Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorkatka_81
    • CommentTimeSep 25th 2016 zmieniony
     permalink
    Karo, ja miałam praktycznie całą ciążę takie kolki jelitowe, że raz mnie karetka z miasta zabrała :/ Niestety taki ból, że zgięło mnie w pół i mdlałam dosłownie. Leżałam wtedy w szpitalu 3 dni i zalecili mi dietę - żadnych owoców, wzdymających warzyw. Dietka ogólnie lekkostrawna. Pomogło. Tylko bardzo musiałam uważać, co jem.
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
    • CommentTimeSep 25th 2016
     permalink
    No właśnie to okropny ból , dobrze, że u mnie tylko przez chwilę..ja mam go tylko rano (ze dwie kolki) gdy dłużej poleżę, potem w dzień spokój. Gdy rano wstaje zaraz po przebudzeniu tego nie ma, więc pewnie muszę się przyzwyczaić do tego, że nie mogę sobie rano dłużej poleżec, choć tak lubię. W D. miałam jeszcze kolki nerkowe, z tym to już trafiłam raz na obserwację. Mam taką swoją teorie, że jednak bardzo szczupłe dziewczyny bardziej sa na takie rzeczy narażone, przez mały brzuch, Ty Kasiu tą teorię potwierdzasz, bo pamiętam, że nerkowe też chyba miałaś.
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
  1.  permalink
    Ja miałam raz ból, ale jakby woreczka ból z przodu aż do tyłu nie do opisania
    -- ❤️Martusia2004 Aniulka2011 Dorotka2013 Marcinek2017❤️
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    Karolyn: bo pamiętam, że nerkowe też chyba miałaś.

miałam, niestety. Współczuję Ci Karola, bo to bardzo uciążliwe. Ja niestety teraz, po ciąży też mam rano kolki jelitowe, ale po wypróżnieniu mija i spokój na cały dzień.
    --
    • CommentAuthorGabcia_I
     permalink
    Tez miewam kołki jelitowe i poprawiło sie po zwiększeniu błonnika w diecie + duzo wody. Wiem, ze nie mogę mleka (nawet niestety juz w kawie)bo potem w najmniej spodziewanym momencie oblewają mnie zimne poty i mam wrazenie, ze sie przekręcę z bólu.
    --
    •  
      CommentAuthorYoasik08
     permalink
    Kaiina tuli juz Jagodę w ramionach :) pewnie nie ma chwili zeby sie zgłosić ;)
    Pozdrawiamy z Mateuszkiem wszystkie przyszłe mamusie :*
    --
    •  
      CommentAuthorElyanna
    • CommentTimeSep 26th 2016
     permalink
    Dolegliwości ciążowe widzę na topie... niestety u mnie również, choć nie wiem jeszcze co to jest. Może jakieś pomysły?

Mam od 3 dni na brzuchu, trzy palce pod piersiami niewielkich rozmiarów wysypkę, na początku były to czerwone plamy, mało bolesne, myślałam, że to alergia na jakieś jedzenie.
    Ale potem pojawiły się małe krostki, które lekko ropieją, bolą strasznie, jakby ktoś zapalniczką je przypalał. A do tego (nie wiem czy to związane z tą wysypką czy przypadek) 1-2 dni po pojawieniu się wysypki pojawił się też od rana ból głowy i kręgosłupa, tak silne, że nie mogłam się schylać, obrócić głową, bo rozsadzało mi głowę wręcz... a każdy krok to ból w kręgosłupie. Przez 1 noc dreszcze. Paracetamol nic a nic nie pomógł, głowa, kręgosłup już lepiej, choć stawiam delikatne kroki, ale wysypka nie znika, weekend minął, więc zaraz idę do lekarza...
    --
    •  
      CommentAuthorzygzakowa
     permalink
    Elyanna nie wiem co ci jest ale daj znać co lekarz powiedział.

Mnie znów podbrzusze kłuje, po lewej stronie. Mocno i krótko. Za to czasem co kilka minut.
    Dumam czy się wcześniej do gina nie wybrać.
    --
    • CommentAuthorkarolciat
     permalink
    Po dolegliwościach bólowych i wyglądzie wysypki byłabym skłonna obstawiać półpasiec :sad:
    Ale może lekarz rozwieje twoje wątpliwości.
    --
    •  
      CommentAuthorasieksz
     permalink
    dreszcze mogły byś przyczyną czegoś innego a tylko z ciążą łączysz. Ból głowy - przypadłość ciężarnych ;) mnie 3 dni bolała tak, że nie byłam w stanie normalnie funkcjonować. Paracetamol pomógł ale dosłownie na 3 godziny. co do krostek - nie pomogę ale pewnie tak jak mówisz jakaś alergia pokarmowa
    -- [*] 19.03.2016
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    Zygzagowa ja tak miałam z D. i to były wiązadła. Teraz czasem mam takie lekkie ukłucia co kilka dni nawet na jeden dzień.
    Za to dziś jak kichnęłam to gwiazdy zobaczyłam tak mnie ukłuło po prawej stronie. Tak też miałam z D., więc nie panikuje. Druga ciąża jednak jest nieco bardziej na lajcie chociaż niestety nie taż tak jak myślalam;)

Ely - nie mam pojęcia co to może być, napisz jak będziesz po wizycie.

Nie wiem czy mogę napisać ale profil desirablle ma otwarty dla wszystkich, więc może to nie tajemnica :) bo dziewczynki też są już na świecie:wink:
    •  
      CommentAuthorzygzakowa
     permalink
    Karolyn też bym stawiała na więzadła ale chyba nie w szóstej ciąży, po dwóch donoszonych. Więzadła powinnam mieć na maksa naciągnięte.
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    a może są właśnie słabsze stąd bardziej je odczuwasz?:)

Ja porównuje tą ciążę bardzo do Dominikowej i choć ginekolog mówi, że to nie ma sensu, że to inna ciąża inne dziecko to jak na razie wszystko jest identyczne jak z Dominikiem, nawet objawy się pokrywają z tygodniami ciąży. Jedną różnicę jak na razie widzę - szybciej mi wyskoczył brzuch. To dopiero koniec 10 tc, mam taki jak z D. w 17.
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink

1. pani_dratewkowa - 21.10.2016 (dziewczynka)
    2. anetaka - 7.11.2016(dziewczynka)
    3. acia20 - 14.11.2016 (dziewczynka)
    4. szogunka - 18.11.2016 (chłopczyk)
    5. Justyna+ - 25.11.2016 (chłopczyk)

6. żabkaa25 - 04.12.2016 (dziewczynka)
    7. hopefully - 07.01.2017
    8. elfika - 15.01.2017 ( dziewczynka )
    9. imagnolia - 25.01.2017 (chłopczyk)
    10. karolamk - 26.01.2017 (chłopczyk )
    11. Elyanna - 03.02.2017
    12. kuleczka_69 - 07.02.2017 ( chłopczyk)
    13. Ally1381 - 10.02.2017
    14. Anecia84 - 04.03.2017r (niespodzianka)
    15. Elpida - 09.03.2017
    16. helva - 13.03.2017
    17. gingerka_ - 16.03.2017 ( dziewczynka )
    18. zygzakowa - 18.03.2017
    19. ikaan - 21.04.2017
    20. Karolyn - 26.04.2017
    21. asieksz - 30.04.2017
    22. Asiunia892 - 03.05.2017
    --
    •  
      CommentAuthorasieksz
     permalink
    Karolyn mówisz że też tak masz? Ja myślałam że tylko u mnie tak szybko wyskoczył. Niby końcówka 9tc a już zaczynam spodnie ciążowe ubierać. Nawet mama mi się pytała czy jestem pewna że ciąża nie jest starsza o miesiąc...
    -- [*] 19.03.2016
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    A mi się dziś śniło, że odeszły mi wody płodowe i to tak realistycznie, że poszłam szybko do łazienki (dużo siku) sprawdzić czy wszystko ok a potem sprawdziłam prześcieradło.
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    AA no i jest jedna znacząca różnica. Z D. mocno bolał mnie brzuch jak na @ do 11 tc, czasem naprawdę bardzo mocno. W tej ciaży (odpukać) nie ma nic takiego.

asieksz rano jest jeszcze bajka ale wczoraj była u mnie koleżanka i mówi, że widać, że jestem w ciąży, po brzuszku i niestety wulkanach na twarzy:confused:
    •  
      CommentAuthorasieksz
     permalink
    ja tam się cieszę, bo jestem pewna że dzidziuś się zadomowił, a nie tak jak ostatnio...
    ale cieszę się też że do 12tc już niedługo i może wreszcie mdłości popuszczą.
    Dziś chyba taka noc złych snów była. Mnie się śniło, że mój gin został postrzelony (a dzisiaj mam wizytę) i nie wiedziałam co robić :surprised::surprised::shocked::shocked:
    Antek w nocy się obudził i pyta - mamusiu a po co są koszmary? - rano go pytam co to mu się śniło, a ten że wypadł na balkon bo nie było szyby :shocked::shocked::shocked: Biedne dziecko
    -- [*] 19.03.2016
    • CommentAuthorsisi1992
     permalink
    HEJ DZIEWCZYNY PO DLUGIEJ WALCE DOLACZAM DO WAS :)
    •  
      CommentAuthorelfika
     permalink
    Karolyn, podpisuję się pod Twoim lekarzem. ciąża ciąży nie równa.
    owszem tego samego dnia test ciążowy robiłam, tego samego dnia cyklu zaczęła się rzygaczka, obie dziewczyny, obie w tym samym dniu cyklu poczęte w kwietniu, oba terminy styczniowe [całe 3 dni różnicy ;)] ale na tym koniec. reszta jest totalnie inna. niebo i ziemia.
    przy Starszej cała ciąża z problemami. bardziej uporczywe wymioty, skracająca się szyja, tachykardia, podejrzenie zatrucia i co trymestr szpital, zero energii...
    obecnie dokuczają mi tylko więzadła, przepuklina pępkowa i rozejście kresy białej [mój fizjo będzie miał co robić niedługo bo pół ciała mam do otejpowania ;)]. a tak poza tym super samopoczucie, że gdyby nie ograniczenia fizyczne to bym mogła góry przenosić. w ogóle ciągle bym sprzątała tylko trochę się schodzi bo polega to na tym, że pokazuję Małżowi palcem co mi ma podać/ przesunąć/ schować/ wyjąć :cool:

a brzuch, co już wielokrotnie było poruszane na przestrzeni lat wręcz, zawsze szybciej wychodzi w drugiej i kolejnej ciąży bo macica już wie o co kaman :wink:

ja zaś muszę się wzmocnić bo nie dość, że oprycha nie chce się odczepić to jeszcze zaczynam być pociągająca...
    •  
      CommentAuthorasieksz
     permalink
    sisi witam :D
    -- [*] 19.03.2016
  2.  permalink
    elfika: to jeszcze zaczynam być pociągająca...

Ja tez pociagajaca.. Nos moj to juz wyglada jak u rasowego zula :/ Mlody moj tez przeziebiony :/ w nocy goraczkowal. Ja mam problem z kregoslupem, bol mi tak promieniuje do nogi, ze spac nie moge nocami. Bol jest taki jakby mi ktos igly wbijal lub szczypal mnie :/ Dziecko uciska na nerw jakis pewnie, a ja z bolu wytrzymac nie moge. I weny na nic nie mam.
    --
  3.  permalink
    Wygląda na półpasiec.
    -- ❤️Martusia2004 Aniulka2011 Dorotka2013 Marcinek2017❤️
    •  
      CommentAuthoranetaka
     permalink
    O rany, jaka posucha na naszej liście w najbliższym czasie, nie spodziewałam się tak szybko wylądować na drugim miejscu ;) wygląda na to, że będziemy z panią_dratewkową długo w czołówce ;)
    --
  4.  permalink
    O matko ja na pierwszym miejscu! 5 października idę na wizytę to dowiem się czegoś więcej. Ale wstępny plan jest taki, że jak wszystko będzie trzymało to mam chodzić w dwupaku jeszcze z tydzień. Więc wychodzi na to, że rozpakowanie byłoby koło 11,12,13 (w te dni robią u nas w szpitalu planowane cc) Ale będę chciała prosić gina, że jak się nic nie będzie działo to żeby mnie przetrzymał jeszcze do 18. Zresztą jego plan też jest raczej taki, żeby Mała siedziała jak najdłużej w brzuchu.
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    Ja na 20 miejscu w ciązy z Dominikiem byłam już gdzieś w 30 tygodniu hehehe;) króciutka ta lista....
  5.  permalink
    To moze ja sie wpisze na liste, nie odzywam sie tu za czesto.
    Termin wedlug om 27.01.2017, wedlug usg z 13 tyg 29.01.2017 i taki termin mam wpisany w karcie ciazy (do tej pory zastanawiam sie dlaczego ten termin, a nie z om).
    I u nas bedzie chlopak.

Co do pociagajacych, to ja od tygodnia prawie pociagajaca, a od kilku dni i kaszlaca :/ masakra.
    --
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink

1. pani_dratewkowa - 21.10.2016 (dziewczynka)
    2. anetaka - 7.11.2016(dziewczynka)
    3. acia20 - 14.11.2016 (dziewczynka)
    4. szogunka - 18.11.2016 (chłopczyk)
    5. Justyna+ - 25.11.2016 (chłopczyk)

6. żabkaa25 - 04.12.2016 (dziewczynka)
    7. hopefully - 07.01.2017
    8. elfika - 15.01.2017 ( dziewczynka )
    9. imagnolia - 25.01.2017 (chłopczyk)
    10. karolamk - 26.01.2017 (chłopczyk )
    11. tylkonadzis - 27.01.2017 ( chłopczyk )
    12. Elyanna - 03.02.2017
    13. kuleczka_69 - 07.02.2017 ( chłopczyk)
    14. Ally1381 - 10.02.2017
    15. Anecia84 - 04.03.2017r (niespodzianka)
    16. Elpida - 09.03.2017
    17. helva - 13.03.2017
    18. gingerka_ - 16.03.2017 ( dziewczynka )
    19. zygzakowa - 18.03.2017
    20. ikaan - 21.04.2017
    21. Karolyn - 26.04.2017
    22. asieksz - 30.04.2017
    23. Asiunia892 - 03.05.2017
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
     permalink
    pani_dratewkowa: Zresztą jego plan też jest raczej taki, żeby Mała siedziała jak najdłużej w brzuchu.

najlepszy plan z możliwych :bigsmile:

Karolyn: Ja na 20 miejscu w ciązy z Dominikiem byłam już gdzieś w 30 tygodniu hehehe;)

ja mam 5 cm więcej jak przy Biance, a mimo to wydaje mi się, żem szczuplejsza tak ogólnie :wink:
    •  
      CommentAuthorKarolyn
    • CommentTimeSep 26th 2016 zmieniony
     permalink
    Elfika to na pewno odpowiedź na mój post:crazy:?

Treść doklejona: 26.09.16 12:40
    Chodziło mi o to, że teraz jestem już na 20 miejscu na liście, a z D. na 20 miejscu byłam w 30 tygodniu ciąży :)))
    •  
      CommentAuthorelfika
     permalink
    Karolyn: Chodziło mi o to, że teraz jestem już na 20 miejscu na liście, a z D. na 20 miejscu byłam w 30 tygodniu ciąży :)))

:rolling::rolling::rolling:
    dobra jestem... chiba mi się zaczyna ciążowe zaćmienie mózgowe bo odczytałam tygodnie :swingin::tooth:
  6.  permalink
    A gdzie sie zgubila Desirablle??
    --
  7.  permalink
    madziik1983 dziewczynki są już na świecie :)
    --
    •  
      CommentAuthorElyanna
     permalink
    karolcia trafiła... półpasiec na 100% u mnie. Dobrze ze to juz 22 tydzien :confused:
    --
  8.  permalink
    Ale Ci sie trafilo :/ mozesz na to cos stosowa zeby zlagodzic bol tych krostek?
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Elfika - widze, ze Twoje ciaże takie jak moje - w sesnie, ze w tym samym terminie poczete, ten sam dzień testu i niemal ten sam termin ;-)
    Moje wszysktie ciąże takie - i wszyscy sie śmieją, ze my tylko raz w roku sie bzykamy ;-)
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeSep 26th 2016 zmieniony
     permalink
    Ely, o kurka faczek :(
    .
    Ulcia, że też tego nie zarejestrowałam wcześniej... a mam oko do takich rzeczy ;)
    oraz upraszam o nie mówienie przy mnie o bzykaniu gdyż nie wiem jak wyrobię do wieczora kiedy to Biana pójdzie spać ;)
  9.  permalink
    A ja mam ostatnio taaaakie sny, że masakra...że normalnie prawie dochodze :P Z mężem się kochamy ale jakoś nie mogę do końca się rozluźnić i wiadome, że już no...ciężko tak z brzuchem :P
    --
    •  
      CommentAuthorElyanna
     permalink
    kuleczka, mam jakiś psikacz z antybiotykiem, ale raczej nie działa przeciwbólowo, raczej przeciwzapalnie, a ze paracetamol na mnie nigdy nie dzialal to i teraz nie dziala, więc cierpię w milczeniu. No i ten psikacz to nie jest podstawowy lek, którym normalnie się leczy półpaśca (sama nazwa choroby jest paskudna :P), no niby ciężarne chorują baaardzo rzadko na to dziadostwo, wiec pech okrutny.
    --
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    U nas też będzie Tośka urodzona 29 listopada a Mała ma być 14 listopada.
    --
    •  
      CommentAuthorzabkaa25
     permalink
    U nas też trójka blisko siebie, pierwszy syn termin miał na 25.11., urodził się 7.11, z drugim termin miałam na 6.10., teraz z córką na 4.12. ale pewnie się urodzi blisko urodzin pierworodnego. Podobno to częste zjawisko, czytałam kiedyś o tym, podobno każda kobieta ma pewne optymalne miesiące na zapłodnienie, ale szczegółów nie pamiętam.
    -- Aniołek Antoś 18tc [*] Kochamy Cię :* (ur. 22.05.2014).
  10.  permalink
    Elyanna: kuleczka, mam jakiś psikacz z antybiotykiem, ale raczej nie działa przeciwbólowo, raczej przeciwzapalnie, a ze paracetamol na mnie nigdy nie dzialal to i teraz nie dziala, więc cierpię w milczeniu. No i ten psikacz to nie jest podstawowy lek, którym normalnie się leczy półpaśca (sama nazwa choroby jest paskudna :P), no niby ciężarne chorują baaardzo rzadko na to dziadostwo, wiec pech okrutny.--

To rzeczywiscie.... jestes wybrancem ;) Paracetamol na mnie nie dziala tez niestety.
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    Zabka tez kiedys o tym czytalam :) zwiazane z fazami ksiezyca. Kobieta ponoc jest bardzo plodna kiedy owulacja przypada w dzien jej urodzin i faktycznie z Dominikiem mialam owulacje w okolicach urodzin :)

Treść doklejona: 26.09.16 17:46
    Ely zdrowka , dobrze ze to nie I trymestr albo koncowka
    •  
      CommentAuthorAlly1381
     permalink
    Ely wspolczuje 😞😞😞
    Ja to tramal brałam jak miałam półpaśca, ból okrutny :/
    --
  11.  permalink
    Karolyn: Kobieta ponoc jest bardzo plodna kiedy owulacja przypada w dzien jej urodzin i faktycznie z Dominikiem mialam owulacje w okolicach urodzin :)
    - a no, ja tydzien przed ;) I mamy Blazejka :)
    --
    •  
      CommentAuthorzabkaa25
     permalink
    Ja jestem z końca stycznia (ale urodziłam się wcześniej, termin ze mną mama miała na 12 lutego) i te cykle ciążowe z moimi dziećmi to leż lutowe :)
    -- Aniołek Antoś 18tc [*] Kochamy Cię :* (ur. 22.05.2014).
    •  
      CommentAuthordesirablle
     permalink
    Dziewczyny chciałam podzielić się szczęśliwą nowiną. 24.09.2016 urodziły się w 31tc moje trzy Wisienki:
    Klara - 1430g, 44cm
    Aniela - 1290g, 39cm
    Łucja - 1180g, 43cm
    •  
      CommentAuthorasieksz
     permalink
    Desirablle gratuluje potrojnego szczęścia <3
    -- [*] 19.03.2016
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    desirablle gratuluje
    --
    •  
      CommentAuthortiramisu
     permalink
    desirablle gratulacje! I prześliczne imiona :)
    -- Powyższy post może zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych.
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.