Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    hmm myślę że musimy czekać a czas pokaże czy się załapiemy czy nie:) Wiadomo każda z nas by chciała pobyć z maleństwem dłużej ale coś mam przeczucie ze przejdzie nam ten urlop koło nosa:cry:
    --
  2.  permalink
    sigasiga79: Dziewczyny ale jak się rozpocznie macierzynski w starym systemie to chyba juz sie konczy go tez raczej w starym systemie. NIe sądze zeby mozna czesc urlopu wykorzystac na starych zasadach a czesc na nowych. Tez jestem w podobnej sytuacji.

Z tego co pisali, to te dziewczyny, które pierwszą część (starą) urlopu macierzyńskiego będą kończyły we wrześniu 2013 to będą mogły przedłużyć o te kolejne pół roku, ale wówczas będzie przysługiwać 60% wynagrodzenia za to drugie półrocze.
    Na tej stronie jest fajnie to wyjaśnione
    http://dzieci.pl/breedingAid,15077703,cid,1024259,title,Urlopy-macierzynskie-w-2013-roku,wychowanie_artykul.html
    --
    • CommentAuthorsigasiga79
    • CommentTimeNov 13th 2012
     permalink
    Łoł ale superr, nie wiedziałam o tym :) Dzięki za info, ale mnie ucieszyłaś :)
  3.  permalink
    czyli może się załapie:)
    --
    • CommentAuthorvenus87
    • CommentTimeNov 13th 2012
     permalink
    Muszę trzymać synka do 20 marca!!!!! :devil:

Treść doklejona: 13.11.12 19:48
    Ale czuję, że mnie to ominie :cry:
    --
    •  
      CommentAuthoralar
    • CommentTimeNov 14th 2012
     permalink
    Moja Teściowa wczoraj próbowała moją kwestię wyjaśnić w ZUSie (urlop macierzyńskie przerwany na rzeczy wypoczynkowego i powrót na macierzyński), ale oczywiście nic nie wiedzą o takim zapisie...Ale jak to moja Teściowa podsumowała, jeszcze nie wiadomo co do 1.09.2013 rząd wymyśli:)
    --
    •  
      CommentAuthorkasiek80
    • CommentTimeNov 14th 2012
     permalink
    alar nigdy nie słyszałam o dzieleniu urlopu macierzyńskiego, chyba nie ma takiej opcji...

dziewczyny, jak jest z prawem cieżarnej do wyjsćia z pracy na badania??? to jest jakiś czas okreslony? te godziny w których nie ma cię w pracy musisz odrabiać?
    będę wdzięczna za info
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
    • CommentTimeNov 15th 2012
     permalink
    kasiek80: dziewczyny, jak jest z prawem cieżarnej do wyjsćia z pracy na badania??? to jest jakiś czas okreslony? te godziny w których nie ma cię w pracy musisz odrabiać?
    będę wdzięczna za info

Kasia - w teorii to jest tak, że masz prawo wyjść w godzinach pracy na badania/wizytę lekarską pod warunkiem, że nie możesz tych badań zrobić poza godzinami pracy. Godzin nie musisz odrabiać i pracodawca powinien normalnie ci za ten czas zapłacić....ale to tylko w teorii. Mój pracodawca dwa razy mnie puścił a kolejny raz kazał mi sobie wziąć cały dzień wolny
    :neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorkasiek80
    • CommentTimeNov 15th 2012
     permalink
    dzięki Kasieńko.
    --
    •  
      CommentAuthorgilese
    • CommentTimeNov 16th 2012
     permalink
    alar po wykorzystaniu 8 tygodni urlopu macierzyńskiego można go przerwać (i wrócić do pracy) tylko jeśli dziecko nadal korzysta z opieki szpitalnej. Kiedy dziecko opuści szpital można wykorzystać resztę macierzyńskiego. Taką możliwość mają rodzice np. wcześniaków, ale nie znam matki, która zrezygnowałaby wtedy z macierzyńskiego i była zdolna pracować, jak dziecko w szpitalu. Innych przerw w urlopie macierzyńskim polskie prawo nie przewiduje.
    --
    •  
      CommentAuthoralar
    • CommentTimeNov 17th 2012
     permalink
    dziękuję Gilese!szkoda...
    --
    •  
      CommentAuthormilka1984
    • CommentTimeDec 14th 2012
     permalink
    witajcie, mam nadzieje ze bedziecie w stanie odpowiedziec na moje pytania bo nie wiem gdzie sie z tym zwrocic gdyz z moim pracodawca nie moge sie skontaktowac telefonicznie a sytuacja jest troche skomlikowana :
    jestem zatrudniona na umowe na czas okreslony do konca grudnia 2012 roku, w 10 tygodniu mojej ciazy pracodawca zamknal placowke gdzie pracowalam i poszlam na zwolnienie, od tego czasu przesylam mu zwolnienia lekarskie i otrzymuje swiadczenia ale pracodawca nie jest juz w miescie gdzie pracowalam bo ta filie zamknal i zeby sie z nim zobaczyc musialabym jechac do innego miasta dlatego mam utrudniony z nim kontakt - i moje pytanie brzmi czy skoro mam umowe do konca grudnia to ona ponoc mi sie przedluza do dnia porodu i chcialam sie dowiedziec jak wyglada to przedluzenie? czy ja sie musze spotkac z pracodawca i cos podpisac czy tez ona mi sie automatycznie przedluza dopoki nie urodze tj pewnie do konca lutego? czy musze cos podpisywac? i jak wyglada potem sprawa z zasilkiem macierzynskim? bo wiem ze przysluguje mi zasilek z zusu ale nie bede na urlopie macierynskim poniewaz juz nie bede zatrudniona. i czy ja musze zlozyc jakies dokumenty o zasilek macierzynski? i mnie ten zasilek przysluguje 20tyg tak? te 4 dodatkowe tygodnie mi juz nie przysluguja? mam nadzieje ze ktoras bedzie mogla mi pomoc, szczegolniew kwesti tego w jaki sposob przedluza mi sie ta umowa do dnia porodu
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorazniee
    • CommentTimeDec 18th 2012
     permalink
    Orientujecie się może czy ojcu dziecka przysługuje jakieś usprawiedliwione wolne, jeżeli matka dziecka (nie-żona,przebywająca na macierzyńskim) przebywa w szpitalu, z powodu nie związanego z porodem/dzieckiem, a dziecko pozostaje w domu?
    --
    •  
      CommentAuthoredelweiss
    • CommentTimeDec 25th 2012
     permalink
    Dziewczyny spróbujmy zawalczyć o roczny urlop macierzyński dla wszystkich dzieci urodzonych w 2013 roku, a nie tylko tych po 17 marca.
    Tu jest petycja, którą chyba warto podpisać: http://www.petycje.pl/petycja/9080/list_otwarty_w_sprawie_obj%C4%98cia_urlopem_rodzicielskim_rodzic%C3%93w_wszystkich_dzieci_narodzonych_w_2013_r.html
    --
    •  
      CommentAuthorKARKO
    • CommentTimeDec 25th 2012
     permalink
    Choć nasze, mam nadzieję planowo przyjdzie na świat w kwietniu/maju, solidaryzuję się z innymi mamami z 2013 i podpisałam.
    --
    •  
      CommentAuthorvenika
    • CommentTimeJan 6th 2013
     permalink
    A tak dokładnie któraś z was wie jak to ma być z tym macierzyńskim? czy jak mam umowę o pracę do dnia porodu czy też będzie mi przysługiwał ten roczny, bo wiem że na pewno ten półroczny tak. Termin mam na 5 kwietnia więc jest szansa że urodzę po 17 marca. Tylko ciekawa jestem czy to już jest pewne, że wprowadzą ten roczny macierzyński?
    --
  4.  permalink
    Venika ja też mam termin na 5.04:-) Sama jestem ciekawa jak to będzie z tym macierzyńskim. Czy faktycznie od września wejdzie ta ustawa. Co do Twojego pytania to mi się wydaje, że mimo iż nie będziesz pracowała zasiłek macierzyński będzie Ci się należał przez rok. Jak się dowiem to dam Ci znać. Moja bratowa będzie też w takiej sytuacji.
    --
  5.  permalink
    Od nowego roku weszły zmiany w becikowym. Czy ktoś z was orientuje się jak to będzie?
    Czy dochody dzielą się na żonę i męża plus nowo narodzone dziecko czyli troje osób czy tylko męża i żonę?
    Bo dochód w 2013 roku nie może przekroczyć 1922 zł osobę...

niby 1000zł to nie dużo pieniążków, ale zawsze to tysiąc....
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthoracia20
    • CommentTimeJan 7th 2013
     permalink
    Nie wiem na 100% ale z tego co pamiętam to bez nowo-narodzonego dziecka czyli u Was dzielisz tylko na 2.
    --
    •  
      CommentAuthor4PoryRoku
    • CommentTimeJan 10th 2013
     permalink
    WItam was
    --
    •  
      CommentAuthormigotynka
    • CommentTimeJan 11th 2013
     permalink
    anairda1986

Od nowego roku weszły zmiany w becikowym. Czy ktoś z was orientuje się jak to będzie?
    Czy dochody dzielą się na żonę i męża plus nowo narodzone dziecko czyli troje osób czy tylko męża i żonę?
    Bo dochód w 2013 roku nie może przekroczyć 1922 zł osobę...

- A więc dochód dzieli się tylko na rodziców, tak więc pobory dzielimy na 2:(
    --
    •  
      CommentAuthorMónikha
    • CommentTimeJan 11th 2013
     permalink
    Pytanie z zakresu prawa pracy, nie jest jednak związane z tematyką macierzyństwa. Może mimo to któraś z Was będzie wiedziała?

W umowie na czas określono napisano mniej więcej tak: zawarta od dnia 1 września 2011r. na okres 18 m-cy, tj. do dnia 31 stycznia 2013r.
    Sęk w tym, że 18 m-cy mija 28 lutego 2013r.

Do kiedy więc istnieje stosunek pracy?
    -- Mama M & N & W
    •  
      CommentAuthorDorit
    • CommentTimeJan 16th 2013
     permalink
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeJan 16th 2013
     permalink
    acia20: Nie wiem na 100% ale z tego co pamiętam to bez nowo-narodzonego dziecka czyli u Was dzielisz tylko na 2.

z tego co tu jest napisane to nowo narodzone dziecko też sie wlicza :wink:
    --
    • CommentAuthornatalka_kg
    • CommentTimeJan 23rd 2013
     permalink
    Mónikha, generalnie to trzeba było podczas podpisywania umowy być bardziej spostrzegawczym. Moim zdaniem, ewidentnie jest to pomyłka i należałoby wyjaśnić to z HR. Trudno dochodzić swoich racji, skoro obie strony podpisały się pod czymś, co jest nieprawdą. Należałoby sporządzić nową, poprawną umowę.
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeJan 23rd 2013 zmieniony
     permalink
    Dziewczyny, może któraś z Was będzie wiedziała co robić w takim przypadku. Chcę wrócić do pracy na część etatu, nie mniej niż połowę - w sumie głównie po to, żeby być przez rok chroniona. I teraz tak - dzwonię do naszych kadr, kadry mnie odsyłają do przełożonego.

Wysłałam do niego w tej sprawie maila, potem jeszcze rozmawiałam osobiście. Zgodził się na to (ustnie, pisemnie tego nie mam), ale cały proces zmniejszenia czasu pracy musi przejść przez nasz system - on musi wystawić wniosek, który kadry zatwierdzają. Wracam do pracy za kilka dni, a wniosku nadal nie ma wystawionego, przełożony nad tym dopiero pracuje. Nie powiem, mam stracha, czy jak wrócę i będę czekać na zatwierdzenie przez wszystkich świętych to czy w międzyczasie nie dostanę wypowiedzenia (bo oficjalnie chwilowo jestem na pełnym etacie).

Da się coś zrobić, żeby sobie chronić tyłek? Czy ten pierwszy wysłany mail jest wystarczającą podkładką w razie W?
    --
  6.  permalink
    Fragile

Wg Art.186 Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie od dnia złożenia przez pracownika uprawnionego do urlopu wychowawczego wniosku o
    obniżenie wymiaru czasu pracy do dnia powrotu do nieobniżonego wymiaru czasu pracy, nie dłużej jednak niż przez łączny okres 12 miesięcy."

Tak więc nie ma nic napsiane o tym, ze musi to być wniosek pisemy (a zwykle jest to napisane wyraźnie).
    W takim razie będzie się liczył Twój mail :smile:
    -- // //
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeJan 23rd 2013
     permalink
    Night, ogromnie dziękuję!
    --
    •  
      CommentAuthorelli
    • CommentTimeJan 25th 2013
     permalink
    proponowałabym jednak złożyć wniosek pisemnie, od chwili złożenia jesteś już pod ochroną, pracodawca nie może nie wyrazić zgody. czasami w regulaminach wewnętrznych ustalony jest sposób składania takich wniosków, czasami może być przewidziana jedynie forma pisemna i wtedy może być problem.
    --
    •  
      CommentAuthormigotynka
    • CommentTimeJan 25th 2013
     permalink
    The Fragile - sama jestem przełożonym, więc powiem Ci, że wystarczy "zgłoszenie" nawet ustne przełożonemu o tym fakcie. Natomiast każdy juz w tej chwili posługuje sie mailem, w związku z czym Twój mail jest zupełnie wystarczający. Nie musisz sie martwic i możesz spokojnie wrócić do pracy:wink: U mnie w pracy ostatnia moja podwładna po prostu do mnie przyszła prawie jednocześnie wysyłając mi maila.
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
    • CommentTimeJan 26th 2013
     permalink
    Dziewczyny, a ja mam pytanie odnośnie nowego macierzyńskiego. Może któraś z Was się orientuje?
    Jestem zatrudniona na umowę na zastępstwo do 31.08.2013r. Czyli w tym czasie będę w trakcie macierzyńskiego, który skończy się ok. połowy października.
    Pierwsze pytanie czy mogę skorzystać z rocznego urlopu macierzyńskiego, jeśli nie będę z góry deklarować, że faktycznie chce cały rok? Tzn. czy przy końcu pierwszych 6-miesięcy mogę zgłosić, że chcę wykorzystać kolejne pół roku? I jeśli tak to komu to zgłaszam? Pracodawcy (formalnie nie będzie już moim pracodawcą, bo umowa wygasa 1.09.2013) czy do ZUS'u?
    --
    •  
      CommentAuthorcytrynka251
    • CommentTimeJan 26th 2013 zmieniony
     permalink
    Też mnie to interesuje bo moja bratowa jest w podobnej sytuacji. Termin porodu ma na połowę czerwca, a umowa na czas określony kończy się jej 31.08. Jednak zasiłek mac będzie jej się należał z Zusu po zakończeniu umowy. Z tego co czytałam żeby skorzystać z rocznego mac trzeba być w dniu 01.09 na URLOPIE mac a ona już na urlopie nie będzie tylko będzie pobierała zasiłek. Pamiętam,że jak u mnie w pracy (pracuję w rachubie) jak dziewczyny miały umowę na czas określony np przedłużoną do dnia porodu to po zakończeniu takiej umowy należał im się zasiłek z Zusu mimo,że już nie pracowały ale z urlopu mac nie korzystały. Więc wydaje mi się,że nie będzie należał się roczny urlop chociaż mam nadzieję,że się mylę i coś źle interpretuje.
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
    • CommentTimeJan 26th 2013
     permalink
    jesli tak jest,jak mowisz Cytrynko,to mi tez sie nie nalezy roczny..
    Masakra i jeszcze pewnie w tym pazdzierniku nie bede miala dokad wracac:(
    Nie wiem po co daja te roczne urlopy jak nie potrafia stworzyc prawa,ktore kobietom dawaly gwarancje,ze po porodzie maja nadal stabilna prace..
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeJan 28th 2013 zmieniony
     permalink
    Dziękuję dziewczyny!

A te roczne urlopy już przeszły? Myślałam, że to dopiero projekt "klepnięty".
    --
    •  
      CommentAuthorDii
    • CommentTimeFeb 6th 2013
     permalink
    Jeśli któraś z Was tu jeszcze zagląda... Potrzebuję rady...
    Nie chcę Kacpra puszczać do żłobka, a przynajmniej nie w tym roku. I planuję pociągnąć urlopy jak się da tak do końca roku, bo nie chcę wracać do obecnej firmy i będę szukała czegoś innego. Tylko nie wiem jak będzie najlepiej zrobić. Macierzyński mam do końca marca, potem zaległy urlop wyjdzie mi do 6 maja. I tu chciałabym wklepać bieżący urlop i do końca roku wychowawczy. I tu moje pytania:
    1. W jakich przypadkach nie przyjmują dziecka do żłobka - i nie chodzi mi o brak miejsc :wink:
    2. Jak to jest z wychowawczym? Mogę wnioskować o miesiąc lub dwa i potem przedłużać? I czy jak powiedzmy w między czasie znajdę sobie nową pracę to mogę zrezygnować nagle z wychowawczego, czy muszę czekać do końca?
    3. Jakbym była na urlopie wypoczynkowym i nagle miałabym L4 na dziecko to czy mi się to zamienia z urlopem? Tutaj chyba kojarzę, ze nie, bo L4 musiałoby być na mnie, ale pewności nie mam...
    --
    •  
      CommentAuthorMinia85
     permalink
    Ja mogę się wypowiedzieć w sprawie wychowawczego. Możesz go wziąć maksymalnie w czterech częściach. Wypowiadasz urlop 30-dni wcześniej. Zawsze możesz na niego wrócić pod warunkiem, że nie przekroczysz tych 4 części. Ja najpierw wzięłam na rok, po roku przedłużyłam na kolejne 2 lata(podanie się składa 2 tyg. wcześniej), teraz będę przerywać chyba i wracać do pracy, więc w razie W zostaną mi dwie części i będę mogła ją wykorzystać do ukończenia przez dziecko 4 lat.
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Moge Ci odpowiedziec na ostatnie, bo mialam taka sytuacje - nie zamienia sie jak bierzesz na dziecko. Jak L4 jest na Ciebie to wtedy tak - urlop jest przerwany. Co do reszty to sama jestem ciekawa.
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    Ok. Tak tez myślałam właśnie...
    A co do tego wychowawczego, to rozumiem, że jest bezpłatny... Czy jakieś są na to myki?

Treść doklejona: 06.02.13 19:04
    A i jeszcze jedno:
    Teraz w ciąży jak byłam na L4 to miałam wyliczoną średnią z 12 m-cy a jak pójdę na wychowawczy i jakbym jeszcze raz zaszła w ciążę i poszła na L4 to jak to jest liczone? Średnia z 12 m-cy ale wlicza się tez ten okres wychowawczego, gdzie nie było płacone? Pomniejsza się ta kwota czy nie?
    --
    •  
      CommentAuthorelli
    • CommentTimeFeb 7th 2013
     permalink
    Urlop wychowawczy jest bezpłatny, możesz się starać o dodatek do zasiłku rodzinnego jeżeli ci przysługuje.
    urlop wypoczynkowy przerywa jedynie twoja choroba.
    na urlopie wychowawczym nie można korzystać z L4.
    --
    •  
      CommentAuthorDii
    • CommentTimeFeb 7th 2013
     permalink
    Dzięki dziewczyny :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeFeb 9th 2013
     permalink
    Jakby któraś z Was była zainteresowana jak to jest z tymi rocznymi rodzicielskimi to podaję linka (na razie trwają prace nad projektem):

Projekt rocznego rodzicielskiego
    --
    • CommentAuthorMysiorek80
    • CommentTimeFeb 10th 2013
     permalink
    Cześć dziewczyny mam pytanie, mam nadzieję, że ktoś udzieli mi konkretnej odpowiedzi... a więc.
    Jestem w 15 tc. i chyba niedługo zamierzam iść na zwolnienie. Pracuje w firmie 17 m-cy. Na moją wypłatę składa się podstawa 2800zł brutto+ premia( w granicach 3500-5000zł brutto miesięcznie). Premia oczywiście wypłacana jest razem z wypłatą.Przyjmijmy, ze średnia moja z 12 m-cy to 6363zł brutto, czyli 4500zł netto.
    Czy bedąc na zwolnieniu lekarskim, płatnym 100%, również będę miała do wypłaty 4500zł netto. Z tego co licze to wychodzi niby mniej bo jeszcze jakiś podatek doliczają.
    I jeszce jedna ważna sprawa...W dniach 7--12 listopad byłam w szpitalu (80%), tak więc czy dochód jest liczony z 12 0statnich miesięcy czy z miesięcy przed listopadem. Wyczytałam, ze musi minąc 3 m-ce od poprzednigo zwolnienia by liczono zwolnienie z ost. 12-m-cy.
    Zalezy mi na odpowiedzi bo nie wiem czy moge juz isc na zwolnienie czy poczekac do końca lutego
  7.  permalink
    Mysiorek ja nie wiem dokladnie ale wydaje mi się , że bedziesz miec 100% podstawy bo premie sie nie licza... przynajmniej ja ta mam ze mam ze tylko podstawa a tez mam system podstawy + premie.
    --
    •  
      CommentAuthordagus84
    • CommentTimeFeb 10th 2013
     permalink
    Ja mam wypłatę netto pomniejszony o podatek, chyba 19% - mi 200 zeta jakoś odejmują. A jeśli chodzi jakie m-c to wiem na pewno, że jak mamy teraz luty to liczysz od stycznia do tyłu 12 m-cy, bez lutego. Ja poszłam w ostatnie dni września, i szef do zusu pisał od sierpnia w tył. Nie pamiętam jak nazywa się plik, który jest wypełniany do zusu, wiem, ze można go ściągnąć normalnie z neta, wtedy mogłabyś zobaczyć co tam się wpisuje. Jest też tłumaczenie do odpowiednich rubryk, więc wątpliwości będą mniejsze.

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 10.02.13 15:19</span>
    Już znalazłam, to się nazywa zaświadczenie płatnika składek. Takie coś musi wypełnić pracodawca jak pójdziesz na L4 i przekroczysz 33 dni. Bo on jest wysyłany przez niego do Zusu.
    --
    •  
      CommentAuthorMónikha
    • CommentTimeFeb 11th 2013
     permalink
    Mysiorek, Kandyzowana
    A to nie jest przypadkiem tak, że jeśli od premii / nagrody odliczają składki, to wtedy te premie bierze się pod uwagę w wyliczaniu zasiłku?
    U mnie w adm. rządowej tak robią. Co jakiś czas mam nagrodę i normalnie od niej odliczają podatek i wszelkie składki. Tym samym taka nagroda podwyższała mi dochód i była brana do obliczania zasiłku.
    -- Mama M & N & W
    •  
      CommentAuthoragigi
     permalink
    Mónikha: A to nie jest przypadkiem tak, że jeśli od premii / nagrody odliczają składki, to wtedy te premie bierze się pod uwagę w wyliczaniu zasiłku?

dokładnie tak
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Tak jest jak pisze Monikha, a to czy składkis ą odprowadzane czy nie jest dodatkowo uwarunkowane to jest Regulaminem premiowania. Więc trzeba przeczytać regulamin i wszystko bedzie jasne.
    U nas np w regulaminie jest napisane, że od premii nie odlicza się składki i nie wchodzi w skład średniej wylicznaej na macierzyńskim i dooopcia blada - dostaje tylko podstawę :/
    --
    • CommentAuthormała_1989
     permalink
    Witam proszę o pomoc ponieważ jestem zielona w tym temacie. Chodzi o to że jestem na początku ciąży i nie jestem nigdzie zatrudniona. moja koleżanka mi podpowiedziała co zrobić żeby przysługiwało mi macierzyńskie a potem wychowawcze. ale nie wiem czy to prawda. Otóż mówiła żebym się zatrudniła u swojego ojca w firmie ( sklep wielobranżowy) na umowę o pracę na okres np. 2 tata lub nieokreślony i że on może mnie miesiąc wstecz zatrudnić, i przez 4 miesiące opłacała ZUS a potem poszła na chorobowe do dnia porodu i wtedy dostane Macierzyńskie a potem wychowawcze.
    Mi się nie chcę w to wierzyć ponieważ na wychowawcze nie trzeba mieć pół roku zatrudnienia??

Bardzo proszę o wyjaśnienie mi tej kwesti gdyż czasu nie mam za wiele.
    •  
      CommentAuthorazniee
     permalink
    Ja mam pytanie podobne do Dii, ale chyba nikt nie odpowiedział. L4 pod koniec ciąży i macierzyński mam wyliczany z ostatnich 12 m-cy (pracujących jak rozumiem?). Jeżeli po macierzyńskim wykorzystam urlop zaległy i bieżący, później pójdę na wychowawczy i znów zajdę w ciążę- to nowe L4 i później macierzyński będzie liczony z tych samych miesięcy co teraz (ostatnich "pracujących")? U mnie to spora różnica, bo akurat miałam sporo dodatków, które wliczały się do wynagrodzenia z którego liczy się dochód i dostaję 1200zł to niż to wynika z umowy (tzn. z pensji, bo premii nie dostaję) :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    azniee no u mnie to też właśnie spora różnica, dlatego chciałabym wiedzieć. Też chodzi mi o to, że np. jestem na L4 przez 5 m-cy-dostaję 100% czyli 4000zł. Potem jestem na macierzyńskim przez 6 m-cy i dostaję też 4000zł., potem urlopy wszystkie (tez po 4000zł.) i na końcu wychowawczy gdzie dostaję 0 zł. przez np. 6 m-cy. i wtedy co jak znowu zajdę w ciążę i pójdę na L4? Liczy się 6m-cy x 4000zł.+ 6m-cy x 0zł. dzielone przez 12m-cy? (bo średnia jest z ostatnich 12 m-cy właśnie). To wtedy wychodzi 2000zł. To chyba bez sensu! Jak to jest?
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.