Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthoremza
    • CommentTimeSep 13th 2015
     permalink
    Dziewczyny, zgłupiałam… Kiedy ciąża jest donoszona:37t+0d, czyli skończony 36tc, czy 38t+0d, czyli skończony 37tc?
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    Wg mnie skończony 37.czyli jak rozpoczyna sie 38
    -- ;
    •  
      CommentAuthorem87
    • CommentTimeSep 13th 2015 zmieniony
     permalink
    Skończony 37 tydz. zdaje mi się emza :bigsmile:

Co do ruchów... to ja czuję je od ok 2 tyg.
    Od razu były konkretne - wcześniej żadnego smyrania, bąbelków, nic!
    Od dobrego tygodnia są bardzo regularne - dziecko ma już swoje pory na spanie i ruch. Dla mnie to nieprawdopodobne, a przecież tak na to czekałam :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Emza, 37. skończony, czyli u Ciebie jeszcze tydzień :)

U mnie nic się nie dzieje, już przestałam myśleć o wcześniejszym porodzie i nastawiłam się na termin.
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    Ja w drugiej ciąży ruchy czuję od 17 tc, wiec jak na drugą ciążę chyba dość późno. Podobnie czułam w pierwszej ciąży ale Tadek był zawsze większy niż drugi bobas.
    -
    Zmieniając temat.... Kutwa ja to bym mogła w cyrku występować jako jedyna na świecie baba której w ciąży włosy garściami wypadają! :confused: co będzie po porodzie i karmieniu:shocked:
    Przecież w ciąży to chyba odwrotnie powinno być nie? Włos najlepszej jakości, kuuurka.
    --
    •  
      CommentAuthoremza
     permalink
    akirka: Emza, 37. skończony, czyli u Ciebie jeszcze tydzień :)

Ach, bo dotąd myślałam, że skończony 37tc oznacza 37t+7d, czyli u mnie za dwa tygodnie.. Leżę już 11 tygodni, chcę wstać:(
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Emza, skończony 37tc, to jest na suwaczku 37t0d. Czyli u Ciebie 7 dni jeszcze, a nie dwa tygodnie.
    --
    •  
      CommentAuthoremza
     permalink
    akirka: Emza, skończony 37tc, to jest na suwaczku 37t0d. Czyli u Ciebie 7 dni jeszcze, a nie dwa tygodnie.

I tego sę będę trzymać:) Dzięki Akirko!:)
    --
    •  
      CommentAuthorikaan
     permalink
    Dokładnie, 37+0 to ciąża donoszona :wink:
    U mnie też nic się nic się nie dzieje. Tzn codziennie mnóstwo skurczy, ale kompletnie nie regularnych i zazwyczaj są jak nic nie robię a jak zaczynam chodzić to mijają. Także też chyba wyczekuje do terminu. A już zaczynam mieć dosyć :sad:
    -- ,
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Dziewczyny, a czy skurcze porodowe mogą zaczynać się od bólu brzucha u góry? Byłam pewna, że mam kolkę, ale w sumie ten ból nie jest ciągły, tylko nachodzi falami i już sama nie wiem. Wzięłam już espumisan, ale nic nie pomaga.
    --
    •  
      CommentAuthordaga310
     permalink
    U mnie zaczynal sie na dole, tak jak bole @
    Potem przy częstszych i najmocniejszych bolal juz caly brzuch..
    --
  1.  permalink
    Akirka- -no ja nie sadze... moze mlode Cie gdzies uwiera?
    --
    •  
      CommentAuthorŻurawinka
     permalink
    Mnie dziś cały dzień pobolewa dół brzucha, ale to taki nieokreślony ból i wcale nie okresowy. Do tego dochodzą bóle pleców w krzyżu, takie tępe. Nie wiem, co to. Może mały niżej schodzi? No bo chyba jeszcze nie TO... Dodam, że brzuch też mi się dość często dzisiaj stawia.
    Na wszelki wypadek przygotowaliśmy z mężem łóżeczko:wink:
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Mi przeszło całe szczęście, to była kolejna tragiczna kolka. Ale ruszyć się nie mogłam dobre 2 godz.
    Dziś jak pomyślałam o porodzie, to zaczęłam się bać tego bólu i tego że znowu tak długo będzie to wszystko trwało i że znów mogą być komplilacje... już mi się przestało spieszyć tak naprawdę.
    --
    •  
      CommentAuthoreja86
    • CommentTimeSep 14th 2015
     permalink
    Dziewczyny, czy dziecko moze ruszac sie prawie cala noc? Z przerwa moze max 10 min :-/ Juz mnie brzuch boli tak skopana jestem :-( W ie to u nich wszystko normalne wiec pytam doswiadczone ciezarowki... Maluch w ogole jest bardzo aktywny ale dzis kopie bardzo mocno :-/ I nie wiem co o tym myslec?
    -- [url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/klz98u697yycoenz.png[/img
    •  
      CommentAuthorbrombap
     permalink
    Eja, ja się z czymś takim nie spotkałam, ale moje dzieci nie były jakoś szczególnie aktywne.
    Natomiast gdzieś kiedyś czytałam, że wzrost aktywności powinno się skonsultować. Myślę, że wszystko jest ok, ale lepiej na zimne dmuchać:)
    --
  2.  permalink
    Położne mi mówiły, że zbytnia aktywność dziecka nie jest dobra i powinno się to zbadać.
    Masz możliwość konsultacji z ginem lub zrobienia KTG?
    --
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    subiektywna7: Położne mi mówiły, że zbytnia aktywność dziecka nie jest dobra i powinno się to zbadać.

A czym to może być spowodowane?
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    Szybkie i gwałtowne ruchy mogą być spowodowane owinięciem się pępowiny wokół szyjki dziecka lub zaplątaniu się w pępowinę. Tak mi tłumaczyła lekarka.
    --
    •  
      CommentAuthoreja86
     permalink
    Jutro mam wizyte u poloznej. Sprawdzi tetno dzidzi, moje siuski pasaczkiem i cisnienie :-/ teraz maluch odsypia po porusza sie raz na jakiś czas... Gin tylko na ip ale na dyżurze jest tylko jeden na cały szpital polozniczy i czasami czeka sie Bawet 5h a ja mam 17 mies dziecko a maz pracuje tez... Ten system tu mnie irytuje :-/
    -- [url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/klz98u697yycoenz.png[/img
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    czerwinka: Szybkie i gwałtowne ruchy mogą być spowodowane owinięciem się pępowiny wokół szyjki dziecka lub zaplątaniu się w pępowinę. Tak mi tłumaczyła lekarka.

Tak podejrzewałam :neutral:
    •  
      CommentAuthoreja86
     permalink
    Ojej, ale mnie nastrasylyscie :-O A co sie robi gdy dzidzia osinie sie w pępowinę w 28 tyg ciąży? Troche wcześnie na porod ( cc ).
    Dziec jest aktywny ale ruchy ma spokojne, śpi? Dalej panikować czy maz ma sie zwalniać z pracy? Poprzednia ciąże strasznie osnikowalam, obiecałam sobie, ze w tej będę spokojniejsza :-/
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    Jutro na wizycie powiedz położnym, może zrobią na cito usg?
    --
    •  
      CommentAuthorŻurawinka
     permalink
    Nie wiem eja, co ci doradzić. Myślę, że przede wszystkim należy zachować spokój. Poobserwuj się i zobacz, czy zachowanie malucha wróciło do normy.
    •  
      CommentAuthoreja86
     permalink
    Teraz jest w normie. Tylko brzuch zmienił kształt, co nawet maz zauważył :-O
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    Może maluch zmienił pozycję i dlatego takie harce wyprawiał ;) Nikt nie chce Cię straszyć :) Zapytałaś odpowiedziałyśmy na pytania czemu czasem tak jest ;) Jest jedna zasada w ciąży .... LEPIEJ POJECHAĆ NA IP/LEKARZA/POŁOŻONEJ O JEDEN RAZ ZA DUŻO NIŻ O JEDEN ZA MAŁO ....
    --
    •  
      CommentAuthoreja86
     permalink
    Dziękuje Wam za odpowiedzi :-) Ja to panikara, dlatego ;-) maluch od początku bardzo ruchliwy co za każdym razem na usg położna/gin sie śmieją, ze taka gimnastykę uprawia ;-) No ale jak zawsze w nicy jest ruchliwy tak do ok 2 to dziś chyba do 4 buszował :-/ skopał mi pecherz aż mnie rozbolal
    •  
      CommentAuthoranairda1986
    • CommentTimeSep 14th 2015 zmieniony
     permalink
    Kurde ja kupiłam 5 ubranek dla dziecka. Typowo unisex i mam wyrzuty sumienia:angry:.że może za wczesnie etc...

Dzisiaj też zamówiłam na allegro komplet pościeli dla tego drugiego. Byłam się z myślami bardzo. Masakra. Tu bardzo się ciesze z ciąży,ale boje się zaangażować,w pełni nią cieszyć,przeżywać ją jak.większość kobiet.
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    Anairda, chyba kazda tak ma. ale wiesz co - ja to mam gdzies. co ma byc to bedzie, widomo ze tez sie martwie momentami, czy wszystko ok, ale zamierzam cieszyc sie ta ciaza i wyluzowac. w pierwszej bylam zestresowana i chuchalam i dmuchalam a i tak urodzilam wczesniaka.
    ja dostalam na weeked jakiegos syndromu wicia gniazda, wysprzatalam komode, wszystko z niej przenioslam do szaf. a dzis od kolezanki z pracy dostalam 4 wielkie wory ubranek dla dziewczynki, od takich 62 do takich 104. ekstra. moja mama tez juz kupuje w lumpach ciuszki. ja jeszcze nic nie kupuje, bo nie chce za duzo, wiec najpierw przejze czego brakuje a potem dokupie.
    najchetniej juz bym wozek odkopala z piwnicy ale po glebszym zastnaowieniu odpuscilam, bo nie bede sie w tym roku potykac w pokoju o niego, hehe.

Treść doklejona: 14.09.15 13:17
    no i u mnie bedzoe smiesznie jak bedzie drugi chlopak a ja 4 siaty ubran dla dzieczynki;-p

Treść doklejona: 14.09.15 13:20
    jestem wyluzowana do tego stopnia, ze zakomunikowalam sasiadom i rodzinie o ciazy jak tylko zobaczylam 2 kreski na tescie. pytali sie mnie czy sie nie boje zapeszyc czy cos. ja odpowieadalam: jestem w ciazy a czy bede jutro to sie okaze.ale jestem dobrej mysli.
    na weekend pojechalam z synem na wycieczke rowerowa do parku. ale sie zdyszalam, nie powiem, kondycja w ciazy jest ujemna. sapie gorzej niz jak palilam.
    -- ;
    •  
      CommentAuthorKlNGA
     permalink
    akirka: Dziś jak pomyślałam o porodzie, to zaczęłam się bać tego bólu i tego że znowu tak długo będzie to wszystko trwało i że znów mogą być komplilacje... już mi się przestało spieszyć tak naprawdę.

Miałam dokładnie tak samo na końcówce, a jak się zaczęło to już w ogóle :wink:
    --
  3.  permalink
    Ewa ja jestem po dwóch stratach. Ciążę z Filipem przeszłam drżąc o każdy dzien,mimo ze nie byla zagrożona.

Po prostu wszystko siedzialo mi w glowie. Myśli żeby sie nie przywiązywać do niej,bo niby będzie łatwiej gdyby cos nie wyszło. Takie głupie myślenie ,bo łatwiej nigdy by nie bylo.

Tu chce pokupowac wszystko na co mam ochote,bo w koncu pracuje,co nie mialo miejsca w ciąży z synem.

Ps; jakby sie jednak synuś okazal,to odkupie od ciebie te paki ciuszków dla dziewczynki :-). Miejmy nadzieję ze za 3 tyg.sie dowiem kto tam mieszka.
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    ja tez mam nadzieje do konca pazdziernika poznac kto u mnie mieszka. choc ja sama obswtawiam dziwczynke - raz ze strzal duzo przed owu, a nie w samo owu (ja tam wierze w te rzeczy), a dwa ze nic nie widac jesczze, a to zazwyczaj przy dziwczynkach tak jest. u chlopakow widac siuraka od razu. W pierwszej ciazy sama widzialam siuraka w 12 tyg.
    -- ;
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    KlNGA: Miałam dokładnie tak samo na końcówce, a jak się zaczęło to już w ogóle

KINGA, a chociaż pocieszysz mnie, że faktycznie było lepiej niż przy pierwszym? Ty też chyba miałaś krzyżowe?
    Ja się strasznie zaczęłam bać, że znowu łożysko nie będzie chciało się oddzielić i będę miała krwotok i kurde umrę :( Masakra

Treść doklejona: 14.09.15 14:03
    Ewasmerf: u chlopakow widac siuraka od razu. W pierwszej ciazy sama widzialam siuraka w 12 tyg.

ja mam takie zdjęcie z tej ciąży z 12tc, że na 1000% bym powiedziała, że to siurak ;)
    o proszę:
    --
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    anairda - mnie ominęły takie nieszczęścia a powiem Ci że i o poprzednią ciążę i o tą teraz bardzo się boję. Za długo się starałam o Ignasia i za dużo tutaj poznałam historii... Więc w 100% Cię rozumiem, jak bardzo można każdego dnia się bać czy wszystko jest w porządku. Najchętniej bym podglądała co tydzień na usg moje maleństwo :) Dzisiaj mamy usg więc mam nadzieję, że się uspokoję. No i poznam termin porodu więc się dopiszę do listy ;) Ależ mam stresa...
    --
  4.  permalink
    Ewa mojemu mezowi wydawalo sie na ostatnim usg ze to.jajeczka sa. Powiedziala ze cos tam widzi,ale u niej plec to kolo 20 tc.

Nie pamietam czy jadra w 15 tc schodzą juz do moszny czy nie. W 13 tc podczas prenatalnego inna pani.dr powiedziala ze tu dziewczynkę bardziej widac niz chlopca.

Mnie ostatnio dużo nieszczęść spotkało. Nagła śmierć mamy,w sumie z winy lekarzy,wiec kolejne nieszczęście mam nadzieje ze nas ominie.

Tinamar trzymam kciuki za wizytę. Daj znać :bigsmile:
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    Mam pytanie odnoście badań prenatalnych - nie o samo badanie, ale o ich ilość.

Chodzę do dwóch lekarzy - jeden na NFZ, drugi prywatnie. Nie wiedzą o sobie. Jeszcze nie wiem, gdzie będę rodzić, a obydwaj są z różnych szpitali, które biorę pod uwagę. Od obu dostałam skierowanie na badania prenatalne - oba skierowania za darmo, na fundusz, w dwóch różnych szpitalach.
    Pytanie - czy NFZ się kapnie (po peselu), że robiłam to badanie dwa razy? I każe zwrócić kasę? Ryzykować i zrobić podwójnie, czy jedno odpuścić? Jeśli odpuścić, to co odpowiedzieć jednemu z lekarzy na jego pytanie 'gdzie wyniki'?
    Miałam w planie zadzwonić anonimowo do wojewódzkiego oddziału NFZ i podpytać na infolinii, ale może Wy coś wiecie w tym temacie. Jeden termin mam już zaklepany (01.10., 14 tc), drugie skierowanie czeka (jestem w 12 tc, więc czasu mam mało).
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    wg mnie NFZ sie kapnie.
    moze troche potrwac ale na bank sie skapnie.
    ja tez chodze do dwoch. jeden do enel-medu, drugi prywatnie i temu prywatnie powiedzialam ze chodze tez do enel-medu, bo tam mam skierowania i badania za darmo. i moj prywatny nie robi z tego zadnego problemu. a badania prenatalne mam jeszcze gdzie indziej.
    -- ;
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    Ewasmerf: wg mnie NFZ sie kapnie.moze troche potrwac ale na bank sie skapnie.

No też tak myślę.
    Gdybym jedne z nich zrobiła prywatnie, za swoją kasę, to nikomu nic do tego - taki kaprys. Ale oba na fundusz, to nie przejdzie raczej. Nawet chyba nie ma co dzwonić do NFZ-tu, bo tylko się zbłaźnię.
    Termin od gina prywatnego mam już zaklepany. Czyli od tego na fundusz nie wykorzystam - tylko co mu odpowiedzieć, gdy zapyta o wyniki?
    Nie wiem, jak ten prywatny, ale ten na NFZ, jeśli się dowie, że chodzę do dwóch, to walnie focha i mnie opierniczy. I może nawet podziękuje za współprace. Taki typ. Uświadamiać ich więc nie chcę.
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    Ale przecież to nic nielegalnego chyba co ? Ma dziewczyna dwa skierowania to dlaczego ma zrobić tylko raz ? Przecież ma legalne normalne skierowania.
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    Zrób te od tego na nfz.prywatny dostaje kase wiec nie powinno mu przeszkadzać.
    -- ;
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    marion - przykre to z tymi lekarzami i ich fochami i tak naprawdę powinno się kurcze to zlać ale sama się przejmuję takimi rzeczami :/
    --
    •  
      CommentAuthorAgnike
     permalink
    U Nas na prenatalnych 12t6d gin dała ok 90% że dziewczynka po nachyleniu wyrostka płciowego ;)

Marion-Jedne badanie prenatalne wykonasz,to wynik będziesz mogła temu drugiemu gin też pokazać by się nie czepiał ?
    -- Zu 10.2010 & Li 11.2015
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    Kurcze, nieźle że tak wcześnie niektórzy potrafią określić ! Szok :) Pewnie dużo też od sprzętu zależy.
    --
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    Agnike:
    Marion-Jedne badanie prenatalne wykonasz,to wynik będziesz mogła temu drugiemu gin też pokazać by się nie czepiał ?

Ale będzie widział, że to nie z tego szpitala, do którego kazał mi się zgłosić. Bo oba były do dwóch różnych szpitali.
    Nie wiem co robić...

Może zrobię tak, że odwołam te zaklepane (muszę jechać do innego miasta i specjalnie brać urlop w pracy), a zarezerwuję to od gina na NFZ w moim mieście - bliżej będzie i może popołudniu dostanę termin, żeby nie brać wolnego z pracy. Poza tym większe szanse są na to, że urodzę w miejscowym szpitalu, więc chyba lepiej zrobić badania "u swoich".
    •  
      CommentAuthorAgnike
     permalink
    Marion-aaa to kiepsko..myślałam że masz wybór gdy możesz wykonać.
    -- Zu 10.2010 & Li 11.2015
  5.  permalink
    Agnike no właśnie ta sama dr co u ciebie na prenatalnych powiedziała ze babeczka. I.się kurna pomyliła :-).

Teraz znów powiedziała że ona tu babeczke widzi.

Ciekawe co ta nowa dr powie.
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorkoteczek1
     permalink
    Ja poznałam płeć dopiero w 20 tyg :/ dziecko uparte miałam :p
    --
  6.  permalink
    dziewczynki u mnie po raz kolejny zmiana planów. Dziś po KTG 3 skurcze pow.100, na wizycie szyjka zgładzona, dziecko duże. Mam nie czekać do czwartku tylko jutro rano zgłosić się na IP.........tak więc duże szanse że jutro będzie CC.
    --
    •  
      CommentAuthorem87
     permalink
    Nasze też wstydzi się na każdym USG :tongue:
    Mimo to na pierwszych prenatalnych w 13t1d po nachyleniu wyrostka lekarz postawił na dziewczynkę. Na drugich w 20t1d potwierdził dziewczynkę na 99%.

A co do zejścia jajeczek do moszny to od 21t zaczynają schodzić :wink:
    --
    •  
      CommentAuthordaga310
     permalink
    u nas na 100% dziewczynka ;-)
    juz nie mamy wątpliwości po dzisiejszym USG:)
    od razu pokazała co ma między nogami hehe
    wazy ok 2200g, nie wiem czy nie za dużo bo pierwsza mniej więcej w tym czasie miała ok 1700g
    juz ułożona głowką w dół i mocno napiera na szyjkę co odczuwam częstymi skurczami szyjki
    mam zalecenia aby duzo leżeć i odpoczywac co by szybciej się nie zaczęło hi
    oby tylko wytrzymac jeszcze 4 tyg i mogę rodzić:bigsmile::devil:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.