Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• CommentAuthorendzi91
    • CommentTimeJan 20th 2014
     permalink
    hej mam pytanie moje tsh bylo za wysokie 4.9 ft4 niskie wiec wyszla niedoczynnosc biore euthyrox ale zbadalam jeszcze przeciwciala i sa w normie wiec nie wiem co to moze oznaczac jaka jest przyczyna niedoczynnosci?
    -- p:
    •  
      CommentAuthorazniee
     permalink
    Może to być niedoczynność z niedoboru jodu. Wtedy należałoby go uzupełnić.
    Może warto jeszcze zrobić USG, żeby się dowiedzieć jak tarczyca wygląda.
    --
    • CommentAuthorendzi91
     permalink
    jodu mam az nadto mieszkam nad morzem:)coz mam wizyte u endokrynologa wiec zobaczymy...
    -- p:
    • CommentAuthorbas28
     permalink
    Alinka-ja wlasnie nam przeprawe z nimi, walcze o skierowanie na tomografie, o zrobienie tsh ciagle sie wyklocam ake juz zribic ft4 nie chca (pytanie d gp-po co?).tlumoki jak dla mnie
    •  
      CommentAuthorMónikha
     permalink
    Dziewczyny, a Wy sprawdzacie jak Wam wychodzi trójka tarczycowa w procentach?
    -- Mama M & N & W
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Dziewczyny, jakie mialyscie objawy tarczycowe? Mój Mąż ma od jakiegoś czasu zawroty głowy przy schylaniu się, jest bardzo zmęczony wieczorem. Miał robione ogólne badania, z tarczycowych tylko Tsh, które u niego wynosi 3,04. Zastanawiam się czy go nie wysłać prywatnie na badania z krwi - te tarczycowe.
    --
    •  
      CommentAuthorramatha
    • CommentTimeJan 20th 2014 zmieniony
     permalink
    isiula - To mi dopiero jest razniej :) Chyba pierwszy raz spotykam kogos po ciąży z G-B :P Tym bardziej ze widze Twoj stasiu w wieku moejego PAwelka.
    Co do palnow to ja w planach mam ciąże :P a nie jodowanie. A powaznie jak trzeba bedzie to wole operacje. Z jodem nigdy niewiadomo czy nie trzeba bedzie powtarzac, poza tym 2 tygodnie separacji od dziecka. W dodatko działa tez na jajniki, wiec z kolejna ciążą moze , choc nie musi byc trudniej. Dlatego zdecydowalam sie na zabieg. Moj endokrynolog kiedys mowil o jodowaniu, jak jeszcze mialam problemy z unormowaniem tsh, ale gdy zapytalam go o operacje poparł mnie w decyzji.
    Mam jednak nadzieje ze obejdzie sie bez tego. A nie mozesz brac mniejszej dawki niz 5mg? widzisz mi tarczyca skakala i przy 5mg i przy 2,5 nadal mialam niedoczynnosc duza, a przy 1,25 zaskoczylo i jest dobrze.
    isula - czy Ty chorowałąs przed ciąża czy dopiero po ciąży wyskoczyło?
    ...
    bas 28
    hahah ale nieporozumienie, faktycznie mozna ten skrot łatwo pomylic :)
    --
    •  
      CommentAuthormonii9797
     permalink
    u mojego m 1 badanie tarczycy tsh 3,44 drugie badanie 2,2 dostal euthyrox non stop jest zmęczony mogl by spac , zimno mu.plus okazało się ze ze ma podwyzszona prolaktynę i bierze bromergon 1/2 tab.
    •  
      CommentAuthorisiula
    • CommentTimeJan 21st 2014
     permalink
    ramatha: Co do palnow to ja w planach mam ciąże :P a nie jodowanie. A powaznie jak trzeba bedzie to wole operacje. Z jodem nigdy niewiadomo czy nie trzeba bedzie powtarzac, poza tym 2 tygodnie separacji od dziecka. W dodatko działa tez na jajniki, wiec z kolejna ciążą moze , choc nie musi byc trudniej. Dlatego zdecydowalam sie na zabieg. Moj endokrynolog kiedys mowil o jodowaniu, jak jeszcze mialam problemy z unormowaniem tsh, ale gdy zapytalam go o operacje poparł mnie w decyzji.

Poważnie wolisz operację od jodowania? Skąd masz informacje o uszkadzaniu jajników? Jak możesz to podaj mi proszę źródło, chętnie poczytam. W sumie dziwi mnie ta teoria, bo z tego co wiem to jod jest wychwytywany tylko i wyłącznie przez tarczycę, a to promieniowanie ma bardzo mały zasięg i do jajników raczej trudno by mu było dotrzeć. Mój endo mówił, że rzadko trzeba powtarzać zabieg, a z ciążą trzeba się wstrzymać pół roku od jodowania. Jedynym skutkiem ubocznym może być późniejsza niedoczynność i przyjmowanie hormonów do końca życia. Ale wolę to niż branie Thyrozolu, który na dłuższą metę uszkadza szpik kostny i wątrobę. Poza tym nie powinno się przy nim karmić piersią, przez ten lek musiałam odstawić synka, bo brałam za duże dawki. Nie wyobrażam sobie nie karmić kolejnego dziecka. No i wolę te 2 tygodnie separacji niż jakąkolwiek operację i bliznę w widocznym miejscu na pamiątkę.
    ramatha: isula - czy Ty chorowałąs przed ciąża czy dopiero po ciąży wyskoczyło?

Przed ciążą nic mi się nie działo z tarczycą, pod koniec ciąży wyszła mi niedoczynność. Jakieś 8-9 m-cy po porodzie zaczęłam gwałtownie chudnąć, aż wylądowałam w szpitalu z zagrożeniem przełomem tarczycowym i zdiagnozowali mi GB.
    Badałaś sobie poziom witaminy D3? Ja wczoraj odebrałam wyniki i mam skrajny niedobór. Wynik 8, a optymalny poziom to 50-80. Możliwe, że od tego mi się tarczyca posypała.
    •  
      CommentAuthorazniee
     permalink
    Tarczyca od poziomu D3? A nie bardziej niedobór, przez złe funkcjonowanie tarczycy (pytam, bo nigdy nie słyszałam o takiej zależności, endo tak powiedział?). Przy tak niskim poziomie D3 grozi Ci też niedobór wapnia i magnezu :(
    --
    •  
      CommentAuthorisiula
     permalink
    Czytałam gdzieś, że wit D3 wpływa na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy i zinterpretowałam to w ten sposób, że mogła mi się posypać właśnie od niedoboru. Czyli to działa jednak w drugą stronę? Wapń 2 m-ce temu miałam w normie, magnezu nie sprawdzałam.
    •  
      CommentAuthorazniee
     permalink
    Poziomy we krwi się nie liczą, bo nie muszą się pokrywać z poziomem w tkankach,mięśniach. Wapń można ew. sprawdzić zjonizowany, z palca. Pisałam o tym w temacie o problemach psychicznych, w kontekście tężyczki utajonej. Jej wyjściową jest właśnie niedobór D3.
    Ja miałam D3 ponad 20, poziomy Ca i Mg we krwi z nornach i wpadłam w tężyczkę, właśnie przy wahaniach hormonów. :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorisiula
    • CommentTimeJan 22nd 2014
     permalink
    Poczytałam sobie, dzięki. Niby mam predyspozycje do tężyczki utajonej, jestem osobowością typu A słabo znoszącą stres. W wieku 12 lat miałam chorobę wrzodową na tle nerwowym. Później w wieku 15 lat dwa ataki paniki, jeden z hiperwentylacją, drugi z drętwieniem języka. Ale neurolog nic wtedy nie stwierdził. Parę lat później depresja leczona farmakologicznie. Teraz niby wszystko ze mną ok, tylko te przeboje z tarczycą. Nie wiem sama, niby czytając o chorobach można sobie wiele rzeczy wkręcić. Za tydzień robię badania tarczycowe, zrobię sobie przy okazji ten wapń zjonizowany, zobaczę co wyjdzie i najwyżej zdecyduję się na próbę tężyczkową.
    •  
      CommentAuthorramatha
     permalink
    isiula: Poważnie wolisz operację od jodowania? Skąd masz informacje o uszkadzaniu jajników?

Coz wole. Zdecydowałam sie na to PRZED rozmowa z lekarzem. Poczatkowo bylam nieustabilizowana i mialam miec jod teraz w lutym - nie wyobrazalam sobie zostawic tak małego dziecka. Tesciowa (nawiasem mowiac pielegniarka) ma kolezanke w pracy ktora lekarz tez wysylal na jod gdy byla w moim wieku, gdy pojechala do jakiejs super-lekarki w Poznaniu, ta powiedziala jej by sie na jod nie zgadzala bo jest na to za młoda. To bylo pierwsze swiatełko ze jednak jod nie jest taki super jak mowia.
    A potem kwestia przemyslen ze nie zostaiwe dziecka i jak poszlam do lekarza to zapytalam go czy On jest bardzo za jodem, czy ja bym nie mogla operacji (jestem swadoma zagrozen). Poeiwedzilam mu ze wiem ze operacja ma zagrozenia, a On na to "owszem, ale jod rowniez nie ejst obojetny. To pacjentki zazwyczaj nei chca slyszec o operacji".
    Ja znam KILKA osob ktore jod mialy powtarzany bo pierwsza dawka nie byla skuteczna. Lekarz powiedzial mi ze jod w maly,m bo w malym stopniu, ale jednak wplywa na jajniki, mowil rowniez ze mial pacjentke ktora miala kilka razy podawany jod i miala problemy z zajsciem w ciaze.
    To tyle. Ja sama bylam zdecydowana na operacje. Kazde podanie jodu to 1 rok odczekania na ciaze, a powtorke jodowania mozna zrobic chyba po pol roku najwczesniej, wiec czas sie wydluza.
    ...
    A jezeli Jod jest faktycznie wychwytywany tylko przez tarczyce to czemu trzeba odczekac rok z ciaza? Bo ja czytalam o roku, ba w jakis medycznych artykułach czytalam ze zastanawialja sie nad zalecaniem 2 lat!!!
    ...
    Mnie blizny nie obchodza. Bardziej boje sie samej operacji, podraznienia strun głosowych, wybudzenia i bolu. Nie znosze bolu :P
    ...
    Co do karmienia piersia. Ja roweniz musialam odstawic synka, ale to dlatego ze moglam. Tzn karmialam go 8 miesiecy, moj lekarz stwierdzil ze korzystniej bedzie mnie leczyc bez obciazania organizmu karmieniem i niepotrzebnie PAwel dostawal by lek. A karmic mozna nawet przy Tyrozol - lecz dawka nie moze przekraczac 10 mg na dobe. Poza tym sa inne leki: Metizol i Tyrosan przy ktorych mozna karmic. Lek nalezy przyjmowac po karmieniu i zachowac 3 godizny odstepu do nastepnego. Te leki podaje sie tez z wyboru w pierwszym trymestrze ciaży.
    ...
    Powaznie mowisz o D3 nie badalam. Ale lekarz mi ja przepisal. Ciekawe. Dzieki, kolejna ciekawa inforamcja. Na wiosne jak nie bede brac jej w tabletkach to sobie zrobie to badanie. Postaram sie o tym poczytac.
    ...
    A jak u Ciebie z jodem? Masz odstawiony? Masz zalecona jakas diete? Mi lekarz jod odstawil, ale o diecie czy unikaniu morza nic nie mowil. Musze go kiedys zapytac.

Treść doklejona: 22.01.14 12:59
    ah musze sie pochwalic - bo tak sie ciesze , jakbym conajmniej gwaizdke z nieba dostala :P
    Wlasnie odebralam wyniki: tsh 1,5 , ft3 3,69 ft4 1,31 - czyli ponownie w idealnej normie :P
    I od razu wiadomo ze dalsza czesc dnia bedzie dobra:)
    --
    •  
      CommentAuthornikola_
     permalink
    ramatha: isiula: Poważnie wolisz operację od jodowania? Skąd masz informacje o uszkadzaniu jajników?

Co do uszkadzania jajników to pewnie nie to lekarz miał na myśli tylko to że uszkadzane w głównej mierze są komórki jajowe u pań a plemniki u panów.
    Leczenie radioaktywnym jodem niesie ze sobą wiele skutków ubocznych, chodzi tu głównie o działania promieniowania jonizującego. Podczas leczenia radioaktywnym jodem leczona osoba staje się sama źródłem promieniowania jonizującego, stąd też nie wolno przez jakiś czas kontaktować się z małymi dziecmi i kobietami w ciąży.
    Na ten temat moża wszędzie poczytać, nie jest to powiem tajmnicą, że promieniowanie jonizujące uszkadza komórki a szczególne komórki, które są nośnikami materiału DNA.
    •  
      CommentAuthorramatha
     permalink
    nikola_: uszkadzane w głównej mierze są komórki jajowe u pań a plemniki u panów.

Przypuszczam ze tak wlasnie powiedział. Przekladajac pewnie an wlasny jezyk powiedzial nieprecyzyjnie. Ale Twoje wyjaśnienie wydaje mi sie oczywiste, wiec pewnie tak bylo.
    Przepraszam :)
    --
    •  
      CommentAuthorDominam
     permalink
    Dziewczyny ja chyba zle biore ten euthyrox. Obudze sie około 9-10 zjem go czekam około 30 minut i jem. Słyszałam, że chyba powinno się inaczej. Ustawiam budzik na 6 rano łykam i moge isc dalej spac i co najmniej na 30 minut przed posiłkiem. I o stałej porze. Też tak robicie? Wiem, że nie można łączyc ethyroxu z orzechami włoskimi i kapuscianymi warzywami ( z rana) a co do ziół typu rumianek? I czy wolno łykać tabletki przeciw bólowe czy nie?
    --
    •  
      CommentAuthorazniee
     permalink
    Ja biorę jak się obudzę, o różnych porach. Nie jem po nim przez 30min. tyle "zasad" :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    Ja biore tak samo jak aznie i zaden z lekarzy nie mowil o piciu o tej samej porze.Mam tylko pilnowac zeby nie jesc pol godziny.
    -- http://wwwsuwaczki.com/tickers/p655ybbha8ok1b4a.png[/img][/url]
    •  
      CommentAuthor~adrianna
     permalink
    Ja w sumie biorę regularnie, chyba, że w weekend,to zależnie jak się obudzę..tak to o stałej porze.. najlepiej minimum 30 minut przed posiłkiem, tabletki przeciwbólowe można łykać, w sumie wszystko, ale żeby odczekać jakiś czas. I trzeba odczekać z orzechami i ograniczyć spożywanie soi (tak na ulotce).
    •  
      CommentAuthorramatha
     permalink
    ja rowniez jak bralam to jedyna zasada bylo by był z rana 30 minut przed posiłkiem, ale ani słowa o stałych porach nie bylo.
    --
    •  
      CommentAuthor~adrianna
     permalink
    To znaczy myślę, że to chodzi o to, że zdrowe jest jeść regularnie,sypiać, bo organizm przygotowuje się na pewne sprawy, gdy jest przyzwyczajony, ale do samego leku nie ma wskazania,że o stałej porze
    •  
      CommentAuthorisiula
    • CommentTimeJan 22nd 2014 zmieniony
     permalink
    ramatha: A karmic mozna nawet przy Tyrozol - lecz dawka nie moze przekraczac 10 mg na dobe. Poza tym sa inne leki: Metizol i Tyrosan przy ktorych mozna karmic.

Wiem, obadałam temat dokładnie, ja brałam początkowo 60mg na dobę. W szpitalu podawali mi Metizol, to to samo co Thyrozol. Thyrosan faktycznie jest bezpieczniejszy przy KP, ale niestety się go już nie stosuje ze względu na toksyczność, uszkadza wątrobę. Mam nawet taki dopisek w wypisie ze szpitala, że mi nie przepiszą PTU, bo jest toksyczny.
    ramatha: Powaznie mowisz o D3 nie badalam. Ale lekarz mi ja przepisal. Ciekawe. Dzieki, kolejna ciekawa inforamcja. Na wiosne jak nie bede brac jej w tabletkach to sobie zrobie to badanie. Postaram sie o tym poczytac.

Już wiem skąd mi się ta teoria wzięła. Poczytaj sobie tutaj:
    Wpływ niedoboru witaminy D na rozwój nowotworów i chorób autoimmunologicznych
    ramatha: A jak u Ciebie z jodem? Masz odstawiony? Masz zalecona jakas diete? Mi lekarz jod odstawil, ale o diecie czy unikaniu morza nic nie mowil. Musze go kiedys zapytac.

Jodu nie mogę w żadnej postaci, moja prywatna endo mówiła, że dobrze że nie byłam nad morzem. Teraz chodzę na NFZ i ten endo nic nie mówił. Pytałam go o dietę bezglutenową i bezmleczną to powiedział, że nie udowodniono naukowo skuteczności w leczeniu chorób autoimmunologicznych, ale jak chcę to mogę przejść na dietę. W ogóle ten endo mało co mówi i coraz mniej mi się to podoba..
    ramatha: Wlasnie odebralam wyniki: tsh 1,5 , ft3 3,69 ft4 1,31 - czyli ponownie w idealnej normie :P

Gratuluję i po cichu zazdroszczę ;)
    nikola_: Co do uszkadzania jajników to pewnie nie to lekarz miał na myśli tylko to że uszkadzane w głównej mierze są komórki jajowe u pań a plemniki u panów.

Hmmm a tego nie wiedziałam, dzięki. Muszę lepiej zgłębić temat i rozważyć ponownie decyzję o jodowaniu. Moja ciocia i znajoma mojej mamy bardzo sobie zachwalały jodowanie, obie teraz żadnych leków nie biorą tak im się wyrównało. Tylko, że one obie po 50-tce miały jodowanie, więc już dawno po wieku rozrodczym.
    •  
      CommentAuthoragigi
    • CommentTimeJan 24th 2014
     permalink
    dziewczyny, po jakim czasie od rozpoczęcia brania euthyroxu można spodziewać się pierwszych efektów? Nie tyle chodzi mi o zmiany w wynikach laboratoryjnych, co zmiany samopoczucia...
    --
    •  
      CommentAuthorWalkaTrwa
     permalink
    chyba różnie czytałam o dziewczynach, którym w miesiąc było lepiej i wyniki też w miesiąc ustawiły. Mi trochę lepiej zrobiło się po pół roku brania i ciągłego zwiększania dawki. Teraz biorę już 10 miesięcy, samopoczucie zdecydowanie lepsze niż ten rok temu, ale wciąż nie jest idealne. Wyniki - wciąż nieustawione. :) Ale najważniejsze jest samopoczucie, a z tym jest lepiej!
    •  
      CommentAuthorkoteczek1
     permalink
    mi sie wydaje ze juz mi pomogly chociaz biore ten sam lek co agi przez dopiero miesiac czasu :P
    --
    • CommentAuthorbas28
     permalink
    Moja endo powiedziala mi ze najlepiej brac euthyroks pomiedzy 5 a 7 rano bo wtedy sie najlepiej wchlania I tak tez na poczatku bralam, wyniki bardzo szybko mi sie unormowaly bo juz po mcu tsh ladnie spadlo ponizej 2. Teraz biore jak wstane, po urodzeniu dziecka nie chce mi sie wstawac kiedy moge dluzej pospac, pilnuje tylko zeby brac tak jak piszecie-na czczo, 30 minut przed pierwszym posilkiem I popijam tylko lykiem wody (im mniej tym lepiej).:bigsmile:

Treść doklejona: 24.01.14 14:55
    Hmmm moze jodowanie po 50 pomaga tez na menopauze stad to dobre samopoczucie.
    •  
      CommentAuthoragap81
    • CommentTimeFeb 4th 2014
     permalink
    Dziewczyny ja tez mam problemy tarczycowe ,biorę euthyrox 25, pol roku te,u podniosłam sobie dawkę o pol tabletki ,ponieważ minimalnie podniosło mi sie TSH . Na wizycie u lekarza oczywiście dostałam ochrzan ,bo wzrosło mi ft4 i teraz biorę tak jak lekarz przepisał ,wiec nic na własna rękę. Wcześniej ktoś pisał o operacji ,mnie tez lekarz sie pytał czy nie chce sie zdecydowac usunąć chirurgiczne ,(jestem przed ivf) wiec powiedział ,ze najpierw niech urodzę ,jezeli zajdę ,a pozńiej żebym sie zastanowila ,oczywiście miałam juz robione dwie biopsje ,naszczescie nic groźnego .

Mam tylko takie pytanie bo od kilku dni ,przeważnie podwieczor czuje ta tarczyce ,wola w przełyku czy tez tak macie ?czy moze byc to objaw złych wyników ,a wyniki robiłam jakoś w listopadzie
    •  
      CommentAuthor~adrianna
    • CommentTimeFeb 4th 2014
     permalink
    agap ja nie mam woli, a ciąglę czuję, jakbym połknęła jabłko w całości. Najgorzej jak coś tej szyi dotyka, jakiś szalik,czy coś. I w sumie mam tak od początku przygody z tarczycą. Już po wygięciu szyi tak do tyłu czuję mocno..
  1.  permalink
    Prosze o pomoc w interpretacji wyników
    TSH III generacji 1,73 mIU/I (0,27-4,2)
    FT4 15,5 pmoI/I (12-22)
    FT3 5,23 pmoI/I (3,95-6,8)
    Przeciwciała anty-TPO 7U/ml (0-35)
    --
    • CommentAuthorbas28
    • CommentTimeFeb 20th 2014
     permalink
    Wszystko prawidlowe tzn w granicach normy, nawet TSH ponizej 2 ladne jezeli starasz sie o dzidzie :)
    •  
      CommentAuthorDominam
    • CommentTimeFeb 24th 2014
     permalink
    Za ponad tydzień minie 6 tygodni od brania ethyroxu i chcę sprawdzić jaki jest wynik TSH. Czy sprawdzając samo TSH powinnam wziąć z rana tabletkę czy właśnie nie? Pomóżcie dziewczyny bo znalazłam kilka opinii, pewnie ten temat był już poruszany ale ciężko mi się przekopać tak daleko w tył.
    --
    •  
      CommentAuthorazniee
     permalink
    TSH zmienia się przez dłuższy czas, więc tabletka za bardzo na wynik nie wpłynie. Wpłynie za to na wyniki ft3 i ft4, więc jeśli je badasz, to nie bierz. A jeśli nie badasz, to błąd, prawie jakby wcale nie badać :wink: Ja się przychylam do opinii lekarza, który powiedział, ze ustawiać leki na podstawie samego TSH można tylko osobom, które w ogóle nie mają tarczycy tj. są po usunięciu.
    --
    •  
      CommentAuthorDominam
     permalink
    Azniee widzę, że w takim razie może warto, żebym zrobiła rónież ft3 i ft4... mogę po badaniu na czczo łyknąc potem taką tabletkę no nie? A tak z ciekawości to wiem, że ths dobrze jak jest poniżej 2 dla staraczek, bliżej 1 to już jest idealnie a jak powinno wyglądać ładne ft3 i ft4 ? ;)
    --
    •  
      CommentAuthorkoteczek1
     permalink
    ja wlasnie bylam nie dawno na badaniu TSH w 6 tygodniu brania ethyroxu i przy pobraniu krwi pytaja sie czy bralas juz tabletke czy jeszcze nie i zapisuja to .
    --
    •  
      CommentAuthorazniee
    • CommentTimeFeb 24th 2014 zmieniony
     permalink
    jak powinno wyglądać ładne ft3 i ft4 ? ;)

Tak najprościej mówiąc- po środku norm, ale różne osoby się czują inaczej przy poszczególnych wartościach. W każdym razie, wyniki skrajne nie są pożądane.
    --
    •  
      CommentAuthorsucharek83
     permalink
    Dziewczyny ja kilka dni temu dowiedziałam sie że mam chorą tarczycę,tzn p. Dr. złapała mnie za szyję i powiedziała że mam chorą tarczycę,oczywiście czekam na badania,ale leżąc w szpitalu w zeszłym roku miałam TSH i pisze tak:TSH 3-cia generacja 3,039 ulU/ml[0,35-4,94] więc chyba w normie? Dodam że 13 lutego minął rok jak poroniłam,to może być przyczyna?
    •  
      CommentAuthorAnka80
    • CommentTimeFeb 24th 2014 zmieniony
     permalink
    sucharek dla staraczek to trochę za wysokie TSH, ja też na początku myślałam, że jest ok, bo miałam w normie, ale dopiero podczas starań dowiedziałam się, że norma normie nie równa i zostałam poddana leczeniu. Dostałam zielone światło na starania po ponad kilku miesiącach leczenia i zbiciu TSH do poziomu poniżej 2,0. Nie piszesz innych wyników, być może jeszcze nie robiłaś, ale dobrze, że już zaczynasz leczenie - powodzenia.
    --
    •  
      CommentAuthorsucharek83
    • CommentTimeFeb 25th 2014
     permalink
    Tak Aniu idę na usg tarczycy i wykonanie takich badań jak: TSH,PTH,ATPO,ATG,ACTH,mam nadzieję że będzie dobrze.Mam jeszcze pytanie,od dłuższego czasu męczę sie z zawrotami głowy,były zasłabnięcia,miedzy innymi dlatego leżałam w szpitalu na kardiologii,okazało się że serce jest zdrowe,kiedy rozmawiałam o tym z lekarzem,powiedziała że może chora tarczyca daje mi popalić,powiedziała że na pewno moja amputacja szyjki nie ma nic wspólnego z burzą hormonów.I pytanie czy chora tarczyca daje jakieś dziwne objawy?,a jesli tak to jakie?Bedę bardzo wdzięczna za pomoc.
    •  
      CommentAuthorramatha
    • CommentTimeFeb 25th 2014
     permalink
    Widzisz ja mam objawy niestandardowe i mocno czuje u siebie odchylenia w kazda ze stron, zarowno w gore jak i w dol TSH, miewam uczucie kolatania serca, czuje sie roztrzesiona, do tego stopnia ze przy najmniejszym zdenerwowaniu glos mi sie trzesie. I chociaz sa to bardziej objawy nadczynnosci to ja mam to samo przy niedoczynnosci.
    ...
    Tu widzialam ktos w miare niedawno pisal o podobnych objawach do Twoich. Nie martw sie niedoczynnosc zazwyczaj latwo wyrownuje sie Euyroksem lub podobnym lekiem.
    --
    •  
      CommentAuthorkoteczek1
    • CommentTimeFeb 26th 2014
     permalink
    ja przy chorej Trczycy potrafilam spac caly dzien i dalej byc zmeczona a teraz po tabletch wstaje nawet o 8 rano i pelna energii :)
    --
    •  
      CommentAuthorsucharek83
    • CommentTimeFeb 26th 2014
     permalink
    wyniki badania usg:
    Gruczoł tarczowy połozony w miejscu typowym,o jednorodnej echogenicznie strukturze miąższu,bez zmian ogniskowych litych i torbielowatych w płacie prawym:ze zmianą ogniskową hypoechogenną na obwodzie i normoechogenną w cenntrum zmiany w płacie lewym o wymiarach 5 mm x 3 mm x 3mm z zaznaczonym przepływem obwodowym wokół niej w opcji CD.Płaty tarczycy o prawidłowej wielkości i kształcie ,o gładkim i ostrym obrysie brzegów.Miąższ tarczycy w badaniu Color Doppler w zakresie obu płatów i cieśni o prawidłowym,równomiernym unaczynieniu.
    Wymiary tarczycy
    płat prawy 12 mm x 16 mm x 42 mm
    płat lewy 16 mm x 14 mm x 39 mm

W okolicy przedniej szyji,wzdłuż przebiegu duzych naczyń szyjnych,w okolicach nadobojczykowych i podzuchwowych nie wykazano patalogiczne zmienionych węzłow chłonnych.
    R.Zmiana ogniskowa w płacie lewym o wymiarach jak w opisie badania.wskazana konsultacja endykronologiczna i dalsza diagnostyka zmiany.
    • CommentAuthorMargaret09
    • CommentTimeFeb 27th 2014
     permalink
    Hej jestem tu nowa poczytałam troche wasze historie. I mam pewnien problem potrzebuje porady mam nadzieje , ze pomożecie. Mam 21 lat i bardzo bardzo długo zmagałam sie z nerwica w sumie od dziecinstwa. Pod koniec roku 2013 czułam sie fatalnie ciagle chodzenie po lekarzach z co nowymi objawami nawet u psychitry było tak zle ze nie miałam siły wstac z łozka ciagle atatki paniki, kołatanie serca . Zaczełam czytac i dopiero nie dawno zdałam sobie sprawe z tego, ze moze to byc tarczyca. I na własny "pomysł" poprosiłam o badanie TSH. I tak to zostawiłam zaczełam brac suplementy jakies witaminy była tam mninnymi zawarty jod po jakims czasie poszłam kolejny az zbadac TSH wyniosło ponizej ok3. Pozniej zaprzestałam bo powiedziano mi, ze nie wiadomo czy nie mam hasi i sie wystraszyłam poszłam prywatnie do endokrynologa zrobiłam TSH ponownie i wyszło znowu powyzej 4 oraz anty TPO które wyszło 0 (zero) , oraz usg tarczycy wszytsko wysżło ok tylko ze jest za mała. lekarz przeppisał mi euthyrox biore go od 2 tyg po 0.25.Jestem obecnie za granica lekaraka przepisała mi na zaś. Pierwsze kilka dni było dziwne , dziwnie sie czułam cos tam za kuło serce troche waliło. Pozniej było w miare dobrze. Teraz jest znowu źle czuje sie fatalanie cagle jakis nie pokoj w nocy budze sie z przerazeniem cos jak by wyrywało mnie ze snu ehh znowu to g*wno wraca :(. Jakies drżenia całego ciała w srodku jak by mi ciagle cos drżało i to mnie wprowdza w panike. Lekarka mi powiedziałą ze jak bede sie źle czuj to zebym zwiekszyłą dawke do 50 . Nie wiem co robic w mslach snuje juz powrot do polski.. Miał ktos z was tak pomóżcie czy zwiekszyc dawke??? Chce jeszcze zaznaczyc ze ejstem obecnie w nowym jorku wiec jodu mam pod dostatkiem.
    •  
      CommentAuthorsucharek83
     permalink
    Dziewczyny tak się boję o tego guza co mam na tej tarczycy,czy któraś z was też miała takie coś?
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    Dziewczyny tak się boję o tego guza co mam na tej tarczycy,czy któraś z was też miała takie coś?

Ja osobiście nie miałam, ale moja mama miała oraz moja koleżanka z pracy. obie już są po operacji usunięcia tarczyc. U mojej mamy była to postac łagodna, ale zbyt duża, a u koleżanki złosliwa, ale złosliwa z tych najłagodniejszych, nie powodująca przerzutów, bez potrzeby chemii...

Po prostu musisz to zdiagnozować... Najczęściej te tarczycowe guzki są łagodne, więc odwagi życzę ;)
    --
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    Sucharek ja tez mam guza ktory usadowil sie kolo tchawicy.Jeden sie wchlonal i wyszedl drugi.Kontrole mam w czerwcu.Ja nie czuje za bardzo tego guza ,jedynie co to czuje moja powiekszona tarczyce z prawj strony jak przelykam.
    -- http://wwwsuwaczki.com/tickers/p655ybbha8ok1b4a.png[/img][/url]
    •  
      CommentAuthorazniee
     permalink
    Margaret09
    Zajrzyj do tematu o nerwicach i problemach psychicznych, tam pisałam sporo o tężyczce utajonej, myślę, że to mogą być dla Ciebie ważne informacje. Tarczyca daje paskudne objawy, ale przy tak niedużym wzroście TSH chyba nie aż tak ostre jak u Ciebie.
    --
    •  
      CommentAuthorsucharek83
     permalink
    Przeraża mnie ten fakt,już jestem po operacji właśnie ze względu na zmiany nowotworowe,ciekawe co lekarz zleci,myślę że z pewnością biopsję :cry:
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    Sucharku, ale poprzednie zmiany miałaś gdzie indziej, więc nie wiąż tych zmian ze sobą. Organizm ludzki to niestety fabryka takich niespodzianek. Często w piersiach, tarczycyn na jajnikach itp, tworzą się zmiany wynikające z nieprawidłowej pracy hormonów, ale sa to postaci łagodne, które z reguły wystarczy obserwować, bez potrzeby wycinania.

Moja mama musiała przejść operacje, gdyż zbyt długo zwlekała. Miała już bardzo niebezpiecznie dużą "Tarczycę" powodująca podduszanie, cierpiała na otępienie, nie poznawała ludzi na ulicy, była tak chuda, że zamiast posladków miała dwie dziury. Dlatego koniecznie trzeba kazdą zmianę kontrolować, bo i te łagodne mogą być nieciekawe.
    --
    •  
      CommentAuthor_Isia_
     permalink
    Nie straszcie dziewczyny :) Większość tych tarczycowych guzków to łagodne, niegroźne zmiany które nie wymagają nawet biopsji. Wiadomo, że trzeba to kontrolować, pokazać się endokrynologowi ale nie ma co wpadać w panikę.
    Sucharku, a te pth i acth to z jakiej okazji robisz?
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.