Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorNatalaa
    • CommentTimeJul 20th 2011
     permalink
    jak się u ciebie objawiała ciąża urojona? może trochę wścibskie pytanie...
    --
    • CommentAuthorŁezunia
     permalink
    u mnie ciąża urojona: miesiąc dzień w dzień mdłości i wymioty, o tych samych porach - śmieszne było bo to było wieczorami, piersi mi urosły, apetyt jak u słonia, oczywiście brak okresu i ogólne moje przekonanie że napewno jestem w ciąży i robienie sobie trzy i trochę testów bo a nuż były niedobre, potem poszłam na badanie betaHCG które wykazało brak ciąży, ale mi jeszcze było trudno to przeboleć, dopiero rozmowa z ginekolożką dała mi do myślenia i jakoś sobie wszystko poukładałam. Nie było to dla mnie łatwe, musiałam to przeboleć dlatego tym razem zanim zrobiłam testy napisałam tutaj i dopiero za namową osób kupiłam testy.
    --
    •  
      CommentAuthormartitap
     permalink
    Łezunia, ja bym powtórzyła test jeszcze za parę dni. Przecież pierwszy wyszedł pozytywny. Nie byłabyś pierszą kobitką, u której testy przekłamały. Nie chcę nastawiać Cię na ciążę, chodzi mi raczej o to, żebyś się upewniła co do wyniku. Albo lepiej zrób betę - tu już będzie wiadomo czarno na białym.
    --
    •  
      CommentAuthorEikos
     permalink
    Łezunia... za dużo myślisz.... Po prostu jak będzie to będzie, jak nie będzie lub nie ma... to dalej mężowi rób poligon w łóżku :D Popatrz na to inaczej... ile masz przyjemności z tego :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    no to z opisu wynika, że to była ciąża rzekoma. ciąża urojona objawia się brakiem objawów, a jedynie siedzi w głowie kobiety.
    --
    • CommentAuthorewelinda29
     permalink
    łezunia jeśli mogę wtrącić swoje trzy grosze:) to ja zrobiłam trzy testy i żaden mi nie wyszedł pozytywny dopiero beta i badanie ginekologiczne potwierdziły moją ciąże...jednak nie dane mi było jej donosić:( także zrób bete póki co:)
    --
    •  
      CommentAuthorEikos
     permalink
    Łezunia... widzisz? nie chcę Ci robić nadziei, ale testy nie zawsze powiedzą Ci widocznie prawdę... poczekaj do tej wizyty... a ja trzymam kciuki byś nie dostała @ i by się spełniło Twoje marzenie ... Trzymaj się dziewczyno :smile:
    • CommentAuthorŁezunia
    • CommentTimeJul 20th 2011 zmieniony
     permalink
    dzięki dziewczyny ale ja poczekam do wizyty u ginekologa, no cóż testy negatywne wyszły to nie będę się nakręcać - wizyta za 2 tygodnie, wkurza mnie tylko to że schudłam, okres powrócił - do tego regularny i nawet nie myślałam o dziecku a tu nagle okres gdzieś przepadł i te objawy. W zeszłym roku to przed tą moją ciążą urojoną to myślałam intensywnie o dziecku że chcę już teraz itd a teraz naprawdę nie myślałam o dziecku a jak myślałam to w przyszłym roku lub za dwa lata. Ps. rozczulałam się tylko na widok dzieci - ale to chyba nie ma wpływu na to czy ma się ciążę urojoną ;)
    --
    •  
      CommentAuthorEikos
     permalink
    To odliczaj dni do wizyty :wink:
    • CommentAuthorŁezunia
     permalink
    dziękuję Talinka za uświadomienie mnie :D nie wiedziałam że to była rzekoma :D
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    TU masz wyjaśnioną różnicę
    --
    • CommentAuthorŁezunia
     permalink
    dziękuję :*
    --
  1.  permalink
    Witajcie dziewuchy,
    byłam dziś u ginekologa. Miałam usg dopochwowe. Lekarz nie wypatrzył pęcherzyka, jedynie powiększone endometrium (ok. 3cm), płyn przy jajniku lewym. Zapytał czy pobolewał mnie jajnik lewy. Owszem, pobolewał. Powiedział, że to z lewego jajnika wobec tego. Zaprosił na wizytę za dwa tygodnie. Powiedział, że wtedy będzie widać pęcherzyk i może już dzidzię.:-) Dziś mija 8. dzień jak @ nie widać, więc może faktycznie dlatego nie było widać pęcherzyka bo za wcześnie. Zapytałam o betę, powiedział, że jeden i drugi test (beta i test domowy) jest podobnie skuteczny, tylko, że beta jest tzw. ilościowa a test tzw. jakościowy i nie ma potrzeby robić bety, mam zgłosić się za dwa tyg. Jak ja wytrzymam?! W przyszłym tygodniu w takim razie i tak dla samej siebie pójdę na betę albo chociaż zrobię jeszcze raz test domowy...

Powiem szczerze, że poszłam na wizytę z nadzieją, że będzie już widać...
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    katarzynah1987:
    Powiem szczerze, że poszłam na wizytę z nadzieją, że będzie już widać...

trzeba było pytać :wink::wink:
    od razu byś przeczytała, że za wcześnie i nie ma sensu iść :wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    katarzynah1987: Zapytałam o betę, powiedział, że jeden i drugi test (beta i test domowy) jest podobnie skuteczny, tylko, że beta jest tzw. ilościowa a test tzw. jakościowy i nie ma potrzeby robić bety,

podobnie skuteczny to może natomiast beta "ma tą przewagę", że jak zrobisz dwukrotnie [co 48 godzin] to jej prawidłowy przyrost powie, że z ciążą wszystko ok i że dobrze się rozwija
    a sikany tego nie powie
    ponadto wynik bety pokazuje który to tydzień ciąży [mniej więcej]
    także tego :wink:

ale na betę możesz iść sama
    skierowanie Ci niepotrzebne zupełnie :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Teo - wiele dziewczyn betę robi - a ciąża źle się rozwija, mimo ładnego przyrostu. Ja robiłam w poprzedniej ciąży i skończyla się ŹLE. Teraz nie robiłam i to już 18tc :bigsmile:
    --
  2.  permalink
    Dziewczyny tak podejrzewałam, że może być jednak za wcześnie ale przechodziłam obok przychodni, weszłam i akurat były jeszcze miejsca, więc poczekałam trochę i zrobiliśmy to usg. Tak więc pozostaje oczekiwanie...
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Talinka: Teo - wiele dziewczyn betę robi - a ciąża źle się rozwija, mimo ładnego przyrostu. Ja robiłam w poprzedniej ciąży i skończyla się ŹLE. Teraz nie robiłam i to już 18tc :bigsmile:

ale robiłaś ją wtedy tylko raz więc nie wiesz czy dobrze i prawidłowo przyrastała ?
    poza tym mi chodzi tylko o dany moment bo wiadomo że tydzień, dwa po zrobieniu bety [kiedy przyrost jest ok i wszystko gra i buczy] może np zarodek obumrzeć itp......
    ale na daną chwilę prawidłowy przyrost świadczy o tym, że z ciążą jest wszystko w porządku :wink:

poza tym ja nie namawiam absolutnie :wink:
    bo robić jej nie trzeba :wink:
    chodziło mi tylko o jej "przewagę" nad testami sikanymi :wink::wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    No ja robiłam raz, bo nie stać mnie było na wydanie drugich 45 zł.
    Hm, ale przy pozamacicznej beta też może wzrosnąć prawidłowo.... znajoma miała piękny przyrost, a jajo płodowe było... PUSTE.
    Także ja w betę nie wierzę.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Talinka: Hm, ale przy pozamacicznej beta też może wzrosnąć prawidłowo....

bardzo, bardzo, bardzo rzadko....
    i przeważnie jest sporo niższa [mimo nawet dobrego przyrostu] niż wtedy kiedy się zarodek w macicy zagnieżdża....

45 zł ??!!
    fiu !
    to u nas tylko 20.....
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Talinka: Także ja w betę nie wierzę.

ja wierzę :wink:
    dużo bardziej niż w sikańce, które niejednej tu wychodziły pozytywne a ciąży nie było..... :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    TEORKA: dużo bardziej niż w sikańce

No to to pewnie, mi chodzi, że nie wierzę w PRAWIDŁOWE przyrosty...
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    ale przecież napisałam, że to możliwe natomiast bardzo, bardzo, bardzo rzadkie :wink:
    nie musisz mi więc linków wklejać, które by mnie przekonały :wink:
    poza tym ja Ci zaraz mogę wkleić 10 gdzie była CP i przyrost bety zły
    ale to nie o to chodzi

ja wierzę w betę, sto razy bardziej ufam jej niż testom sikanym, Ty za to odwrotnie i luz :wink::wink::wink::wink:
    każda niech zatem pozostanie przy swoim zdaniu :wink::wink::wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Talka, prawda jest taka,że na KAŻDYM etapie prawidłowo rozwijającej się ciąży coś może zacząć być nie tak i niestety ciąża może zakończyć się przedwcześnie.
    U Ciebie w poprzedniej ciąży od samego początku wiele wskazywało na to,że rozwijała się ona nieprawidłowo... Wiem natomiast,że do samego końca człowiek stara się mieć nadzieję....

Tak czy siak... Nie ma co pisać dziewczynom, które są na początku ciążowej drogi,że beta jest niewiarygodna bo to nieprawda... Zwłaszcza,że Ty to piszesz na podstawie swojego doświadczenia z jednorazowego pomiaru... Przepraszam, ale jak dla mnie to niepotrzebne straszenie...
    Beta a właściwie jej przyrost jest wiarygodną oceną jak na DANYM ETAPIE rozwija się ciąża.
    --
  3.  permalink
    Dziewczyny czy jak zrobię betę to muszę od razu lecieć do ginekologa z wynikiem, żeby sprawdził czy jest dobry, czy wystarczy jak wypowie się pielęgniarka, która pobiera krew bądź lekarz ogólny (rodzinny)?
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    katarzynah1987: Dziewczyny czy jak zrobię betę to muszę od razu lecieć do ginekologa z wynikiem, żeby sprawdził czy jest dobry, czy wystarczy jak wypowie się pielęgniarka, która pobiera krew bądź lekarz ogólny (rodzinny)?

możesz sobie równie dobrze sama sprawdzić :wink:
    bo wraz z wynikiem dostaniesz normy
    a potem powtarzasz betę drugi raz, po 48 godzinach najlepiej i szukasz sobie w internecie kalkulatory przyrostu
    wpisujesz wynik pierwszego badania, drugiego i wszystko samo Ci oblicza :wink::wink::wink::wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    O na przykład tutaj :wink::wink::wink:

KALKULATOR
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Jaheira: Zwłaszcza,że Ty to piszesz na podstawie swojego doświadczenia z jednorazowego pomiaru...

To akurat nbieprawda. Piszę (wyżej też to uwzględniłam), że znam dziewczyny, u których MIMO prawidłowej bety z ciążą było coś nie tak. I nie mówię tu o jednokrotnym pomiarze (jak u mnie), a o sprawdzaniu przyrostu właśnie... ale dobra, nie będę się kłócić. :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Talinko... Tak jak napisałam wcześniej prawidłowy przyrost bety świadczy o tym,że na DANYM ETAPIE ciąży jest wszystko OK. Jednak żaden lekarz na tej podstawie nie zagwarantuje Ci szczęśliwego rozwiązania, choćby z tego powodu,że nie są do końca znane wszystkie przyczyny poronień.

Ja po prostu nie rozumiem czemu ma służyć Twoje przekazywanie tej informacji dziewczynom, które zaczynają ciążową drogę... Zdajesz sobie sprawę z tego,że je straszysz???
    Równie dobrze ja po Twoim ostatnim USG, wg którego wszystko jest OK mogłabym Ci napisać,że znam tu na 28dni dziewczynę,która w 38 tc urodziła martwego synka mimo,że wszystkie badania do tej pory były w porządku...

Trzeba być zawsze dobrej myśli... Nawet,jeśli widzisz u innych nieprawidłowości to nie ma co o tym pisać bo po pierwsze nie jesteś lekarzem a po drugie ludzie do końca chcą mieć nadzieję- tak jak Ty w pierwszej ciąży...
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Może i straszę - dlatego dla mnie temat zamknięty. Ja wiem swoje - Wy swoje i już :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    No,, ale jak może być ok, skoro u koleżanki było puste jajo płodowe??

Talka... A puste jajo płodowe to skąd się wzięło? Przecież to też ciąża, tylko taka, która obumarła tak szybko,że na USG nie można było zobaczyć zarodka... I dopóki się rozwijała to przyrost bety był prawidłowy...
    Talka, lubię Cię i szanuję, ale naprawdę tego nie jestem w stanie zrozumieć co ma na celu strasznie innych, którzy są na samym początku...
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    No tak i mój post jest trochę bez sensu skoro Ty część swojego wykasowałaś...
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Jaheira: A puste jajo płodowe to skąd się wzięło? Przecież to też ciąża, tylko taka, która obumarła tak szybko,że na USG nie można było zobaczyć zarodka... I dopóki się rozwijała to przyrost bety był prawidłowy...

no dokładnie
    więc tu też beta będzie ok bo podczas zagnieżdżenia HCG jest uwalniane...
    a dopiero potem USG może potwierdzić, że jest zarodek, bije serduszko itd....
    --
    •  
      CommentAuthorEikos
     permalink
    Ożesz kurde... o czym wy piszecie:tongue:
    • CommentAuthorŁezunia
     permalink
    Jak takie coś czytam to mi się słabo i smutno robi ale no cóż życie
    --
  4.  permalink
    Dzięki Teorka za info.
    Aczkolwiek jak to czytam to mam stracha. Puste jaja płodowe. Może lepiej więc tej bety nie robić skoro i tak nie ma 100% pewności... Boję się znowu...
    --
    • CommentAuthorŁezunia
     permalink
    No ja staram się nie myśleć że jestem w ciąży bo testy tak pokazały jak pokazały a jak co to będę miała jajeczko niespodziankę :D
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    katarzynah1987: Aczkolwiek jak to czytam to mam stracha. Puste jaja płodowe. Może lepiej więc tej bety nie robić skoro i tak nie ma 100% pewności... Boję się znowu...

Kochana puste jajo płodowe, ciąża pozamaciczna i inne przykre sprawy zdarzą się jeśli mają się zdarzyć....
    zrobienie bety na pewno się do tego nie przyczyni :wink::wink:

natomiast jeszcze raz napiszę, że ja nikogo nie namawiam itp
    wiem tylko, że mnie beta bardzo uspokoiła kiedy w 5t3d ciąży na USG nie było nic widać, macica była pusta i dopiero dwukrotna beta [a nawet trzykrotna w moim przypadku :tongue:] i jej piękny przyrost zdołały mnie uspokoić jako tako i za 2 tygodnie było już bijące serduszko !
    gdyby nie ta beta to podejrzewam, że ześwirowałabym 100 razy
    a tak to przynajmniej wiedziałam, że coś się tam dzieje i jest to coś dobrego :wink:
    --
    • CommentAuthorŁezunia
     permalink
    narazie wmawiam sobie że nie jestem w ciąży :D ale narzeczony powiedział że będziemy się starać bo jak nie teraz to kiedy :D ja nie pracuję a jak znajde pracę to będę to odkładać. Ja mam 26 lat narzeczony 34
    --
    •  
      CommentAuthorEikos
     permalink
    Łezunia.. to mój rocznik jesteś :D
    • CommentAuthorEliza2707
     permalink
    Hej dziewczynki:wink: :* jestem nowa:smile: napisałam już post w temacie "starające się o dzidzie" wiem co czujecie....ja teraz też czekam na @ i mam nadzieję,że nie przyjdzie:wink: ale też nie chce się za bardzo nakręcać choć wiem,ze to bardzo trudne:shamed: pozdrawiam. trzymam kciuki żebyście jak najszybciej zaszły w ciąże i mogły dumnie powiedzieć będę mamą:bigsmile:
    • CommentAuthorŁezunia
    • CommentTimeJul 21st 2011 zmieniony
     permalink
    Eikos :D

Eliza ja się nakręciłam a teraz się odkręcam

okresu nadal nie ma ale się nie nakręcam napewno to hormony mi płatają figle :bigsmile: a objawy nadal mam wrrrrrr, dzisiaj doszedł ból pleców w odcinku krzyżowo-lędźwiowym
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
    • CommentTimeJul 21st 2011
     permalink
    Łezunia: dzisiaj doszedł ból pleców w odcinku krzyżowo-lędźwiowym

Dziś jest,jutro może nie być :wink:
    Szkoda,że tą wizytę tak późno masz..
    --
    • CommentAuthorŁezunia
    • CommentTimeJul 21st 2011 zmieniony
     permalink
    Hussy wiem ale tak boli że nie mogę się prawie ruszać - lub muszę zastygnąć chwilę w bezruchu a z psem muszę wyjść,
    jeszcze mdłości jakoś przetrzymam bo nie wymiotuję, bóle piersi też mogą być, zmiany nastroju - to bardziej może narzeczony może narzekać, ale plecy to dzisiaj jest dobijające, szczególnie że nawet na kijki nie pójdę bo mnie tak boli wrrrr
    a wizyta no cóż w dzień urodzin - zobaczymy co mi powie
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Do tego czasu nie myślałaś o betce,skoro testy ciągle negatywne ?
    --
    • CommentAuthorŁezunia
     permalink
    Hussy myślę że to kolejna ciąża rzekoma, dlatego nie robię, widocznie tak bardzo podświadomie chcę dziecka że mam takie objawy
    --
  5.  permalink

Teorka,
    ale czy to normalne, że w 6. tygodniu nie widać jeszcze pęcherzyka?? Bo licząc od pierwszego dnia mojej ostatniej miesiączki wczoraj rozpoczął się 6. tydzień...
    Sama już nie wiem... :( Na innym forum przeczytałam, że już powinno być widać pęcherzyk, a mało tego, niektóre dziewczyny mają to szczęście w tym czasie zobaczyć już serduszko...
    Czuję, że znowu powoli wpadam w panikę. :(
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    Katarzynah,
    Pytanie było do Teorki, ale wypowiem się i ja. U mnie w 6 tyg też nie było jeszcze widać zarodka, a tym bardziej serduszka. Serducho zobaczyłam dopiero w 8 tc. I jak widać wszystko jest dobrze, bo dalej oczekuję mojego synka, który przyjdzie na świat w październiku.
    Głowa do góry i nie zamartwiaj się, bo to niedobrze dla maleństwa! Trzymam kciuki!
    --
  6.  permalink
    Myszerej, dziękuję za Twoją odp.
    Ale pęcherzyk pojawia się chyba wcześniej niż zarodek? Tak wywnioskowałam czytając wypowiedzi dziewczyn na różnych forach. Żeby chociaż było widać ten pęcherzyk. Byłabym spokojniejsza...
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.