Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

 

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeJul 5th 2016
     permalink
    O, czyli jest to mozliwe ;)
    Ja te wyniki zabiorę do rodzinnej, może cos wymyśli... Zobaczymy. Na pewno moim celem jest poszukać przyczyn problemów zdrowotnych syna, bo mysle, że bez dobrej diagnozy z tymi problemami będziemy sie jeszcze długo bujać...
    --
    •  
      CommentAuthorobe
    • CommentTimeJul 5th 2016
     permalink
    W PL brakuje lekarzy, którzy patrzą na całość a nie tylko na jeden organ :(
    -- Swoje trzy grosze każdy uważa za najlepszą mo
    •  
      CommentAuthoralfaromeo
    • CommentTimeJul 6th 2016 zmieniony
     permalink
    Niestety, rodzinna Ci nie pomoże, a przynajmniej mocno w to wątpię.

    Else, wiem o czym mówisz, sama zbieram na WB, bo mimo 10 dniowego pobytu w szpitalu zrobili mi tylko w jednej klasie... W ogóle te badania na bb są strasznie drogie.
    Ale widzę co się dzieje wśród ludzi na forach, jakie różne objawy mogą mieć od bb. Z jednej strony szał i coś w głowie świta by się mu tak bezwiednie nie poddawać, a z drugiej tylu z nas walczy z dziwnymi dolegliwościami...
    Tym bardziej jeśli chodzi o dziecko... Możesz przez lata nie odkryć przyczyny, a straconego czasu już nie nadrobisz.
    Jeśli wierzyć w ten rumień to Ty masz boreliozę i mogłaś zarazić synka...

    WB mogą zlecić w poradni chorób zakaźnych, ale czeka się pewnie z pół roku. I nie wiem jaka jest wiedza lekarzy na temat wrodzonej bb. Chyba by trzeba kłamać, że był kleszcz i rumień u dziecka...
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeJul 6th 2016
     permalink
    W sierpniu zaczynam urlop to trochę spróbuję pozałatwiać. Rodzinna pewnie nie da skierowań na badania, ale poproszę by dała skierowania do kogoś kto te skierowania wydać może. Bo serio nie uśmiecha mi się ciągle leczyć dziecko na zapalenia płuc, bez leczenia winowajcy. Ja wiem, że my jesteśmy źródłem pieniędzy dla niektórych instytucji, ale sami niech się tak leczą.
    --
    •  
      CommentAuthoralfaromeo
    • CommentTimeJul 6th 2016
     permalink
    Else niby na WB może dać tylko lekarz chorób zakaźnych, ale obe dostała od ortopedy, mój ortopeda też czasem zleca z tego co wiem. Może jeszcze reumatolodzy...
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeJul 6th 2016
     permalink
    Pójdę do tej rodzinnej i konkretnie powiem o jakich specjalistów mi chodzi. Raczej ze skierowaniami do specjalistów problemu nie będzie. Nigdy problemów nie robila.

    Tym czasem byłam przed chwila zanieść Dawidka mocz do labu i trochę podpytałam o te dopełniacze i ona mówi, że faktycznie nisko. nawet tego c4 się doczepiła.

    No i tak, ona uważa, że na tocznia diagnozę zrobić, ale też nie musi człowiek mieć żadnych chorób, aby mieć za nisko te dopełniacze. To może wynikać po prostu z uszkodzonego układu immunologicznego, a podobno u dzieci z autyzmem to wcale nie rzadkość. Niedobór dopełniacza c3 powoduje, że organizm nie broni się przed bakteriami, stąd nasze problemy z infekcjami i tymi długotrwałymi gorączkami.
    --
    •  
      CommentAuthorobe
    • CommentTimeJul 6th 2016
     permalink
    alfa, na forach ludzie popadają w przesadę. Czytałam na FB i nie ma tam żadnej osoby, której po tym leczeniu się poprawiło. Zrobili miliony badań, przyjęli tony leków a jak byli chorzy tak są. I faktycznie, wystarczy spojrzeć na klesza i już można uznać, że się ma bb.
    -- Swoje trzy grosze każdy uważa za najlepszą mo
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeJul 6th 2016
     permalink
    No własnie, a ja bym nie chciała zwariować na punkcie tych wszystkich chorób, z drugiej strony bardzo mi zależy, aby poprawić stan zdrowia Dawidka, szczególnie że czasami robi się niebezpiecznie. Najgorsze jest to, że immunolog zleciła badania, przyszły wyniki, napisała zlecenia i nas olała. A miałabym parę pytań... np. w jakiej kolejności te szczepienia, w jakim odstępie czasu...
    Przez 6-8 miesięcy mam się z tym wynikiem, bez wszelkich z jej strony wyjaśnień, mam się bujać sama. A przecież ja niekoniecznie muszę wiedzieć, co niedobory dopełniaczy mogą oznaczać ;(
    --
    •  
      CommentAuthorobe
    • CommentTimeJul 6th 2016
     permalink
    Po prostu kobieta nie lubi trudnych przypadków :( Przykre to :(
    Może trzeba poszukać kogoś z prawdziwego zdarzenia?
    -- Swoje trzy grosze każdy uważa za najlepszą mo
    •  
      CommentAuthorMrsCreme
    • CommentTimeOct 18th 2018
     permalink
    Czekam jeszcze dwa tygodnie na lekarza (endo) na interpretację wyników. Może jednak któraś z Was zna się na hormonach i powie, czy te wyniki są OK (trochę jak z TSH- norma swoje, a oczekiwane wyniki są zupełnie inne)

    Kortyzol 315,4 nmol/l (zakres 166-507)
    ACTH 15,3 pg/ml (zakres 7,2-63,6)
    Progesteron 34,92 nmol/l (zakres 5,82-75,9)
    Prolaktyna 21,59 ng/ml (zakres 4,79-23,3)
    --
    •  
      CommentAuthormarion
    • CommentTimeSep 16th 2019 zmieniony
     permalink
    Co kupić dla faceta na problemy z poziomem żelaza?
    W zeszłym roku mąż też miał wyniki niefajne. Pił Floradix, ale chyba nie za wiele to pomogło.
    Co może być przyczyną? Mam lepsze wyniki, mimo comiesięcznej utraty krwi podczas okresu...

    Żelazo - 93,0 µg/dl (65,0 - 175,0) N [rok temu 54]
    Ferrytyna - 13,24 ng/ml (21,81 - 274,66) L [rok temu 11,16]
    w morfologii:
    MCH 26 pg (27 - 35) L [rok temu 28]
    Hemoglobina - 15,0 g/dl (14,0 - 18,0) N

    Dodatkowo:

    Witamina B12 - 286,00 pg/ml (189,00 - 883,00) N
    Homocysteina - 14,78 µmol/l (5,46 - 16,20) N [2 lata temu było 19,31, ale po ok. 2-3 mies. suplementacji preparatem B-Right spadło do 8,45]
    Glukoza - 90,00 mg/dl (70,00 - 99,00) N
    Cholesterol całkowity - 244,00 mg/dl (115,00 - 190,00) H
    Cholesterol HDL - 62 mg/dl (> 40)
    Cholesterol nie-HDL - 182,00 mg/dl (< 145) H
    Cholesterol LDL - 164,80 mg/dl (<115 ) H
    Trójglicerydy - 86 mg/dl (0,00 - 150,00) N
    Kwas moczowy - 7,30 mg/dl (3,5 - 7,2) H
    Witamina D metabolit 25(OH) - 29,70 ng/ml (lipa, ale nie słuchał jak mówiłam, żeby suplementował - teraz, gdy zobaczył wyniki widzę, że sam się pilnuje...)

    Reszta OK (morfologia, mocz, sód, potas, magnez, próby wątrobowe, CRP, białko, kreatynina, mocznik, PSA, anty HBS, anty HCV, TSH, FT3, FT4, anty-TPO).


    Znalazłam żelazo SOLGAR (20 mg), SWANSON (15 mg) i Singularis (25 mg).
    Co wybrać? A może coś innego?
    Co do B complex - wrócić do B-Right, czy jest coś lepszego ma rynku?
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeSep 16th 2019
     permalink
    Mało wit b12 co by się zgadzało patrząc na ferrytynę. Skoro floradix nie dał rady to może zakwas z buraków plus pokrzywa do picia?
    Z preparatów zerknij na aliness.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthormarion
    • CommentTimeSep 16th 2019
     permalink
    Susz pokrzywy do picia leży od roku i niedługo wypuści chyba korzenie... :devil:
    elfika: Z preparatów zerknij na aliness.

    O MicroFerr mówisz?
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeSep 16th 2019
     permalink
    marion: O MicroFerr mówisz?

    też. b-comleks też jest spoko.
    pokrzywy nie skomentuję ;P
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthormarion
    • CommentTimeSep 16th 2019
     permalink
    Zamówiłam ten MicroFerr, oraz Selen i B complex.

    Dzięki za polecenie!
    --
    •  
      CommentAuthorWicked_
    • CommentTimeSep 25th 2019 zmieniony
     permalink
    hej, mam do Was prośbę o interpretację. Jestem w 11+4 ciąży bliźniaczej, dziś robiłam badania:
    Glukoza (L43) 100 mg/dl 65 — 110 na czczo
    Glukoza (L43) ↑ 130 mg/dl 65 — 110 po 1h
    Glukoza 127 po 2h norma do 110

    FT3 5.13 norma 2.02-3.42
    FT4 2.50 norma 0.93-1.71
    TSH poniżej 0.01 norma 0.27-4.20
    ATPO 130 norma do 34

    Coś z tego zagraża maluchom..?Czy to juz cukrzyca?
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeSep 29th 2019
     permalink
    Marion ja brałam tardyferon na niską ferrytynę. Z tym, że ja miałam dramatycznie niską. Wynosiła zaledwie 4 przy tej sanej normie co u Was. Oprócz tego metyle.
    --
    • CommentAuthorGabcia_I
    • CommentTimeSep 29th 2019
     permalink
    A ja bym radziła sprawdzić co jest przyczyną takich spadków. Wrzody, refluks, biegunki, celiakia, helicobacter pylori or something? Kieboty maja miesiączki, to już w tym przypadku wykluczylismy więc szukaj Marion bo gdzieś musi być źródło problemu.
    --
    •  
      CommentAuthorHania89
    • CommentTimeSep 29th 2019 zmieniony
     permalink
    marion: Co kupić dla faceta na problemy z poziomem żelaza?


    Najskuteczniejsze jest żelazo podawane dożylnie, przez kroplówkę.
    U mnie też aktualnie ten temat, żelazo na poziomie 14ug/dl i hemoglobina 9,5, więc niedokrwistość z tego powodu :confused: ale w przyszłym tygodniu zaczynam kroplówki raz w tygodniu.
    --
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeSep 30th 2019
     permalink
    Ja z zelazrm mam dramat z różnych przyczyn. I obfite okresy i problemy z jelitami i kilka innych. Spadki mam do 4. Szczerze nikt mi kroplowek nie zalecił bo dobrze reaguję na suplementy i witaminy. Koleżanka moja nie reaguje na nic i jeździ na żelazo, ale ona mówi że podają jej w zastrzyku.
    --
    •  
      CommentAuthorHania89
    • CommentTimeSep 30th 2019
     permalink
    Hmm u mnie ma być kroplówka z żelazem i witaminą C, po tabletkach miałam wysypkę, zobaczę jak będzie po kroplówce.
    --
    • CommentAuthorGabcia_I
    • CommentTimeSep 30th 2019
     permalink
    Jak po tabletkach była wysypka to nie boisz się kroplowki? Skutki uczulenia mogą być mało przyjemne
    --
    •  
      CommentAuthorHania89
    • CommentTimeSep 30th 2019
     permalink
    Jest taka możliwość, ale wtedy od razu przerywa się kroplówkę i pielęgniarka podaje odpowiednie leki na uczulenie.
    --
    •  
      CommentAuthormarion
    • CommentTimeOct 1st 2019 zmieniony
     permalink
    Gabcia_I: A ja bym radziła sprawdzić co jest przyczyną takich spadków. Wrzody, refluks, biegunki, celiakia, helicobacter pylori or something?

    Chyba znalazłam przyczynę niskiego poziomu żelaza.
    Poszperałam trochę po internecie i tylko na jednej stronie znalazłam przyczynę, o której nie wspomniano nigdzie indziej - honorowe oddawanie krwi. A mój mąż od lat regularnie (chyba co 3 mies.) oddaje krew.

    Warto wreszcie wspomnieć, że niedocenianą przyczyną niedoboru żelaza, choć w praktyce rzadko prowadzącą do niedokrwistości, jest regularne oddawanie krwi. Jedna donacja prowadzi bowiem do utraty ok. 230 mg żelaza, co powoduje, że oddawanie krwi pełnej z częstością 4 jednostek rocznie zwiększa u mężczyzny krwiodawcy dobowe zapotrzebowanie na ten pierwiastek do ok. 3,5–4 mg, co jest bardzo trudne do pokrycia samą tylko dietą i wymaga suplementacji farmakologicznej. Potwierdziły to badania wykonane w Dolnośląskim Regionalnym Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa, które wykazały laboratoryjne wskaźniki zubożenia ustrojowych zapasów żelaza u prawie połowy mężczyzn – wielokrotnych regularnych dawców krwi.
    --
    • CommentAuthorGabcia_I
    • CommentTimeOct 1st 2019
     permalink
    No to faktycznie sam się ładuje w problem. Czyli jakby miał miesiączkę hihi 😂
    --
    •  
      CommentAuthormarion
    • CommentTimeOct 1st 2019
     permalink
    Gabcia_I: Czyli jakby miał miesiączkę hihi 😂

    Ja mam lepszy poziom żelaza miesiączkując co miesiąc. A on raz na 3 miechy upuści sobie krwi i już anemia. Tylko że ja, mimo iż częściej, mniej krwi tracę, niż on przy jednej wizycie w stacji krwiodawstwa.
    --
    •  
      CommentAuthoralfaromeo
    • CommentTimeOct 1st 2019
     permalink
    marion i biorą mu krew mimo, że ma nieprawidłowość w morfologii?
    Mój mąż już od kilku lat nie oddaje. Wychodzą mu stale obniżone 3 parametry w morfologii.
    U Twojego męża jeszcze można pomyśleć o suplementacji B12, bo jest jednak słaba.
    •  
      CommentAuthormarion
    • CommentTimeOct 1st 2019
     permalink
    alfaromeo: marion i biorą mu krew mimo, że ma nieprawidłowość w morfologii?

    W morfologii wyniki ma OK. Hemoglobina w normie.
    --
    •  
      CommentAuthoralfaromeo
    • CommentTimeOct 1st 2019
     permalink
    MCH 26 pg (27 - 35) L [rok temu 28]

    Tu już powinni zareagować.
    •  
      CommentAuthormarion
    • CommentTimeOct 1st 2019 zmieniony
     permalink
    Wrzucam wyniki morfologii:

    Leukocyty - 4,9 tys/µl (3,8 - 10,0) N
    Erytrocyty - 5,6 mln/µl (4,20 - 6,00) N
    Hemoglobina - 15,0 g/dl (14,0 - 18,0) N
    Hematokryt - 46 % (40 - 54) N
    MCV- 81 fl (80 - 99) N
    MCH - 26 pg (27 - 35) L
    MCHC - 32,6 g/dl (32,0 - 37,0) N
    Płytki krwi - 293,00 tys/µl (140 - 440) N
    RDW-CV - 13,0 % (11,6 - 14,8) N
    PDW - 11,2 fl (9,0 - 17,0) N
    MPV - 10,2 fl (9,0 - 13,0) N
    P-LCR - 26,0 % (13,0 - 43,0) N
    Neutrofile - 2,45 tys/µl (2,50 - 7,00) L
    Limfocyty - 1,75 tys/µl (1,00 - 3,50) N
    Monocyty - 0,45 tys/µl (0,19 - 0,77) N
    Eozynofile - 0,20 tys/µl (0,10 - 0,50) N
    Bazofile - 0,0 tys/µl (0,0 - 0,1) N
    Neutrofile - 50,1 % (40,0 - 70,0) N
    Limfocyty - 35,8 % (20,0 - 45,0) N
    Monocyty - 9,2 % (4,4 - 12,3) N
    Eozynofile - 4,1 % (1,0 - 5,0) N
    Bazofile - 0,8 % (0,0 - 2,0) N

    W piątek ma wizytę u rodzinnej - konsultacja wyników.
    alfaromeo: U Twojego męża jeszcze można pomyśleć o suplementacji B12, bo jest jednak słaba.

    Kupiłam mu B-complex i już łyka.
    --
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeOct 1st 2019
     permalink
    Marion ten kompleks b nie jest najlepszy. Allines ma też wersję z metylami. W tym składzie nasz b12 syntetyczna, która przy takich niedoborach żelaza nie jest najlepszym rozwiązaniem.
    --
    • CommentAuthorGabcia_I
    • CommentTimeOct 2nd 2019
     permalink
    Na receptę z vitB jest Neurovit (100mg+200mg+0,25mg)
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeOct 2nd 2019
     permalink
    Ojej, Else, miało być ooo. Dopiero teraz zobaczyłam 🤭
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeOct 2nd 2019
     permalink
    Domyslilam się :)
    --
    •  
      CommentAuthormarion
    • CommentTimeOct 3rd 2019 zmieniony
     permalink
    Else: Marion ten kompleks b nie jest najlepszy.

    No trudno - zje, bo nie wyrzucę przecież.
    Miałam kiedyś B-compleks B-Right firmy Jarrow - pięknie nam obojgu po nim spadła homocysteina.

    A B-complex Puritan`s Pride albo Swanson?
    --
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeOct 3rd 2019
     permalink
    Dwa ostatnie też kiepsko. W sensie swanson ma metylowana b 12 ale kwas foliowy syntetyczny. Puritan b12 syntetyk. Ja ostatnio miałam z tej firmy co teraz na Twój mąż z tym że i foliany i metyle zawiera. Prawda taka że te kompleksy tanie nie są, więc jak mam i tak dużo wydać to uważnie analizuję skład i wybieram to co lepsze.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.