Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

 

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

    •  
      CommentAuthormarion
    • CommentTimeDec 17th 2019 zmieniony
     permalink
    No ja jednak zacznę od alergologa, bo mam na miejscu.
    Dzień przed badaniem wieczorem podjadł mieszkankę orzechów (laskowe, nerkowca, migdały + pestki dyni). Poza tym już 2 tyg. ma kaszel i katar (ale prawie niespływający, jedynie zatykający nos).
    montenia: Marion mogę Ci z czystym sumieniem polecić dr Mikosia z oddziału 7 w szpitali Jonschera w Poznaniu. Dociekliwy ,fantastyczny lekarz.

    A jakiś kontakt do tego lekarza? Jak zdobyć skierowanie?
    W Szpitalu Jonschera byliśmy w zeszłym roku na badaniach na Oddziale Gastroenterologii i Chorób Metabolicznych.
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
    • CommentTimeDec 17th 2019
     permalink
    Nam skierowanie wystawił alergolog do tego konkretnego szpitala . Napiszę Ci wieczorem dokładnie jak się oddział nazywa i mam nr telefonu na oddział 7 i tam dr można poprosić.
    •  
      CommentAuthormarion
    • CommentTimeDec 17th 2019 zmieniony
     permalink
    Dorzucam jeszcze ostatni wynik Frycka, który przyszedł z opóźnieniem. Cały pakiet (żelazo, transferyna, ferrytyna) wygląda tak:

    Żelazo - 142,0 µg/dl (65 - 175) // dziecko 50 - 120 µg/dl
    Ferrytyna - 38,76 ng/ml (3,30 - 127,00)
    Transferyna - 266 mg/dl (200 - 360)

    Co do żelaza jeszcze - bo nie wiem, którą normę brać pod uwagę.
    Obok wyniku podana jest norma 65,0 - 175,0. Ale z boku dopiska: dziecko 50 - 120 µg/dl. Tak więc wg normy pierwszej wynik jest w normie, a wg drugiej ponad normę...
    --
    • CommentAuthorGabcia_I
    • CommentTimeDec 17th 2019
     permalink
    Ale ty chyba suplementujesz młodemu zelazo więc transferyna będzie bardziej miarodajna. Nie patrzyłabym na zelazo.
    --
    •  
      CommentAuthormarion
    • CommentTimeDec 17th 2019
     permalink
    Nie podaję żelaza. Dostaje wit. D, wit. ADEK, laktoferynę i probiotyk Vivomixx 225 mld (od dziś zmiana na Sanprobi IBS). Miałam zacząć podawać B-complex Methyl i Mg+Ca, ale wstrzymywalam się do czasu wyników. A teraz, gdy wit. B12 taka wysoka, to nie wiem czy podawać .
    --
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeDec 17th 2019
     permalink
    Jak podajesz laktoferyne to podnosisz żelazo.

    Tak podawać metyle bo nadmiar b12 świadczy o złym wchłanianiu. Mój też na nadmiar i wczoraj neurolog metyl proponowała włączyć. Za około 3 mce można powtórzyć wynik.

    A mi słuchajcie znowu ferrytyna spadła z 56 do 4... Przy normie od 17 do 335. Samopoczucie nie pytajcie... Wszystko przez te moje krwotoki w okres. Znacie sposoby na obfite miesiączki? Lekarze rozkładają ręce no. Hormonów brać nie mogę. A jedyne co proponują to wycięcie macicy. Niestety mam tak silne krwawienia że dwie noce nie śpię bo leci, leci, przelatuje... Krew sika dosłownie. Ja z jednej strony nie mogę spać bo muszę wiecznie się przewijać i zmieniać spodnie z drugiej wręcz spać się boję, że się wukrwawie którejś nocy... Przede wszystko tracę duuuzo tego żelaza i zdrowia.
    --
    •  
      CommentAuthorTomira
    • CommentTimeDec 18th 2019
     permalink
    Nie wiem, czy to jest sposób na obfite miesiączki ale jest lek w ampułkach (nie pamietam w tej chwili nazwy i nie mogę sprawdzić ale jutro postaram się dopisać), który można i wstrzykiwać i wypić. On hamuje krwawienie. Używałam go przy krwawieniu po zabiegu na szyjce. I to faktycznie pomogło. A krwawiłam tak, że myślałam, że już po mnie. Podano mi to samo również w szpitalu i była 70% poprawa sytuacji, zanim mi zeszyto naczynie krwionośne.
    Nie wiem jednak, czy to można brać z taką częstotliwością jak w przypadku miesiączek.
    A może masz w macicy jakieś polipy? U mnie po wycięciu polipów z macicy, miesiączki z bardzo bolesnych i obfitych, stały się bezbolesne lub prawie oraz dużo skromniejsze.
    Polipy można sprawdzić robiąc usg lub histeroskopię zwiadowczą.
    -- Gniewuś 10.08.2015
    •  
      CommentAuthormarion
    • CommentTimeDec 18th 2019 zmieniony
     permalink
    Else: Znacie sposoby na obfite miesiączki? Lekarze rozkładają ręce no.

    Tomira: na obfite miesiączki ale jest lek w ampułkach

    EXACYL.
    Bierze go podczas krwawień jedna z moich przyjaciółek z portalu. Bo też u niej bardzo obfite @ i anemia.
    --
    •  
      CommentAuthormarion
    • CommentTimeDec 18th 2019
     permalink
    Else: Tak podawać metyle bo nadmiar b12 świadczy o złym wchłanianiu.

    Mam się jeszcze chwilę wstrzymać z suplementacją.
    Dietetyczka, która się nami 'opiekuje', ma dziś w sprawie Frycka konsultację on line z jakąś babeczką, która "siedzi w metylach".
    --
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeDec 18th 2019
     permalink
    To daj znać co mówiła
    --
    •  
      CommentAuthormarion
    • CommentTimeDec 18th 2019 zmieniony
     permalink
    Else: To daj znać co mówiła

    Jasne :smile:

    Mamy udać się też do alergologa i zrobić panel pokarmowy i wziewny. Muszę tylko dopytać, które i gdzie badania zrobić, bo Diagnostyka w pokarmowym ma 21 alergenów pokarmowych i 21 alergenów oddechowych, a Synevo ma więcej paneli do wyboru (a w nich trochę inne badania niż w Diagnostyce).
    --
    •  
      CommentAuthoralfaromeo
    • CommentTimeDec 18th 2019
     permalink
    Else, marion przy podawaniu metylowenej B12 trzeba sprawdzać poziom, bo bardzo łatwo przedawkować. U mnie i u 2 osób z rodziny po krótkiej suplementacji B12 wybiła bardzo poza normę. Mimo, że ja mam MTHFR i teoretycznie powinnam taką witaminę brać.
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeDec 18th 2019
     permalink
    Alfa, i nas psychiatra młodemu zleca kontrolę b12, także na pewno będzie sprawdzane. Ja obecnie mam 512 przy normie od 800 z czymś.

    Przedawkowania Wit b12 czuć. Między innymi nogi dretwieja. Warto zwracać uwagę na sygnały organizmu. Ja z tą ferrytyna teraz pluje sobie w brodę bo objawy były... Ale że mój partner miał podobne objawy to z rzuciłam na infekcje. A tyle sygnałów było...

    Treść doklejona: 18.12.19 11:22
    A w ohole warto homicysteine badać i kwas foliowych bo bardzo często nie b12 jest problemem a właśnie kwas. I te suple trzeba sobie dopasować do tych wynikow. Niestety na ślepo to można się zabić 😁
    --
    •  
      CommentAuthormarion
    • CommentTimeDec 18th 2019 zmieniony
     permalink
    Else: A w ohole warto homicysteine badać i kwas foliowych bo bardzo często nie b12 jest problemem a właśnie kwas

    Ja dzieciom, jak widać, wszystko zbadałam (homocysteina, B9, B12).
    Ale mnie i mężowi rodzinna zlecić nie chciała kwasu foliowego (mamy wyniki z października, a w nich tylko B12 i homocysteina). Będziemy robić wiosną kontrolę (bo łykamy B-complex) i wtedy koniecznie do sprawdzenia B9.
    --
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeDec 18th 2019
     permalink
    U Was nisko homocysteina, więc jest nadzieja ze niedoborów kwasu i b12 (mimo wysokiego wyniku) nie ma. Tylko że to i tak trzeba co jakiś czas sobie skontrolować bo jeśli macie mthfr, to to dopiero z wiekiem może się psuć, tak jak u mnie. Nigdy nie miałam np. anemii, mimo tych brzydkich miesiączkę. Niedoborów... Teraz sypie mi się wszystko.
    --
    • CommentAuthorGabcia_I
    • CommentTimeDec 18th 2019 zmieniony
     permalink
    Else, Ty masz endometrioze i dlatego takie miesiączki, a co za tym idzie anemie. Jadę na tym samym wózku, niekończąca się walka o zelazo, a ostatnio doszla wit D. Zelazo w tabletkach niszczy mi żołądek i znowu ratuje brzuch. Błędne koło.
    --
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeDec 18th 2019
     permalink
    Gsbcia ja wiem. Człowiek że jak człowiek był młodszy to nawet jak krwawilam 3 mce to krew idealna. Z wiekiem już jest źle. Wit D też miałam w dużym deficycie. Noooo ja dlatego nie daje rady lykac bez przerwy żelaza chociaż mam takie zalecenia. Już załatwiłam receptę na Tardyferon, bo te bez recepty muszę 3 lykac...
    --
    •  
      CommentAuthorKaroolka
    • CommentTimeDec 20th 2019
     permalink
    U nas Ige całkowite 472 z normą do 90. Objawów alergii brak. Jedynie zimą Mira miała zawsze wysypki nieznanego pochodzenia. Pediatra skierowała nas do alergologa ale nie możemy terminu znaleźć wolnego... morfologia w normie.
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeDec 20th 2019
     permalink
    Karolcia mój syn ma ige niskie a właśnie też głównie zimą wysypki. Testy najpierw nic nie wykazywały, a obecnie mleko plus kilka wziewnych. No i u nas też AZS... I nas też do alergologa dluuugue terminy. Na pierwszą wizytę 9 mcy czekaliśmy.
    --
    • CommentAuthorkarolciat
    • CommentTimeDec 20th 2019
     permalink
    No to ja nie narzekam, bo alergolog w ciągu 2-3 miesięcy osiągalny. U mnie oboje mają AZS. Zimą i czasem latem wysypki. Astma. ige Wojtka 138, Krysi 133. W badaniach śladowe alergie w klasie 1. Ale dające objawy.
    --
    •  
      CommentAuthormarion
    • CommentTimeDec 21st 2019
     permalink
    Ja na fundusz nawet nie pytałam na kiedy alergolog. Mam dodatkowy pakiet medyczny w pracy, więc ma szybsze terminy. Chcieli nas umówić już na 2 stycznia, ale proponowany lekarz ma fatalne opinie. Zapisalam Frycka do innego - na 21 stycznia.
    --
  1.  permalink
    Pomożecie ?? Czy jest źle?
    Moje wyniki krzywy cykrowej i insulinowej:
    Insulina nadczo 31,2ulU/ml Norma do 25
    Isulina po 60 218,1ulU/ml
    Insulina po 120 164,3ulU/ml

    Glukoza nadczo 5,6 mmol/l norma do 5,5
    Glukoza po 60 7,8mmol/l norma do 10,2
    Glukoza po 120 6,9 mmol/l

    TSH 3,070ulU
    FT 3 5,18 pmol
    FT 4 15,25 pmol
    --
  2.  permalink
    Odebralam wyniki
    TSH 0.740 uIU/ml (0.660 - 4.140)
    Ft4 1.360 ng/dl (0.970 - 1.670)
    Ft3 4.210 pg/ml (2.530 - 5.220)
    Wit d. 15.97ng/ml (>=30)
    --
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTime2 dni temu
     permalink
    Ta Wit d w deficycie. Koniecznie suplementacja i to większa niż 2000.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.