Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorNives
    • CommentTimeFeb 14th 2008
     permalink
    W moim województwie juz sie skończyły - byly w ostatni tydzień stycznia i piewszy lutego. Pieknie było .... pusto w autobusach :D brak popapranych dzieci z podstawówki które mają wiekszy zasób słów wulgarnych niż jakichkolwiek innych, brak ciasnoty umysłowej tworzonej przez srednio rozwinęte dzieci z pierwszej klasy gimnazjum chwalące sie jak to wczoraj był wielki dzień bo zajarał pierwszego szluga i miał pierszy mokry sen.....
    Matko... musze zmienić trasę do pracy :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorrosaa
     permalink
    Ja też to zauważyłam....wczoraj niechcący słyszłam rozmowe dzieci chyba 13 może 14 lat jak to dziewczynka opowiadała ze się zakochała i odkochac nie umie a tamta druga koleżanka jej mówila "musisz go zostawić głupia jesteś on z Tobą robi co chce" itp...a ona odpowiada "ale ja nie umiem sie odkochać."...itd.

Mówie Wam jak to śmiesznie wyglądaLo, bo to takie małe dziewczynki< a tu takie rozmowy...:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorNives
     permalink
    Mam coś dla was - tylko włączcie głośniki i patrzcie uważnie :D

oraz

--
    •  
      CommentAuthorNives
     permalink
    eee linki mi zgineły
    wkleję jeszcze raz
    --
    •  
      CommentAuthorNives
     permalink
    lemur

wiewiórka
    --
    •  
      CommentAuthorNives
     permalink
    ok lemur po raz ostatni :/

pl.youtube.com/watch?v=hkqqMPPg2VI
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    NPR a antykoncepcja - po angielsku
    1 z 6 zabawnych skeczy amerykańskich studentów porówujących NPR z anty.
    --
    •  
      CommentAuthorKonwalijka
     permalink
    Jak Tys zo znalazla??? Fajne. :thumbup:
    Amazonko, Ty to juz chyba tyle materialow zgromadzilas na ten temat, ze habilitacje zrobisz w miesiac :clap:
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Szukając materiałów na temat niedoszłej kampanii informacyjnej o NPR z 2006 r. Po polsku nic nie było, to zmieniłam język i znalazły się te skecze.
    Przy okazji znalazłam pokaz zakładania spirali na modelu i widok macicy na USG ze spiralą oraz reklamy różnych tabletek.
    Sporo materiałów jest też na temat największej organizacji promującej antykoncepcję, sterylizację i aborcję na świecie - IPPF.
    --
    •  
      CommentAuthornibriana
     permalink
    Szkoda, ze nie rozumiem. Ide na angielski (doslownie ). ;)
    --
    •  
      CommentAuthorKonwalijka
     permalink
    A kto ten IPPF sponsoruje? Wiesz moze?
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Założycielką Planowanego Rodzicielstwa jest Margaret Sanger, znana z eugenicznych poglądów. Współfinansowała prace nad zaprzęgnięciem sztucznych hormonów do hamowania owulacji. Owoc tych badań trafił do celów anty do sprzedaży w 1960 r. i wkrótce dały znać o sobie niezbezpieczne dla zdrowia i życia objawy uboczne cudownego "leku".

To druga największa organizacja pozarządowa na świecie. Obecnie ma już tak silną sieć wzjemnych powiązań, że sama sposoruje np. promocję anty w Polsce za pośrednictwem Federy.
    --
    •  
      CommentAuthorKonwalijka
     permalink
    Eugenicznych? Ze sssssso? Ama, nie uzywaj wyrazen bo czuje sie wyalienowana! Nie wiem czy mnie wlasnie nie obrazasz :wink:
    A jaka jest pierwsza z tych organizacji w takim razie?
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeFeb 14th 2008 zmieniony
     permalink
    Wg neutralnego światopoglądowo źródła IPPF jest finansowana przez Komisję Europejską, ONZ, różne fundacje i rządy oraz współpracuje z WHO.

Polską placówką IPPF jest Towarzystwo Rozwoju Rodziny.

Eugenika - hodowla ludzi pod względem jakości: życia, rasy, pokroju itp. W praktyce: wybór płci i innych cech w czasie zapłodnienia in vitro, aborcja płodów żeńskich w Indiach i Chinach, obozy koncentracyjne w czasie II wojny światowej.

Margeret Sanger jest znana z powiedzenia, że powinno być więcej dzieci od zdatnych ludzi, a mniej od niezdatnych do rozrodu. Dlatego rozmnażać powinni się zdrowi, silni, bogaci, a biednych, chorych, inwalidów należy sterylizować jak bezdomne koty.
    Oczywiście, prawo do życia mają tylko dzieci planowane. Na niepowodzenia antykoncepcji czeka sieć "bezpiecznych" klinik aborcyjnych stworzona przez IPPF.
    --
    •  
      CommentAuthorbiedrona
     permalink
    Brrrr aż ciarki przechodzą jak się czyta takie postulaty!!!
    Co do eugeniki - to polecam film "Purpurowe rzeki" - nie jakaś rewelacja ale można obejrzeć :wink:
    -- http://28dni.pl/biedrona_a
  1.  permalink
    hej dziewczynki:) ja też się tu melduję bo odkładam do swojego ślubu :)
    •  
      CommentAuthorKonwalijka
     permalink
    A mozna wiedziec czy sa plany, ze po slubie od razu przenosisz sie na staraczki?
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Już niedużo czasu zostało Ci do samoobserwacji teoretycznej, ale i tak więcej niż innym. Bez obaw wszystkiego się nauczysz.
    --
    •  
      CommentAuthorbiedrona
     permalink
    Aneczka powodzenia w obserwacjach :bigsmile:
    -- http://28dni.pl/biedrona_a
  2.  permalink
    witam was drogie towazyszki jestem t u swiezynką i nie znam jeszcze nikogo :cry: mam nadzieje,ze ktos mnie psygalnie:shamed:
    -- kto mnie psituli?
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeFeb 15th 2008 zmieniony
     permalink
    Skutecznej nauki i samoobserwacji teoretycznej. Żałuję, że nie byłam wcześniej tak świadoma jak Ty.
    --
  3.  permalink
    Konwalijka :) po ślubie na staraczki hmmm oczywiście :) że tak. Mam nadzieję że mi się uda zajść w ciąże :) jakoś bo mój mężczyzna jeszcze jakiś czas będzie za granicą.
    •  
      CommentAuthorNives
    • CommentTimeFeb 15th 2008
     permalink
    Boosko .... Dostałam wczoraj dwa zastrzyki i mnie tyłek boli :/
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Oby poskutkowały i wyleczyły.
    --
    •  
      CommentAuthorNives
     permalink
    Zobaczymy, jeszcze dziś mam iśc na pobranie wycinka z jednej z torbieli bo jest związana czy cos takeiego
    --
  4.  permalink
    Witam nowinki. Jakby co to ja też nowa i zielona, choć kilka dni już tu jestem i nie jest najgorzej. Teraz @ mi się skończyła i zacznę obserwacje śluzu i szyjki:shocked:
    •  
      CommentAuthordalila84
    • CommentTimeFeb 16th 2008
     permalink
    Witam ja też nowa i też odkładając-narazie teoretycznie obserwuję już 7 swój cykl. W sierpniu ślub no i obawiam się czy wszystko dobrze zinterpretuję itp. ne chcemy na razie miec dzieciątka...
    •  
      CommentAuthorJosaris
     permalink
    dalila84, bez strachu. Udostępnij wykresy - możesz liczyć na pomoc ekspertów i innych użytkowniczek.
  5.  permalink
    Dalia masz jeszcze trochę czasu więc powodzenia.
    Josaris widzę że ty majóweczką jesteś. Ja też jeszcze niedawno byłam :( Powodzenia dla maluszka:)
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeFeb 16th 2008 zmieniony
     permalink
    Dalila, dasz sobie radę. 7 cykli to masa doświadczenia, a do sierpnia jeszcze trochę czasu.
    Miałam tylko 1,5 cyklu teoretycznych obserwacji i zadziałały.
    --
  6.  permalink
    Amazonka chylę czoła. Właśnie czytam różne twoje wypowiedzi na forum. Twoja wiedza jest przeogromna i zasługujesz na doktorat w tej dziedzinie. Poczytałam też trochę o metodach które wkleiłaś:)
    •  
      CommentAuthorFiufiu
     permalink
    Melduję się niniejszym wśród odkładających. Przede mną nowe doświadczenia - najpierw LAM, potem budowanie bazy danych o moich cyklach. Liczę po cichu na Wasze wsparcie!
    --
  7.  permalink
    Fiufiu gratuluję maleństwa:)
    •  
      CommentAuthorFiufiu
     permalink
    Dziękuję :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthordorah
     permalink
    Fiufiu, to już trzecia Twoja kategoria na 28dni :bigsmile:
    -- chętnie pomogę w interpretacji
  8.  permalink
    Hej dziewczyny, mnie to tak denerwują moje cykle że tragednia, przez to ze są takie długie..... ten już ma 34 dni ....
    •  
      CommentAuthorrosaa
    • CommentTimeFeb 18th 2008
     permalink
    aneczka115a spokojnie ja teraz mam 47 dzień i brak @ a nadal nie wiem co sie dzieje, czekam z niecierpliwością az się wszystko wyjaśni...:neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorrosaa
     permalink
    NO GDZIE TE ODKłADAJąCE???:smile:
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Aneczka, mój będzie miał ok. 41 dni. 34 to zupełnie ok.
    --
    •  
      CommentAuthorLily
     permalink
    rosaa - mało jest odkładających gdyż pokutuje mit iż npr sie do odkładania absolutnie nie nadaje :confused:
    •  
      CommentAuthorrosaa
     permalink
    no tak...w sumie masz racje...
    --
    •  
      CommentAuthorNives
     permalink
    noooo mi się każda kumpela zamiast dzień dobry zaraz zacznie pytać - jesteś już w ciąży ?? :confused:
    --
  9.  permalink
    Kurczę z tymi cyklami co :) ja to zawsze mam takie długie a nie mogę sie przyzwyczaić.
    •  
      CommentAuthorLily
     permalink
    aneczka - pokochaj siebie i swoje cykle :wink:
    •  
      CommentAuthoragigi
     permalink
    No dobra, to i jak się tutaj zamelduję. Wprawdzie nie wybrałam kategorii "odkładam', lecz "nie staram się", ale to prawie to samo ;-)
    --
    •  
      CommentAuthorrosaa
    • CommentTimeFeb 18th 2008 zmieniony
     permalink
    nie starasz się ale kiedyś na pewno przejdziesz w staraczki:wink:
    a więc jest to równoznaczne z tym,że odkładasz...narazie się nie starasz,bo odkładasz..
    kurcze juz sama się zagmatfałam...:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorFiufiu
     permalink
    Ano trzecia, trzecia, Dorotko :bigsmile:.

Na razie nie będę się tu za bardzo udzielać, bo jeszcze nie mam potrzeby rozpoczęcia obserwacji, ale już niebawem, mam nadzieję. Niech tylko to plmienie się skończy... :neutral:
    --
    •  
      CommentAuthoragigi
     permalink
    rosaa.. no właśnie.. można się pogubić. A swoją drogą, to ciekawe, czym różnią się te dwie kategorie (bo skoro są dwie oddzielne, to chyba jakaś różnia musi być...)
    --
    •  
      CommentAuthorrosaa
     permalink
    hmmm to tak wydaje mi się,że "nie staram się" tzn, ze taka kategoria nalezy do osób,które nie współżyły...(dziewic)
    a kategoria "odkładam" dla takich które współżyją ale odkładają...

Jak myślisz,dobrze zinterpretowałam?:wink:
    --
    •  
      CommentAuthoragigi
     permalink
    hmmm.. dla takich osób jest kategoria "nie współżyję, tylko obserwacja'
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.