Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
A moj inzynier mowil, ze obnizenie temperatury o 1 stopien daje oszczednosci rzedu 6%. My w dzien mamy ustawione temperatury roznie 18-22 stopnie, w zaleznosci od pomieszczenia, pilnuje tez wilgotnosci, zeby byla na poziomie 50-55%. W nocy obniza sie automatycznie na 18 stopni i tak jak juz pisalam -oszczednosci mamy 15% w porownaniu z innymi latami. Mieszkającej w tym mieszkaniu parze odpowiada taka sama temperatura non stop.
Za parę lat, jak znajdę stolarzy z sercem do zabytków, wymienimy okna spowrotem na drewniane.
My w dzien mamy ustawione temperatury roznie 18-22 stopnie, w zaleznosci od pomieszczenia, pilnuje tez wilgotnosci, zeby byla na poziomie 50-55%. W nocy obniza sie automatycznie na 18 stopni i tak jak juz pisalam -oszczednosci mamy 15% w porownaniu z innymi latami.
[quote=YPolly][/quote] A moj inzynier mowil, ze obnizenie temperatury o 1 stopien daje oszczednosci rzedu 6%. My w dzien mamy ustawione temperatury roznie 18-22 stopnie, w zaleznosci od pomieszczenia, pilnuje tez wilgotnosci, zeby byla na poziomie 50-55%. W nocy obniza sie automatycznie na 18 stopni i tak jak juz pisalam -oszczednosci mamy 15% w porownaniu z innymi latami.
tzn. rekuperacja na pewno wychodzi sporo taniej od ciągłego wietrzenia względem ogrzewania...a wentylację tak czy inaczej w domu mieć trzeba ale mechaniczną (rekuperację) możesz dostosowywać do własnych aktualnych potrzeb a grawitacyjną nie bardzo...
ja techniczna nie jestem i piszę tylko z mojego punktu widzenia ale może patrząc od strony technicznej jest to jakiś must have obecnych technologii w budownictwie ;) nie wiem :p
Zalecil budowe z betonu komorkowego sniadowo
Niestety albo i stety jest kolejna osoba za gazem. Trzeba bedzie sie z tym przespac
Taka duża różnica temperatur w dzień i w nocy nie ma uzasadnienia ekonomicznego, bo pomieszczenia wyziębiają się i piec musi się mocno napracować.
ale nie sadzilam ze to jak odglos pociagu w oddali, raczej myslalam o szumie suszarki itp
nic nie słychać jedynie przy trybie turbo pojawia si ę delikatny szum