Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthordoti_p
    • CommentTimeNov 17th 2016
     permalink
    Waga może mieć różne zastosowania - u mnie w domu dopóki dziewczyny nie osiągnęły normalnej wagi noworodka (u nas ostatnie ważenie było na 2750) ważyłam je przed i po każdym kp, żeby wiedzieć ile pokarmu zjadły. Założyłam sobie, że jak zobaczę, że zjadają ładnie przynajmniej tak jak z butli (dostawały na zmianę kp i moje odciągnięte mleko), to wagę oddam do wypożyczalni. Ja miałam wypożyczoną z fundacji mleko mamy, ale widzę że została zlikwidowana (ta z siedzibą w Warszawie), więc jeśli rzeczywiście będziesz potrzebowała wagi, to może warto wypożyczyć na chwilę i potem oddać i nie zaprzątać sobie głowy :)
    •  
      CommentAuthorAgatella
     permalink
    doti_p: ważyłam je przed i po każdym kp, żeby wiedzieć ile pokarmu zjadły.

U mnie było to samo.
    Waga okazała się bardzo przydatna i uspokoiła moje skołatane nerwy, że dziecko nic nie je (krótko i rzadko ssało).
    •  
      CommentAuthorAlly1381
     permalink
    My dziś po dokładnym usg, synek znowu na dupce siedzi. Wszystkie parametry w porządku :)) polecam lekarza u którego byłam, zresztą namiar dostałam tu od jednej dziewczyny :)

Treść doklejona: 17.11.16 18:39
    A jeszcze mam pytanie czy w III trymestrze jesteście/ bylyscie znowu zmęczone coś jak w I -szym? Muszę uciąć krótką drzemke w dzień ,bo inaczej nie dam rady. Z nóg mnie ścina.
    --
    •  
      CommentAuthorkarolamk
     permalink
    Ally u mnie tak na przemian jest dzien ze energii mam mnostwo a jest dzien ze musze sie polozyc chociaz na chwilke bo mnie zmeczenie dopada. Cos wlasnie jak w I trymestrze.
    Super ze wsztstko ok :-)
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
     permalink
    tak, Ally, ale to jest normalne. organizm powoli szykuje się do wielkiego finału :cool:
  1.  permalink
    Ally no niestety tak jest. Ja tez w dzien musze albo dluzej pospac albo popoludniu sie polozyc bo nie wydole. W ogole tak mnie juz bola pachwiny i krocze/spojenie lonowe, ze wytrzymac sie nie da.
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    zygzakowa: Moim zdaniem nie ma to związku z ułożeniem dziecka. Dziecko na tym etapie jest jeszcze malutkie, po prostu nie czujesz wszystkich ruchów.
    A gdzie masz łożysko?

Na prenatalnych mialam napisane, że wysoko na tylnej ścianie.
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthorAlly1381
     permalink
    A jeszcze mam tyle do zrobienia, okna umyć. Chyba po 1 dziennie będę robić . Jakoś szybko się męcze, nie to co w poprzedniej ciąży. Teraz to często tchu brakuje.
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
    • CommentTimeNov 18th 2016
     permalink
    Ally1381: A jeszcze mam tyle do zrobienia, okna umyć.

Moja koleżanka umyła i na drugi dzień rano urodziła wcześniaka.
    --
    • CommentAuthorAnecia84
     permalink
    Okna nie zając nie uciekną. Ja ostatnio na bałagan mam jeden sposób, gasze światło i ide spać. No a poza tym wychodzę z założenia że dom jest do mieszkania a nie do sprzątania. Owszem lubię porządek ale są rzeczy ważne i ważniejsze. U mnie okna mąż bedzie mył przed świętami a jak nie zdarzy, czy nie umyje to też się świat nie zawali. Musi zająć się dwójka starszych więc wole zabawę tatusia z dzieciakami niż czyste okna.
    -- ;;;;
    •  
      CommentAuthorKarolyn
    • CommentTimeNov 18th 2016 zmieniony
     permalink
    Ja tez sobie odpuszczam okna. Mylam co prawda gdzies w 9 tygodniu ale teraz sie juz boje. Mama zaproponowala swoja pomoc, jesli znajdzie czas, a jesli nie to nic sie nie stanie:) zreszta zimna juz jest, nie trudno o przewjanie i chorobe.
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
  2.  permalink
    katka_81:
    Moja koleżanka umyła i na drugi dzień rano urodziła wcześniaka.
    - ja mylama w 38 tygodniu a mlody i tak niechcial wyjsc :P
    --
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    Ja z oknami tez bym się wstrzymała, chociaż znam dziewczyny co w ciąży myły okna, robiły przemeblowanie, malowały sufit, ale jak moja przyjaciółka zleciała z krzesła na którym stała wieszając zasłonki, to uznałam "nie ma co". Na szczęście nic się złego nie stało. Poleżała 3 dni na obserwacji i do domu, ale mogło być różnie. Lekarz powiedział, że w trzecim trymestrze takich rzeczy sie nie robi, bo kobieta zaczyna być niezdarna. Zaczyna mieć mniej sztywne stawy, brzuch zmienia nam poziom obciążenia, często tracimy równowagę i bardzo często dochodzi do wypadków.
    --
    •  
      CommentAuthorAlly1381
     permalink
    Chętnie na kogoś bym to scedowala, jak się uda. A jeszcze jak na złość obcy kot obszczal mi okno kuchenne wrrr!
    I tak córka pokrzyżowała mi plany, bo pochorowała się i w domu siedzimy, więc nie mam szans ;)
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    ja okna umylam po urodzeniu. mala ciagle spala wiec dalo rade;-)
    -- ;
    •  
      CommentAuthorStokotka
     permalink
    Ja myłam tylko 2 przedwczoraj i mnie przewiało mimo bluzy, apaszki i kaptura na głowie :/ tak że nie polecam bo byłam pewna że jestem zabezpieczona na 100%
    --
  3.  permalink
    Ja do okien mam zamiar zagonic meza, chociaz juz wczesniej mi zapowiedzial, ze umyje w lutym ja jak urodze.... taka pomoc z jego strony :/
    Mam znowu gardlo zawalone i smarkam. Masakra, myslalam, ze omina mnie juz chorobska i przeziebienia a tu zonk.
    --
    • CommentAuthorkarolciat
     permalink
    Ja chciałam "odczarować" mycie okien w drugiej ciąży i 3 dni później wylądowałam z krwawieniem u lekarza... Co prawda to był początek ciąży, 6 tydzień, ale pierwsze pytanie lekarza było "kiedy myła pani okna??"
    Także nie wyszło mi obalanie mitu...
    Teraz też powinnam umyc, ale nie am się kiedy zabrać.
    Weekend ma być ładny to ja akurat na zajeciach będę siedzieć...
    --
    •  
      CommentAuthorgingerka_
     permalink
    Ja nie ryzykuje. W ciąży place 150 zl cudownej Pani z Ukrainy i mam takie, ze az lsnia :wink:
    -- [/url]
  4.  permalink
    Ja tez nie zamierzam ryzykowac. Mezus teraz w weekend w szkole bedzie, ale na nastepny mu nie odpuszcze, no chyba, ze bedzie padalo niewiadomo czym :P
    --
  5.  permalink
    kuleczka_69: ze bedzie padalo niewiadomo czym :P
    - chlopy maja szczescie, pewnie snierzyca bedzie :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
     permalink
    karolciat: ale pierwsze pytanie lekarza było "kiedy myła pani okna??"

bo to praca z łapkami w górze a od tego może się łożysko odkleić...

ostatnią rzeczą jaką będę robić to myć okna. ani to pogoda na to- umyję a i tak za chwilę mi je zapaćka od opadów, ani temperatura na to. a poza tym okno nie zając, nie ucieknie. a i mąż ma ręce... i tak w gruncie rzeczy to ja myłam na przestrzeni ostatnich kilku lat ze 3 razy okna. tak to mój mąż latał sam z siebie :tongue:

jak dobrze pójdzie [w poniedziałek się okaże] to za tydzień będziemy na konsultacji u profesora neurochirurgii. być może wypowie się na temat terminu rozwiązania, które i tak będzie już za niecałe 2 miesiące [!!!] także teraz to ja się będę zabierać za pranie ubranek i szykowanie toreb dla nas a nie jakimiś tam oknami :wink:
  6.  permalink
    madziik1983: - chlopy maja szczescie, pewnie snierzyca bedzie

Pewnie tak, mojemu to sie slizga robota w domu zawsze :P

elfika: także teraz to ja się będę zabierać za pranie ubranek i szykowanie toreb dla nas a nie jakimiś tam oknami

A ja weny jeszcze nie mam do ubranek :P gorzej jak wszystko mi sie zbierze na ostatnia chwile :P
    --
  7.  permalink
    A ja dzis zaczelam pakowac torbe! I w sumie mam w niej ubranka na wyjscie dla mlodej i dla mnie, kocyk, kosmetyki, ladowarke, smoczek i klapki pod prysznic!
    Tu w szpitalach jest reszta typu pieluchy, podklady, reczniki i pizamy.
    Czy zapomnialam o czyms rażącym? Fotelik przyniesie narzeczony na wyjscie!
    |Juz nie mozemy sie doczekac!!! :bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
     permalink
    dzwoniłam do genetyki. wynik poszedł wczoraj.
    PRAWIDŁOWY!!!
    aż się popłakałam...
  8.  permalink
    Hej Kobietki! Te ktore moglyby mnie pamietac juz rozpakowane ;) tak po cichu i jeszcze z ogromnym strachem chcialam sie przylaczyc i dopisac do listy :) obiecalam sobie, ze to zrobie po badaniach...
    No wiec prosimy o dopisanie nas na 04.06.2017 :) plec potwierdze jeszcze pozniej choc mowia, ze to dziewczynka :)
    •  
      CommentAuthorelfika
     permalink
    1. Biedrona11 - 21.11.2016 (dziewczynka)
    2. Justyna+ - 25.11.2016 (chłopczyk)
    3. P_Madzia - 17.12. 2016 (chłopczyk)
    4. hopefully - 07.01.2017
    5. elfika - 15.01.2017 ( dziewczynka )

6. imagnolia - 25.01.2017 (chłopczyk)
    7. karolamk - 26.01.2017 (chłopczyk )
    8. tylkonadzis - 27.01.2017 ( chłopczyk )
    9. Elyanna - 03.02.2017
    10. kuleczka_69 - 07.02.2017 (chłopczyk)
    11. Ally1381 - 10.02.2017 (chłopczyk) kasia200kh (dziewczynka)
    12. Anecia84 - 04.03.2017r (chłopczyk)
    13. Elpida - 09.03.2017 (dziewczynka)
    14. helva - 13.03.2017 ( dziewczynka )
    15. gingerka_ - 16.03.2017 (dziewczynka)
    16. zygzakowa - 18.03.2017 (chłopczyk), rumba (chłopczyk)
    17. Pandora1 - 20.04.2017 (chłopczyk)
    18. ikaan - 21.04.2017
    21. Karolyn - 26.04.2017 (chłopczyk)
    22. asieksz - 30.04.2017
    23. Asiunia892 - 03.05.2017
    24. Lina88 - 14.05.2017
    25. staraczka1986 - 04.06.2017
    26. Stokotka - 06.06.2017
    •  
      CommentAuthorPandora1
     permalink
    A u mnie chłopiec :)
    Dziewczyny spóźniał wam się któryś pomiar na USG? My mamy główkę tydzień większą, a kość udową tydzień mniejszą - reszta zgodna z wiekiem ciąży.
    --
    • CommentAuthorAnecia84
     permalink
    No ja właśnie wróciłam z izby przyjęć. Bo od rana mam bóle na dole brzucha i nospa nie za bardzo pomagała. Z małym wysztko ok waży ok 800g główką ustawiony w dół. Szyjka na usg 35 mm więc w normie bez znamion rozwarcia. . Natomiast w badaniu rzeczywiście wydaje się być krótsza bo według lekarki niecałe 30 mm i średnio miękka, ale wszystko wysoko i zamknięte. Więc mam brać nospe i luteine 2x1. Kontrola u prowadzącego inw razie niepokojących objawów mam zgłosić sie do lekarza bądź na izbe. A bóle to prawdopodobnie powtórka z poprzedniej ciąży czyli ból więzadeł oblych. Czyli nic mi nie pomoże tylko odpoczynek.
    -- ;;;;
    • CommentAuthorkarolciat
     permalink
    Elfika, cieszę się razem z tobą.
    Staraczka! Kciuki ogromne! I gratulacje! Czyli jednak ten cykl, co to nic miało nie być, okazał się jednak owocny? :bigsmile:
    --
  9.  permalink
    Tak Karolciat :) to ten cykl, ktory aktualnie jest nieaktualny :) musialam sie troche poukrywac ;) ale dzis wielkie ufff i cieszymy sie ze wszystkimi :) lzy moich rodzicow na widok brzucha bezcenne :))))
    • CommentAuthorkarolciat
     permalink
    Wierzyłam że się uda! Zasłużyliście na to!
    Teraz trzymam kciuki za powodzenie pozostałych miesięcy- niech upływają w spokoju i radości! :bigsmile:
    --
  10.  permalink
    Dziekujemy :*
  11.  permalink
    Ja chce spać :tongue: bezsenność mnie dopadła... Oczy mam jak 5 zł. Młody w brzuchu szaleje jakby na baletach był.
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
    • CommentTimeNov 19th 2016
     permalink
    Witaj staraczko, nareszcie jesteś ;)
    Elfiko, no cudna wiadomość!
    Kuleczko, ja też miałam bezsenne noce, tylko trochę później.

Treść doklejona: 19.11.16 01:17
    Pandora, u mnie w drugiej ciazy kość udowa malego była dużo do tylu w pewnym momencie.
    Później wszystko się wyrównalo.
    Podobnie miałam w pierwszej ciąży. Tylko tym razem, główka wyprzedzala aż o 4 tyg!
    I też na kolejnym usg pomiary się wyrównał y.
    --
  12.  permalink
    Dziekuje _MIA_ (przypomniala mi sie bajka we Francji po Twoim nowym loginie:))
    Wlasnie Twoj przypadek chcialam przytoczyc Pandorze, pomiary sie nie zgadzaly w pewnym momencie a chlopaki rozrabiaki zdrowe jak nic!
    Kuleczko u mnie dopiero poczatek a budze codziennie rano o 4 i juz nie moge spac :(
  13.  permalink
    _MIA_: Kuleczko, ja też miałam bezsenne noce, tylko trochę później.

Mi sie od dawna i czesto zdarzaja, w dzien spac bym mogla, noc oczy jak pieciozlotowki :/ jeszcze wczoraj tak mi tesciu w piecu napalil, ze sie gotowalam, 24 stopnie w chacie.
    Maz do szkoly pojechal, bedzie nocowal u siostruni, wzial mamusie ze soba zamiast zony. Ale skoro nie ma checi mnie z dzieckiem brac, zebym nie siedziala sama z Matim w domu, to ja sie tam pchac miedzy wodke a zakaske nie bede. Mam wielki zal o to i do niego i do jego siostry, bo traktuje mnie jak powietrze. Rozmawialam z mezem na ten temat, ale on nie pogada z siostra, bo jest pipa nie chlop i sie boi odezwac. Ot, takie zale sobie wylalam z samego rana.
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
     permalink
    ja chyba też weszłam w fazę pospałabym ale ... wczoraj poszłam spać o 2.38....
    a jeszcze mi się chłop pochorował... nie, nie umiera na katar 😂 ale drażni chrapaniem 😂
    tylko się zastanawiam jak tu siebie uchronić?
  14.  permalink
    elfika: tylko się zastanawiam jak tu siebie uchronić?

czosnek na kanapki? ja sie nie uchronilam, zas mam gardlo zawalone i katar :/ sie beznadziejnie czuje, a mlody ma tysiac pomyslow naraz i nie nadarzam :P
    --
    •  
      CommentAuthorAlly1381
     permalink
    O to my do 9.30 z Natala pospalysmy:) szczegół,ze o 4 krótkie przebudzenie, na lek p.goraczkowy, 39 st miała :(
    U mnie żadnej bezsennosci, jeszcze w dzień komara przytne.

Kuleczka rozumiem,ze ta siostra męża Ciebie nie zaprasza, tak?

Pandora a lekarz zwracał na to uwagę? Ja teraz miałam usg i na wydrukach jest co który tydzień, jakieś rozbieżności byly, ale to bez znaczenia.
    --
  15.  permalink
    Ally1381: Kuleczka rozumiem,ze ta siostra męża Ciebie nie zaprasza, tak?

Niestety jakos nie pomyslala do tej pory, zebym przyjechala razem z Matim i mezem do niej. A jak tam jestem to mnie i mlodego ignoruje, istnieje tylko braciszek. Z nim rozmawia, do niego sie zwraca, a jak Mateusz sie odezwie to go jeszcze uciszaja bo za glosno mowi, jak tak mozna? do 4 letniego dziecka.... maz ostatnio tez to zauwazyl, ale sie slowem nie odezwal, tylko ja pozneij wychodze na zolze niedobra. DLA MOJEGO MEZA DALEJ WAZNIEJSZA JEST JEGO RODZINA NIZ TA, KTORA ZALOZYL SAM.
    --
    •  
      CommentAuthorAlly1381
     permalink
    No to bardzo przykre, że mąż tak się zachowuje :(
    --
  16.  permalink
    Przykre, przykre ..... juz sama nie wiem co mam o tym myslec.

Treść doklejona: 19.11.16 17:03
    Dziewczyny, tak przy okazji, to czy Wy tez jakies takie niezdarne jestescie na tym etapie ciazy? bo ja to masakra, nic mi dzisiaj nie wychodzi, w piecu nie umiem dzisiaj rozpalic sobie, kawe nowa stluklam ostatnio i nawet jej nie wypilam bo sie wszystko rozsypalo :P kotlety dzisiaj z deka przypalilam, no masakra :P
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeNov 21st 2016 zmieniony
     permalink
    Laski, Młoda przywlokła nam jakiegoś wirusa [rzygała w nocy ze środy na czwartek]. Małża pomęczyło trochę w weekend, za to ja przed chwilą biegunka i wymioty :cry:
    co robić?!
    •  
      CommentAuthorzygzakowa
    • CommentTimeNov 21st 2016
     permalink
    Nie jestem niezdarna tylko nieprzytomna. Zamiast pójść do kuchni idę do sypialni, zamiast wyrzucić skórkę po bananie to wkładam ją do zlewu itp. Już mam siebie dość :wink:

Elfika probiotyk i elektrolity. Nie ma lekarstwa na wirusa, musisz się go sama pozbyć z organizmu.
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
     permalink
    Zygzakowa, ale mam się bać?
    kurdę, pierwszy raz taką akcję mam...
    •  
      CommentAuthorgingerka_
     permalink
    Elfika mialam rotawirusa w drugiej ciazy kolo 20tc. Myślałam, ze zejde...zabralo mnie z domu pogotowie odwodniona naa maksa. Po nawodnieniu wypuscili. Nastepnego dnia znowu szpital i kroplowki i... przeszlo bez uszczerbku na Adasiu, szyjce itp. Nie ma rady.. jedynie elektrolity i probiotyki ( ja od razu zwracalam). Zdrówka i trzymaj sie dzielnie!.
    -- [/url]
  17.  permalink
    U nas tez kilka tygodni temu cala familja chorowala - ja tez. Mi pomagal kisiel, po wszystkim innym byla tragedia! Kilka dni i przeszlo.

Dziewczytny dzis kolo poludnia zwolnie liste :)
    Odezwe sie po wszystkim! Trzymajcie kciuki!
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    ja też z Wiką przeszłam przez rota ale całkiem znośnie
    Wirus wyjść musi i nie wolno go wstrzymywać tak i mówiła z zakaźnego bo byłam wtedy w szpitalu na krwiomocz
    pij wodę małymi porcjami probiotyk
    dieta bardzo lekka na zagęszczenie polecam ryż z marchewką
    paluszki bo mają sól a ta jak wiadomo zatrzymuje wodę!!!
    a i węgiel mi dali jakoś po 2-3 dniach ale już nie brałam bo nie miałam potrzeby

Treść doklejona: 21.11.16 08:04
    biedronko zaciskam kciuki b.mocno :kissing:
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
     permalink
    jestem właśnie po 3 rzygu.... nienawidzę...nienawidzę....
    nie działa to co zwykle. cole od razu zwracam, lepsza woda... potem sobie zrobię kisiel... ale najpierw pośpię...

wizyta u prof. Roszkowskiego w środę o 17!!!

Biedrona, gratulacje!!!
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.