Dziewczyny! Ja właśnie się obudziłam! A tempkę mierze, jak mój ukochany mąż mnie zbudzi, idąc do pracy- kilka minutek pogadamy i śpię dalej...w końcu mam wakacje!!!!
ja myslę, że zamiast forum, bardziej niektórym przydałby się czat... szukam jakichs informacji, a tam same emotki i posty po kilka słów... czy nie ma tu moderatorów? czy nieistnieje forum dla pogaduszek? Robi sie wielki bałagan!
1. Jakbyś poczytała posty to wiedziałabyś gdzie znaleźć informacje o moderatorach. Moderatorzy będą ale dopiero w wersji oficjalnej. Mamy tylko jednego Damazego a pierwszeństwo ma oczywiście strona z wykresami. 2. Własne posty możesz edytować, bo pisanie posta pod postem wprowadza niepotrzebny bałagan
Hej. Mój nick to eninka1. Bardzo się cieszę że powstała taka stronka. Przynajniej wiem że tych "co stąpają po polu minowym " (zwrot mojego ginegologa) jest całkiem sporo. Jak narazie jeszcze nie potrafię się odnaleźć wśród tych tabelek, ale mam nadzieję, że już niedługo będę wszystko wiedziała. Pozdrawiam wszystkie ODKŁADAJĄCE.
NickIWiek I Na ile odkładam I Czy mam już dzieci(ile,wiek) IData rozpoczęcia obserwacji/stosowania NPR I Miasto Josaris/23/rok i 2 miesiace/nie/czerwiec 2005/wrzesien 2005/Wejherowo
W środę pierwszy raz weszłam na tę stronę. Jest świetna, a mam nadzieję że będzie jeszcze lepsza. W czwartek spotkałam się z panią z przykościelnej poradni małżeńskiej - wspaniała kobieta. I wtedyy przypomniały mi się te wszyskie negatywne posty na temat poradni. Ja mam zupełnie inne doświadczenia. Bardzo pozytywne. Już od pół roku korzystam z porad pani z poradni i jestem bardzo zadowolona. jeżeli mam jakieś wątpliwości albo po prostu kontolnie walę jak w dym i zawsze spotykam się ze zrozumieniem. Wszystkim zainteresowanym z Krakowa mogę podać namiar.
Jak chcesz to mogę popytać o jakąś dobrą poradnię, tylko napisz w jakich okolicach. A pani Basia rzeczywiście jest super i bardzo się cieszę, że mogłam i mogę na nią liczyć, bo troche skomplikowane te cykle po prochach są, przynajmniej u mnie.
28dni jest przeznaczone dla kobiet pragnących: - poznać swój naturalny rytm płodności - zaplanować i przygotować się do poczęcia dziecka - odłożyć poczęcie dziecka na późniejszy termin
Dwie ostatnie "grupy" są już "obstawione". Ja należę do tej pierwszej - bo ani męża jeszcze nie mam, o dzidzi nie wspominając /wyznaję czystość przedmałżeńską i jej się trzymam/. Chcę tylko poznać siebie, żeby potem wstydu nie było przed mężem.. :) Ale czuję, że jestem tu sama... :( Powiedzcie, że sie mylę!
PS Przepraszam, że się do tego wątku podczepiłam, ale nie wiem jeszcze czy jest sens stwarzać osobną "tabelkę" "uczących się"... :) Przy okazji pozdrawiam i cieszę się, że to forum tak się rozrasta. Nie nadążam z odczytywaniem postów :D
Agafiga, gdy byłam na Twoim etapie, jeszcze parę miesięcy temu, 28dni jeszcze nie istniało... Cóż, myślę, że wśród tych 3 grup istnieje część wspólna, np. po odstawieniu takiej czy innej antykoncepcji z takich czy innych powodów, osoby, które dopiero poznają naturalny rytm płodności, który do tej pory był sztucznie zaburzany.
Agafiga-mylisz się! Nie jesteś sama Ja dopiero tutaj od niedawna, i narazie główie czytam i ...sie ucze więc witam Was dziewczyny! Życzcie mi powodzenia, bo straaasznie to wszystko skomplikowane
Kesuś życzę powodzenia. Ja też tutaj od niedawna. A z NPR od pół roku. Już coś niecoś się orientuję w temacie ale myślę że jeszcze długa droga przedemną. Liczę że niedugo pomocną mi będzie ta stronka. Pozdrawiam wszyskie odkładające
Wróciłam z urlopu. Stęskniłyście się ? Witam gorąco wszystkie nowe „odkładające”
Agafiga, Kesuś także gorąco witam. Nawet jak założycie swoją „zieloną” frakcję (czemu zieloną?) to przecież bezsprzecznie należycie do grupy odkładających .
Nawiązując do dyskusji na temat podziału na starających się i niestarających oraz używających fazy I, II czy też III to ja z tych, które teraz się nie starają, ale stosuję NPR tylko dlatego, że planuję drugie dziecko, więc w razie wpadki i tak będzie planowana ;). A co do faz, to powiem szczerze, że nie wyobrażam sobie całkowitej abstynencji w którejkolwiek fazie cyklu. Cóż jak dla mnie seks potrzebny jest do prawidłowego funkcjonowania jak jedzenie i oddychanie .
A co do pogaduszek to nie bardzo rozumiem, o co Ci Aniu chodzi, w końcu tą dyskusję założyłam w celu pogadania, podyskutowania. Informacji należy szukać w innych działach.
Ach i czy mam nadal aktualizować tabelkę na początku dyskusji skoro jest tabelka w WIKI28 – chociaż jak dla mnie WIKI miała służyć do zapisywania wiedzy na temat NPR, no ale to tylko moje skromne zdanie. No, ale jak już jest tabelka w WIKI to hajduczku zapomniałaś o mnie
Paula nawet tak nie myśl!! Nie chciałam tylko zabierać Twojej "roboty". W WIKI28 dziewczyny same się wpisują ale jeśli wyrażacie chęć to ją zaaktualizuje wg stworzonej tutaj tabeli :):)
Dzięki za miłe słowa powitania, już nie czuję sie taka osamotniona Paula - agafiga miała chyba na myśli to, że póki co jesteśmy "zielone" jesli chodzi o wiedze na temat NPR Zamierzam się jednak poprawić - i od przyszłego tygodnia wybieramy sie na kurs - może się czegoś naucze? Nauczę odkładać, naturalnie narazie
No to ja też jestem zielona, bo początkująca. Mam zaledwie 3,5 wykresu i odkładam. W Wiki zaczął się już typowy bałagan. Informacje + porady + informacje prywatne.
witajcie wszystkie "zielone" lub zaczynające (jak kto woli) ja też chyba należę do kategorii "zielonych"...bo choć stosuję NPR od ponad roku, to nie służy mi ani do "odkladania" ani do "starania się" tylko do poznania i zrozumienia siebie... więc dziewczyny uczmy się siebie
Aha , jeszcze NPR więc, w sumie to zawsze było na oko - tz wiedziałam że w po mniej więcej 16 dniach cyklu jest u mnie ok to dopiero wtedy pozwalałam mężowi na coś więcej. A od 1,5 roku stosuję dokładne NPR , temp, śluz, a ostatnio kupiłam tetsy owulacyjne. Chciałam się przbadać czy i mnie wszystko ok , i okazuje się ze jak w szwjcarskim zegarku. Tylko testy robiła 1 raz dziennie ok 15 00 i druga kontrolna kreska była średnio ciemna (nie tak jak kontrolna) ale dzień wczesniej była bledsza i dzień później też. Dlatego przypuszczam że owulacja mogłaby być przed 15 00 i kreska zanikała lub po 15 00 więc jeszcze nie ściemniała. Więc chyba powinno robić się 3 - 2 testy dziennie.