Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

 

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeOct 8th 2015
     permalink
    Ze wzgledu na hashimoto staram sie ograniczyc gluten, a kiedys moze calkowicie przejsc na diete bezglutenowa.
    Chcialabym wymieniac sie przepisami, glownie na dania maczne, ciasta, chleby, kluski, makarony i pierogi - z uzyciem naturalnych mąk, a nie gotowych mieszanek, takie ktore wychodza, ktore ktos wyprobowal i sa dobre.
    Poki co wklejam przepis na jablecznik bezglutenowy
    robie go wlasnie, maki zmikoswalam rozne jakie mialam, niezupelnie trzymajac sie przepisu. Powiem wam jak wyszlo.
    ze sprawdzonych pzepisow polecam chlebek bananowy
    moje dziecko potrafi na raz zjesc pol chlebka;-)
    -- ;
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeOct 8th 2015
     permalink
    ja czasami robie ciacha bezglutenowe; moj mlody ma przyjaciela bezglutenowca wiec jak przychodzi to zawsze cos machne

    glownie robie rzeczy na slodko
    robilam Ewa ten ktory polecasz ale tez ten chlebek bananowy od dawna robie tyle ze jakis czas temu zmienilam pszenna na mieszanke - lacze make gryczana, ryzowa i ziemniaczana (z kukurydziana ktos robil i w komentarzach oo tym pisal ale dla mnie zbyt kukurydziana czuc)

    a to bananowe brownie tez jest pycha

    co do nalesnikow to bezglutenowe robilam ale moim zdaniem tylko te mixowane ze szpinakiem badz bazylia nadaja sie do jedzenia (ale ja wybredna jestem baaardzo)
    moj przepis zmodyfikowany z roznych internetowych
    1 szklanka mleka
    1 szklanka gazowanej wody
    2 jajka
    1 szkl maki gryczanej
    0.5 szkl maki ziemniaczenej
    szczypta soli, pieprz i galka muszkatolowa
    50-100 g szpinaku (najlepiej swiezy bez lodyzek ale jesli mrozony to dokladnie odciasnac) lub duza garsc listkow bazylii (my wolimy ze szpinakiem)

    w blenderze bziuknac szpinak z odrobina mleka tak zeby mialo jednolity kolor, dodac reszte skladnikow; odstawic na co najmniej pol godziny (najlepiej z 3h)
    mozna dodac odrobine oleju lub przed 1 najlesnikiem przesmarowac patelnie olejem
    --
    • CommentAuthormamakasi
    • CommentTimeOct 8th 2015
     permalink
    Ewasmerf, z nieba mi spadlas z tym wątkiem.
    .Zaczynam ograniczać gluten i jestem nieco przerażona.
    --
    •  
      CommentAuthoremza
    • CommentTimeOct 8th 2015
     permalink
    I ja się polecam, na bezglutenie jestem od ponad roku. W wolnej chwili postaram się coś wrzucić. Na diecie jestem ze względu na tarczycę.
    --
    •  
      CommentAuthorPajacynka
    • CommentTimeOct 8th 2015
     permalink
    Dziewczyny, na stronie www.celiakia.pl jest zakładka "forum" i to jest prawdziwa kopalnia wiedzy na temat życia bez glutenu: ) Polecam
    --
    •  
      CommentAuthorKierownica31
    • CommentTimeOct 8th 2015 zmieniony
     permalink
    no to przepis na brownie bananowe http://readthelabel.pl/2015/02/paleo-brownie-bananowe-bez-orzechow/

    mamakasi - spokojnie - jak ogarniesz sobie temat będziesz w kuchni śmigać jak szalona :-)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeOct 8th 2015
     permalink
    a znacie strone Kulinarne Przepisy Olgi Smile?
    pare rzeczy sprawdzilam i b.smaczne byly a moja kulezanka ma syna bezmlecznego-bezglutenowego i ciagle cos z tych przepisow robi
    --
    •  
      CommentAuthorKierownica31
    • CommentTimeOct 8th 2015 zmieniony
     permalink
    a i jeszcze gryczane - tylko , że ja zamiast cukru daję ksylitol i olej koko, oraz proszek bg i bez whisky ;) a mleko nie kozie a koko :-)
    a i robię polewę do niego z przepisu brownie :)
    http://pinkcake.blox.pl/2010/05/Ciasto-gryczane.html

    MrsHyde Olgi znam - raz robiłam jakies placuszki z ciecierzycy i mi nie wyszły :(
    wolę Jadłonomię :)

    http://www.jadlonomia.com/
    •  
      CommentAuthormadziauk
    • CommentTimeOct 8th 2015 zmieniony
     permalink
    Dziewczyny, ja na bezglutenie od ponad 2 lat.
    Najlepsze jak dla mnie maki to kasztanowa (dosc droga) i gryczana (choc ta bardzo rzadko stosuje, bo w Londynie ciezko ja dostac).

    Polecic moge z ciast :

    Brownie z kaszy jaglanej z orzechami pekan ( z moje wypieki, niestety strona mi sie nie otwiera, ale pewnie w google znajdziecie).

    Kruche ciasto z borowkami (mega pyszne!)

    Stronke Natchnionej - i od niej wszystko mi wychodzi.
    Moi chlopcy lubia racuchy jak u babci oraz muffiny bananowe - my zazwyczaj oprocz bananow dodajemy kilka sztuk borowek, badz drobno pokrojona truskawke, jak sie doda jablko skrojone (niewiele) tez sa pyszne.

    I bardzo polecam stronke Kasi z Cookitlean, pyszne i pierniczki z maki kasztanowej.

    I jeszcze na Boze Narodzenie robilam pierogi z kaszy jaglanej od Natchnionej - tu przepis.
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeOct 8th 2015
     permalink
    Chlebek bananowy też często robię, nawet ostatnio częstowałam koleżanki w pracy, ale mam do Was pytanie, czy u Was też tak jest, że czasem wyjdzie taki suchawy, bardziej jak ciasto a innym razem mokry gniot, bo nie wiem od czego to zależy ?? od bananów, od mąki mieszam rózne, nie wiem ??
    Jeszcze dodam, że dla mnie nie do przejścia jest mąka z ciecierzycy, robiłam naleśniki jak byłam na I fazie SB i wylądowały w koszu i jeszcze nic z kokosem ale to już moje zboczenie, nie cierpię kokosu, za to lubię gryczaną - mój numero uno, kukurydzianą, z jaglanej robiłam coś kilka razy, ale potrawa wychodziła gorzka i teraz nie wiem czy trafiłam źle, czy jaglana tak ma. Ryżowa mąka też mnie nie powala, mam wrażenie, że jest za gruba w fakturze
    Jeszcze kiedyś robiłam ciasto, gdzie spodem była kasza jaglana, ciasto niby wyszło okey, ale na drugi dzień było niejadalne, wręcz ohydne
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
    • CommentTimeOct 8th 2015
     permalink
    Kachaw - sproboj brownie z kaszy jaglanej z orzechami pecan, miodzio. I nawet na 3ci dzien super smakuje. Tylko to jest z mielonej kaszy (wczesniej ugotowanej, ponizej blenduje).
    Szukam i nie moge tego przepisu znalezc na mojewypieki, strona mi sie nie wlacza. Nie wiem czy domeny nie przedluzyli czy co. :confused::confused:
    --
    •  
      CommentAuthoremza
    • CommentTimeOct 9th 2015 zmieniony
     permalink
    Kachaw, ja specjalizuję się w chlebku bananowym od jakiś 2 lat;) Suchość to wina mąki. Głównie robię go na mące ryżowej. Czasem dobrze jest dorzucić banana extra, trochę miodu lub soku z pomarańczy - wychodzi bardziej 'klejący'.
    W kwestii przepisów bezglutenowych, to przyznaję się, że rzadko stosuję. Na ogół biorę przepis glutenowy i podmieniam mąki;) Moje ulubione to ryżowa (nie zmienia smaku i wg mnie najbardziej łaskawa) i kukurydziana. Mąki kokosowe, jaglane, gryczane, stosuję raczej jako dodatkowe, nigdy podstawowe. Druga ciąża nastawiła mnie przeciwko mące gryczanej i nie mogę się ponownie do niej przekonać...
    Co do chleba, to piekę sobie chleb zmieniający życie jadłonomia, tyle, że płatki owsiane zamieniam pół na pół z jaglanymi/ryżowymi. Od czasu do czasu kupuję chleb bezglutenowy w Lidlu (taki paczkowany). Z makaronów: ryżowe, kukurydziane (te najtańsze są w Biedronce). Zamiast Inki - cykoria.
    Robiłam już dwu-trzykrotnie bezglutenowe pierogi, ale mimo iż pyszne - niestety są bardzo delikatne i rozwalają się.
    Naleśniki robię wg standardowych przepisów po prostu podmieniam mąkę pszenną na ryżową/kukrydzianą.
    A teraz poprzeglądam sobie wasze przepisy:))
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeOct 9th 2015
     permalink
    emza, ale takie podmienianie np. na kukurydziana powoduje ze ciasto sie kruszy. przynajmniej mi. ja akurat lubie gryczana, ryzowa, nawet jaglana.
    ja ostatanio probowalam robic bulkii drozdzowe wlasnie na makach bezglutenowych - nic nie uroslo - jakies ciezkie te maki sa..albo zrobilam gdzies blad.
    -- ;
    •  
      CommentAuthoremza
    • CommentTimeOct 9th 2015
     permalink
    W zasadzie na każdej bezglutenowej mące ciasto będzie się kruszyć, bo... nie ma glutenu. To właśnie gluten powoduje w ciastach elastyczność, lepkość. Niestety. Najmniej kruszą się mąki bezglutenowe (te mieszanki), ale one raz - są drogie, dwa - nie do końca takie zdrowe. Żeby ciasto lepiej się trzymało można dodawać mąki ziemniaczanej (np. zrobić taki ulepek z wody i mąki ziemniaczanej), dać dodatkowe jajo, zrobić 'gluta' z siemienia lnianego. Niestety nigdy nie będzie to taki zwarty level master, jak przy glutenowych wypiekach.
    Może dziewczyny sobie jakoś inaczej z tym radzą?
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeOct 9th 2015
     permalink
    wlasnie jestem ciekawa. nie mowie ze musi sie super lepic, bo wiadomo, ale moze ktos ma patent zeby ta konsystencja byla podoba. ja nalesniki robie na mixie bezglutenowym. wiem, ze sklad jest koszmarny, ale przynajmniej ciasto jest puszyste, klejace i pulchne. jak zrobilam na samodzielnej mieszance mak bg to syn nie chcial jesc. no bylo srednie.
    -- ;
    •  
      CommentAuthoremza
    • CommentTimeOct 9th 2015
     permalink
    madziauk: Kruche ciasto z borowkami (mega pyszne!)

    Jako fanka ciast z kruszonką - podpaliłam się:) Madziauk, wychodzi? Trochę martwi mnie brak jaja...

    Treść doklejona: 09.10.15 09:11
    Ewasmerf, ja naleśniki robię standardowo (podmieniam mąki na ryżową/kukurydzianą). Wychodzą dobre. Jak chcę żeby były puszyste, dodaję wody gazowanej.
    --
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeOct 9th 2015
     permalink
    Kochane, a która z mąk jest najbardziej smakowo zblizona do maki glutenowej?
    Bo ja mam kłopot. Nie przejdzie mi przez gardło chleb: suchy, kruszący, o konsystencji kaszkowatej...
    Rok próbowałam i ni chu chu...
    Nalesniki to samo...
    --
    •  
      CommentAuthoremza
    • CommentTimeOct 9th 2015
     permalink
    Monia502: Kochane, a która z mąk jest najbardziej smakowo zblizona do maki glutenowej?

    Zdecydowanie ryżowa:)
    --
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeOct 9th 2015
     permalink
    To od razu dopytam - gdzie kupujecie maki. Ja zaopatrywałam sie w sklepie eco, ale przerażała mnie lista chemii: wszelkie "E", wszelkioe "zlepiacze"....

    Niestety moje dziecko reagowało wielkimi zaparciami... Jak przeanalizowałam te "konserwanty", te chemiczne ulepszacze, to wiele z nich własnie te problemy moga powodować...

    Na forum dla rodziców dzieci autystycznych mamy same robią te mąki... Ale ja wracam do pracy i obawiam się czy znajdę tyle czasu, żeby szukać dobrej jakości produktów, mielić, suszyć... Potem wypiekać... Tzn... Jak już opracuje dobry plan, znajdę dobre maki, to już górki, ale póki co eksperymentowanie czeka...
    --
    •  
      CommentAuthoremza
    • CommentTimeOct 9th 2015 zmieniony
     permalink
    Monia502: gdzie kupujecie maki

    Zdecydowanie internet, można spróbować w marketach, rossmmanie (miewają promocje).
    W kwestii intenretu, to np. można dogadać się ze znajomymi i podzielić kosztami przesyłki, czy dokonać większej ilości zakupów.
    Sklepy ze zdrową żywnością omijam szerokim łukiem - cena x2...
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeOct 9th 2015
     permalink
    ja kukurydziana kupuje w marketach - pol kilo jakies 3-3,5 zl.
    gryczana mam w spolem
    ryzowa czasem tez, z melvita
    ale ja od razu mowie, ze nie kupuje typowo bezglutenowych, bo nie mam celakii, wiec jak napisane tam ze moze zawierac sladowe ilosci bo bylo produkowane w mlynie gdzie jest gluten to mi to nie przeszkadza, coo znacznie obniza tez cene;-)
    -- ;
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeOct 9th 2015
     permalink
    Ewasmerf: ja kukurydziana kupuje w marketach - pol kilo jakies 3-3,5 zl.


    Ja tez kupowałam, ale do czasu az przeczytałam "może zawierać gluten"...
    A wtedy jeszcze młody był na ścisłej diecie bg... Nie mniej na plus działa to, że tam "E" jest znacznie mniej lub i nie ma wcale...

    Ewasmerf: coo znacznie obniza tez cene;-)


    I to sporo obniża...
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeOct 9th 2015
     permalink
    To muszę się przeprosić z mąką ryżową, kupię.
    Co do naleśników to ja robię czasem bez glutenu mąka kukurydziana i gryczana i są super, przecież tam są jajka, więc nic się nie rozrywa, nie klei, w smaku też my już nie czujemy różnicy, bo białych naleśników nie jedliśmy od lat, ale kiedyś jak zrobiłam ciasto na gryczanej to jedliśmy je łyżeczką bo nie dało się ukroić takie sypkie było :bigsmile:
    Madziauk to ciasto z kaszy jaglanej było robione ja ty mówisz, czyli ugotowana kasza i zblendowana to była podstawa ciasta, na to szły owoce, chyba jabłka i coś tam jeszcze i to do piekarnika, na świeżo było pyszne, ale na drugi dzień ohyda, może ja mam jakiś smak dziwny, bo pamiętam że Tobie smakowały naleśniki kokosowe z kapustą kiszoną - dla mnie smak nie do przejścia :shocked:
    Ja nie kupuję żadnych mieszanek bezglutenowych, gotowych, bo jak przeczytałam skład a tam ileś tam E, to myslę, że to się moja z celem i z ideą zdrowej uchni, bo przecież ma być zdrowo.
    Co do zakupów, u mnie na targu jest sklep eco, na targowisku i tam Pan sprzedaje mąki na wagę, ma dobrej jakości (kupuję od niego od długiego już czasu pełnoziarnistą orkiszową, wszystko na niej super wychodzi, raz skończyła mi się i kupiłam w markecie i to już było nie to, piła więcej wody, a chlebek bananowy wyszedł twardy, przypadek ??) sprzedaje też komosę na wagę, ksylitol, ma suszone owoce również bez siarki, często się u niego zaopatruję, ma też oleje, orzechy, pestki, przyprawy eco itp, ceny niższe niż winnych sklepach ze zdrową żywnością,
    --
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeOct 9th 2015
     permalink
    kachaw: to ja robię czasem bez glutenu mąka kukurydziana i gryczana i są super, przecież tam są jajka, więc nic się nie rozrywa


    Ale konsystencja... No nie mogę :P... Kilka kęsów i już mi rosnie... Odczuwam taki budyniowaty smak... No nie wiem co mi jest, ale nie mogę tego przełknąć. Myslałam, że to sugestia. Ale mama raz zrobiła, bo nie miała maki "zwykłej". Nic mi nie powiedziała, a ja "swoje"... Od razu wyczułam ;(
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeOct 9th 2015
     permalink
    budyniowy? dla mnie jest po porstu gozkie, kruche i twardawe. nawet swieze. zjem, i owszem, ale ten smak rozplywajacego sie w ustach glutenu...
    no czuc roznice.
    i nie mowie ze nigdy nie bedzie czuc, ale zeby bylo czuc jak najmniej.
    a macie jakis przepis na bulki/chleb - zeby wyszedl taki bardziej jak normalny, ja tam zjem i chlebek kukurydziany, ale moje dziecko nie przelknie - wiem, bo robilam i niestety nie zajadal sie.

    Treść doklejona: 09.10.15 10:21
    BTW ja ogolnie jem malo pieczywa, ale wiadomo, ze calkowice nie zrezygnuje, tak samo jak czasem by sie chcialo to ciasto, nalesnika, czy pieroga zrobic i zjesc i zeby to fajne bylo, a nie tylko zjadliwe.

    Treść doklejona: 09.10.15 10:22
    wydrukowalam sobie przepis na te mufiny bananowe, mysle ze mojemu dziecku podejda
    -- ;
    •  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeOct 9th 2015
     permalink
    może to kwestia przyzwyczajenia, ale ja lubię chrupiące naleśniki a nie takie ciągnące, ja dodaję cynamonu, bo jadamy na słodko i żadnej goryczy nie czuję, moja córka je, mąż również, ale to prawda same gryczane robię rzadko teraz przeważnie robię orkiszowo- gryczane i one są super, ale orkisz=gluten, więc tego
    --
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeOct 9th 2015
     permalink
    Ewasmerf: BTW ja ogolnie jem malo pieczywa, ale wiadomo, ze calkowice nie zrezygnuje


    No własnie, a ja muszę "swoje" zjeść ze względu na cukier... Nie mogę nie jeść pieczywa, bo bym już umarła ;).
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeOct 9th 2015
     permalink
    Co do pieczywa, nigdy nie jadłam tego gotowego bezglutenowego, ale obawiam się, że tam chemia jednak jest, bo jakoś chleb spulchnić muszą. Skoro wy lubicie tę puszystość którą daje gluten, to nie wiem czy taki czysty upieczony przez was będzie dla Was do zaakceptowania, chyba że zrobicie coś bardziej na zasadzie ciasta czyli z dodatkiem jajek, mleka
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeOct 9th 2015
     permalink
    jajka i mleko glutenu nie maja, wiec ja moge

    Treść doklejona: 09.10.15 10:42
    ja tego gotowego bezglutenowego tez nie jadlam bo wyglada ohydnie. jak takie wysuszone, stare gabczaste tostowe pszenne, bleeee
    -- ;
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeOct 9th 2015
     permalink
    Ja raz próbowałam... Fu....
    potem juz tylko piekłam, ale też nie bardzo smakował...
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
    • CommentTimeOct 9th 2015 zmieniony
     permalink
    A u nas najprostsze naleśniki to mąka gdryczana z wodą + wanilia jeśli mają być na słodko. Adaś się zajada i ja też :wink:

    Treść doklejona: 09.10.15 11:24
    Fajne przepisy na bezglutenowe chlebki, także bez gotowych mieszanek są tutaj:
    olgasmile pieczywo bezglutenowe
    --
    • CommentAuthormamakasi
    • CommentTimeOct 9th 2015
     permalink
    Ja też kupuje te firmy melvit- są w polomarkecie.
    Właśnie wróciłam z zakupów i kupiłam dodatkowo mąkę jaglaną i tą z kasztanów- tyle że jeszcze nie wiem co z niej mogę zrobić :tongue::wink:

    Te przepisy fajne- na pewno się przydadzą , z tym , że ja mam dodatkowy problem - mam wywalić mąkę ziemniaczaną i wszystko z kukurydzy - a te widzę często w tych wyrobach :neutral:

    Jak by co to zaczynam przygodę z paleo :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeOct 9th 2015
     permalink
    czy skrobia kukurydziana=maka kukurydziana?
    -- ;
    •  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeOct 9th 2015
     permalink
    Ewa moim zdaniem tak, bo skoro skrobia ziemniaczana=mąka ziemniaczana
    --
    •  
      CommentAuthorPajacynka
    • CommentTimeOct 9th 2015 zmieniony
     permalink
    W USA jest w sprzedaży mąka ziemniaczana i jest to co innego, niż skrobia. W Polsce przyjęło się mówić na skrobię ziemniaczaną "mąka". Natomiast mąka kukurydziana to zupełnie co innego, niż skrobia kukurydziana.
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeOct 9th 2015
     permalink
    tak pytam bo w tych przepisach na chleb jest skrobia kukurydziana. musze zerkac czy gdzis to uswiadcze w sklepie czy musze przez neta zamowic
    -- ;
    •  
      CommentAuthoremza
    • CommentTimeOct 9th 2015
     permalink
    Wydaje mi się, że skrobia ziemniaczana jest jakby mocniejsza/gęstsza. Jak mam np. w przepisie 1 łyżka mąki ziemniaczanej, to daję odpowiednio połowę mniej skrobii ziemniaczanej.
    mamakasi: Jak by co to zaczynam przygodę z paleo

    Trzymam kciuki:)
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeOct 9th 2015
     permalink
    o widzicie a ja myślałam że skrobia to mąka,
    Ja dziś na obiad popełniłam faszerowane papryki kaszą, jaglaną, szpinakiem i suszonymi pomidorami, pyszne, ja na koniec pieczenia jeszcze położyłam plasterek żółtego sera, rewelka i ma rację facet gdy napisała, że sam farsz jest tak dobry, że człowiek musi się powstrzymać bo nie będzie co faszerować
    papryka faszerowana
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
    • CommentTimeOct 9th 2015 zmieniony
     permalink
    emza: Jako fanka ciast z kruszonką - podpaliłam się:) Madziauk, wychodzi? Trochę martwi mnie brak jaja...


    Wychodzi super. Troche sie kruszy, ale nie bardzo. Ja daje olej kokosowy i pieke bez mleka (robie na wodzie).
    W poniedzialek mamy gosc- przylatuja z Polski i waham sie co zrobic, czy brownie z kaszy jaglanej czy ta kruszonke. Kruszonka takie ciasto na raz. Szybko znika :)

    Treść doklejona: 09.10.15 19:32
    Kachaw - no smaki moze mam dziwne troszke ;) Ale te brownie to serio serio normalnym zjadaczom glutenu smakuje :)

    Co do chleba bezglutenowego to raz kupilam w Polsce i wyrzucilam, w UK kilka razu kupowalam, ale bolal mnie po nim brzuch. Pieklam sama, ale kruche to to. Takze chleba w ogole nie jadam.

    Nie wiem czemu, ale jak cos robie z ryzowa maka to jest takie twarde, jak dodalam wiecej do chleba to bardziej sie kruszyl. Pamietam jak pieklam na poczatku diety bezglutenowej, pierwszego dnia chlebek byl ok. Pozniej sypal sie strasznie. Probowalam mrozic i rozmrazac po dwie kromeczki i tak sie sypal. Poddalam sie.

    Treść doklejona: 09.10.15 19:40
    Kachaw - a ten Pan sprzedawca to na Cytrusku naszym? :) Musze poszukac go jak bede w listopadzie.
    Moja Tesciowa raz chciala nas ugoscic, kupila makaron bezglutenowy w jakims drogim sklepie na nowym Zwm (osiedle w naszym miescie). Zaplacila za niego ponad 10zl i ugotowala dzien wczesniej cala paczke (dla mnie, Meza i synka). Nie wiedziala, ze taki jednodniowy makaron bedzie twardy i posklejany, jesc sie tego nie dalo ;) Jeszcze jak jej powiedzialam, ze w Biedronce jest za 3.99zl to sie kobieta zdziwila ;) Ale dobra mam Tesciowa :)
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeOct 9th 2015
     permalink
    Madziauk tak na cytrusku sklep Rodzynek, każdemu polecam, bo fajny sklep, ceny przystępne a Pan sprzedawca też taki szczery się wydaje..
    Ja kupuję spaghetti kukurydziane i dzieci lubią, ja też, ale czemu teściowa makaran dzień naprzód ugotowała??, przecież żadnego makarony się tak nie gotuje
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
    • CommentTimeOct 9th 2015
     permalink
    kachaw: Ja kupuję spaghetti kukurydziane i dzieci lubią, ja też, ale czemu teściowa makaran dzień naprzód ugotowała??, przecież żadnego makarony się tak nie gotuje


    Nie mam pojecia. Pewnie chciala by byl ugotowany jak przylecimy ( w poludnie ) - a byla wtedy w pracy. Albo z przyzwyczajenie - ma dwoch synow normalnie sie np. podgrzewa ziemniaki z dnia poprzedniego (podsmaza) do obiadu itp.

    Treść doklejona: 09.10.15 22:06
    kachaw: sklep Rodzynek

    Dzieki. Cos moja siostra o nim wspominala. Mieszka w centrum, wiec pewnie podejdziemy razem.
    --
    •  
      CommentAuthorPajacynka
    • CommentTimeOct 10th 2015
     permalink
    Dziewczyny, a znacie książkę "Kuchnia polska bez pszenicy"? Mają tam świetne przepisy na chleby, bez użycia miksów. Ja przyznam szczerze, że lubię używać miksów Schaera, na nich zawsze chleb się udaje. Ale robię tak na oko, mieszam też inne mąki (amarantusową, gryczaną, owsianą), wszystkie z certyfikatem, bo ja mam celiakię i muszę na to uważać. Z przepisów to tak na szybko mogę polecić jeszcze Smakoterapię i np. Natchnioną oraz oczywiście bezglutenowe przepisy z MAG
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeOct 10th 2015
     permalink
    fajnie, ze wklejacie tyle linkow, ja mam ksiazke kuchnia polska bez pszenicy, robilam jakis chlebek ale dziecko nie chcialo jesc;-( a i mnie jakos niespecjalnie przypasowal na dlusza mete, ale musze sie zabrac za to ponownie
    -- ;
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeOct 10th 2015
     permalink
    a i mnie jakos niespecjalnie przypasowal na dlusza mete


    co Ci nie pasowało w nim?
    Bo ja też się napiekłam... Syn niby jadł, ale co ja sie nawnerwiałam, bo... świeży po upieczeniu okey, mogłam posmarować masłem, pokroić (wtedy jeszcze w kostę)... Ale już rano następnego dnia był suchy, kruszył się, łamał... Nie szło go np. w formie kanapki zrobić, bo podnosisz i sru... złamany..
    No i smak... Jakbym kaszę mannę jadła :P...
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeOct 10th 2015
     permalink
    no to u mnie to samo a jak mi piotrek rzucil - mamo, dzis znowu to samo to juz wiecej nie upieklam.
    no nic, szukam az znajde swoj przepis.

    Treść doklejona: 10.10.15 10:10
    dobra, ja sie wlasnie obkupilam makami bezglutenowymi, miodem, i zasiadam do robienia chleba, tylko jeszcze nie wiem jakiego;-P

    Treść doklejona: 10.10.15 10:40
    robie ten chleb
    tylko mieszanki dodalam 100 gram, reszte juz mieszalam sama. zobaczymy
    -- ;
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeOct 10th 2015
     permalink
    Wygląda nieźle....
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeOct 10th 2015
     permalink
    i wyszedl zajebisty. zobaczymy jaki bedzie jutro, ale swiezo po upieczeniu jest jak prawdziwy zytni chleb, pycha
    -- ;
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeOct 10th 2015
     permalink
    i wyszedl zajebisty. zobaczymy jaki bedzie jutro, ale swiezo po upieczeniu jest jak prawdziwy zytni chleb, pycha


    A ten mix mąk kupiłaś, czy sama zmieszałaś????
    Dawałaś cukier? (Pytam bo pisałas o miodzie, że kupiłaś)...
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeOct 10th 2015
     permalink
    tak, dalam cukier bo sie balam ze na miodzie nie wyrosnie. tzn dodalam miodu, a cukru tyle co potrzeba do wyrosniecia ciasta - niepelna lyzke. w koncu cukier to nie gluten;-P
    mix kupilam, jak mowie - uzywam do nalesnikow - on tez klei jak klej, wiec dodalam 100 gram.
    -- ;
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeOct 10th 2015
     permalink
    koncu cukier to nie gluten


    To wiem :P Pytam, bo niektórzy łączą bg z bc i bm... I byłam ciekawa czy na tym miodzie by wyrosło...
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.