Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

 

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

    •  
      CommentAuthormarion
    • CommentTimeOct 28th 2019 zmieniony
     permalink
    alfaromeo: A badaliscie przy braniu Jarrow poziom B12 i kwasu foliowego?

    Po suplementacji nie. No ale przydałoby się...
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeOct 28th 2019
     permalink
    Alfa, bardzo wysokie to znaczy jakie?
    -- [/url]
    • CommentAuthorkarolciat
    • CommentTimeOct 28th 2019
     permalink
    Ja bym nie wariowała z tym cholesterolem. Już tu gdzieś kiedyś linkowałam francuski dokument o cholesterolu, o tym jak na przestrzeni lat zmieniały się normy i jak przemysł farmaceutyczny na tym korzysta.
    Wyniki Marion są więcej niż przyzwoite.w tym zakresie wg mnie...
    --
    •  
      CommentAuthormarion
    • CommentTimeOct 28th 2019
     permalink
    karolciat: Ja bym nie wariowała z tym cholesterolem
    karolciat: na przestrzeni lat zmieniały się normy i jak przemysł farmaceutyczny na tym korzysta

    Wiem wiem.
    Pamiętam jak górna granica normy cholesterolu ogólnego wynosiła ponad 200. A teraz 190.
    --
    •  
      CommentAuthoralfaromeo
    • CommentTimeOct 28th 2019 zmieniony
     permalink
    Poziomy cholesterolu nie są tak ważne, jak wskaźniki, które podałam.
    Widziałam osoby z cholesterolami w normie po udarach, przy niskim hdlu to możliwe.
    Ogólnie kobiety powinny mieć wyższy cholesterol, na pewno jakieś 250 ogólnego nie jest powodem do paniki, ale warto zadbać o zdrowe tłuszcze w diecie by hdl był wysoki.
    Mnie teraz ogólny z 250 spadł na 165, ale hdl od razu też.

    elfika przy normie dla kwasu foliowego 4,1-20,4 ja miałam 38. Przez okrągły rok nie łykałam w ogóle kwasu foliowego i dopiero po tym okresie spadł do 18, wcześniej przy każdym badaniu był powyżej normy.
    Witaminę B12 miałam maksymalnie 1550 przy normach 148-740, ale ta spadła znacznie szybciej po odstawieniu suplementacji.
    Te same suplementy brał też mój mąż i moja mama i po krótkim okresie B12 była już ponad normę.
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeOct 28th 2019
     permalink
    Cholesterol całkowity w surowicy 155 mg/dl115 — 190

    Cholesterol HDL w surowicy 61,2 mg/dl>

    Triglicerydy w surowicy108,0 mg/dl< 150,0

    LDL 72 mg/d
    Nie-HDL 94 mg/d

    a ja mam takie, to ok?
    -- ;
    •  
      CommentAuthormarion
    • CommentTimeOct 28th 2019 zmieniony
     permalink
    Rany, Ewa - jakie Ty masz fajne wyniki, żeby nie powiedzieć super!
    Co Ty jesz, że takie wartości u Ciebie?!
    --
    •  
      CommentAuthoralfaromeo
    • CommentTimeOct 28th 2019
     permalink
    Ewasmerf wyniki masz dobre:
    TG/HDL= 1,77 (norma pon. 2)
    HDL/TOT = 0,39 (norma pow. 0,26)
    TOT/HDL = 2,54 (norma pon. 3,5)
    HDL/LDL = 0,84 (norma pow. 0,40)
    LDL/HDL = 1,18 (norma pon. 2)
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeOct 28th 2019
     permalink
    marion: Co Ty jesz, że takie wartości u Ciebie?!

    dosc sporo sie ruszam. staram sie jesc zdrowo, choc slodycze to moja slabosc. Nie jem chleba, prawie w ogole. Malo miesa raczej, bo nie przepadam ostatanio.
    ja mysle, ze to moze ten ruch.
    -- ;
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeOct 28th 2019
     permalink
    Alfa, to znaczy, że Wam się w ogóle nie wchłania dlatego w nadmiarze krąży w krwioobiegu. spróbujcie inne preparaty z inną formą. b12 jesli była to metylokobaltamina to spróbujcie hydroksykobaltaminę a foliany w mniejszej dawce. nadmiarem nie musicie się martwić bo szybko się wypłukuje.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthormarion
    • CommentTimeOct 28th 2019 zmieniony
     permalink
    Ewasmerf: dosc sporo sie ruszam. staram sie jesc zdrowo, choc slodycze to moja slabosc. Nie jem chleba, prawie w ogole. Malo miesa raczej, bo nie przepadam ostatanio.

    Ja ruchu mam mało - w pracy siedzę przy kompie, wszędzie mam daleko (praca, szkoła, przedszkole), to wożę się samochodem...
    Jeść staram się zdrowo - ale raz na jakiś czas mam napad na coś niezdrowego lub słodkiego.

    Ostatnio mam problemy z wypróżnianiem. Dopiero co miesiąc temu zaleczyłam hemoroida, to wczoraj kolejny się pokazał :cry: Dotąd nie miałam z tym żadnych problemów, nawet w obu ciążach, a ostatnie kilka miesięcy to koszmar jakiś...
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeOct 28th 2019
     permalink
    no ja jezdze autobusami, to zawsze troche podeptac musze. Poza tym sporo jezdzilam rowerem, wlasciwie cale wakacje, wychodzilo jakies ponad 100 km tygodniowo. Ale ja lubie ruch, zawsze sobie cos znajde.
    -- ;
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeOct 28th 2019
     permalink
    Marion ja też walczylam z hemoroidami i podstawa by je zwalczyć jest ruch, ale i dieta. Nie można, dopuszczać do zaparć. Poszukaj sobie co z pożywienia działa na ciebie "przeczyszczająco". U mnie to jabłka. Codziennie muszę zjeść jabłko lub dwa. Koleżanka moja z kolei suszone śliwki. Moja siostra błonnik kiedyś stosowała i colono c czy jakoś tak z apteki. Ale odkąd pilnuję tego ruchu i jem te jabłka to juz że 2 lata nie mam problemu z zaparciami czy hemoroidami.
    --
    •  
      CommentAuthoralfaromeo
    • CommentTimeOct 28th 2019
     permalink
    elfika to u nas działały metylowane formy.
    Nadmiar kwasu foliowego jest szkodliwy. Ja teraz nie biorę w ogóle.
    •  
      CommentAuthorHania89
    • CommentTimeOct 28th 2019
     permalink
    Marion, mój mąż też miał problemy i to długotrwałe z hemoroidami, na tyle że przypisali mu czopki, maści itp i stwierdzili, że ja nie pomoże to czeka go zabieg.
    W aptece gemini farmaceuta polecił mu cos takiego:
    https://www.aptekagemini.pl/criorectum-sztyft-krioterapeutyczny-1-sztuka.html

    Zamówił sobie, tydzień stosował według zaleceń na ulotce i problem zniknął, do tej pory się nie pojawił. A pracę ma siedzącą.
    --
    •  
      CommentAuthorobe
    • CommentTimeOct 28th 2019
     permalink
    Hania89: Marion, mój mąż też miał problemy i to długotrwałe z hemoroidami, na tyle że przypisali mu czopki, maści itp i stwierdzili, że ja nie pomoże to czeka go zabieg.
    W aptece gemini farmaceuta polecił mu cos takiego:
    https://www.aptekagemini.pl/criorectum-sztyft-krioterapeutyczny-1-sztuka.html

    Zamówił sobie, tydzień stosował według zaleceń na ulotce i problem zniknął, do tej pory się nie pojawił. A pracę ma siedzącą.
    --

    Ten sztyft może jest i super ale korzystanie z niego jest problematyczne ;)
    Już lepiej się pokusić o Criorectum protect :) Drożej ale higieniczniej ;)
    -- Swoje trzy grosze każdy uważa za najlepszą mo
    •  
      CommentAuthormarion
    • CommentTimeOct 29th 2019 zmieniony
     permalink
    Else: oszukaj sobie co z pożywienia działa na ciebie "przeczyszczająco". U mnie to jabłka.

    Jabłko jedno jem codziennie od lat! Podobnie pomidor - min. jeden codziennie.
    Ostatnio zjadam też codziennie jogurt naturalny z musli (ale musli takie "zdrowe" - w składzie płatki pełnoziarniste osiane/pszenne/żytnie, płatku kukurydziane, siemię lniane, słonecznik, orzechy i suszone owoce rodzynki, banany, morela, gruszki, daktyle, figi, śliwki).
    Jemy całą czwórką to samo, a tylko ja mam problemy...

    Ja smaruję już drugi raz Procto-Glyvenolem - poprzednio pomógł.
    Dzięki - poszukam tego Criorectum.
    --
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeOct 29th 2019
     permalink
    Marion a wody ile pijesz? Plus pewnie będziesz musiała ten ruch gdzieś dorzucić.
    --
    •  
      CommentAuthoralfaromeo
    • CommentTimeOct 29th 2019
     permalink
    Tak, picie to może być podstawa.

    marion a kiwi na czczo? Podobno działa rewelka.
    •  
      CommentAuthormarion
    • CommentTimeOct 29th 2019 zmieniony
     permalink
    Else: a wody ile pijesz?

    No niezbyt dużo...
    Ja na co dzień głownie herbaty niesłodzone (owocowe, ziołowe, miętowa itp.).
    Else: Plus pewnie będziesz musiała ten ruch gdzieś dorzucić.

    Kupiliśmy sobie z mężem rowery 2 mies. temu. Mąż jeździ wieczorami (schudł 5 kg), a ja z dzieciakami w domu :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorkarolajnas
    • CommentTimeOct 29th 2019
     permalink
    Dziewczyny, czytam o czym piszecie, bo temat też dotyczy mnie. Od porodu (5,5 roku temu) mam problem z hemoroidach i zaparciami. Dwa lata temu byłam u proktologa, miałam robione badanie endoskopowe, nie mam kwalifikacji do zabiegu, ponieważ henmoroidy pojawiają się u mnie tylko podczas zaparć. Obecnie mam ten problem. Od dwóch tygodni regularnie biegam, codziennie na śniadanie owsianka na wodzie z owocami, głównie śliwki i jabłka, jakieś masło orzechowe. Inni ludzie od tego nie wychodziliby z toalety. A u mnie ? Zero reakcji. Chodzę do toalety raz na trzy dni. Wzięłam ostatnio Xennę i nic. Poza skurczowym bólami brzucha nic. Mam potworne wzdęcia. Czuję, że gdybym poszła do toalety czułbym się dużo lepiej. Ale póki co nic ... Boję się robić te domowe lewatywy, robilam je przed badaniem u proktologa, ale wiem, że można sobie nimi zrobić krzywdę. Myślę o czymś doustnym. Macie sprawdzone środki przeczyszczające ? Fakt ... bardzo mało piję.

    Będę wdzięczna za pomoc.
    --
    •  
      CommentAuthorask28
    • CommentTimeOct 29th 2019
     permalink
    Przede wszystkim więcej płynów, najlepiej wody.
    Rano zalać plasterek cytryny woda i pić na czczo, wieczorem to samo.
    Wg mnie pijecie za mało.
    .
    Marion a Henio umie jeździć na rowerze?
    Jeśli tak to kupcie Fryckowi krzesełko na rower męża jeszcze nie wazy dużo i jeździjcie we trójkę.
    .
    Nasza Amela waży jakieś 13 kg i na razie spokojnie mąż wozi ja jeszcze w krzesełku na swoim rowerze.
    A starsza i ja każda na swoim.
    Mała na razie tylko biegowy, bała się i nie chciała jeszcze w tym roku przesiąść się na normalny mały z pedałami.
    Ciągle mówiła, że nie bo się wywali (nie montowaliśmy bocznych kółek, uważam że to bez sensu bo po co się cofać jak jeździła na biegowym).
    Teraz to już coraz zimniej ale może uda się w następnym sezonie.
    -- ,
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeOct 29th 2019
     permalink
    Marion to na zmianę z mężem. Co drugi wieczór. Albo jak wolicie Ty pierwsza np 1,5 godziny, on po Tobie.
    --
    •  
      CommentAuthormarion
    • CommentTimeOct 29th 2019 zmieniony
     permalink
    ask28: Marion a Henio umie jeździć na rowerze?Jeśli tak to kupcie Fryckowi krzesełko na rower męża jeszcze nie wazy dużo i jeździjcie we trójkę.

    Henry rower ma. Frycek fotelik też.
    Jeździliśmy razem w sezonie, kiedy ciepło było. Teraz, gdy wieczorami ciemno i zimno, to tylko weekendy zostają, a w nie każdy jest odpowiednia pogoda.
    Mąż jeździ wieczorami o godz.19tej 20tej. Jedzie szybko, robi po 20 km. My we trójkę byśmy się wlekli z tyłu... Poza tym ciemno i zimno.

    Na zmianę nie przejdzie za bardzo... Bo mąż ma pracę zmianową i przez 2 tyg. co miesiąc jest w pracy wieczorami.

    Mnie to zawsze ciężko się dostosować do czegokolwiek przez ta jego pracę... Wiecznie muszę ze wszystkim kombinować.:confused:
    --
    •  
      CommentAuthoralfaromeo
    • CommentTimeOct 29th 2019
     permalink
    marion to poćwicz cokolwiek w domu wieczorami, choćby 30 minut i zobaczysz czy w ogóle będzie efekt.
    Znam osoby aktywne z zaparciami. Czasem nie ma jednej przyczyny.

    No i pij i spróbuj może tego kiwi, śliwek suszonych. A len próbowałaś?
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.