Gosia8510: To co powiecie na 26 stopni u moich teściów i znajomych?:-)
Oj, znam to... moja teściowa zmarzluch, jak tam jestesmy na weekend zimą to sobota wieczór 25 stopni w pokoju, ja siedze czerwona, duszno mi, a ona do teścia żeby w kominku napalił bo jej zimno w swetrze pod kocem...
o tak :D a potem jak mowimy ze tez chcemy kiedys budowac dom, to nas strasza że sie nie wypłacimy za rachunki :P A teraz w bloku przez ostatni rok odkręcałam kaloryfery tylko na początku grudnia, jak suszyłam owoce na dekoracje świąteczne, bo nam zawsze ciepło :P
dziewczyny a skoro juz o rachunkach mowa, duzo placicie za prad? przy takim standardowym uzywaniu typu czesto pralka (u mnie 6-8x w tygodniu) codziennie zmywarka, dosc czesto piekarnik, duzo gotuje (plyta indukcyjna), komputery, tv, piec 24/7 wlaczony bo wode grzeje itp my placimy ok 250zl miesiecznie. Pytam bo rozmawialam z kolezanka i ona mowi ze nie przekraczaja 100zl przy domu o powierzchni podobnej tez rodzina 2+2. Wiem ze lodowke i pralke maja z poprzedniego mieszkania wiec nie jakiejs najnowszej generacji ale za to nie maja czajnika elektrycznego i kuchnie gazowa a nie jak my indukcje. a moze to po prostu kwestia kosztow przesylu?? (w bloku gdzie mielismy 1/3 powierzchni i kuchnie gazowa placilismy ok 150-170zl)
indukcja to tansza nawet jest. ja w bloku place za energie jakies 80 zl/miesiac, w tym oplaty za energie nieruchomosci wspolnej i garazu, bo w domu zuzywam jakies 60 zl/miesiac. gotuje codziennie, czajnika uzywam, 2 komputery, pralka chodzi czasem 4 razy dziennie, a czasem co drugi dzien, roznie. zmywarka czasem codziennie, czasem co drugi dzien. zarowki mam wszedzie energooszczedne, odlaczam ladowarki i inne jak nie uzywam, listwy tez wylaczam.
Libra ale to wszystko zalezy od typu mieszkania jak i domu ja w bloku mialam koszty porownywalne z tymi w bloku bo mielismy 200zl zaliczki miesiecznie na poczet ogrzewania pobierane; tyle ze ja mialam mieszkanie szczytowe na 1 pietrze gdzie pode mna i nade mna mieszkania byly niedogrzewane. Albo moja mama 4 pietro i mieszkanie szczytowe i mimo ze przykrecala grzejniki to musiala 500zl doplacic a w domu miala 21 stopni :/
a teraz mam w domu cieplutko a za opal (ekogroszek) na caly rok place ok 2,5tys - pisze na caly rok bo latem piec wlaczony jest w trybie letnim i dogrzewa wode ktora tez mamy 24 na dobe goraca, tu zadnych oszczednosci nie czynie.
no ale jak u tesciow czy znajomych za gaz przyszlo placic 700-800 zl to szybko rezygnowali zwlaszcza ze temp ok 18stopni wlasnie. fakt domy nie budowane nowa technologia i ocieplone standardowo dosc bez zwracania uwagi na parametry styro czy welny
Nasz dom mial horrendalne rachunki za gaz i horrendalne zuzycie (70 tysiecy kwh gdzie norma bylaby max. 50 tys przy domu tej wielkosci) - az do czasu, gdy w koncu zrobilismy regulowanie pieca. Juz teraz, a to dopiero pol roku po regulacji mamy 17% mniejsze zuzycie gazu. Po dociepleniu stropu mysle ze te rachunki nie beda juz przyprawiac nikogo o zawal.
Prad w naszym mieszkaniu to w przeliczeniu okolo 160 zl miesiecznie (1700 kwh), do tego dochodzi prad w domu (pompa od pieca, oswietlenie zewn. i klatki), ktory dzielimy z sasiadami okolo 120 zl, na nas przypada ze wzgledu na metraz mniej wiecej 50 zl. Ale my tez indukcje mamy, wszystkie sprzety nowsze i energooszczedne, telewizor prawie caly czas wylaczony.
Liczby te znam bardzo dokladnie bo niedawno zmienialam operatorow i troche sie naszukalam, zeby placic mniej.
Ewasmerf, to roczne zuzycie podalam. Za 1 kwh placimy dokladnie 26,34 centa (w przeliczeniu 1,1 zlotego). Z tego co sie orientuje to aktualnie najlepsza cena na rynku. (tak dla pewnosci dodam, bo nie wiem czy wiesz, ze mieszkam w Niemczech).
Fajny link na temat cen znalazlam (bo mnie zainteresowalo, ile placi sie w PL): http://zaklad.energetyczny.w.interia.pl/
Hyde, my mamy własciwie identycznie jak Ty, tylko płytę mamy elektryczną, a nie indukcyjną. W zimie wychodzi nam z prognoz ok 215pln, a w lecie ok 180pln. W zimie wychodzi nam więcej, bo możemy dodatkowo włączyć grzejniki i tak robię jak np suszę pranie w pralni. Wiosną/latem suszę na dworze, więc odpada.
My jesteśmy rodziną 2+1, mieszkamy na 40m, pralka chodzi codziennie, czajnik elektryczny, kuchenka elektryczna, stara lodówka i 2 laptopy dzien i noc wlaczone i płacimy niecałe 60 zł/mc
u nas jest tylko PGE takze monopolista to i ceny moze narzucic sprawdzilam wlasnie na blankiecie ze przez 6 miesiecy (od polowy lutego do polowy sierpnia) zuzylismy 2031kWh i w tych rubryczkach wyglada na to ze oplata za energie czynna jest prawie taka sama jak oplata sieciowa zmienna cokolwiek by to nie znaczylo
U mnie prąd średnio 150 zlotych na mieszkaniu 53 m2 przy 5 oso owej rodzinie. Pracują 3 42 calowe telewizory, żarówki częściowo energooszczędne. Dwie kobiety systematycznie używają prostownic i suszarki, ładowarki ciągle w prądzie, światła pozapalane, lodówka starej daty. Poza tym gaz miesięcznie około 170....
Treść doklejona: 27.08.14 23:09 Niestety wody idzie dużo u nas bo ok 22 m3 miesięcznie ehhh
o kurde no to faktycznie kosmiczne zuzycie wody macie. u nas mowia znajomi ze te nasze 11to juz duzo 22m3 to nam latem idzie ale z podlewaniem rabatek i trawy
Lady ale z tymi ladowarkami to mi przypomnialas. w nocy w prawdzie ale pod pradem jest z regulu 4-5telefonow, ktorys tablet no i non stop kolor podpiety jest laptop. mowia niby ze pojedyncza ladowarka to duzo pradu nie ciagnie ale jak je zliczyc to pewnie samo to daje niezly bilans strat
Hyde bo mało kto myśli aby odpiąć ładowarkę. .. Kurcze a u Was co tyle telefonów?
Treść doklejona: 28.08.14 08:40 Co do wody to 4 kobiety w domu codziennie się kapią i choć pralka nie idzie codziennie to i tak dużo wody nam schodzi. Myjemy naczynia pod bieżącą wodą a do tego piec nawala i zanim zacznie lecieć ciepła woda to troszkę to trwa.
Lady w dzien ladowarki zawsze odpiete ale na noc juz gorzej bo niestety smartfony przy 'gadanym' to sporo baterii zra (telefonow tyle bo i ja i maz mamy tel.sluzbowe plus mlodej bo Krzychu rzadko laduje)
Ladybird76: Myjemy naczynia pod bieżącą wodą
i mysle ze tu jest przyslowiowy pies pogrzebany; nasi znaojmi mowia ze odkad nabyli zmywarke to rachunki za wode im bardzo spadly szczegolnie ze zuzycie cieplej mieli duze bo ich niby goraca to dla mnie letnia (np u mojej mamy lejesz do wanny sama ciepla wode zeby sie wykapac taka kijowa temperature spoldzielnia funduje)
Chwale się skończonym kominkiem. Mąż musi jeszcze go pomalować no i dodać trzeba karteczki ozdobne.... W końcu mogłam ogarnąć podłogi z brudu, kartonów :)
Ladny kominek Lady, jakis znajomy taki :)) Nie balas sie ze on tak blisko tafli szyby? Mam nadzieje ze to wplywu w mrozy nie bedzie mialo
Lilka narozne sa piekne. Marzylam o takim ale te ceny :( no i w sumie przy mojej wielkosci salonu (27m2) to nasza popierdola 10kw starcza w zupelnosci. Jak rozpalimy to mozna sie do gaci rozbierac ;)
Hyde nie jest aż tak blisko. Na narożny kasy nie było. .. Basia ma 15kW i dość mocno grzeje. Wczoraj palenie zaliczone a dzisiaj powtórka. Nie wiemy jeszcze jak go wykończyć. ..
Treść doklejona: 29.08.14 08:32 Wydaje mi się, że pozostanie biały a z czasem dam tylko dodatkowo wokół obecnej czarnej ramki obudowę ze szkła... musze jeszcze wymysłem jakieś kratki a małe nie są więc będą widoczne dość mocno.
Czy srebro będzie pasowało? A może grafitowe powinny być?
Treść doklejona: 29.08.14 08:39 Mam do Was pytanie dotyczące uchwytow kuchennych. Nie chce ich zbyt wielu a nie wiem jak sprawują się itp on blumowskie. .. może macie i możecie cos podpowiedzieć? Chce je zastosować na zabudowie wysokiej i na górnych szafkach a na dole pozostawić jedynie uchwyty....
Ja pomysl na wykonczenie kominka mam od zawsze tylko wiecznie nie ma na to kasy :( My kratki mamy biale. Kominek docelowo mial byc bialy (bedzie kiedys) ze stalowa rama a wyszlo ze zostal pomalowanysrebrna farba "szczotkowana"
Co do uchwytow to ja mam klasyczne wszedzie chociaz podobaja mi sie super gladkie szafki na dotyk. Zawiady typu aventos mamy tylko w jednej rogowej szafce
a gorne szafki otwierane do gory czy na boki? ja mam wszedzie takie odbojniki i jestem bardzo zadowolan - to w szafkach otwieranych na boki na dole. w szufladach mam mechanizm samodomykajacy sie - polecam. i na gorze w szafkach otwoeranych do gory trzeba z boku takie silowniki zamontowac.
Treść doklejona: 29.08.14 12:53 ja osobiscie musialam miec te mechanizmy bo trzaskanie szafek dobija mnie strasznie. a z tymi mechanizmami to wszystko cichutko sie zamyka i domyka.
ja mam odbojniki ale troche inaczej wygladaja niz te co pokazala Lady, szafki nie trzaskaja a jak sie ja pusci to powoli sie domyka, gorne szafki oprocz jednej mam otwierane do gory
Aventosów niechce, nie lubię. ... u mamy szafki górne z podcięcie mi do otwierania. U mnie cała zabudowa gdzie lodówka i piekarnik w tiponach a dolne z uchwytami... ogólnie i tak w sumie do końca nie wiem czy one tam będą. ..
Hyde Dlaczego nie zrobiłaś na dotyk czyli tzw tip on-ów? Jeśli ci się podobały. .. koszt wcale nie taki wielki. Mnie drażni milion uchwytow ...
Lady a ja uwielbiam mojego aventosa bo mam szafke podwojnie otwierana i podjezdza do gory ze nie trzeba kombinowac (zwlazcza ze to na rogu nad zlewem) a jesli idzie o dotykowe to coz, ja cielam koszty, dla mnie 1,5tys drozej w porownaniu z uchwytami to bylo stanowczo za duzy.
No wlasnie tyle wiecej kosztowalaby opcja tiptop Za uchwyty czy 'stopery' nie placilismy oddzielnie bo to bylo w cenie startowej za meble. Wszystkie inne opcje byly platne. Poza tym wszelkie domyki przy 11szufladach i podobnej liczbie szafek generuja spore kpszty
No to u mnie szuflad boom nie będzie ale jego zamiennik czyli swell. Wygląda tak samo, działa tak samo...
Od wczoraj zaczęto u mnie montaż drzwi i do czwartku to potrwa.... Obecnie latam po domku bez ograniczeń ale jak mi po wstawiają drzwi to będzie bieda... Będę miała same przeszkody na drodze :) z drugiej zaś strony nie będę musiała barykady wa kartonach pomieszczeń aby koty nie powchodziły :)
ja do spizarki chyba jednak metalowe kupie, ciagle sie przymierzam i zawxze na co innego kasa potrzebna moze jak beda polki to w koncu zaczne przetwory robic
4 regaly poskręcane i choć proste w wykonaniu to cieszą bo są :) i pewnie zmiany na inne nie będzie. Czeka mnie jeszcze ich pomalowanie bejca - pewnie szara :)
Ladybird76: Od wczoraj zaczęto u mnie montaż drzwi
U nas tak samo się drzwi montują Część już jest (na górze), na dole będą troszkę później. No i zewnętrzne nam wczoraj zamontowali. Dzisiaj kupiliśmy też tapetę do sypialni oraz kamień do salonu. Przez weekend była u nas mega promocja w Castoramie (nie wiem czy tylko u nas czy w innych miastach też robią w tym czasie?). Ale mąż pokupował jak głupi dużo różnych rzeczy o wiele taniej. Np. kominek elektryczny taki duży był przeceniony z 800 ileś zł na 250zł. Kamień ozdobny z 80zł za metr kupiliśmy za 15zł za metr.
Manga a jaka będzie ta elewacja? my chyba z tym tematem poczekamy dłuuużej niz mysleliśmy. Dziewczyny czy któraś z Was planuje ceglane ściany w środku tzn płytki z cegły? u nas będzie taka za kozą, i chciałam się z Wami podzielić moim odkryciem, absolutnie fantastyczne płytki z cegły robi firma vandersanden.
Mary elewacja już jest od roku, w zasadzie teraz dokańczamy szczególiki - tj. cokoły i elementy drewniane. Mamy białą, szary cokół i dechę w dwóch miejscach. ;)
My mamy płytki ceglane w środku. Ale mamy takie cięte ze starej cegły po rozbiórce. Wg mnie ma swój urok, bo jest nierówna, nie taka z taśmy produkcyjnej, na czym mi baaardzo zależało. Z vadersandena mamy kominy na dachu wykończone i planujemy ogrodzenie. Zakochałam się w tej cegle... A jaką planujecie do środka? Jaki kolor?
Ja właśnie kupiłam do salonu niby nie cegłę, ale taki kamień który trochę cegłę przypomina, tylko jakby pociętą w paski. No i nierówny jest. Nie wiem nawet jakiej firmy, bo kupowaliśmy to w takim tempie... jutro pojadę na budowę i będę się zastanawiać z mężem gdzie to dać (mamy do dyspozycji jedną ścianę w salonie i AŻ 7m2 tego kamienia) - tyle tego kamienia zostało jak kupowaliśmy, ale mamy nadzieję, że starczy na położenie tak jak chcemy I robi mi się ładnie sypialnia - każda ściana inna jedna w ciemnym fiolecie, inna szara, a jeszcze inna z tapetą w fioletowo-srebrne kwiaty nie wiem jak to wyjdzie, ale mam nadzieję, że nie będzie źle. Do tego widziałam fajną lampę i kinkiet z fioletowymi kwiatuszkami.... tylko się zastanawiam czy nie za dużo tych fioletowych kwiatków wtedy będzie. Ale podobało mi się to
Lady dlaczego tak duzo? ile placicie za drzwi ze za klamki doplata? u nas mielismy kilka wzorow do wyboru (drzwi polskone) a doplata byla jedynie za podciecie
mangaa: Mary elewacja już jest od roku, w zasadzie teraz dokańczamy szczególiki - tj. cokoły i elementy drewniane. Mamy białą, szary cokół i dechę w dwóch miejscach. ;)