Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
A ja się nie zgodzę, że nacięcie gorsze.

A właśnie - długo się to to rozpuszcza ?
A właśnie - długo się to to rozpuszcza ?

Z czego wynika podawana przez Was różnica w odczuwaniu?
po nacieciu mialam grubsza blizne...ja mam do tej pory.
[/url]

Można powiedzieć, że nie życzymy sobie nacinania i nie mają prawa tego zrobić? W jakiś sposób to zagraża życiu dziecka jak się nie natnie?
znajoma kategorycznie zabroniła ciąć no i potem żałowała bo pękła po odbyt
Dziewczyny, przy normalnych porodach to się praktycznie nie zdarza, nie straszcie bezpodstawnie! Polecam lekturę zalinkowaną w moim poprzednim poście. Takie pęknięcia pojawiają się, jak poród jest niepotrzebnie przyspieszany, pozycja nie sprzyja fizjologii itd. Rutynowe nacięcie w żadnym wypadku nie jest lepszym wyborem niż pęknięcie. Nie dajcie sobie wmówić, że jest inaczej.
), które po prostu nie panują już dostatecznie dobrze nad pęcherzem. Może nie będzie tak źle?
Chociaż nie wiem w jakim stanie dno mej macicy się znajduje
moja córka wychodziła nawet nei na supermena a " na zimnym łokciu" ze giętą rączką przy głowie, nie uważam aby u mnie było to nadużycie :)
Nie wiem, jakby było bez, wtedy się nie zastanawiałam, bo też nie byłam nastawiona kompletnie na "nie". Owszem, wykonanego tylko z powodu rutyny absolutnie sobie nie życzyłam, ale już uzasadnionego nie zamierzałam odmawiać. Odcierpiałam potem swoje, dlatego tak bardzo sobie chwalę drugi poród bez takiej "atrakcji" i zawsze będę namawiała, że zrobić absolutnie wszystko, by tej wątpliwej przyjemności uniknąć.Hydro o zapomniałam o ćwiczeniach !
Już zaczynam
bo mna mnie krzyczał, że lekarze lepiej wiedzą, a ja za dużo forum czytam :P

Można by pomyśleć, że z tej wypowiedzi przebija jedno: dobra pacjentka, to nieświadoma pacjentka :P Czytanie jeszcze nikomu nie zaszkodziło, raczej dzieje się odwrotnie, co widać po wpisach na forum.
W ogóle zapomniałam spytać lekarki czy pęknięcie w takim miejscu może mieć przykre konsekwencje w postaci nietrzymania moczu etc.
Dobra położna powinna wiedzieć, czy nacięcie jest konieczne czy nie.
I nie powinna dopuścić do poważnych pęknięć.
Hydro - wszystko ładnie pięknie, ale w Polskich szpitalach mało porodów przebiega całkiem naturalnie. Jeśli podaje się rodzącej oxytocynę i przebija pęcherz to nacięcie jest kolejną patologią wynikającą z tych działań. Już lepiej się dać wtedy naciąć, bo poród sztucznie nasilony, przyspieszony rzeczywiście może poważnie krocze uszkodzić...
Ale mnie było jakoś niewygodnie i wolałam na fotel. Dziwne, bo natura powinna wziąć górę. A nie wzieła....