Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

 

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

    •  
      CommentAuthormarion
    • CommentTimeFeb 8th 2020
     permalink
    Byłam dziś z Fryderykiem w laboratorium. Powtórzyłam to co było przekroczone w grudniu, czyli B12 i IgE - wit. B12 jest już w normie, a IgE wciąż wysokie, ale trochę spadło.

    Wyniki z grudnia :
    B12 - 969 pg/ml (189-883)
    IgE - 951,7 IU/ml (0-60)

    Wyniki z dzisiaj:
    B12 - 644
    IgE - 676,33
    --
    •  
      CommentAuthormarion
    • CommentTimeMar 3rd 2020 zmieniony
     permalink
    Ewasmerf: marion, a czego wlasciwie szukasz u Frycka? Oprocz wysokiego IGE cos jeszcze cie niepokoi (oprocz autyzmu)

    marion: Frycek ma wciąż problemy z rzadkimi kupami

    marion: Mam nadzieję, że jeszcze w tym roku znajdę powód jego różnych problemów. I zaskoczę wszystkich tych, którzy wciąż pytali "po co to robisz, nie szkoda Ci kasy?".


    Zrobiłam kolejne badania z krwi (tutaj)- kasy było szkoda bardzo, bo wywaliłam 3800 zł...

    Badania:
    - grzyb Aspergillus fumigaus IgG i IgM
    - Chlamydia pneumoniae IgA, IgG i IgM
    - Mycoplasma pneumoniae IgA, IgG i IgM
    - wirus Epsteina-Barr (EBV) IgG i IgM
    - Giardia lamblia IgA, IgG i IgM
    - Glista ludzka IgG
    - Toxocara IgA
    - Yersinia Enterocolitica IgA i IgG
    - Harpeswirusy HHV-6 i HHV-7 IgA, IgG i IgM
    - Borelioza (KKI - krążące kompleksy immunologiczne IgG i IgM) oraz koinfekcje IgG i IgM: Babesia, Bartonella, Brucella

    Wyniki:
    - Yersinia - dodatni w klasie IgA i IgG (dodatni wynik w klasie IgA jest potwierdzeniem aktywnego, przewlekłego zakażenia)
    - Bartonella (6 gatunków) - w klasie IgG 3 gatunki wynik graniczny, w klasie IgM 2 gatunki wynik dodatni (inne gatunki niż w klasie IgG)
    - harpewirus HHV-6 - w klasie IgG dodatni
    - harpewirus HHV-7 - w klasie IgG dodatni
    Pozostałe badania - wyniki ujemne.

    Harpeswirusy, czyli wirusy opryszczki - wirusa opryszczki wargowej ma mąż, więc i Frycek je ma.
    Yersinia - chyba mamy winowajcę ciągłych luźnych stolców.
    Bartonella - ?

    W nawiązaniu do powyższego - ktoś poleca lekarza chorób zakaźnych dla dzieci ? Poznań, Wrocław...
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeMar 3rd 2020
     permalink
    Bartonella i yersinia są pokleszczowe. Bardzo często występują jako koinfekcja bb.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthormarion
    • CommentTimeMar 3rd 2020 zmieniony
     permalink
    Ujemny wynik KKI potwierdza brak boreliozy. Dwa kleszcze, które w zeszłym roku złapał Frycek, były badane i boreliozy nie miały. Ale jak widać "sprzedały" mu coś innego.
    Poza tym właśnie przeczytałam artykuł, w którym wyczytałam: “Bartonella jest przenoszona przez większą ilość wektorów niż jakakolwiek inna infekcja na ziemi. A więc trudno nazywać ją “ko-infekcją”. Być może to Borelioza jest “ko-infekcją”.

    Yersinia może być odkleszczowa, ale tez od nieprawidłowo przygotowanego mięsa, czy brudnych warzyw/owoców.

    Do przebadania podobnym pakietem kwalifikuję się też ja i Henryk - ja, bo mam dodatni wynik z grudnia boreliozy WesternBlotem (IgM czyli świeże zakażenie), a Henryk, bo wynik ma graniczny i specyficzne objawy. Tylko skąd tyle kasy wziąć :cry:
    --
  1.  permalink
    Jakis czas temu robilam Wiktorowi badania krwi.
    Wyniki takie wyszly:
    HGB w normie, bo ma 11.50 (11.00 - 14.00)
    RDW-SD 34.90 (37.00 - 54.00)
    NEUT% 28.40 (37.00 -72.00)
    LYM% 63.10 (20.00- 50.00)

    Żelazo -9.7 (11.60 - 31.3)

    Ferretyna 13.34 (30.00-350.00)

    Pediatra mowila, ze jak Hgb w normie, to ferretyna mam sie nie martwic, bo moze taki jego urok. Za miesiac mam powtorzyc
    --
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeMar 9th 2020
     permalink
    Bzdury Ci gada. To jest anemia ukryta. Ja na nią choruję od ładnego czasu. Mogę mieć hgb okej a ferrytyny 4 ieiem po własnym samopoczuciu że jest źle. Po uzupełnieniu żelaza odczuwam duuuuza ulgę.
    --
  2.  permalink
    Wtedy mu suplementowalam miesiac. Zobaczymy jak bedzie w kwietniu.
    Oprocz suplementacji zelaza, cos sie wiecej robi? Jakies badania czy cos?
    Wiesz od czego masz te anemie?
    --
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeMar 9th 2020
     permalink
    Suplementacja żelaza, ake i Wit C. Wit C wspomaga wchłanianie zelaza, właśnie.

    <span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 09.03.20 17:15</span>
    Tsk i mnie anemia jest od krwotoki w miesiączki.
    --
  3.  permalink
    Ja mlodemu daje wit c, laktoferyne i wit z grupy b

    Treść doklejona: 09.03.20 17:16
    Ciekawe od czego ma Wiktor
    --
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeMar 9th 2020
     permalink
    A jakie żelazo i ile jednostek? Ile wit c?
    --
  4.  permalink
    Innofer 2,4 ml, wit c wedlug ulotki, 10 kropli
    --
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeMar 10th 2020
     permalink
    Wydaje mi się że on potrzebuje większych Dawek, szczególnie, że on mało je z tego co pamiętam. Ale warto też krzywa zekaza zrobic, tylko nie wiem czy to można prywatnie.
    --
  5.  permalink
    Nie wiem czy on da sobie zrobic ta krzywa zelaza. Taka dawke ma ze szpitala i lekarz ja podtrzymuje
    --
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeMar 10th 2020
     permalink
    No ale sama, widzisz że ta dawka nie wystarcza. Ta dawka lub ten konkretny lek. Trzeba coś zmienić. Nic nie zmienisz to wyniki będą jakie są.
    --
  6.  permalink
    Tylko ze to raczej lekarz powinien? A lekarz mowil ze mam mu dalej podawac jak podaje
    --
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeMar 10th 2020
     permalink
    Ja bym albo zmieniła lek, albo dawkę a już na pewno durnego lekarza. Skoro wynik nie ulega zmianie to chyba logiczne że nie można tego podawać jak podajesz.
    --
  7.  permalink
    Nie mam za bardzo na jakiego. To jest jedyny w mojej okolicy, ktory jest w miare sensownym lekarzem
    --
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeMar 10th 2020
     permalink
    Najwyraźniej nie jest w miarę sensowny skoro wg niego tak niski wynik żelaza jest taką uroda. Czyli się nie zna. Sproboj sobie funkcjonować z taką ferrytyna. A to nie jest pierwszy raz. Ogólnie ja bym drążyła temat i szukała przyczyny.
    --
  8.  permalink
    Znaczy ona mowila na przykladzie swojego syna ze tez ma niska ferretyne, a hemoglobina w normie i mowila ze taki jego urok, wiec nie mam sie czym przejmowac.
    Co jeszcze moge zrobic? Do jakiegos lekarza sie przejsc czy cos?
    --
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeMar 10th 2020
     permalink
    Błagam Cię. Ja rozumiem lekko obniżona ferrytyne jako urok. Ale nie tak skrajnie niska jak to u Was bywa. Poza tym u Was jest opóźnienie rozwoju, więc to może mieć znaczenie. Mi lekarze mówią że w gdy norma ferrytyny jest 20 do 300, to dążyć należy by było minimum 100,, a najlepiej 200. I to nie tylko u mnie ale u każdego człowieka, bo nie daj Boże cos się wydarzy, czy to krwotok, czy wypadek, czy spadek apetytu w chorobie to musi być zapas. Na forum ludzie piszą, że źle samopoczucie odczuwają już blisko dolnej granicy normy. I ueuez mi. Że dużo jest ludzi, którzy przy dobrej morfologii mają niskie żelazo i są leczeni. Ten Wasz lejarz chyba na głowę upafl, bo niech sobie poczyta o konsekwencjach długotrwałego niedoboru żelaza. Nie ma czegoś takiego jak taki urok w tej kwestii.

    Zmień pediatre. Na pewno systematyczne kontrole u gastrologa. Zmienić mu dawki lub lek na inny. Dieta bogata w witaminę C. Dokupić laktoferyne. Przy takim niedoborze ferrytyny jak mu trochę podniesiesz dawkę to go nie zabijesz. Ja bym mu podawała 2x dziennie.
    --
    • CommentAuthortylkonadzis
    • CommentTimeMar 11th 2020 zmieniony
     permalink
    Laktoferyne mu podaje caly czas.
    W jakim sensie przy opoznieniu rozwoju ma znaczenie?
    Ok, to mu podniose, jak nadal nie bedzie poprawy, to wtedy niech da inny lek.
    Gastrologa mamy pod koniec czerwca
    --
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeMar 11th 2020
     permalink
    Każdy niedobór może powodować utrudnienia rozwojowe. Szczególnie u autysty, który może być nadwrażliwy i każdy dyskomfort odczuwalny przy niedoborach może utrudniać rozwój, rozpraszać, powodować niepokój, rozdrażnienie, nadpobudliwość, etc...
    --
    •  
      CommentAuthorIwonkaLA
    • CommentTimeMar 11th 2020
     permalink
    A co z kwasem foliowym?
    Ja raz w życiu miałam anemię...i żelazo bez kwasu foliowego, oczywiście plus wit C, tylko ja po prostu popijałam leki wodą z cytryną, nic nie dawało. Dopiero gdy zaczęłam brać z kwasem foliowym to z żelaza na poziomie 3, wzrosło do górnej granicy normy...
  9.  permalink
    Jestem ciekawa czy on juz wczesniej nie mial problemow z anemia, niby hemoglobine mial w normie, ale nikt nie badal wczesniej nie badal zelazo ani ferretyny.

    Powiedzcie mi czy on te problemy wszystkie moze miec od anemii, a nie np od autyzmu?
    --
    •  
      CommentAuthormarion
    • CommentTimeMar 11th 2020
     permalink
    tylkonadzis: Jestem ciekawa czy on juz wczesniej nie mial problemow z anemia

    Moim zdaniem miał już wcześniej niedobory - przecież nie raz pisałaś, że "nic" nie je.
    Podstawowe parametry takie jak wapń, magnez, fosfor, sód, potas, ale i te z pakietu anemii (żelazo, ferrytyna, transferryna, wit. B12, kwas foliowy) znajdują się w wielu różnych produktach - przy skrajnie wybiórczej diecie nie ma szans, żeby powyższe parametry były na zadowalającym poziomie.
    Poza tym anemię może pogłębiać utrata krwi. A propos tego problemu - generalnie zgubiłam Wasz wątek. Jakie były wnioski po pobycie w szpitalu w związku z tą krwią w pieluszce?
    --
  10.  permalink
    W wypisie wpisali ze to prawdopodobnie od problemow z kupka
    --
    • CommentAuthorGabcia_I
    • CommentTimeMar 11th 2020
     permalink
    To jest błędne koło- dziecko nie je więc nie ma wystarczajaco żelaza z produktów, a z kolei anemia zaburza łaknienie u dzieci i dziecko nie chce jeść. Anemia lub duży niedobór żelaza w pierwszych latach życia dziecka wpływa na jego zdolności umysłowe, zachowanie oraz rozwój neurologiczny w przyszłości. Może to jest powód jego opóźnienia.
    --
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeMar 11th 2020
     permalink
    Ja bardziej bym stawiala że kupka i niedobory może być problememem od nieprawidłowej diety (także nietolerancji), z kolei to też może być problemem nietolerancji...
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
    • CommentTimeMar 14th 2020
     permalink
    Tylkonadzis, macie neutropenie i nie daj sobie wmówić,ze to jest norma u dziecka. Poszukaj dobrego immunologa,bo może byc to objaw niedoboru odporności. Mogę Ci polecić dr Dąbrowską z Bydgoszczy, jest immunologiem
  11.  permalink
    No w szpitalu 2 osoby i pediatra mowili ze nie mamy. Wtedy ma sie gorsze wyniki. Ja oficjalnie sie nie znam
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.