Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorakirka
    • CommentTimeSep 14th 2015
     permalink
    Marion, jak robiłam prenatalne na NFZ i przed wizytą musiałam podpisać oświadczenie, że w tej ciąży korzystam tylko u nich z badania finansowanego przez NFZ. Także ja myślę, że oni to w jakiś sposób sprawdzają i mogliby się kapnąć.
    --
  1.  permalink
    No u mnie kazda znajoma zyczy mi dziewczynki bo albo ma samych synow, albo ma kupe ubranek i by chciala mi oddac, albo po prostu z tego faktu, ze mamy juz chlopca :)
    Rodzice chca takze dziewczynke bo maja juz 2 wnukow. Zobaczymy :devil:

Ja mam wizyte w piatek, ale to pewnie za wczesnie by cos wiedziec, wiec bede czekac raczej spokojnie do tego 20 tygodnia (moze wtedy sie uda). Ale mam zupelnie inny przebieg niz z Maksem wiec moze na serio tam panienka siedzi??

Subiektywna - 3mam kciuki za sprawne rozwiazanie :)
    --
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    U nas po usg wszystko dobrze 😀 maluszek spał, zasłonił się łapkami a między nóżkami była pępowina więc za dużo nie widzieliśmy ale i tak cudowne uczucie zobaczyć mojego drugiego skarba 😀 termin 18 marca więc jakby mógł ktoś dopisać to będę wdzięczna 😀 a jak będzie takie niecierpliwe jak Ignaś to szybciej znacznie zwolnię miejsce 😀
    --
    •  
      CommentAuthorAgnike
     permalink
    Madzik-u mnie druga ciąża też zupełnie inna niż pierwsza,a dwie córcie ;)
    -- Zu 10.2010 & Li 11.2015
    •  
      CommentAuthorlilijeczka
    • CommentTimeSep 14th 2015 zmieniony
     permalink
    Daga a Ty tez z Norwegii czy Cie z kims pomylilam? Pytam bo zdziwilo mnie to usg w tym tygodniu. W NO jest tylko jedno usg miedzy 18-20tyg. Bylas prywatnie?
    Subiektywna- kciuki zacisniete! :)
    --
  2.  permalink
    Dziewczyny - mam tak zapchane zatoki ze szok... Do laryngologa oplaca mi sie isc?? Da mi wogole cos ? Moze? Czy nie warto sie fatygowac... Moze przejdzie do etapu znosnego za jakis czas:(

Tinamar - troche nas jest w polowie marca, bedzie sie "bic" i pierwsze miejsce ha ha
    Agnike - bym sie na chlopca nie pogniewala, nie widze sie jako mama coreczki, moze dlatego, ze nas mama jakos za specjalnie "babsko" nie wychowywala i sie boje, ze nie podolam z tymi kieckami i warkoczykami :(
    --
    •  
      CommentAuthordaga310
     permalink
    lilijeczka: Daga a Ty tez z Norwegii czy Cie z kims pomylilam?

tak, tak ja z NO ;-)
    byłam prywatnie u gina, bo do porodu bym nie wytrzymała bez jeszcze 1 usg:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    Magdzie, jakby nie przechodziło to lepiej się przejść, może coś poradzi. A swoją drogą ja w aptece na płukanie zatok kupiłam taki irygator. Nie pamiętam nazwy ale była to taka plastikowa butelka do której wlewa się takie saszetki rozpuszczone w cieplej wodzi i się mocno naciska i płucze, bardzo nieprzyjemne uczucie bo aż do gardła i oczu leci ale serio oczyszcza i musi wylecieć drugą dziurką. Warto spróbować. No i inhalacje 😗
    --
    •  
      CommentAuthoreja86
     permalink
    A ja jestem po sprawdzeniu I ktg na ip ( bo dziec znowu fika na wszystkie strony I brzuch boli ). No wsio ok. Tylko synuś lezy w poprzek i szuka sobie miejsca i stad pewnie taki kickboxer z niego :-/ Takze moge sie tak pomeczyc pare dni podobno :-O
    -- [url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/klz98u697yycoenz.png[/img
  3.  permalink
    Mam małego cykora ale to głównie dlatego że mam nie do końca wyleczony katar, dzisiaj wyskoczyła mi opryszczka na ustach bo organizm osłabiony i cały wieczór czuje konkretne skurcze ale zwykle tak mam na wieczór. Wolałabym jednak czekać do czwartku a tak musze iść i leżeć Bóg wie ile o ile podejmą decyzję o jutrzejszej cc...mój gin warunkowo bo na l4 przyszedł wykonał telefon i wydał zalecenie że pacjentka ma złagodzoną szyjkę i nie może czekać....on jest ordynatorem więc teoretycznie powinni go posłuchać ale mają też planowane cięcia..oby do jutra jakoś dotrwać i się wyspać choć czuje że jutro na głodzie tam spędze przynajmniej pół dnia ://
    --
    •  
      CommentAuthorem87
    • CommentTimeSep 15th 2015
     permalink
    A ja mam zmartwienie...
    Od wczoraj czuję Mała znacznie słabiej, mniej i rzadziej. Nie wstrzeliła się też w pory ruszania. Od wieczora to mam wrażenie, że w ogóle się nie rusza...
    Czy to możliwe, żeby aż tak zmieniła pozycję??
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    subiektywna trzymam kciuki!!!
    -
    em87: Czy to możliwe, żeby aż tak zmieniła pozycję??

tak jeszcze w tych tygodniach jak dziec się przekręci pleckami i boksuje nie po brzuchu
    zjedz coś słodkiego lub napij się czegoś zimnego
    połóż się na boczku i poczekaj;)
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Em - w tym tygodniu bardzo możliwe, że zmieniła pozycję i nie czujesz tak wyraźnie. Dziecko ma jeszcze bardzo dużo miejsca.
    U mnie jak zwykle nic się nie dzieje.
    --
    •  
      CommentAuthordaga310
     permalink
    Em zgadzam się z dziewczynami..
    U mnie dość często zdarzały się takie leniwe dni, nawet teraz czasami
    Ale jak poleżeć na lewym boku to mała zaraz zaczyna się odzywać😀
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Subiektywna - i jak? :)
    --
    •  
      CommentAuthorem87
     permalink
    Dzięki dziewczyny za dobre rady. :wink:
    Problem w tym, że godzinne leżenie na boku po lekkim posiłku też nic nie zdziałało. Obstawiam, że tak się dziwacznie ułożyła, ale jak to ja panikara musiałam skonsultować z lekarzem. On też twierdzi, że mam się nie martwić, ale kazał przyjechać na podgląd za dwie godzinki do siebie do szpitala. Już mnie zna po prostu :tongue:
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    Subiektywna, powodzenia!
    Mam nadzieję, że szybko Ci zrobią CC, bo nie ma nic chyba gorszego niż czekanie :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorKlNGA
     permalink
    akirka: KINGA, a chociaż pocieszysz mnie, że faktycznie było lepiej niż przy pierwszym? Ty też chyba miałaś krzyżowe?

Krzyżowe miałam masakryczne, ale poród dużo lepszy niż pierwszy - przede wszystkim samoistny, bez oksy, z aktywnym przebiegiem i cudowną położną. Mimo koszmarnego bólu wspominam go miło :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsCreme
     permalink
    Koleżanka rodziła niedawno drugie i mówiła że bolało gorzej- ale sama się zastanawiała, czy to nie kwestia zapomnienia jak tak naprawdę bolało za pierwszym razem.

Ja rodziłam 3 godziny pierwsze dziecko, zastanawiam się więc, czy nie urodzę tym razem po drodze do szpitala :) Ale znam też taką, która miała podobną sytuację jak ja- odejście wód i szybki poród potem i przy drugim dziecku czekała na te wody. Skończyło się tak, że mąż ją siłą do szpitala zabrał, i miała 8 cm rozwarcia, jedno ruszenie worka owodniowego- puścił i po niecałej półgodzinie mały był na świecie :)
    --
  4.  permalink
    Zwalniam listę. O 11:40 przyszedł na świat przez cc Florian. 3980g 55cm 10/10. Nie miałam jezcze okazji się nim nacieszyć bo nic nie czuje ale jestem bardzo szczęśliwa że już po wszystkim i maluszek póki co zdrowy i głośny. Oczywiście słysząc go nie potrafiłam powstrzymać łez :))
    --
    •  
      CommentAuthormońka
     permalink
    Subiektywna serdecznie Ci gratuluję! Zdrówka dla Was!
    --
    •  
      CommentAuthorikaan
     permalink
    Gratulacje! ;) Waga też dosyć ładna :) Szybkiego powrotu do domu :)
    -- ,
    •  
      CommentAuthorsalinos
     permalink
    Subiektywna gratuluję!!! :)))))))))))
    -- [url=https://www.suwaczki.com/][/u
    •  
      CommentAuthormarion
    • CommentTimeSep 15th 2015 zmieniony
     permalink
    ikaan: Waga też dosyć ładna :)

Dziś u subiektywnej 1 dzień 39-go tygodnia ciąży, więc jak na pełne 38 tyg., to waga super.
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    1. Ikaan - 24.09.2015 (dziewczynka), moncia83 - 24.09.2015(dziewczynka)
    2. akirka - 25.09.2015 (dziewczynka)
    3. Żurawinka –29.09.2015 (chłopiec)
    4. czajnik - 12.10.2015
    5. Srebrzynka - 16.10.2015 (dziewczynka), Myszka0228 - 26.10.2015 (chłopiec)

6. Tosik - 21.10.2015 (dziewczynka)
    7. magda_a - 27.10.2015 (chłopiec)
    8. Agnike - 29.10.2015 (dziewczynka)
    9. daga 310 - 1.11.2015 (dziewczynka)
    10. MrsCreme - 4.11.2015 (chłopiec)
    11. meganr1- 12.11.2015
    12. MonikaC - 22.11.205 (chłopiec)
    13. cestmoi89 - 27.11.2015
    14. Juhasek87 - 03.12.2015 (chłopiec)
    15. eja86 - 05.12.2015 (chłopiec)
    16. Koteczek1 - 06.12.2015 (dziewczynka)
    17. Lewka - 12.12.2015 (dziewczynka)
    18. Walka Trwa - 15.12.2015 (chłopiec)
    19. myszerej - 16.12.2015 (chłopiec)
    20. Mola84 - 20.12.2015 (dziewczynka)
    21. kalabmurka29 - 25.12.2015 (dziewczynka)
    22. tuskaa82 - 30.12.2015 (dziewczynka)
    23. em87 - 19.01.2016 (dziewczynka)
    24. mońka - 21.01.2016 (chłopiec)
    25. ewelissa84 - 27.01.2016
    26. Efcia81 - 8.02.2016 (dziewczynka)
    27. nowa2012 - 9.02.2016 (chłopiec )
    28. gosia21777 - 15.02.2016
    29. anairda -29.02.2016 ,
    30. Ewasmerf -3.03.2016
    31. madzik1983 - 10.03.2016
    32. salinos - 16.03.2016
    33. Tinamar - 18.03.2016
    34. asiunia899 - 19.03.2016
    35. lilijeczka - 4.04.2016
    36. poziomkaUK - 6.04.2016
    37. °Agata° - 14.04.2016, marion - 14.04.2016
    38. kkasia4 - 17.04.2016
    39. Muriah - 23.04.2016
    40. czarnulka_91 - 25.04.2016, Renata_ - 25.04.2016
    --
    •  
      CommentAuthordaga310
     permalink
    SubiektywnaGratulacje:bigsmile:
    __
    wow ja już na 10 miejscu:bigsmile:
    ale coś czuje że się wepchnę w kolejke między Tosik a Myszka0228 :tongue::wink:
    --
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    daga310: ale coś czuje że się wepchnę w kolejke między Tosik a Myszka0228

Dobrze, że 'wywołałaś' Myszkę. Ona tu rzadko zagląda, a nastąpiła zmiana - 16.10. Myszka0228 ma CC (prośba o korektę).
    •  
      CommentAuthorMrsCreme
     permalink
    Dziewczyny, proszę o uspokojenie- końcówka 33 tygodnia, a tu wielka gruda śluzu, takiego pomiędzy bj a rozciągliwym.... Naprawdę sporo. Powiedzcie, że to nie czop :( albo że jeśli nawet, to może on tak jeszcze z miesiąc odchodzić (dokładnie za miesiąc mały będzie dzieckiem donoszonym)...

Ogólnie cały czas miewam dużo śluzu, ale na pewno nie jest on rozciągliwy...
    --
    • CommentAuthorSrebrzynka
     permalink
    Dziewczyny, która z Was robiła badanie gbs ? Mi niestety wyszedł wynik dodatni a w związku z tym bardzo się martwię :(
    •  
      CommentAuthormońka
     permalink
    Wszystkie mają GBS robiony, dodatni mówi lekarzom o tym że muszą podać odpowiednie leki przed/ na początku porodu żeby maluch się nie zaraził. Ja miałam dodatni w drugiej ciąży i z małą wszystko ok.
    --
  5.  permalink
    srebrzynka, najważniejsze to na IP powiedzieć lekarzowi że masz dodatni GBS, podać karteczkę z wynikiem i w trakcie porodu podadzą antybiotyk.
    Spokojnie, najważniejsze żeby dziecko nie przeszło przez kanał rodny, zanim się tego antybiotyku nie poda.

Ja w poprzedniej ciąży też miałam dodatni gbs, Filip nie zaraził się niczym.
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorblackberry
     permalink
    anairda1986: Spokojnie, najważniejsze żeby dziecko nie przeszło przez kanał rodny, zanim się tego antybiotyku nie poda.

A jak się urodzi bardzo szybko i nie zdążą podać antybiotyku, to też spokojnie. Tak ostatnio rodziła moja koleżanka z dodatnim GBSem, poród ekspres, więc nie zdążyli z antybiotykiem. Jedyna wtedy różnica, że dłużej zostali w szpitalu, bo maluchowi robili dodatkowe badania. I też wyszło ostatecznie, że się nie zaraził.
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    A ten GBS ma znaczenie przy CC? Pytam tak z ciekawości bo nie mam pojęcia szczerze mówiąc :/
    --
    •  
      CommentAuthordaga310
     permalink
    MrsCreme: Dziewczyny, proszę o uspokojenie- końcówka 33 tygodnia, a tu wielka gruda śluzu, takiego pomiędzy bj a rozciągliwym.... Naprawdę sporo. Powiedzcie, że to nie czop :( albo że jeśli nawet, to może on tak jeszcze z miesiąc odchodzić (dokładnie za miesiąc mały będzie dzieckiem donoszonym)...

u mnie też od wczoraj jakby płodny śluz, ale nawet nie przeszło mi prze zmyśl ze to czop, bo on bardziej galaretowaty jest..
    __
    mońka: Wszystkie mają GBS robiony
    nie wszystkie, z tego co kojarzę to w NO tego badania nie wykonuja przed porodem, takżę ja go nie będe mieć..
    ale jeszcze dopytam we wtorek położną
    --
    •  
      CommentAuthorMrsCreme
     permalink
    No, taki właśnie galaretowaty, jak go złapałam to się rozciągał, ale sam z siebie był właśnie grudą, a nie rozjeżdżał się po palcach :( Raczej przejrzyste toto było, lekko zażółcone...
    --
    •  
      CommentAuthorikaan
     permalink
    MrsCreme mi takie coś odchodzi też już od ładnych paru tygodni. Raz to nawet było tego naprawdę sporo chyba gdzieś w okolicach 33 tygodnia właśnie. A trzymam się jeszcze jak widać. I szczerze mówiąc cały czas się zastanawiam czy to czop czy nie :tongue:
    -- ,
    •  
      CommentAuthoreja86
     permalink
    Ja nawet nie wiem jak ten czop wyglada :-/ nigdy nie zaobserwowalam...
    ~
    A co do gbs to u nas w ie tez nie robia badan na to...
    -- [url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/klz98u697yycoenz.png[/img
    •  
      CommentAuthordaga310
     permalink
    No to jak galaretowaty to może czop, ale on może odchodzić bardzo długo
    nie jest powiedziane że jak sie pojawi to zaraz zacznie się poród..
    ale w razie W to bym to z ginem skonsultowała, dla świętego spokoju :smile:
    _
    ja mam już tak skopane prawe żebro i żołądek że ledwo zipie ehhh
    wczoraj to takiego kopa pod żebro dostałam ze aż wydarłam się z bólu :devil:
    myślałam ze druga córa będzie łaskawsza w kopniakach od pierwszej bo tak tez tak dawała czadu no ale sie przeliczyłam:devil:
    --
    •  
      CommentAuthorsalinos
     permalink
    U mnie w pierwszej ciąży czop śluzu był taki przeźroczysty podbarwiony krwią i było tego baardzo bardzo dużo a potem od razu wody zaczęły odchodzić.
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Czop wygląda inaczej niż śluz. Ja np. teraz mam bardzo dużo żółtego śluzu o różnej gęstości i ginka stwierdziła, że to typowy dla końcówki ciąży. Jak odszedł mi czop z Marcelinką, to nie miałam wątpliwości, że to to, bo to była taka zwarta kula, podbarwiona krwią i było tego dużo. Teraz ciągle wypatruje tego samego ;)
    --
    •  
      CommentAuthorikaan
     permalink
    Czyli pewnie to nie czop bo podbarwione krwią to nigdy nie było.
    -- ,
    •  
      CommentAuthordaga310
     permalink
    ja też miałam czop podbarwiony krwią, była to taka jakby nie do końca stężała galaretka kolor taki zółtawo-czerwony
    da się to odróżnić bez problemu od śluzu..
    __
    ale mi się dziś brzuch spina ehhh
    magnez i nospa nic nie dają:sad:
    do tego przy tym napinaniu boli mnie głowa i tętno zaczyna szybciej bić...
    normalnie chyba dam eMowi zakaz na dopieranie się do mnie przynajmniej na 3tyg bo po każdym serduchu spinania coraz więcej ehhhh
    --
  6.  permalink
    Ja tez niewiem jak sluz wyglada ani wody, ominelo mnie to jakos :P
    --
    •  
      CommentAuthormońka
     permalink
    Daga mi chodziło że w Polsce wszystkie mają robione badanie w kierunku GBS :-) nie miałam info o innych krajach...ja przed drugą cc jak ten GBS miałam dodatni dostałam też antybiotyk
    --
    •  
      CommentAuthorŻurawinka
     permalink
    Przede wszystkim gratulacje dla Subiektywnej!

Mnie nadal jak zaboli w krzyżu, to tchu aż mi brakuje, choć dziś jest już lepiej, bo częstotliwość rzadsza. Jednak ciągnięcie w dole brzucha i mocny ból krzyża w niedzielę przez cały dzień i potem w nocy skłonił mnie do poniedziałkowej wizyty u lekarza. Rozwarcia brak, szybkie USG też ok, więc to pewnie ucisk na nerwy, bo mały już dość nisko. Jeszcze dwa tygodnie...

A co do żółtego śluzu końcówkowego, to zgadzam się w 100 procentach.
    • CommentAuthorSrebrzynka
     permalink
    Dziękuję dziewczyny za odpowiedz. Uspokoiłam się trochę. Teraz modlę się tylko żeby odpowiednio szybko być w szpitalu by antybiotyk dostać na czas :)
    Subiektywna gratuluje !!
    •  
      CommentAuthorMuriah
     permalink
    Ja w drugiej ciąży od samego początku miałam epizody z kawałkami galarety. Moja ginka powiedziała, że niektóre kobiety tak mają. W tej również rejestruję takie kawałki galarety, jak również zwykły śluz rozciągliwy jak przy owu.
    ---
    Przy okazji proszę akirkę o dopisanie mnie do listy z terminem na 23 kwiecień :)
    • CommentAuthorTosik
     permalink
    Subiektywna Gratulacje!!!
    Daga ja zapewne z moim CC wcisnę się pomiędzy Żurawinkę a Czajnik :) planowana wstępnie na 10.10 ale jeszcze zobaczymy bo może Malutka zechce się obrócić więc nic oficjalnego :)
    --
    •  
      CommentAuthor_Asiula
     permalink
    Przy CC GBS też jest istotny...
    U nas odeszły wody, miałam niby ujemny GBS w szpitalu wyszedł dodatni i doszło do zakażenia wewnętrzmacicznego...:(
    7 dni w szpitalu na antybiotyku..:(
    -- [/url]
  7.  permalink
    U mnie już po cc coś sprawdzali w związku z dodatnim Gbsem, natomiast w efekcie końcowym nic się nie działo, wyszliśmy normalnie że szpitala itd.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.