Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• CommentAuthorKatiziie
    • CommentTimeMay 14th 2014
     permalink
    A ja wczoraj mialam taką zgagę ze kompletnie nic mi nie pomagało... mąż nie mogł patrzec na mnie jak sie meczę... w koncu napilam sie zimnego mleka i troche przeszło...:)
    -- [url=https://www.suwaczki.com/][/url
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    Dziewczyny a gdzieś w sieci mozna sprawdzić te certyfikaty?
    --
    •  
      CommentAuthorAnka80
     permalink
    https://courses.fetalmedicine.com/lists/web
    link do lekarzy z certyfikatem FMF

Mój lekarz prowadzący certyfikatu nie ma, ale sam mi o tym powiedział, nawet zaznaczył na badaniu genetycznym, jest specjalistą USG i powiedział, że jakby miał jakiekolwiek wątpliwości to by mnie wysłał do specjalisty na badania szczegółowe, do kogoś z certyfikatem.
    Na połówkowym byłam dodatkowo (ale to bardziej z chęci nagrania płytki i zobaczenia 3D) w znanej przychodni USG w Warszawie. Zarówno wyniki badań od mojego prowadzącego i od lekarki która mi robiła to prywatne USG były spójne, więc nie musiałam się jakoś specjalnie denerwować.
    Prenatalnych badań z własnego wyboru robić nie chciałam, w sensie testu PAPPA i pozostałych inwazyjnych jakby coś wyszło. Taką podjęłam decyzję....
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    umieram z głodu, ide coś zjeść:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    Anka80: link do lekarzy z certyfikatem FMF

to teraz ta Pani do której się przeniosłam ma ten certyfikat;) fajnie że da się to sprawdzić widziałam na str corfamedu że coś tam pisze ale myślałam że karzy lekarz który zajmuje się USG genetycznym takie ma... człowiek się uczy całe życie....
    -
    a ja wizytę mam w poniedziałek i już zaczynam wariować.... mamo czas mi się tak dłuży! mam nadzieję że maluszek zdrowo rośnie
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    Milka a może Twój lekarz prowadzący kogoś Ci poleci?
    --
    •  
      CommentAuthorOsinek
     permalink
    Ja rowniez uważam, ze jak ktoś jest już lekarzem i wybrał ten zawód to z powinien miec świadomość odpowiedzialności za ludzkie życie :(
    .
    A mnie dzisiaj po tej glukozie jakoś różnie...
    --
    • CommentAuthorjagoda_88
     permalink
    Glukoza... bleeeeeeeeeeeeeeeee

Suwaczek z babyboom.pl
    •  
      CommentAuthorannie128
     permalink
    kasiakuzniki: to teraz ta Pani do której się przeniosłam ma ten certyfikat;)

No ja dzięki temu dowiedziałam się, że lekarka, która prowadziła moją pierwszą ciążę do połowy certyfikatu nie posiada :(

jagoda_88: Glukoza... bleeeeeeeeeeeeeeeee

Dokładnie. A jeszcze przede mną.

Chyba żem dziś na spacerze z Lulkiem poczuła puknięcie lekkie :D
    --
    •  
      CommentAuthorSzpilka27
     permalink
    Ewa łączę się w bólu, od wczoraj nawet w dzień mam problem ze spojeniem, bo z kręgosłupem to ciągle mam na szczęscie rwa jakby mniej bolała ale każdy ruch to płakać mi się chce, noc to koszmar...

Treść doklejona: 14.05.14 17:20
    a tak w ogóle to od dziś mam ciążę donoszoną :bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorWredi_
     permalink
    Cześć dziewczyny. Mam dwa pytania.
    Czy któraś z Was nabawiła się polipa na szyjce w ciąży?
    i czy miałyście kiedyś jakies bakterie w moczu?
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Wredi ja miałam od początku ciąży w moczu bakterie : liczne, dość liczne i nieliczne :) chyba zawsze jakieś są.

Melduję się po wizycie :) Szacunkowa waga Siostry to 2120 g, nadal głową w dół spoczywa :) bardzo bardzo nisko ma tę głowę, stąd moje bóle spojenia, które ni stąd ni zowąd dały o sobie znać z dnia na dzień. Głwoicą mi gin jeździł po pipce :P szyjka skróciła się z 3.2 cm do 2.5 cm, miękka, podatna, ale rozwarcia wewnętrznego na szczęcie nie ma. I co najważniejsze moje zapalenie dróg moczowych odeszło w niepamięć i mogę się pożegnać z antybiotykiem chyba już na dobre, ufff. No także wsio gra i buczy :)
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    CIastomiłosci siedzi cicho, mzoe bys sie odezwala babeczko:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
    • CommentTimeMay 14th 2014 zmieniony
     permalink
    mkd: nie zawsze mozna odesłać zwłaszcza na cito do innego specjalisty.

Goszka no kurde ale nie trzeba odsyłać na za 1o minut, tylko odesłać można i za parę dni, tydzień do kogoś innego. I to nie w sytuacji jakiejś mało ważnej, tylko gdy istnieje realne podejrzenie, że w brzuchu u mamy dzieje się coś niedobrego, że coś może być z dzieckiem nie tak. I co do pracy ponad siły, to jest wina systemu, że na przykład Twoja mama jest przepracowana i szczerze należy jej współczuć, bo nie powinno to tak wygladać. I z drugiej strony popatrz.. gdyby mojemu dziecku coś się stało przez to, że lekarz był zmęczony i popełnił błąd przy porodzie, to kurna nie wiem, zabiłabym chyba :( bo jego zmęczenie może kosztować zdrowie lub nawet życie. Punkt siedzenia, zmienia punkt widzenia. Można być bardziej wyrozumiałym, gdy błąd lekarza, nie jest fatalny w skutach, ale jeśli dojdzie do tragedi to czy ja jako matka mam być wyrozumiała, bo lekarz pracował drugą dobę z rzędu ? Bo nie miał przerwy ? Dlaczego ja miałabym za to płacić ciężką traumą :( Nie umiałabym w wyrozumiały sposób wybaczyć lekarzowi, nigdy.

mkd: bo nie wierze by lekarz nie dzialal na 100% zwłaszcza w chwili zagrożenia życia...

Ostatnio było głośno o włocławskim szpitalu chyba.. kurde już nie pamiętam, ale ewidentnie był w tamtym przypadku błąd lekarza w związku ze śmiercią dziecka :(

I tak jak pisałam, wiem, że nie wszystko da się dojrzeć na usg, że czasem mimo wszelkich starań może coś pójść nie tak i nie jest to winą lekarza. Ale niestety słyszymy i czytamy też o tym, że niezawsze lekarz ma poważne podejście. No i ja odniosłam się do wcześniejszej wypowiedzi, że lekarzowi nie zawsze się chce pracować.... stąd mój post wyżej.
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    Trzeba do listy dodać jeszcze kasie.

fajna ta lista lekarzy mój ma certyfikat, ale widze ze innej slawy z warszawy na liście nie ma albo przegapiłam.

kurde ja się nie zgodzę z tobą penny lekarz tez ma prawo mieć słabszy dzień, nie zawsze mozna odesłać zwłaszcza na cito do innego specjalisty. Taka prawda ze dobrych specjalistów Malo i faktycznie są zmęczeni. Moja mama jest anestezjologiem w pogotowiu ma 67lat usztywniony staw skokowy i spora nadwagę ,czesto pracuje milion godzin w tygodniu bo życie ją do tego przyzwyczailo jest zmeczona jak kon po westernie i pewnie i ona czasami popełnia błędy ale zapewne lepszy zmeczony specjalista z gorszym dniem niż brak specjalisty, a takie są realia w naszym kraju, więc odrobine wyrozumiałości bo nie wierze by lekarz nie dzialal na 100% zwłaszcza w chwili zagrożenia życia...
    --
    •  
      CommentAuthorkasiek80
     permalink
    Milka, najlepsi lekarze w tym względzie w Kraku

http://www.dobreusg.pl

echo serca dobre robią też na Ujastku
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Moja ginka zawsze jak ma wątpliwosci jakiekolwiek konsultuje się z innymi lekarzami, chyba tak powinno byc, nie?
    --
    •  
      CommentAuthorAriella
     permalink
    Wredi ja wlasnie niedawno mialam nieciekawe przejscia z polipem na szyjce.
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    Moja ginekolog gdy nie spodobał się jej obraz USG serca płodu, wysłała mnie do innego specjalisty, a konrketnie speca od USG i nieciekawych przypadków (ma oczywiście certyfikat, jest na liście), jestem jej za to bardzo wdzięczna,bo pewnie niektórzy zbagatelizowaliby sprawę. Na szczęście dla nas skonczyło się dobrze (wada zniknęła po porodzie) ale wiadomo są różne przypadki.
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
  1.  permalink
    kakai, jestem jestem. podczytuje z tel wiec nie pisze. koncze remont, szykowalam dzis przewijak, ubranka. i akcesoria. Brzuch spina od czasu do czasu ale generalnie spokoj. na ktg jeden skurcz. Skonczylam serie zastrzykow i olalam temat bo dokad bede karmic i tak z tym nic nie zrobie..
    -- [url=http://www.suwaczki.com/][img]
    • CommentAuthormagiczka
     permalink
    Milka, a u kogo w Krakowie byłaś?
    Mnie polecono doktora Marcina Wiechcia. Nie byłam jeszcze na wizycie, dopiero 4/06, ale pewnie opiszę co i jak.
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
    • CommentTimeMay 14th 2014 zmieniony
     permalink
    Ciasto no to git ze jestes, bo jakos mi raźniej tak:bigsmile: ee ja nadal sie kłuje juz większą dawką, tylko u mnie chodzi o złe wyniki a nie żylaki, btw mam jakis zylaczki i po ciazy zamierzam je usunac:bigsmile: a reszta u Ciebie widze jak u mnie, a maly jak stoi wagowo?
    --
    • CommentAuthorkarolciat
    • CommentTimeMay 15th 2014
     permalink
    Wredi, ja miałam w ciąży polip na szyjce. Lekarz go obserwował, w połowie zrobił mi cytologię, żeby się upewnić, że wszystko ok. Gdyby po porodzie został, miał mi go usuwać. Ale powiedział, że najczęściej odpadają w trakcie porodu właśnie. Trochę więcej krwi przy tym było, ale ślad po polipie zaginął.
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    mkd: Trzeba do listy dodać jeszcze kasie.

dzięki za pamięć;) ale ja w pon po wizycie podam wszystko na 100%;)
    -
    Ciasto Kakai;) wy to już bomby zegarowe!!!
    --
    •  
      CommentAuthorPandora1
     permalink
    annie128: Chyba żem dziś na spacerze z Lulkiem poczuła puknięcie lekkie :D

Super :) Mi też się wczoraj wydawało, że coś czuję, ale nie wiem czy to to, bo nie mam doświadczenia. No i nie wiem czy nie za wcześnie.
    Dziewczyny, a w którym tygodniu wy czułyście pierwsze ruchy?

Wredi_: Czy któraś z Was nabawiła się polipa na szyjce w ciąży?

Ja mam polipa. Tak jak dziewczyny piszą, zależy jak duży jest. Mi się zrobił chyba od dużej ilości progesteronu, bo aplikowałam luteinę dopochwowo. Jak się przerzuciłam na doustnie to się znacznie zmniejszył. Ale cytologię miałam, II gr, więc chyba ok. W każdym razie teraz jest do obserwacji.

Treść doklejona: 15.05.14 08:03
    Anka80: https://courses.fetalmedicine.com/lists/web

Wiecie co, ale tam jest napisane, że to jest lista lekarzy, którzy obyli 'kurs internetowy' z usg genetycznego.. To na pewno jest tak, że jak lekarza nie tam nie ma to on nie ma żadnego certyfikatu?
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    Pandora1: Wiecie co, ale tam jest napisane, że to jest lista lekarzy, którzy obyli 'kurs internetowy' z usg genetycznego.. To na pewno jest tak, że jak lekarza nie tam nie ma to on nie ma żadnego certyfikatu?

Może mieć inne, ale ten certyfikat dotyczy badania przeziorności karkowej wykonywanego pomiędzy 11-13tc
    --
    • CommentAuthorewer
     permalink
    Podlaczam sie pod pytanie. Jak w ogóle z ćwiczeniami. Do tej pory często cwiczylam. Z jednej strony aż mnie nosi a z drugiej moje sie o dzidzie.
    --
    • CommentAuthorewer
     permalink
    Boje
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    Ciasto ja karmilam na clexanie,ale rozumiem ze olalas bo to nic fajnego. Powiedz mi jako ekspert jak to jest z ćwiczeniami mm brzucha w ciąży warto,można ?
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    Ja zostalam na spinningu zrezygnowalam z dzwigania ciężkiej sztangi i z ćwiczeń które polegają na podnoszeniu ciężaru powyżej Glowy.ale wlasnie nie wiem co z brzuchem
    --
    •  
      CommentAuthorAnka80
     permalink
    Pandora, "Dziewczyny, a w którym tygodniu wy czułyście pierwsze ruchy?"

Ja koło 17-18tygodnia czułam takie "przepływanie" w dole brzucha i pierwsze rozpychanie (szczególnie przy ścisku) - i już byłam pewna, że to dzieć. Ale z tydzień, ze dwa wcześniej miałam co jakiś czas bulgotki (ale wtedy jeszcze nie byłam pewna co do ich interpretacji).
    Konkretne kopniaki od jakiegoś 22 tygodnia - w sensie regularne i codzienne!
    --
    • CommentAuthorKatiziie
     permalink
    W pierwszej ciazy w 20 tyg, a teraz w 16 poczułam takie bulgotanie jakby rybka tam pływała:)
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    Ja w ciąży z Miśkiem pierwsze ruchy poczułam w 19tc, ale regularne zrobiły się od 21...z Gajką od 18tc były od razu regularne - łożysko w obu ciążach na przedniej ścianie
    --
    • CommentAuthorjagoda_88
     permalink
    u mnie od 16 t.c. było czuć "pływającą rybkę", a od 19 t.c. poczułam kopniaki :)

Suwaczek z babyboom.pl
  2.  permalink
    Mkd, nie nalezy cwiczyc brzucha w trakcie ciazy poniewaz jest duza szansa ze miesnie sie rozejdą o czym dowiesz sie dopiero po porodzie.
    Stosowalam 10 dawek Clexane po ktorym nie widzialam poprawy. Zakladam ze bol łydek i żylaki sa wynikiem zmian hormonalnych, ciązy. Jesli po porodzie nie bedzie poprawy,wybiore sie znowu po pomoc ale mysle ze tak naprawde to dopiero kiedy skoncze karmic to bede mogla wybrac sie po jakąś silniejsza ingerencję.
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Marzenka kciuki zaciskam, w ciąży z Nadią, miałam pod nią krawiaka w pierwszych tygodniach, leżałam dużo i się pięknie wchłonął i śladu po nim nie było :)

Ja ruchy w obu ciążach poczułam w 16 tygodniu, łożysko teraz mam na tylnek ścianie, wcześniej na przedniej.
    Mam całe zbolałe spojenie, zaczyna się powtórka z rozrywki :wink:\

Katizzie teraz doczytałam posta z poprzedniej strony :) jakbym mieszkała bliżej Was to kto wie, może i by się nasze córy mogły bawić razem, a ja bym nie musiała tak kombinować. No ale Ty ze Śląska z ja z głębokiej Polski południowo - wschodniej :)
  3.  permalink
    Cześć Dziewczyny:) trzymajcie proszę dzisiaj koło 15 kciuki za nas:) mam wizytę kontrolną, żeby sprawdzić czy krwiak się wchłonął i ogólnie co u Bąbla. Od tygodnia panicznie boje się, że serduszko przestało bić...wiem głupia jestem, ale martwię się:( niby męczą mnie wymioty, a to ponoć mimo wszystko dobry znak, ale reguły nie ma:/
    •  
      CommentAuthorKaroolka
     permalink
    My jesteśmy po USG :) Młoda chowała się jak tylko mogła - najpierw rączkami zasłaniała buźkę, później schowała się za moją kość i za bardzo nie podejrzeliśmy jej buźki :( ale pokazała swoje wielkie poliki i śliczne usteczka. Do zacałowania :*:*:* Zdrowo rośnie - waży ok. 2079 g :) ja usłyszałam, że waży 2700 i aż za głowę się złapałam. dopiero po wizycie zerknęłam w papiery, a tam 2079. mój lekarz pewnie pomyślał, że zwariowałam :P wg dzisiejszego USG termin porodu przesunął się na 2 lipca - czyli na moje urodziny :D ciekawe czy córcia zrobi mi prezent :) szyjkę mam długości 34 mm, czyli twardnienia nie mają wpływu na jej długość.
    --
  4.  permalink
    Mkd, sadze ze tak sie dzieje od momentu kiedy zaczyna rosnąć brzuch, bo wtedy te miesnie zaczynaja powoli oddalac sie od siebie. Ja cwiczylam w pierwszej ciazy i nauczylam sie na wlasnym bledzie.
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    Ale czy ćwiczenia brzucha w ciąży maja wplyw na rozejście,oczywiscie nie zamierzam ćw brzucha jak juz będzie wiellka pilka alle myslisz ze juz teraz powinnam przestac?
    --
    • CommentAuthorKatiziie
     permalink
    *Penny no to niestety nie da rady zeby nasze szkraby razem pobroiły
    • CommentAuthorewer
     permalink
    Ciasto a teraz w ciąży nic nie cwiczyłaś?
    Ja do wizyty odstawiłam ćwiczenia całkowicie.Chce mieć pewnośc że nie zaszkodzę.
    --
  5.  permalink
    Przyszłam się pochwalić; ) Bąbelek nasz kochany ma się dobrze, mierzy 3,2cm. Macha rączkami i nóżkami; )))) a no i krwiak się prawie całkowicie wchłonął. :)))))))))))))
    • CommentAuthorjagoda_88
     permalink
    marzenka wspaniałe wiadomości :)

Suwaczek z babyboom.pl
    • CommentAuthorasia04108
     permalink
    Super, Marzena :)

A ja mam dziś znowu gorszy dzień... :( Od rana brzuch mi twardnieje... Tzn podbrzusze tak baaardzo nisko, po środku, ściska i robi się takie zgrubienie wielkości pięści... I pobolewa. Mam wrażenie, że idealnie macica się odznacza, kiedy jest ten skurcz... Cała reszta brzucha miękka. Wzięłam nospę rano i w południe i magnez... Nie wiem, czy mam się martwić, czy może coś tam się rozciąga po prostu. Jestem w 14t2d ciąży... Jeśli do jutra mi nie przejdzie to chyba się skontaktuję z ginem swoim. Co myślicie? :/
    • CommentAuthorasia04108
     permalink
    Nie chcę też panikować, bo tydzień temu mieliśmy genetyczne, byłam badana i wszystko było ok... Sama nie wiem :(
    • CommentAuthorjagoda_88
     permalink
    asia ja na Twoim miejscu podjechałabym na izbę przyjęć, niech Cię zbadają.

Suwaczek z babyboom.pl
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    Marzena super info!
    --
    •  
      CommentAuthorKatekMuc
    • CommentTimeMay 15th 2014 zmieniony
     permalink
    Asia ja miałam teraz taka sytuacje, że twardnial mi brzuch na dole poniżej pępka i powodował dyskomfort. Ponad to na usg genetycznym wyszedł skurcz. Lekarz wykonujący badania kazał to pilnie zgłosić lekarzowi prowadzącemu. I tak też uczynilam, choć nie lubię panikować, ale to chodzi o nie narodzone dziecko. Ginekolog stwierdził że bardzo dobrze zrobiłam, sprawdził szyjkę i jest ok. Dał calcium, magnez i.luteine dopochwowo. Dlatego myślę, że powinnaś to sprawdzić. Na wszelki wypadek.
    --
    • CommentAuthorasia04108
     permalink
    Dzięki. Jeśli do jutra mi nie przejdzie, to pójdę do lekarza... W sumie tylko dwa razy dziś mi tak porządnie stwardniał, ale dyskomfort czuję cały dzień... Kurcze, w końcu tydzień temu miałam wizytę ;/ Zawsze coś, ehh...
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.