Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthoranaa86
    • CommentTimeAug 31st 2011
     permalink
    Ewa na pewno będzie dobrze i nie możesz myśleć inaczej!!
    Ja nigdy nie czułam jakichś bulgotek czy łaskotania, pewnie każda ma inaczej, mój maluszek od początku jak coś poczułam do mnie "pukał". Tylko to są takie delikatne pukanka, ale czuję je codziennie właśnie jakby były schowane za jakąś poduszką i łatwo je przeoczyć. Jak jestem w ruchu to nic nie czuję, dopiero jak się kładę lub odpoczywam na leżąco
    --
    • CommentAuthorsara32
     permalink
    anaa86: Jak jestem w ruchu to nic nie czuję, dopiero jak się kładę lub odpoczywam na leżąco
    --

To tak jak u mnie, jak sprzątam lub jestem na zakupach to jest cisza, a jak się kładę to sie zaczyna i nad ranem jak wstaję do wc to tez maluch się budzi i fika.
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    bo jak chodzimy to maluchy są kołysane w brzuszkach i śpią.... dlatego tak lubią bujanie potem :) Ku uciesze wszystkich, którzy te kilka kilogramów muszą potem nosić na rękach :bigsmile:
    --
    • CommentAuthorewelinda29
     permalink
    Ewa gratuluje:) a co do plamień to nie martw się tylko leż i odpoczywaj:) ja też miałam plamienia w 6 tyg i leżałam cały tydzień jak kłoda:) po 3 dniach ustaały:) w 7 tyg już było serduszko bijące:) więc duzo odpoczynku i spokoj:)
    a ja dziewuszki sie teraz martwie tym czy to serduszko chociaż nie przestanie bić:((( ale nie może :) musi być dobrze:)
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    bo jak chodzimy to bujamy maluszka i zazwyczaj wtedy go tym usypiamy :-)
    ja właśnie poczułam kopniaczki , mąż przyłożył rękę i też wyczuł :-)
    --
  1.  permalink
    A patrzac na moj wykres to,ktory przypuszczalnie to moze byc tydzien...?
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    jutro konczysz 5ty, a zaczynasz 6ty :wink:
    --
  2.  permalink
    Talinka: jutro konczysz 5ty, a zaczynasz 6ty

U Emili pierwsze usg u tego samego gina nic nie wykazalo a potem robilam u innego gina w 6 tyd i 1dniu i juz bylo cos widac....:neutral:To mozeliwe zeby w tym wieku ciazy jeszcze nie bylo widac?:sad:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Ale wg gina bylabyś w 5tym :wink:
    spokojnie :wink:
    --
    •  
      CommentAuthoraneta01
    • CommentTimeAug 31st 2011 zmieniony
     permalink
    Dziewczyny, wiem, że jest chustoforum ale i tak chciałam zapytać, co sądzicie o noszeniu dzieci w chustach? Planujecie spróbować? Mam kilka przyjaciółek które taką opcję bardzo chwalą, dzieki chuście mogą coś zrobić w domu, a i dzieci są przeszczęśliwe. Zastanawiam się tylko, od kiedy można dziecko "zamotać", no i czy to wiązanie aby zbyt skomplikowane nie jest..
    --
  3.  permalink
    Talinka: Ale wg gina bylabyś w 5tym spokojnie

zejde na zawal do tej polowy wrzesnia..:neutral:
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    ja bardzo bym chciała, ale jeszcze nie wiem jak będzie. Słyszałam same dobre rzeczy o chustach :)
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Aneto poczytaj TUTAJ :)
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    RoxyEwa: zejde na zawal do tej polowy wrzesnia..

Spokojnie :-) Takie uroki początków...
    --
    •  
      CommentAuthorask28
     permalink
    Ewa tak jak pisze Talinka to 5 tydzień.
    Odpoczywaj dużo i leż, przede wszystkim leż jeśłi masz taką możliwość.
    To zawsze zalecają jak są plamienia.
    Jak byłam w tamtym roku w szpitalu (też miałam plamienia) to każdy lekarz powtarzał że trzeba dużo leżeć.
    -- ,
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    aneta01: co sądzicie o noszeniu dzieci w chustach?

Ja polecam gorąco - jak dla mnie najlepszy wynalazek dla takiego dziecka. Zaczęłam nosić, jak mała miała 2 miesiące, ale wiem, że niektórzy nawet wcześniej motają. Świetna sprawa, dziecko się momentalnie uspokaja i zasypia - czuje się bezpiecznie. Był czas, że tylko tak chodziłyśmy na spacery, bo na wózek był bunt :wink:
    Zajrzyj do chustowego wątku.
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    Ewa, u mnie w 5tc też nic nie było widać, a wszystko było w porządku. Ale też wiem jaki to stres.
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    dziewczyny! pierwszy raz poczułam kopniaka od środka! tzn poczułam od środka bez dotykania ręką brzuszka :jumping:
    --
  4.  permalink
    Pozwolilam sobie wstawic juz suwaczek:)))Matko kochana ja naprawde nie moge w to uwierzyc:))
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    he he - normalka :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    Agunia, Hydrazine, dzięki bardzo:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorJosaris
     permalink
    Aneto, ja już drugiego malucha noszę. Bardzo polecam! Masz dwie wolne ręce i szczęśliwe, cieplutkie dziecko przy sobie. Stasia zaczęłam nosić bardzo szybko. Nie miał chyba dwóch tygodni.
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    myszerej: bo jak chodzimy to maluchy są kołysane w brzuszkach i śpią....

no które śpią to śpią :devil:
    Ninka daje czadu niezależnie od tego czy leżę czy chodzę :smile:
    fakt, że jak leżę to "trudniej" niektóre kopniaki wytrzymać ale moje chodzenie wcale jej nie usypia :bigsmile::bigsmile::bigsmile::cool:
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    mareza: ja właśnie poczułam kopniaczki , mąż przyłożył rękę i też wyczuł :-)

Ja co tylko poczuję kopnięcia od razu biorę rękę mojego i na brzuch.. ale on nic a nic nie czuje.Czasem to mnie on aż irytuje :tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Hussy: Ja co tylko poczuję kopnięcia od razu biorę rękę mojego i na brzuch.. ale on nic a nic nie czuje.

a może dziecię wtedy przestaje ?
    u nas tak było na początku, że jak tylko Mateo kładł rękę na brzuchu to Ninka zamierała w bezruchu :wink:

teraz natomiast odwrotnie
    jak tylko Mateo rękę położy i dwa razy puknie palcami to zaczyna się szaleństwo :smile:

tak samo jak wraca z pracy, podchodzi do brzucha i całuje mówiąc "cześć córcia, tatuś z pracy wrócił"

ZAWSZE wtedy zaczyna kopać :smile:

to oczywiście TYLKO i WYŁĄCZNIE czysty przypadek ale ucieszona micha i radość męża bezcenna :wink::wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    Josaris: Aneto, ja już drugiego malucha noszę. Bardzo polecam! Masz dwie wolne ręce i szczęśliwe, cieplutkie dziecko przy sobie. Stasia zaczęłam nosić bardzo szybko. Nie miał chyba dwóch tygodni.

Właśnie czytam chustowy wątek i jeśli tylko będę potrafiła opanować wiązanie, będę przeszczęśliwa:smile: Tak właśnie myślę, że noszenie dziecka przy sobie ma mnóstwo korzyści:cool:
    --
  5.  permalink
    Czesc Dziewczyny!
    Matko kocchana o 4.00 obudzily mnie mdlosci :sad: siedze ...moze mi przejdzie:sad:Juz mi sie spac odechcialo.
    --
    •  
      CommentAuthoranne76
    • CommentTimeSep 1st 2011
     permalink
    przejdzie, przejdzie :) mnie pomagał imbir - kupiłam świeży korzeń, pokroiłam w plasterki i po kilka wrzucałam do wody (do 1,5-litrowej butelki) i tak popijałam przez cały dzień... czasem - dla zmiany smaku - dodawałam do tej wody z imbirem też cytrynę albo pomarańczę (plaster wrzucałam do szklanki, albo wyciskałam sok do butelki)...
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    TEORKA, a wiesz że podobno jaki dzieć w brzuszku taki poza nim? Mam na myśli zachowanie.... Niezły gagatek Wam się kroi, heh! (a raczej gagatka) :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
    • CommentTimeSep 1st 2011 zmieniony
     permalink
    myszerej: TEORKA, a wiesz że podobno jaki dzieć w brzuszku taki poza nim?

No u mnie to "podobno" zmieniło się w "na pewno":bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile:

Wojtunio jest wyjątkowo spokojny
    --
  6.  permalink
    No to u mnie będzie ciekawie..
    Franio to taki wiercipietek!
    I tak jak u Teo dokazuje nawet jak chodzę, dla niego to nie ma znaczenia :smile:
    Ale jak tata kładzie reke na brzuszku to jest cisza.. choć jak zaczyna cos mówić do brzuszka to od razu dokazuje :smile:
    Moja mama jak tylko się dowiedziała, że tak wczesnie Franio zaczął mnie kopać to powiedziała, że będziemy mieć z nim urwanie głowy :wink:
    -- // //
    • CommentAuthor_Magda_
    • CommentTimeSep 1st 2011 zmieniony
     permalink
    Roxy
    Gratulacje wieeelkie!!!
    Odpoczywaj dużo, troszkę spokoju i będzie wsyztsko dobrze. Mdłości to bardzo dobry objaw, znaczy że ciąża się rozwija, a plamienia niedługo ustaną.
    Wiem co mówię. Z Hanią przeszłam to samo.

Co z Ceri? Ktoś ma jakieś wieści?
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    no to moja będzie tancerką :bigsmile: bo wczoraj odwaliła taka wirówkę jak mamusia zaczęła dupka kręcic :boogie: no i chyba chciała pokazać że ona tez potrafi... ale czy to nie za wcześnie na takie popisy:shocked: może jednak poćwiczę z nią taniec klasyczny :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorTrisha
     permalink
    No moj klocek strasznie byl ruchliwy a w rzeczywistosci, to oaza spokoju :bigsmile: poki co ofkors :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    trisha - tej wersji będę się trzymać :peace:
    --
    •  
      CommentAuthorbladykot
     permalink
    moje dziecko jest spokojne. nie wiem co to znaczy oberwać po żołądku, żebrach czy nerkach. czasem boksuje mnie po pęcherzu. w ciąży jest bardzo nerwowa i mamy ciągle powtarza mi, że dziecko też takie będzie.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    bladykot: czasem boksuje mnie po pęcherzu

o to moja też... :bigsmile:
    --
  7.  permalink
    Cześć przyszłe Mamy :)

Mam do Was pytanie - mam krem przeciwko rozstępom i chciałabym zacząć go już używać (4 miesiąc). Natomiast ostatnio lekarka mnie uprzedzała, żeby nie masować brzucha, jak mnie coś zaczyna kłuć - niestety, taki miałam ludzki odruch, żeby "rozmasować" ból. Nie dopytałam się, dlaczego nie powinno się tak robić - jak widziałam ciężarne, to na ogół właśnie głaskały swoje brzuchy, więc czegoś tu nie rozumiem...

Teraz się zastanawiam, czy w takim razie smarowanie/masowanie brzucha kremem jest dobrym pomysłem... Będę wdzięczna za Wasze opinie - czy Wy używałyście takich kremów, czy "masujecie" nimi brzuszki czy bardziej wklepujecie kremy?
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    HarleyQuinn: Teraz się zastanawiam, czy w takim razie smarowanie/masowanie brzucha kremem jest dobrym pomysłem...

Nie powinno się brzuszka masować ani głaskać na początku ciąży w ogóle, a później jeśli się zauważa właśnie kłucia, twardnienie i stawianie się brzucha. Krem i tak możesz stosować. Ja daję krem na rękę i dosłownie dwoma lub trzeba ruchami rozprowadzam na brzuchu. Nie wklepuje, nie masuję, pozwalam mu się wchłonąć samemu (takie zalecenia położnej ze SR) Wiadomo, że trzeba chwilę dłużej paradować z gołym brzuchem, ale to chyba żaden kłopot :)

Generalnie powinno się unikać głaskania brzucha. Jak chcesz poczuć dzieciątko (a 4 miesiąc to i tak za wcześnie) to wystarczy położyć rękę na brzuchu nieruchomo.
    Powodzenia!
    --
  8.  permalink
    O, bardzo Ci dziękuję za odpowiedź Myszerej! Tak będę robić :bigsmile:
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    mi ostatnio lekarz powiedział "ręce precz od macicy" :wink:
    wiem, że nie wolno masować ani brzuszka ani piersi, kremy staram się rozprowadzić jak najszybciej, delikatnie, bez masażu, ale też nie wklepuję, sam sie troche musi wchłonąć
    --
    •  
      CommentAuthorbladykot
     permalink
    masowanie jest zabronione u tych co maja jakieś problemy w ciązy. ja tam masowałam ile chciałam a mała dalej siedzi.
    --
    •  
      CommentAuthormorela1
     permalink
    właśnie dziewczyny powiedzcie mi jakie są " naturalne" sposoby na twardnienie brzucha ...
    wczoraj byłam u swojej gin a ona przepisała mi takie tabletki że masakra...
    nie chcę ich brać bo mogą zmienić mi pracę serca na szybszą i do tego mogą wystąpić kołatania ...
    od razu pomyślałam że takich tabletek nie wezmę ...
    to może znacie jakieś naturalne sposoby na to twardnienie bo jak by nie było to syn jeszcze ma sporo czasu na wyjście i lepiej by się nie śpieszył...
    --
    •  
      CommentAuthormorela1
     permalink
    aaaa to może temu mam to twardnienie bo każdego wieczora serwuje sobie masaż oliwką brzuszka i piersi...
    :wink:
    od dziś to ogranicze do minimum ... ciekawe czy pomoże:wink:
    --
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    No to ja uprzejmie donoszę, że Ceri jeszcze w dwupaku:bigsmile:
    Pewnie sama za chwilę o tym zamelduje.
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Marleno z opisu wydaje mi się że to Fenoterol - jeśli lekarz Ci go dał "zaciśnij pośladki" i bierz. Lekarz nie daje leków dla kaprysów ale dobra Twojego i dziecka. Lepiej (choć nie łatwo wiem) teraz chwilkę pomęczyć się z kołataniem serca niż potem ma krajać sie serce jak widzisz wcześniaka w inkubatorze i walczysz o jego życie... a niestety wiem co mówię
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    :bigsmile::bigsmile::clap:
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    czekamy na wieści od ceri :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Trisha: No moj klocek strasznie byl ruchliwy a w rzeczywistosci, to oaza spokoju :bigsmile:

ja też będę się trzymać tej wersji :smile:
    bo jak Ninka będzie po porodzie tak ruchliwa jak teraz to będzie "fajnie" :devil::devil::devil:

a mi CERISE napisała wiadomość, że

NIE RODZĘ, ALE NIE MAM SIŁY NA SIEDZENIE PRZED KOMPEM.
    TRZYMAJCIE SIĘ.
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    a mnie się dzis śniło, że byłam w szpitalu i szykowali mnie do cesarki, już mi się wkłuwali w kręgosłup...
    ale w ogóle to było jakos dziwnie (jak to we śnie) że byłam w dwóch ciążach jednocześnie, to znaczy oczekiwałam dwójki ale w zupełnie innych terminach:shocked:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.