Dziewczyny tak z ukrycia podziwiam Wasze dzieła ...te torty są przecudne i pewnie przepyszne...aż Zazdroszczę takuch zdolności!!:-) i mam prośbę, czy moglabym prosić o jakiś przepis na lekki i nie za słodki krem do tortu bo kupiłam formę w kształcie królika i chciałabym coś te akiego upiec na święta dla całej rodziny
Dziewczyny dołączam do prośby anikk, bo zbliżają się 3 urodziny Amelki i dwa torty do zrobienia:) Robię aż dwa ale roku i nigdy nie wiem co wybrac żeby było smaczne.
U mnie ostatnio króluje krem michaszkowy, wszyscy się zachwycają. Dla nas w ten weekend robiłam jedno przełożenie z lemon curdu i dla mnie było super, kwasnawe, bo mało slodzilam, ale moje dziewczyny nie zjadly. A z lekkich i mało słodkich to na pewno smietana z mascarpone z fruzelina owocowa.
Ostatnio robiłam tez krem truskawkowy i malinowy - były genialne. Najpierw się robi fruzeline z owoców, a później miksuje z mascarpone. Są na prawdę mega mega pyszne, może spróbuj sobie coś takiego? Tyle ze ja tyvh robiłam na jedno przełożenie , z innymi smakami, bo na cały tort wydawał mi się zbyt ciężki.
Dzieki Daga. Podaj mi prosze przepis jak zrobic ta polewe na tort? Chce zabarwic ja na niebiesko. A moze znasz jakas strone na ktorej bedzie wszystko opisane jak to robic?
Drip z białej czekolady robie 3:1(czekolada:śmietanka), a później barwie go na różne kolory. Co do stron polecam torty od podstaw na fb, w plikach grupy jest wszystko:)
ja robie tak jak Malisek, choc najpierw do bialej czekolady dodaje wybielacz z Wiltona i dopiero potem barwnik. Dajesz polewe na tort czekasz az zastygnie i na to oplatek
Dziewczyny, a ta polewe na tort to robic dzien przed urodzinami czy w dniu urodzin? Dzis wieczorem bede skladala tort i sie zastanawiam czy zmrozic tort i zrobic ta polewe dzis, a oplatek jutro, czy jutro polewe i oplatek?
Wieczorem przekładasz? A tynkować też będziesz? Ja jednego dnia przedkładam, kolejnego tynkuję i w zależności, czy tynkowanie jest rano, to drip robię wieczorem lub jeśli tynkuję wieczorem, to drip rano, a ozdoby kładę po kilku godzinach, jak zastygnie.
Dziewczyny mozna zrobic DIP na tort z dodatkiem malin albo czarnej porzeczki? Chodzi o naturalny barwnik by uzyskac kolor? A jesli tak to jak to zrobic?
Dziewczyny, pomocy... Kiedyś już pytałam o oplatek, teraz natomiast chciałam zapytać o motylki z oplatka. Tort pokryty będzie śmietana (chyba z fixem, dla pewności). Czy motyle wytrzymają - maja mieć efekt 3d, wygięte nad para wodna... Boję się, że opada, albo się skręca...
Elfika - dzieki. Nie wiem czy bede miala czas upiec, na urodziny dla przedszkolakow na pewno nie, bo wczesniej kilka dni temu przylatuja znajomi z Londynu. Moze dla rodziny :) Przydaloby sie cos dobrego. Ostatnio w polskiej TV widzialam jak byl pieczony tort w ksztalcie Polski i nie wygladalo to na skomplikowane. Najgorzej chyba zrobic dobry bezglutenowy biszkopt, by smakowal wszystkim.
madzia, moja Krysia ostatnio zażyczyła sobie na urodziny zamiast tortu ciasto na jaglanym spodzie z kremem bananowym. Co prawda nie jest efektowne jak tort, ale była bardzo szczęśliwa - ona tortów nie lubi, a poza tym cieszyła się, że jej koleżanka może go jeść razem z nią. A ostatnio robiłyśmy dyniowe muffinki bezglutenowe. Ale to zamiast tortu. Ja w wypiekach jestem słaba, więc na jakiekolwiek torty się jeszcze nie porywałam.
Karolcia - moj Karol tez srednio lubi tort, ale urodziny robimy na sali zabaw. Beda koledzy i kolezanki z przedszkola, ktore zaczal miesiac temu i chcialabym by ten tort jednak byl :) Tez jeszcze nie pieklam tortu, bezglutenowego tym bardziej, ale cos mnie korci, by dla rodziny upiec ;) Na impreze dla dzieci bedzie bezglutenowy kupiony :)
Madzia, co do przepisu, to ja teraz właśnie kombinuje, bo skończyła mi się mieszanka doves farm z uk i mam mały problem :P próbowłam sama mieszać ryżową,ziemniaczaną,gryczaną, tapiokę i kukurydzianą,ale wyszedł za ciężki. Ostaatnio robiłam z samej ryżowej plus ziemniaczana i ten był fajny, tylko znów za lekki, trzeba więcej mąki. Nastepnym razem spróbuję przepisu z mw i zobacze, co wyjdzie.
Malisek - a ktora mieszanke mialas? Masz jakis sprawdzony przepis na biszkopt (ktory zawsze wychodzi)? Ja mam jeszcze 8 kg self raising z Doves Farm i ubolewam, ze tu jej nie ma. Wiem, ze w Czechach jest dystrybucja a w Polsce nie ma. A szkoda, bo sa super. Chyba jak polecimy do UK na poczatku roku nastepnego to sobie kupie (zamowie Ocado) i wysle kurierem do PL ;)