Ja część kwiatów zrobiłam z kremu maślanego na bezie, przepis wzięłam z moich wypiekow, a część i listki są z masla i cukru pudru ok 25g masła i ok 50g-70g cukru pudru
Dziewczyny pomocy!!! Musze nauczyc siebo piec norweskie ciasto ale za chiny ruskie mi nie wychodzi😞 Zalamac sie idzie Mianowicie maja tu taki swoj na piszkopcie puszysta,chrupiaca piana w srodku krem vaniliowy Juz tyle razy probowalam i za kazdym razem piana mi nie wychodzi😞 Jest gumiasta,albo za duzo urosnie i nie upiecze sie do konca,albo nie wyrasta w ogóle:-( Czy ktoras z was piekla kiedys takiego biszkopta z piana aby byla krucha? Dajcie jakies wskazowki bo juz opadam z sil😞 Nie wspomne ile kasy juz poszlo do kosza przez to ehhh
Ally1381, cena zależy od tego z czego jest tort ;) ja szczerze mówiąc to za 60 zl/kg nie odpalałabym piekarnika... Ale ja robię tylko z markowych produktów (piątnica, wedel, oryginalne produkty wszystkie). Np dla mnie koszt zrobienia tortu 1 kg to około właśnie 60 zł (taki z podstawową dekoracją, podklad, pudełko, smak śmietana z mascarpone z owocami np), do tego trzeba jeszcze doliczyć opłaty i zarobek... Tak, że dla mnie 60 zł/kg to bardzo mało, chociaż u mnie w mieścia sa cukiernie które biorą 25 zl/kg tortu artystycznego... a w smaku jak tablica mendelejewa
Libra wiesz co nie wiem nawet musiałabym popatrzeć, przeszperac neta ale nic jutro znajoma Norweżka będzie mnie uczyc je piec także super, bo będę dokładnie wiedzieć co i jak i jakie błędy popełniałam
Libra właśnie o taki zwykły tort mi chodziło, masa mascarpone, owoce, figurka. Zamówiłam u tej babki. Bo jak zaczęłam się dowiadywać o ceny tortów to np Sowa 76zl /kg, w innej 99 zł, taki pokryty masa cukrowa to 130. Myślę, że na tym zarabia bo robi zawodowo, ale w domu. Przecież to biszkopt plus masa, to składniki nie są drogie. I tak jeden to zrobię sama, a zamawiam do przedszkola, coby lipy nie było ;)
daga310 zaczynasz ubijać pianę na wolnych obrotach? zacznij powoli i po chwili stopniowo zwiększaj prędkość miksera, cukier zacznij dodawać jak już widzisz, że piana robi się sztywna, dodawaj małymi partiami - po łyżce najlepiej. no i nie możesz ubijać za długo, żeby nie przebić, bo też nie wyjdzie. z mąką ziemniaczaną mieszasz już szpatułką. powiem szczerze, że na biszkopcie jeszcze piany nie piekłam... u mnie często pani walewska, lubimy z konfiturą z czarnej porzeczki :) powodzenia :)
Jusiak robilam dokladnie tak jak piszesz,z tym ze maki ziemniaczanej nie dodawalam I tu byl wlasnie w tym stopniowym dodawaniu cukru błąd! Od razu trzeba dac cala porcje i miksowac jak najdłużej tak zeby ta piana byla bardzo gesta wrecz sztywna Takze ciasto wyszlo dzieki tej znajomej i juz teraz wiem co zle robilam:-)
Libra napisze wieczorem😊 Malisek no wlasnie dlatego mnie to dziwilo ze mi nie wychodzi calkem inaczej ona zachowuje sie jak robi sie sama beze a inaczej jak piecze sie na biszkopcie Niby ciasto proste a jednak pozory myla 😉
Treść doklejona: 17.03.17 12:48 przepis znalazłam na polskiej stronie ;-) tylko, że mnie ta Norweżka nauczyła trochę inaczej masło utrzec tylko z cukrem po dodaniu żółtek mąke z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym mieszam ręcznie łyżką drewnianą i stopniowo dodaje mleko tu już na oko a nie tak jak w przepisie 8-10łyżek wychodzi trochę więcej, tak aby masa nie była gęsta za bardzo ale tez nie za rzadka. ciut bardziej zwarta niż na biszkopt tą bęże to ubić białka i od razu dać całą porcję cukru i ubijac aż będzie bardzo gęsta piekłam w 155C 35/40 min po tym czasie można już otworzyć piekarnik i sprawdzić czy biszkopt upieczony, jeśli nie to jeszcze można piec z 5min Co do kremu to ubiłam smietanę na gęsto i wymieszałam z kremem waniliowym takim budyniowym gęstym Myślę ze najlepiej to jest zrobić budyń, ubić śmietanę i łyżką delikatnie wymieszać aby nie było za rzadkie bo się będzie wylewac na boki mega pyszne ale i bardzo złodkie
Hej, Zrobiłam mały próbny tort. Biszkopty z MW wyszły super;) Do tego krem z mascarpone. Mi krem baaardzo smakuje, ale mąż stwierdził ze za gesty i ciężki Czy jak dam więcej śmietany a mniej serka to będzie lżejszy, bardziej śmietanowy? I czy będzie wystarczająco sztywny do przełożenia? Nie chce za bardzo robić kolejnego kremu żeby to wypróbować a w dzień robienia tortu to za późno na kombinowanie
O właśnie o tą mi chodzilo Łatwo sie z nia pracuje? Robisz sama czy kupujesz juz gotowa? U mnie jest do rozrabiania ale bardzo droga. W PL jak to cenowo wychodzi?
opłatek na tort trzymasz normalnie na półce :) ja zamawiałam nieraz i miesiąc wcześniej :) dzień wcześniej tylko się go na tort nakłada, bo on najpierw się marszczy a potem prostuje z czasem :)
Dziewczyny ile dni wczeaniej moge zrobic figurke z lukru plastycznego by nie wysechl? Czy trzeba ja jakos sprcjalnie zabezpieczyc czy folia spozywcza i heja?
To i ja sie pochwale. Najwiekszy problem mialam z ulozeniem lukru bo caly czas nam sie rwal.tym dzieniejsze ze nigdy wczesniej nie mielismy z tym problemu.