W moim województwie juz sie skończyły - byly w ostatni tydzień stycznia i piewszy lutego. Pieknie było .... pusto w autobusach :D brak popapranych dzieci z podstawówki które mają wiekszy zasób słów wulgarnych niż jakichkolwiek innych, brak ciasnoty umysłowej tworzonej przez srednio rozwinęte dzieci z pierwszej klasy gimnazjum chwalące sie jak to wczoraj był wielki dzień bo zajarał pierwszego szluga i miał pierszy mokry sen..... Matko... musze zmienić trasę do pracy
Ja też to zauważyłam....wczoraj niechcący słyszłam rozmowe dzieci chyba 13 może 14 lat jak to dziewczynka opowiadała ze się zakochała i odkochac nie umie a tamta druga koleżanka jej mówila "musisz go zostawić głupia jesteś on z Tobą robi co chce" itp...a ona odpowiada "ale ja nie umiem sie odkochać."...itd.
Mówie Wam jak to śmiesznie wyglądaLo, bo to takie małe dziewczynki< a tu takie rozmowy...
Szukając materiałów na temat niedoszłej kampanii informacyjnej o NPR z 2006 r. Po polsku nic nie było, to zmieniłam język i znalazły się te skecze. Przy okazji znalazłam pokaz zakładania spirali na modelu i widok macicy na USG ze spiralą oraz reklamy różnych tabletek. Sporo materiałów jest też na temat największej organizacji promującej antykoncepcję, sterylizację i aborcję na świecie - IPPF.
Założycielką Planowanego Rodzicielstwa jest Margaret Sanger, znana z eugenicznych poglądów. Współfinansowała prace nad zaprzęgnięciem sztucznych hormonów do hamowania owulacji. Owoc tych badań trafił do celów anty do sprzedaży w 1960 r. i wkrótce dały znać o sobie niezbezpieczne dla zdrowia i życia objawy uboczne cudownego "leku".
To druga największa organizacja pozarządowa na świecie. Obecnie ma już tak silną sieć wzjemnych powiązań, że sama sposoruje np. promocję anty w Polsce za pośrednictwem Federy.
Eugenicznych? Ze sssssso? Ama, nie uzywaj wyrazen bo czuje sie wyalienowana! Nie wiem czy mnie wlasnie nie obrazasz A jaka jest pierwsza z tych organizacji w takim razie?
Eugenika - hodowla ludzi pod względem jakości: życia, rasy, pokroju itp. W praktyce: wybór płci i innych cech w czasie zapłodnienia in vitro, aborcja płodów żeńskich w Indiach i Chinach, obozy koncentracyjne w czasie II wojny światowej.
Margeret Sanger jest znana z powiedzenia, że powinno być więcej dzieci od zdatnych ludzi, a mniej od niezdatnych do rozrodu. Dlatego rozmnażać powinni się zdrowi, silni, bogaci, a biednych, chorych, inwalidów należy sterylizować jak bezdomne koty. Oczywiście, prawo do życia mają tylko dzieci planowane. Na niepowodzenia antykoncepcji czeka sieć "bezpiecznych" klinik aborcyjnych stworzona przez IPPF.
Brrrr aż ciarki przechodzą jak się czyta takie postulaty!!! Co do eugeniki - to polecam film "Purpurowe rzeki" - nie jakaś rewelacja ale można obejrzeć
Konwalijka :) po ślubie na staraczki hmmm oczywiście :) że tak. Mam nadzieję że mi się uda zajść w ciąże :) jakoś bo mój mężczyzna jeszcze jakiś czas będzie za granicą.
Witam nowinki. Jakby co to ja też nowa i zielona, choć kilka dni już tu jestem i nie jest najgorzej. Teraz @ mi się skończyła i zacznę obserwacje śluzu i szyjki
Witam ja też nowa i też odkładając-narazie teoretycznie obserwuję już 7 swój cykl. W sierpniu ślub no i obawiam się czy wszystko dobrze zinterpretuję itp. ne chcemy na razie miec dzieciątka...
Dalila, dasz sobie radę. 7 cykli to masa doświadczenia, a do sierpnia jeszcze trochę czasu. Miałam tylko 1,5 cyklu teoretycznych obserwacji i zadziałały.
Amazonka chylę czoła. Właśnie czytam różne twoje wypowiedzi na forum. Twoja wiedza jest przeogromna i zasługujesz na doktorat w tej dziedzinie. Poczytałam też trochę o metodach które wkleiłaś:)
Melduję się niniejszym wśród odkładających. Przede mną nowe doświadczenia - najpierw LAM, potem budowanie bazy danych o moich cyklach. Liczę po cichu na Wasze wsparcie!
nie starasz się ale kiedyś na pewno przejdziesz w staraczki a więc jest to równoznaczne z tym,że odkładasz...narazie się nie starasz,bo odkładasz.. kurcze juz sama się zagmatfałam...
Na razie nie będę się tu za bardzo udzielać, bo jeszcze nie mam potrzeby rozpoczęcia obserwacji, ale już niebawem, mam nadzieję. Niech tylko to plmienie się skończy...
rosaa.. no właśnie.. można się pogubić. A swoją drogą, to ciekawe, czym różnią się te dwie kategorie (bo skoro są dwie oddzielne, to chyba jakaś różnia musi być...)
hmmm to tak wydaje mi się,że "nie staram się" tzn, ze taka kategoria nalezy do osób,które nie współżyły...(dziewic) a kategoria "odkładam" dla takich które współżyją ale odkładają...