Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthordaga310
    • CommentTimeApr 4th 2016
     permalink
    anecia_: Bo u mnie jutro ma być 19 stopni i mnie kusi żeby wyjść :)
    --

Pakuj malego w wozek i wychodz :-)
    Toz to grzech nie skorzystac z tak pieknej pogody :-)
    Moje obie cory nie mialy tygodnia jeszcze a ja juz na dwor smigalam i to w zimę :-)
    Nie wiem czemu sie obawiasz wychodzic:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeApr 5th 2016 zmieniony
     permalink
    anecia, a jeszcze z tymkiem nie bylas???
    ja wyszlam z mala na 4 dzien, a zimno bylo ze hej.
    a wczoraj mialam najlzej ubrane dziecie ze wszystkich niemowlakow na osiedlu, nawet starszych;-P spodenki bawelniane na gole nogi, skarpetki, body z krotkim, na to bawelniana bluz, bez czapki;-P kocykiem cienkim przykrylam ok 16.
    -- ;
    •  
      CommentAuthormadziik1983
     permalink
    Ja wyszlam jak mial 2 dni zalatwiac sprawy w urzedzie z M (nie mamy slubu wiec musielismy razem go zglosic). Wychodze prawie codziennie i to na 1,5 - 2 h. tylko niewiem jak ubierac.
    Mlody chyba jednak ma katar, mialam wrazenie ze nie moze oddychac w nocy, tak mu ciezko bylo.. wybiore sie do pediatry dzisiaj.. :(
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeApr 5th 2016
     permalink
    ja wychodze od 9 do 18 z przerwami na karmienie. no ale moja starsza o miesiac. my caly dzien na dworze jestesmy.

Treść doklejona: 05.04.16 08:06
    a zaraz tramwajem jedziemy do pediatry. wyjatkowo inaczej nie moge. srednio mi sie to usmiecha no ale co zrobic, trzeba wreszcie zaczac zyc "normalnie".
    -- ;
    •  
      CommentAuthorefcia81
     permalink
    Ja to też chciałabym jak najdlużej na dworze byc, ale jak tylko wracam to mała od razu oczy pięć złoty i już nie śpi, nie mam nawet kiedy zrobic obiadu :-(
    Ewa jak Ty cały dzień na dworze to co Ty jesz? i kiedy gotujesz?
    Z tym ubieraniem to ja też się motam, ciągle mam dylemat czy nie za zimno? czy nie za gorąco? Ja ubieram spodenki na gole nogi, cienki bodziak na długo rękaw, bluza na to, czapeczka i kocyk.
    Tylko nie wiem czy szalikiem jeszcze otulać szyjkę? czy sobie darować.
    --
    •  
      CommentAuthordaga310
     permalink
    Ewasmerf: spodenki bawelniane na gole nogi, skarpetki, body z krotkim, na to bawelniana bluz, bez czapki;-P

No to widze ze mnie przebilas z ubieraniem dzieci hehe
    Nie ma co:tongue::tongue:
    A to u was tak cieplo czy co?
    --
  1.  permalink
    No wczoraj ja na krotki rekaw caly dzien na dworze bylam, a mlody spodenki bawelniane (takie polspiochy), body z dlugim, na to bluzeczka cienka, okryty do polowy kocem w glebokim wozku. I mialam wrazenie ze mu za goraco..
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    no wczoraj we Wrocławiu było 21 stopni dziś ma być 24
    ja już wykapana i tez zraz ruszamy z Wiki na podboje;)
    zakupy plac zabaw coś zje na św powietrzu mam nadzieję że w wózku pośpi a ja się walnę na leżaczek choć na godzinkę:P
    taki mam plan hahaha
    --
    •  
      CommentAuthorashtar855
     permalink
    Dziewczyny czy orientujecie się czy zapalenie pęcherza u 5,5 miesiecznego dziecka zawsze trzeba leczyc w szpitalu, czy można starać sie o podanie antybiotyku w domu doustnie lub jeździc na zastrzyki?
    •  
      CommentAuthor_Aneta_
     permalink
    Spacer zaliczony, ale też miałam dylemat jak ubrać :/
    Niemniej spacer fajna rzecz :)
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    ashtar855: Dziewczyny czy orientujecie się czy zapalenie pęcherza u 5,5 miesiecznego dziecka zawsze trzeba leczyc w szpitalu,

my miałyśmy leki do domu
    Wiki pięknie piła antybiotyk
    także to chyba jest wyznacznik
    --
    •  
      CommentAuthor_Isia_
     permalink
    Ashtar, my trzy dni temu byliśmy z Adasiem na ip. Miał leukocyty w moczu i krew. Nefrolog powiedział, ze dzieciaki od pół roku leczy się w domu doustnym antybiotykiem. Młodsze w szpitalu dozylnie. Rozmyslal nad tym czy Adasia położyć ale zrezygnował bo na oddziale akurat rotawirus. Więc nam się udało.
    • CommentAuthorkarolciat
     permalink
    Dożylnie jest obowiązek do ukończenia 3 m-ca (każde leczenie). Potem zależy od lekarza i stanu zaawansowania infekcji. Moja Krysia była leczona bactrimem i furaginą, w domu.
    --
    •  
      CommentAuthorashtar855
     permalink
    A jakim antybiotykiem leczyłyscie dzieci w domu? My czekamy na wyniki moczu po 16 maja być, ale mocz mętny wiec sadze ze bakterie będą, goraczka po 38,7 bez innych objawów, apetyt w miare ma, pije duzo w nocy ale jest strasznie marudna, senna i sama nie wie czego chce. U nas t infekcja chyba rozwijała sie od 2 tygodni bo od tego czasu zrobiła sie bardzo niespokojna i marudna, nawet miała chwilowy spadek apetytu. Dziewczyny a czy przy takiej gorączce moga byc rzadsze kupki? U nas dziś wyjatkowo 3 od 5 rano. Dużo wzdęć ale czytałam że przy zapaleniu pecherza u niemowlaków to idzie w parze.Podaje jej prebiotyk i od wczoraj 3 x dziennie ibufen z zalecen lekarza.
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    no rozwolnienie może być od ibufenu właśnie
    -
    my chyba też miałyśmy bactrim bądź amotax nie pamiętam
    --
    •  
      CommentAuthorashtar855
     permalink
    To może ten ibufen przeplatać z paracetamolem?
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    wiesz co lekarz pewnie zalecił tak aby było działanie przeciw zapalne ja bym poczekała na działanie probiotyku
    a 3 kupy to jeszcze nie tragedia;)
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    bosz, my dzis taka wycieczka, ze mam nadzieje ze mlodej nie przewialo czy cos.
    bylismy u pediatry, mala wazy 4360 i ma 62cm, te cm to wiadomo ze pi razy drzwi. glowa 38,5 cm. klata 37cm.
    2ogo idziemy na szczepienia. szczepie infanrix ipv hib + panstwowym euvaxem.
    mlody dostanie imovax polio domiesniowo.
    a mlodego na diteper nie szczepie bo uwaga - nie ma szczepionek. jak to pielegniarka swierdzila: 'uchodzcow szczepia czy co.."
    -- ;
    •  
      CommentAuthor_Isia_
     permalink
    Ashtar, u nas dokładnie tak samo to wyglądało jak opisujesz. Do tego obrzekniety i zaczerwieniony siusiak. Lekarka w przychodni dala jakieś maści do smarowania siusiaka plus przemywanie rivanolem. I skierowanie na badanie moczu (my od razu na wizytę wzięliśmy poranny mocz). Wieczorem były wyniki i lekarka (inna) się zaniepokoila. Przepisala furagine i witaminę C i doradzila choćby telefon na ip szpitala. Zadzwonilismy, nefrolog kazał się pojawić, niestety wypatrzyl ropę i dał augmentin. Dziś rano robiliśmy kontrolne badanie moczu i wyniki już ok :)
    •  
      CommentAuthordaga310
     permalink
    No to zazdroszcze wam tego ciepla..
    U mnie dzis jakies 10/11st ale to odczuwalne jak ok 20st w PL i cholera nie wiem jak mala ubierac ehhh
    Bo slonce swieci ale jeszcze wiatr mrozny i snieg jeszcze gdzie niegdzie jest..
    Nie lubie takiej przejsciowej pogody ehhh
    --
    •  
      CommentAuthor_Isia_
     permalink
    A propos ubierania na spacery to dziś zaglądałam do wózków i z podziwu wyjść nie mogę ;) Przykładowo babka idzie w krótkim rekawku a dziecko w wózku w kombinezonie i grubej czapce. Na termometrze 25 stopni. Pełne słońce. Gorąco. I to nie był odosobniony przypadek. Zadziwia mnie to. Adaś ubrany był w body długi rękaw, spodnie dzinsowe, bluzę i buciki. Czapki nie zakładam powyżej 20 stopni.
    A jak nie wiem jak go ubrać to kombinuje tak żebym mogła w trakcie spaceru coś łatwo zdjąć lub założyć. Jak był malutki to w taką pogodę jak dziś zalozylabym body, polspiochy, jakis kaftanik plus lekki kocyk. Do torby wzielabym czapeczke, cieplejsza bluzę, cieplejsze kocyk i skarpetki. Gdybym uznała ze jest za ciepło ubrany to mogę zdjąć kocyk lub kaftanik. Jak za zimno to zamiast kaftanika założyć bluzę (lub dodatkowo) i czapeczke.
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    ja czapki nie zakladalam powyzej 15.
    teraz u starszaka zakladam tak jak sama sobie. e sensie- ja bez, on bez. ja z - on z.
    z mloda troche problem, no ale wlasnie - ja w krotkim rekawku to nie wyobrazam sobie mlodej zalozyc czapki. no bez jaj.
    -- ;
    •  
      CommentAuthorikaan
     permalink
    A wyobraźcie sobie to.. Byłam ze szwagierka na spacerze. Jej mały na 1.5 miesiąca. Ubrała go w body z długim rękawem, pajacyk, spodenki ogrodniczki ocieplane, sweterek + kombinezon ZIMOWY (nie jakiś miś czy coś), zimowa czapka i szalik i na to jeszcze kocyk. Jak to zobaczyłam to mi się słabo zrobiło.. mówiłam jej, ale ona wie swoje.. Moja mała miała spodenki, body z krótkim i kurteczkę letnia cieniutka.
    Zastanawiam się jakby go na zimę ubrała..

Treść doklejona: 05.04.16 15:47
    A co do czapki też mam problem bo niby tak ciepło ale zaczęło u nas wiać trochę później. No i się zastanawiałam czy założyć czy nie?
    -- ,
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    a na kocyk jeszcze ta plachta orginalna na wozek;-P
    no oszalala. a z ciekawosci - spalo jej dziecko???
    u nas dzis 24 sopnie we wrocku, wiec ja juz w ogole cienko ubralam mala. a i tak mi sie zgrzala.
    wtopa jest przy karmieniu piersia na dworze, bo mala sie poci a potem latwo ja moze przewiac. ja licze na lut szczescia, ale sie torche wystraszylam jak piszecie ze do 3 miesiecy to szpital. wrr, oby nic jej sie nie przypaletalo.

Treść doklejona: 05.04.16 15:53
    ikaan, w gadoli to watpie zeby dziecko przewialo.
    chyba ze w spacerowce juz wozisz

Treść doklejona: 05.04.16 15:55
    a my do domu wrocilismy, mala zasnela po karmieniu i juz mi sie nie chce wylazic na dwor.
    wlacze sobie zaraz film, poloze sie kolo niej i tez sie zdrzemne.
    -- ;
    •  
      CommentAuthordaga310
     permalink
    ikaan: Ubrała go w body z długim rękawem, pajacyk, spodenki ogrodniczki ocieplane, sweterek + kombinezon ZIMOWY (nie jakiś miś czy coś), zimowa czapka i szalik i na to jeszcze kocyk

matko boska to ja mieszkam na północy Norwegii i podobnie ubieram dzieci ale jak na dworze jest po kolana śniegu i na termometrze -15 albo więcej..
    ciekawe jakby się czuła gdyby ktoś ja tak ubrał hehe
    --
    •  
      CommentAuthorikaan
     permalink
    Tak dokładnie jeszcze ta płachta na wózek, no spało ale jak był mokry to nie chce wiedzieć.
    W gondoli już nie woze dlatego właśnie mam ten dylemat z czapka. Jak wiało założyłam ale w sumie ciepły wiatr więc nie wiem.
    -- ,
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Mnie te plandeki na wózek zawsze przerażały... Sama używałam tylko zimą. Dzisiaj u nas 25 stopni, wracałyśmy z przedszkola, a po drodze większość niemowlaków na zimowo, za to mamusie już na letnio. Koszmar.
    • CommentAuthorGabcia_I
     permalink
    Wczoraj byłam świadkiem sceny w Biedrze...starsi rodzice świeżo upieczonego potomka jadą z głębokim wózkiem, dziecię drze sie potwornie, ojciec buja wózkiem- zagaduje dziecko. Przechodzę obok i rzucam okiem do wózka. Mała ubrana w zimowe ciuchy, przykryta kocem i jeszcze zapięta płachta z wózka, buda położona. Myśle- matko, zwariowali!
    Wreszcie przy kasie zrozpaczony tato mówi do mamy: "słuchaj, a moze jej jest za gorąco?", na co mama "nie przesadzaj"... Kurtyna
    Wszystko mi opadło
    :shamed:
    --
    •  
      CommentAuthorashtar855
     permalink
    Dziewczyny odebrałam wyniki moczu małej i nic nie ma! I dobrze i niedobrze bo skąd taka gorączka jak innych objawów nie ma? Na ząbki możliwe? tempka po 38,5 wydaje mi się że za wysoka jak na ząbkowanie.Jutro ide z nia do lekarza zeby ponownie ja osłuchała i zajrzała w gardło. Kurcze no mała miała spadek apetytu i wolała pić chłodne mleczko ale ta gorączka mnie przeraza, nie ślini się przesadnie ale te rączki pcha do buźki.Martwie sie ;-(
  2.  permalink
    No ja dzisiaj tez sie zastanawialam czy mlodemu nie za goraco, mial body z dlugim i spodenki, nakryty cienkim kocykiem, ale spac niechcial i sie wiercil, chyba mu za cieplo bylo.. Moze mi zimnolubny typek trafil ??:wink:
    --
    • CommentAuthorkarolciat
     permalink
    ashtar, Wojtek przy wychodzących trójkach miał od 37,5 do ponad 39. Infekcji brak. Tylko zęby. I te kupy też by mogły do zębów pasowaĆ.
    --
    •  
      CommentAuthorashtar855
     permalink
    A długo mu się gorączka utrzymywała do przebicia ząbka?
    •  
      CommentAuthoragigi
     permalink
    A ja się dziś nasłuchałam na spacerze od niektórych pań, że wyrodna matka jestem, bo dziecię zdjęło skarpety i pozwoliłam tak w spacerówce z gołymi nogami siedzieć. No i bez czapki jechała...
    --
    •  
      CommentAuthormadziik1983
    • CommentTimeApr 6th 2016 zmieniony
     permalink
    Agigi - no niewiem jak Ty tak moglas :angry::rolling::rolling:

Treść doklejona: 06.04.16 07:54
    Dziewczyny, czy to sapka niemowleca czy katar?? Przperaszam za jakosc..

http://pl.tinypic.com/m/j6u7vk/3
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
    • CommentTimeApr 6th 2016
     permalink
    oj myślę że katar niestety:(
    --
  3.  permalink
    No a lekarka mi gada ze nie.. dawac sol moeska i odciagac... ale nic nie wychodzi jak chce odciagnac...
    --
    • CommentAuthorkarolciat
     permalink
    ashtar, nie wiem czy do przebicia, ale można uznać ,że tak. Wszystko trwało 4-5 dni, ale z przerwami. Czyli była gorączka 2 godziny, mijała bez leków, potem była niemal całą noc a rano znów znikała, pojawiała się w ciągu dnia na godzinę-dwie i mijała, by znów wrócić w czasie snu. Leków nie podawałam, objawów choroby innych nie było, aż w końcu się pokazał czubek trójki na wierzchu.
    Nie wiem dokładnie kiedy, bo też szukałam przyczyn gorączki w infekcji i dopiero po wszystkim powiązałam to z zębem, bo i kupy też nieładne były.
    --
    •  
      CommentAuthorashtar855
     permalink
    A u nas nie wiadomo co jest;-( Noc była tragiczna mała sie wybudzała popłakiwała... tak mysle ze jak by to zeby były to przeciez ibufen by pomógł i te żele.Mocz jest ok, na posiew czekamy do piątku.Dzis dostałam skierowanie do laryngologa bo moze ucho ja boli.Budzi sie z płaczem, apetyt znowu spadł po 15 pojedziemy do szpitala. W czwartek tez jedziemy na krew i usg brzucha szukamy przyczyny, ale rozwazam polozenie sie z nia w szpitalu, chociaz boje sie ze z oddziału przyniesiemy cos gorszgo.Najbardziej przeraza mnie ten jej niepokój zasypianie z płaczem budzenie sie z płaczem, źle zasypia ona nawet ze smoczkiem w buzi płacze nawet jak sie wybudza.
    • CommentAuthorkarolciat
     permalink
    ashtar, a jak ze ssaniem? bo przy uchu dzieci boli ssanie, przez to często tracą apetyt.
    I zwykle uspokajają się nieco w pozycji pionowej.
    Ale dobrze, żeby was laryngolog zbadał. My też po wykluczeniu siuśków bierzemy się za uszy, ale stan zapalny był tylko raz.
    A jeśli mocz był czysty to prawdopodobieństwo, że coś z moczu wyjdzie jest znikome... Pza tym możesz do labu zadzwonić- jak coś rośnie to już zauważą, jak nic nie rośnie to już rosnąć nie będzie i właściwie wynik już mogą ci wystawić.
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    dziewczyny, jak wasze dzieci reaguja na lezenie na brzuchu? moja jeczy, steka, polakuje. czuje sie jak matka sadystka. no ale nie odpuszcze. musi cwiczyc.
    -- ;
  4.  permalink
    Ewa - moj tez... i tak az glowke bedzie umial 3mac.
    --
    •  
      CommentAuthorashtar855
     permalink
    Laryngologicznie czysto 😕moze faktycznie to te zeby.ssac raz ssie raz nie roznie z tym w ostatnim czasie.teraz czekamy jeszcze na szpitalnego pediatre zeby ja zbadal.
  5.  permalink
    No mi sie w koncu udalo cos malemu odciagnac z noska no i lezaczek strzal w dziesiatke albo dzisiaj Blazej ma spokojniejszy dzien..
    --
    •  
      CommentAuthorikaan
     permalink
    Moja też ma katar. Psikam solą morska i otrivin, daje witaminę C. Nie wiem co jeszcze mogę. Odciągnąć cokolwiek ciężko, ten katar gdzieś głęboko jest bo niby nosek pusty a furczy strasznie.
    -- ,
  6.  permalink
    No u nas tak samo.. chociaz dzisiaj cos sie udalo odciagnac..
    --
    •  
      CommentAuthordaga310
     permalink
    Ikaan to u nas taki katar jest zawsze..
    Musze robic duzo inhalacji, oklepywac i dopiero wtedy cos schodzi..
    Choc teraz mala dostala tabletki homeopatyczne na katar i jak je dam to po nich wszystko pieknie wychodzi i po 3dniach po katarze nie ma sladu :-)

Treść doklejona: 06.04.16 21:59
    Moja mloda "rwie" sie do jedzenia od jakiegos 1-1,5 tygodnia..pare dni temu tak sie trzesla i darla przy stole i wyciagala lapy ze dalam kawalek marchewki, wcinala az sie uszy trzesly..
    Dzisiaj dalam troszke jabłka i 2 chrupki kukurydziane bo tez sie strasznie domagala jak ja jadlam..wcinala znowu ze smakiem
    A jak sie skonczylo to ryk wiec dalam cyca..
    Czy w takim razie jesli Ona sama juz sie tak domaga i wyciaga łapy to moge cos jej dac czasami?wiadomo ze w minimalnych ilosciach i nie codziennie tylko np 1-2razy w tygodniu?
    Czy lepiej sie wstrzymac jeszcze do skonczenia tych 6m?
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeApr 7th 2016 zmieniony
     permalink
    daga, wg mnie dawac. moja sasiadka miala identyczna sytuacje. maly na piersi, a po 4 miesiacu przy stole zaczal sie dopominac o normalne zarcie. i ona zaczela dawac. jedne dzieci predzej inne pozniej chca jesc normalne rzeczy. ekspertka nie jestem, ale jesli chce i nic jej nie jest to bym na sile nie odmawiala, tylko dlatego ze zalecenia sa od 6 miesiaca.
    -- ;
    •  
      CommentAuthordaga310
    • CommentTimeApr 7th 2016
     permalink
    No wlasnie tez tak mysle, ale wolalam spytac :-)
    Tym bardziej ze troche sie boje tego rozszerzania przez ta wysypke malej..jeszcze nie doszlam do tego co ja uczula ehh
    Zmienilam juz pampersy z lipero na pampers wiec w koncu nie ma odparzen uff
    W tamtym tyg zmienilam proszki z normalnych na dzieciece ale poprawy brak, teraz rezygnuje z.plynu do płukania jak to nie pomoze to wtedy zabieram sie za moje menu..
    Tylko nie wiem jak sie za te menu zabrac:devil:
    Musialabym chyba zyc na samej wodzie przez 1-2tygodnie i potem wprowadzac pomalu warzywa, owoce mięsa aby dojsc o ja uczula ehhh
    --
  7.  permalink
    A sprawdzalas mleko?? MOze ja mleko uczula?
    --
    •  
      CommentAuthordaga310
    • CommentTimeApr 7th 2016
     permalink
    Nie jem nabialu (w tym mleko,jogurty,maslo,sery)glutenu, pszenicy, cukru..
    Bo na to sie okazalo ze mam alergie ale poprawy brak u malej..a juz jakies 3tyg jestem na tej diecie tak restrykcyjnie bo tak lajtowo to jestem juz jakis 3miesiac...
    Obstawiam ze jakies warzywo ja uczula albo kurczak, badz jeszcze w gre wchodzi ryz brazowy i kasza jęczmienna bo to jest w wiekszych ilosciach i praktycznie codziennie
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.