1600 g i wymiarami odpowiada 31 tc. Poza tym wygląda zdrowo, w normach się mieści i kręciła się niemiłosiernie :) szyjka 42 mm, trzyma ładnie :) KTG też w porządku :) łożysko miałam ocenione na II stopnia, to nie wiem czy jest dobre czy nie? ale lekarz nie wspominał, żeby działo się z nim coś niepokojącego. Znacie się trochę na tym?
    --
    •  
      CommentAuthorWisienka3
     permalink
    Kochane, dziele sie z wami moja radością :bigsmile:
    Moja córeczka przyszła dzis na świat - 3980g i 56 cm, dostała 10 pkt.
    Jestem bardzo szczęśliwa, emocje sa nie do opisania!:bigsmile:
    •  
      CommentAuthordżasti
     permalink
    Mi na badanie szyjki lekarz robil usg dopochwowe. A badal mnie ginekologicznie na kazdej wizycie. Dopiero na ostatniej wizycie bylo samo usg przez brzuch.
    kazdy lekarz widac inaczej.
    -- ,
    •  
      CommentAuthorCalypso77
     permalink
    Dudzianka, trzymam kciuki żeby choróbsko szybko minęło i za wizytę też. Na pewno wszystko będzie w porządku.
    Mnie też ginka zbadała "ręcznie" tylko na pierwszej wizycie, a teraz od 36tc delikatnie tylko sprawdza czy się szyjka otwiera. Mam wizyty co tydzień i standardowo zawsze jest ktg, usg i na końcu "palec albo dwa" :tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Wisienka gratuluję :clap:

1. doti86 - 02.05.2015 (chłopiec)
    2. blackberry - 06.05.2015 (dziewczynka)
    3. andzik81 - 13.05.2015 (chłopiec)
    4. migg - 25.05.2015 (chłopiec)
    5. Calypso77 - 26.05.2015 (chłopiec)

6. dżasti - 27.05.2015 (chłopiec), bari_87 - 27.05.2015 (chłopiec)
    7. dinka24 - 10.06.2015 (dziewczynka), Hania89 - 10.06.2015 (chłopiec), pictbridge6 - 10.06.2015 (dziewczynka)
    8. lolita1983 16. 06. 2015 (chłopiec, chłopiec)
    9. Eliza_12 - 18.06.2015 (chłopiec)
    10. igni - 21.06.2015 (dziewczynka), perła2010 (chłopiec)
    11. serratia - 29.06.2015 (dziewczynka)
    12. manka73 - 7.07.2015 (chłopiec)
    13. karooo24 - 8.07.2015 (chłopiec)
    14. misinka26 - 09.07.2015 (chłopiec)
    15. puelka - 15.07.2015 (dziewczynka)
    16. Środa - 19.07.2015 (dziewczynka)
    17. Rybcia82 – 20.07.2015 (chłopiec)
    18. iris30 - 24.07.2015 (dziewczynka)
    19. Figowa_mama - 31.07.2015 (chłopiec)
    20. cytrynka251 - 10.08.2015r (chłopiec i dziewczynka)
    21. Malisiek - 12.08.2015 (dziewczynka)
    22. Basita – 14.08.2015 (dziewczynka)
    23. kolonialka - 16.08.2015 (chłopiec)
    24. Motylica1 - 17.08.2015 (dziewczynka)
    25. Tomira - 20.08.2015 (chłopiec)
    26. AgaDkaa - 21.08.2015 (dziewczynka)
    27. Ul_cia - 24.08.2015 (dziewczynka)
    28. I_ida - 25.08.2015 (dziewczynka)
    29. karolinka81 - 28.08.2015 (chłopiec)
    30. Kinga - 3.09.2015 (chłopiec)
    31. Libra1610 - 10.09.2015
    32. Ikaan - 24.09.2015 (dziewczynka), moncia83 - 24.09.2015
    33. akirka - 25.09.2015
    34. Ew3ame - 29.09.2015 (dziewczynka)
    35. subiektywna7 - 30.09.2015 (chłopiec)
    36. Żurawinka – 03.10.2015
    37. czajnik - 12.10.2015
    38. Srebrzynka - 16.10.2015
    39. Tosik - 21.10.2015
    40. magda_a - 27.10.2015
    41. meganr1- 12.11.2015
    42. MrsCreme - 15.11.2015
    43. cestmoi89 - 27.11.2015
    44. Koteczek1 - 06.12.2015
    45. Walka Trwa - 15.12.2015

Treść doklejona: 12.05.15 21:16
    A czy któraś z was wie co z andzik81? Od 6 dni się nie logowała...
    --
    •  
      CommentAuthordżasti
     permalink
    Wisienka-gratuluje!!!!!
    -- ,
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    U mnie na każdej wizycie badanie na fotelu - ginekologiczne ręczne i usg dopochwowe i wtedy gin sprawdza długość szyjki. A później usg przez brzuch i pomiary dzidzi, ilość wód. choć te wody to chyba tak na oko ocenia. Myślę, że jakby miała wątpliwości to by dokładnie mierzyła.

Dudzianko-dla ciąży groźniejsze są nie leczone infekcje, niż antybiotyki, które są specjalnie dobierane, jako bezpieczne. Zdrówka!

Wisienko gratulacje!
    --
    •  
      CommentAuthoriris30
     permalink
    Wisienko gratuluje! Kawał dziewczyny :)
    --
    •  
      CommentAuthordudzianka
     permalink
    Dziekuje Wam:)). Czuje sie az lepiej:))
    •  
      CommentAuthorperła2010
     permalink
    Gratuluję rozpakowanym :-)

U nas ok. Od 11tej leżę na patologii. Rozwarcie na palec, skurczy brak. Morfologia, crp, mocz ok, posiew z szyjki w toku badania. Ktg miałam robione 3 razy w ciągu dnia, z maluchem ok. Mam dwa dni na urodzenie naturalnie, potem będą wywoływać.

I jeszcze z innej beczki. Co innego biegać z siatami po sklepach a co innego wyjść w słoneczny dzień z domu i kupić 10 plastrów szynki.
    •  
      CommentAuthorCalypso77
     permalink
    Perła2010, cieszę się że wszystko w porządku. Trzymam kciuki :bigsmile:

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 13.05.15 01:34</span>
    Dudzianka- i tak trzymaj :))
    --
    •  
      CommentAuthorLibra1610
    • CommentTimeMay 13th 2015
     permalink
    Dziewczyny, a ile mozna brac max nospy? Bo mecza mnie skurcze tak ze spac po nocach nie moge. Biore teraz trzy razy dziennie po tabletce magnezu i nospe doraznie. Teraz w nocy wzielam juz druga bo nie wytrzymuje
    --
    •  
      CommentAuthorblackberry
     permalink
    A u mnie się zaczęło! :bigsmile: Od 2:30 mam skurcze, teraz już gdzieś co 7 minut. Męża wygoniłam z łóżka pod prysznic, w między czasie dopakowałam do walizki, co tam brakowało, zaraz dzwonię do położnej i decyzja, czy już jedziemy.
    Dziękuję Wam za wsparcie i dobre myśli, chyba coś zdziałały!
    --
    •  
      CommentAuthorWisienka3
     permalink
    Blackberry, trzymaj sie kochana!! Powodzenia :bigsmile:

Dziewczyny, dziekuje za Wasze wsparcie przez tych ostatnich 9 miesięcy, powoli żegnam sie z tym wątkiem.
    Jestem ogromnie szczęśliwa:bigsmile: trzymam kciuki za wszystkie przyszłe mamusie i zycze Wam wszystkiego co najlepsze!!
    • CommentAuthorcestmoi89
    • CommentTimeMay 13th 2015 zmieniony
     permalink
    Blackberry, wiem, że już po ptokach, ale to nie męża powinnaś gnać pod prysznic, tylko sama wskakiwać, coby trochę akcję przyspieszyć :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    No! Zadziało się w końcu! ;-))
    Że tak powiem - lista nam się odczopuje :devil::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorrybcia82
     permalink
    Odczopuje -dobre :-D
    gratulacje dla świeżo upieczonych mam
    perła-trzymam kciuki za maleństwo dobry i jeden dzień w brzuchu
    co do skurczy-to lepiej zwiększ magnez
    Można go brać i 500 mg dziennie
    ja biorę 3 razy po 2 tabl.każdą po 50 mg
    plus luteinke
    no spy staram się unikać
    wolę magnezu dowalic i dużo pić
    --
    •  
      CommentAuthorLibra1610
     permalink
    Rybcia, a czemu przy skurczach nalezy duzo pic? Dobra, zwieksze sobie mg z 3x1 na 3 x2. Moge tak negle czy lepiej stopniowo?
    --
    •  
      CommentAuthorrybcia82
     permalink
    Ja zwiekszam nagle i jest ok
    duża ilość płynów wpływa bdobrze na przyswajanie minerałów przecież większość naszego ciała to woda
    --
    •  
      CommentAuthorazniee
     permalink
    Libra, lepiej weź dwie tabletki dobrego mg 3-4x dziennie, tego na pewno nie przedawkujesz. To nie niedobór no-spy powoduje skurcze, a niedobór mg może być powodem :wink: No-spy nie wiem ile możesz brać maksymalnie, bo jak już kiedyś pisałam, moja gin. jest przeciwna braniu no-spy przez ciężarne.

Perła, mam nadzieję, że urodzisz bez wywoływania, powodzenia :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorrybcia82
     permalink
    Jak przedawkujesz magnez to najwyżej Cie przeczysci :-P
    azniee popieram
    --
    •  
      CommentAuthorblackberry
     permalink
    cestmoi89: Blackberry, wiem, że już po ptokach, ale to nie męża powinnaś gnać pod prysznic, tylko sama wskakiwać, coby trochę akcję przyspieszyć 

Wskoczyłam i ja, ale trochę później. Było bardzo przyjemnie, ale ani na częstotliwość, ani nasilenie skurczy (skurczów?) specjalnie nie wpłynęło. Także póki co leżymy sobie we własnym łóżeczku i trochę kimamy pomiędzy skurczami. Mój mąż gadżeciarz mi zainstalował w telefonie aplikację, która mi mierzy długość i częstotliwość skurczy :smile: Humory nam obojgu dopisują, mimo że przy takim tempie akcji to my chyba wieczorem na tą porodówkę pojedziemy.
    Chyba sobie jakiś serialik odpalę albo paznokcie pomaluję :devil:
    --
  1.  permalink
    Ja mam mg B6 max. Brałam trzy tabletki ale zwiększe do 4-5 . Skurcze wczoraj często a w szpitalu prawie wcale. Dodatkowym problem są u mnie zaparcia i może to też jakoś wpływa na mój brzuch. No i dwójka dzieci które razem ważą już 2kg. Natalke urodziłam 2920. A teraz co najmniej 4 kg musze pomieścić.
    Blackberry jak ja Ci zazdroszczę tego spokoju. Ja to już bym dawno w szpitalu była. Tylko że ja panikara straszna. Trzymam kciuki żeby szybko poszło; )
    --
    •  
      CommentAuthorazniee
     permalink
    Blackberry, jak wody nie odeszły, to można jeszcze pokorzystać z życia w tym swoim wyrku :P
    --
    •  
      CommentAuthorblackberry
     permalink
    No właśnie z tego założenia wychodzę. Przyjemniej niż na szpitalnej sali :smile:
    A wody nie odeszły. Mam tylko trochę takiej dziwnej wydzieliny, lekko podbarwionej na różowo - ale ani tego jakoś spektakularnie dużo, ani aż tak wodniste, więc może raczej czop? Dziecko rusza mi się jak zwykle, więc jestem dość spokojna. Jak skurcze przyspieszą tak do co 5 minut, to się zbierzemy do szpitala. Póki co chłop mi padł, bo za wcześnie go rano zbudziłam :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsCreme
     permalink
    Libra, a że tak powiem gdzie masz te skurcze? Bo nocne mi się kojarzą ze skurczami łydek, na co no- spa nie pomoże, bo ona działa na mięśnie gładkie (to jeśli to wiesz, niech będzie dla przypomnienia :))
    --
    •  
      CommentAuthorLibra1610
     permalink
    to są takie dziwne, u góry brzucha promieniujące na żebra :shocked: a czasem przez dzień mam typowy skurcz w podbrzuszu (ale to naprawde rzadko)
    --
    • CommentAuthormoncia83
     permalink
    Dziewczyny witam sie na tym forum,choc juz dawno powinnam,ale nie moglam sie pozegnac z forum weteranki bo stamtad przychodze :wink:
    Jutro zaczynamy 22 tydzien ciazy wiec najwyzszy czas do Was dolaczyc!

Wisienka3 ogromnie Ci gratuluje,wlasnie sie zastanawialam co u Was dziewczyny slychac a tutaj takie nowiny super:cheer: Duza dziewczynka z Twojej Hani,niech rosnie zdrowo i dostarcza mnostwo radosci do Waszego zycia!!!!Sciskam Was mocno:grouphug:
    --
    •  
      CommentAuthormigg
     permalink
    Wisienko, gratuluję. Blacberry trzymam kciuki :)
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    moncia podaj termin-dopiszę Cię do listy :smile:
    --
    •  
      CommentAuthordżasti
     permalink
    Blackberry - no tu kciuki!!!!!!!!

Mnie w nocy męczyły jakieś skurcze - ale to tak w pół śnie było. Chyba to są te przepowiadające. Dokładnie na tym etapie z Maksiem też tak było. Już wczorak na spacerze musiałam przystawać bo coś mnie "łapało". Ale teraz wszystko jest ok. Powoli macica chyba zaczyna ćwiczyć.
    Choć śniło się się w nocy, że urodziłam naturalnie, ale Aleks byl taki bardzo mały - 2050 g ważył. Nie wiem skąd takie sny:devil:
    Dziś mam wizytę u gina. Poproszę o zmierzenie tej blizny i dziś ostateczna wtedy już decyzja co do porodu.
    -- ,
    •  
      CommentAuthorŚroda
     permalink
    Wisienka, gratuluję dorodnej i zdrowej córy!!! :flowers:

blackcerry, bierz się za męża, niech Ci dobrze zrobi, to może macicy przyspieszy :wink:
    --
    • CommentAuthormoncia83
     permalink
    Bari_87 dziekuje za przyjecie :wink:
    Przewidywany termin porodu to 24 wrzesien.
    --
    •  
      CommentAuthormotylica1
     permalink
    Blackberry a jednak się coś rusza, super! Oby dobre humory Was nie opuszczały, Ty też jak dasz radę to jeszcze się prześpij bo dużo siły będziesz dzisiaj potrzebowała, ciekawe czy urodzisz 13go :)))
    Wisienka gratuluje córeczki i cieszcie się sobą.
    Perła ciekawa jestem czy dostałaś sterydy na płuca i jak traktują taki termin porodu w szpitalu.
    moncia, gratulacje, fajnie że z weteranek pojawiają się dziewczyny, ja nie miałam siły psychicznej żeby być aktywną inczytać tamten wątek, a jak najbardziej się kwalifikowałam.
    --
    • CommentAuthormoncia83
     permalink
    Motylica1 witaj i dziekuje za gratulacje:wink:i rowniez Tobie gratuluje!!!!Ja nadal zagladam na tamten watek tak bardzo zzylam sie z dziewczynami,ciagle im kibicuje i kazdy plusik ktory tam sie pojawia wywoluje u mnie lzy szczescia!Ale rozumiem,ze nie czulas sie na silach by tam zagladac najwazniejsze jest to ze spotkalysmy sie tutaj i czekamy na swoje SZCZESCIA:heartsabove:
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    dziewczyny ponawiam pytanie czy któraś z was wie coś o andzik81? Od 6 dni się nie logowała.
    Ewentualnie ile czasu jej damy by nie blokowała listy?
    --
    •  
      CommentAuthormisinka28
     permalink
    Gratulacje dla nowej mamusi :flowers:
    Blackberry kciuki trzymam za rozwój sytuacji.

Co do magnezu to ja ostatnio właśnie badałam jego poziom i poziom potasu, bo łapały mnie skurcze łydek i ginka powiedziała, że magnez jest trudny we wchłanianiu i bardzo szybko się wypłukuje z organazmu dlatego można go dużo brać. Co do nospy to też nie bardzo ją zaleca.
    Ja teraz biore magne B6 3x1 choć w ulotce pisze, że można nawet 8tabl. i do tego aspargin 1x1.
    --
    • CommentAuthorTosik
     permalink
    Gratulacje Wisienka, bardzo się cieszę że Twoja malutka duża i zdrowa i że jesteście już razem :)
    odnośnie magnezu ja radziłam się lekarzy w tej kwestii i usłyszałam że preparaty magnezowe łączone z innymi witaminami gorzej się wchłaniają i nie ma sensu ich łykać, zalecono mi czysty magnez - Magnezin się nazywa.
    Moncia fajnie że wreszcie tu dotarłaś :D
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Tosik! Co u Was??
    --
    •  
      CommentAuthorperła2010
     permalink
    Motylica mój maluch jest po sterydach na rozwój płuc. Z moim porodem trochę inna sprawa, bo z moją dużą wadą macicy nie mam praktycznie szans na donoszenie ciąży do terminu porodu. Jutro mam wspólnie z moim ginem narodzić się i podjąć decyzję co dalej...

Blackberry powodzenia, szybkiego i pięknego porodu :-)
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.