Witam dziewczyny. Dołączam się do wątku. My z mężem jak na razie remontujemy nasze małe mieszkanko ok. 45 m2;/ dzieciątka jeszcze nie ma, ale nawet jak będzie to spokojnie miejsce będzie. Marzy nam się taki domek własny, ale wiadomo jak to jest. W planach oczywiście mamy kiedyś kupno lub budowę. Dobrze, że mąż robi m.in w branży budowlanej to wszystkie remonty robi sam. Specjalizuje się przede wszystkim w remoncie łazienek. Jak coś to polecam :) Wałbrzych i okolice
-- 8tc puste jajo płodowe :( choć nawet Cię nie widziałam, nie usłyszałam bicia serduszka to i tak tęsknię mój Aniołku [*]
Temat DYWANY - zakochałam się w dywanie, a moze nawet dwoch lub trzech:) nie wiem czg to praktyczne przy dwojce malych dzieci, ale juz mam tak zdrowo dosc maty puzzlowej ktora od 3 lat lezy w salonie, ze marzę o czyms cieplejszym, milszym, na czym mozna polozyc poduszki i wygrzewac stopy przed kominkiem. I tak - Jeden dywan jest z wiskozy, drugi z polipropylenu heat set frise, bo trzeci z wełny chyba sobie odpuszczę. Jak sadzicie - ktore tworzywo jest lepsze przy dzieciach, latwiejsze w utzymaniu czystosci, czyszczeniu, bo po samym wygladzie to raczej wiskoza chyba bardziej mi sie podoba (dywan z wiskozy jest tez niestety duzo drozszy)...
ja mam w dzieciecym pokoju taki polipropylen. gruby, cieply, super sie odkurza, latwo sie czysci (czyscilam na mokro proszkiem do prania, vanishem), ja jestem bardzo zadowolona.
Czytam, ze wiskozy nie mozna traktować wodą - oj boli mnie to trochę, bo jak przy dzieciach:( czesto musialby byc zwijany a i tak by sie predzej czy pozniej zniszczyl...
Dziewczyny mam prośbę możecie w wątku agd wypowiedzieć się odnośnie piekarnika i zmywarki do zabudowy? Muszę kupić przed świętami a jakoś totalnie nic mi nie pasuje
Awaryjny przybornik na ścianę do łazienki Nagle zostałam pozbawiona wiszącej szafki w łazience - groziła oderwaniem się. Były tam wszystkie zapasy kosmetyków, środki higieniczne. Obawiam się, że w dostrzegalnej perspektywie nowej nie będzie. Co może być w zamian, prowizorycznie, aby graty się nie walały?
Ama, my dla dzieci mamy taki przybornik przyklejany na taśmę. W sumie odpadła dopiero po prawie roku, wić daje radę Moze jest cos podobnego dla dorosłych? Chyba, ze moze byc żaba ;)
My mamy TAKI. Jest ekstra. Porzadny plastik, zaden badziew. Te plecki sie zdejmuje, wiec mozna dziecku cale wlozyc do wanny. Za glową jest mce na szampony, za lapki wsadzamy gąbki. Sa tez tansze wersje na all, nie w ksztalcie zaby. No tylko tak jak mowie, to typowo dla dzieci b
Nie wiem jak u Was ale moje miasto zmienia stawki opłat za grunty skarbu państwa. Moja teściowa juz dostała pismo zmkany i jak do tej pory płaciła za 280 m2 66 złotych to przyszło jej do płacenia obecnie 800 zlotych:( PORAZKA! Moja działka tez jest skarbu państwa i jak Wyliczyłam to u mnie wyjdzie 4500 na rok przy obecnych 800 złotych :( Mamy ręce związane. Jestem załamana. Mam ochotę sprzedać dom :(
Musimy z teściowa jechać do urzędu i zobaczyć oparty i na jakiej podstawie rzeczoznawca wycenił grunty :(
Szczypta moja działka i jedna z działek tesciowej są w użytkowaniu wieczystym ze skarbu państwa. Niestety nie zostały wykupione. Nigdzie nie piszę, ze jest prywatną.
Moja opłata roczna wynosiła 422 złote za 1890m2 a tesciowej 66zl za 285m2. U mnie wysokość mojej wynikała z faktu, że płaciłam 3% z watysci dzialki bo dzialka miala status: inne nieruchomosci gruntowe a nie 1% jak nieruchomości gruntowe oddane na cele mieszkaniowe. W tym roku jestem juz na 1% bo zostało to przekształcone.
2 tygodnie temu do tesciowej przyszło pismo, że wypowiadają jej stare warunki umowy dzierżawy jej opłata roczna w przeciągu 3 lat wzrośnie do 850 złotych. W urzędzie miasta dowiedziałam się, że wszystkie działki ponownie wyceniają i do końca marca kazdy otrzyma nowa stawkę. Wyliczyłam swoją działkę i wychodzi, że jak mi dźwigną to przyjdzie mi płacić do końca marca 4500:( Wykup nie wchodzi w grę. .. nie stać nas :( sprzedaż części działki tj ok 600 m2 tez nie bo nie ma dojazdu... Cała moja działka ma wartość ok 300tys. Wg operatu rzeczoznawcy co jak wiadomo jest mocno zawyzone....
Blok w którym mamy mieszkanie także stoi na gruncie, za który opłacamy użytkowanie wieczyste. RoK temu dostaliśmy gigantyczną podwyżkę- z 3 zł do 3 tys( doceolwo po 3 latach od decyzji) Operat szacunkowy rzeczoznawy nie uzwględniał niektórych uwarunkowan i w naszej ocenie został zawyżony. Jako wspólnota oddaliśmy sprawę do sądu, wykonaliśmy operat u innego rzeczoznawcy. Jedna sprawa juz sie odbyła, ale sąd dalej bada. Jestesmy jednak dobrej mysli
Wczoraj rozmawiałam ze znajomym. Jest radnym od wielu lat w urzędzie. Ma nieruchomość postawiona niedaleko mnie, wrecz w samym centrum miasta i tez na gruncie skarbu Państwa. Powiedziałam mu o tym, że nasza gmina wzięłam się za wycenę gruntów SP. Poleciał do urzedu i jego ta podwyżka nie objęła-tak mnie poinformowal i ma nawet mniej niż za zeszły rok. Ciekawe jest to, że urzędniczka powiedziała mi, że wszystkie działki przeliczają i każdego dotkną zmiany hmmm on ma działkę większą od mojej i do płacenia ma 285, a moja teściowa 850. Ciekawe co Ja będę miała :(
Do białych mebli to niemal każdy kolor pasuje, ale najlepiej prezentuje się szary, fiolet lub wrzos, może jakieś cappuccino... W poprzednim mieszkaniu mieliśmy niebieski, mieszkanie wynajęte, więc nie bardzo chcieliśmy coś zmieniać. Białe meble świetnie wyglądały z tym niebieskim. Teraz już wyposażamy swoje. Białe meble zostały, jasna podłoga, jasna szafa wnękowa i wszystkie ściany białe Mąż był przerażony, ale mu się spodobało. Aha, za łóżkiem ma być biała cegła. Jak się nam znudzi to może pokolorujemy jakąś ścianę
mam nadzieje ze teraz sniezka jest lepsza niz kilka lat temu, niby sie dobrze malowalo ale pozniej tragedia.kazda plame znac bylo i nijak nie szlo zetrzec (dekoral fashion podobny szajs)
Szukam fajnych gatunkowo narzut/ kap na łóżko małżeńskie ;) nie mam czasu szukać w sklepach, a w internecie wiadomo.... Może któraś z Was może coś polecić? np. sprzedawcę na all czy też konkretne narzuty.
Home&you ma także sklep internetowy. Korzystałam i ze stacjonarnego i z internetowego. Narzuty mają rzeczywiście bardzo ładne i dobrej jakości. Podobnie jak ozdobne poduchy i koce.
Brom, ja mam to rozwiązane tak, ze jest dosłownie 1cm nad podłoga. Dzięki temu swobodnie zwisa, a z pozycji stojącej tego dystansu nie widac. Kotów musiałoby byc naprawde full, zeby sie uczepily
Treść doklejona: 26.01.16 09:50 Dziewczny, a mam taka rozkminkę. Rozważam pewien lokal do zasiedlenia i kurde pasowałoby mi przeńiesc kuchnie w inny kąt niz jest w planie, bo aktualnie wyglądałoby to tak, ze z drzwi wejściowych korytarz wiedzie wprost na kuchnie, a wolałabym, by tam stały sofy, a kuchnia była za rogiem. No ale w tym rogu, w ktorym bym chciała, nie ma okien. Sa na lrzeciwleglej ścianie, ktora jest w odległości 5,5m. Nie za bardzo, nie? Nie dośc, ze tyłem do okna, to jeszcze nie wywietrze jak sie bedzie parowalo przy gotowaniu? Tam jest komin z kratka wentylacyjna zaplanowany, ale wydaje mi sie, ze to jednak za dalego od okna.
Dziewczyny, potrzebuje pomocy na już. Chcemy sobie w kuchni pod szafkami założyć szkło z jakimś zdjęciem, ale nie wiemy na co się zdecydować ja myślałam aby iść w kolor zieleni soczystej, jak mam trzepaczkę i szczypce (na zdjęciu), albo w czerwień. Bądź delikatnie jakiś storczyk, dmuchawce... Jutra facet przyjeżdża pomierzyć wsio.... Dodam ze szkło ze zdjęciem chcemy tylko tam gdzie kuchenka jest, a po drugiej stronie mleczna, bez motywu. (podobnie jak ma MyAngel). Pomóżcie, plizzzzz
-- Dziecko to niepowtarzalny dar.. dar życia.. wyjątkowy...
ja jestem zwolenniczka ze im mniej tym lepiej; kuchnia jest ladna sama w sobie wiec bym na bank nie "upstrzyla" jej obrazkami zreszta moja koleznaka ktora ma limonke i cytryny zaluje wyboru bo po 2 latach jej sie znudzily i juz mysli jak to zmienic
Ja jestem zdania,że nie ma co na siłę iść w aktualne trendy... Macie bardzo ładną kuchnię i moim zdaniem pstrokata szyba będzie jak kwiatek do kożucha.
Jahe a co mają trendy do tego? Basia chyba chce szybe bo nie ma tam kafli ani nic. Wiec jak bedzie dbala o czystość tej ściany? Ja sobie nie wyobrażam.
Treść doklejona: 26.01.16 21:00 Basia gdybym chciala motyw , cos z zielenia to bym zrobila właśnie po drugiej strony z motywem ziół w doniczkach. w kuchni będzie jakby zawsze na czasie :)
Eveke, trendy czyli, że teraz na topie jest jakaś wyrazista fotoszyba w kuchni. Żeby nie było, ja nie uważam,że to jest coś złego czy brzydkiego, o ile będzie się wpisywało w klimat ogólnego wystroju. W tej konkretnej kuchni uważam,że jakakolwiek pstrokacizna zepsuje to, co jest, a jest naprawdę super. Jeśli już chodzi o dbanie o czystość i już miałaby być szyba to z jakims bardzo delikatnym wzorem i kolorem
anairda - malowaliście juz tą śnieżką miętowe orzeźwienie? My malowaliśmy u Marcelinki i kolor zdecydowanie wpada w niebieski/błękitny a nie zielony. Teraz każdy nam się pyta czemu pomalowaliśmy dziewczynce pokój na niebiesko;)
Jahe ja zrozumialam ze sugerujesz iz w ogole szyba bedzie zła (a nie ze wzór na niej). fakt kuchnia Basi ładna ale goła sniana pokryta tylko farba ... to raczej sie nie sprawdzi przecież wiemy
hyde w porządku, ale co ma goła sciana do blatu, który masz na scianie i mozesz bez problemu z niego brud zetrzec? Nigdzie wyżej nie napisalas Basi ze proponujesz blat zamiast szyby stąd nie zrozumialam Twojej riposty
pomijam fakt , ze Basia nie radzi sie co położyć na sciane, bo to juz wybrała. Pytanie dotyczy wzoru bądź jego braku