Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

 

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

  1.  permalink
    ziemniaki, mizeria i kotlet schabowy .
    •  
      CommentAuthorPeaberry
    • CommentTimeJul 9th 2012
     permalink
    Super! Poczęstujesz mnie?
    Nurtuje mnie jedno... Po co nam to piszesz?
    -- Wszystko o kawie - najnowsze forum o kawie. Miejsce dla ludzi z pasją!
    •  
      CommentAuthorjudka25
    • CommentTimeJul 9th 2012
     permalink
    Jak to po co? Zgodnie z tematem: Co dzisiaj gotujesz na obiad? :cool:
    •  
      CommentAuthorPeaberry
    • CommentTimeJul 9th 2012
     permalink
    Po połaczeniu wątków już tak. :cool:
    -- Wszystko o kawie - najnowsze forum o kawie. Miejsce dla ludzi z pasją!
    •  
      CommentAuthorpoziomkaUK
    • CommentTimeJul 10th 2012
     permalink
    A ja dzisiaj pieczone piersi z kurczaka na folii, z rozmarynem do tego ryz I pieczone szparagi (o ile mi sie uda kupic) z bulka tarta...:wink:
    -- moje najwieksze zyciowe osiagniecia: WIKTORIA 06.02.2014 DOMINIK 01.04.2016
    •  
      CommentAuthoriris30
    • CommentTimeJul 10th 2012
     permalink
    a ja wczoraj spagetti ze szpinakiem robiłam :) a dziś zupka patisonowa albo koperkowa z klopsikami :) zobaczymy na co starczy czasu :)
    --
    •  
      CommentAuthorLenciaD84
    • CommentTimeJul 10th 2012
     permalink
    mi się nic nie chce...za gorąco... Będzie mleczko zsiadłe i ziemniaczki zkoperkiem :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorLexia
    • CommentTimeJul 10th 2012
     permalink
    Rosołek na skrzydełkach z ryżem- najbanalniejsze, bo samo się gotuje :tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorOneKiss
    • CommentTimeJul 10th 2012
     permalink
    karkówka zapiekana z warzywami i serem żółtym + tzatziki :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorasia_
    • CommentTimeJul 15th 2012
     permalink
    jak będziecie chciały wyczyściś lodówkę to polecam placki :
    5 łyżek mąki ziemniaczanej
    5 łyżek maki pszennej
    1 szkl wody
    2 jaja
    pieprz , sół , papryka chili w proszku , wegeta , proszek do pieczenia
    wszystko wymieszać

    wędlina , cebulka zielona , ja jeszcze podpiekam pieczarki z cebulka i wszystko do ciasta
    i smażymy - pychota :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
    • CommentTimeJul 15th 2012
     permalink
    U nas dzis bedzie wedzony losos ze szpinakiem w sosie jogutrowo-czosnkowym ( kiedys sos robilam na bialym winie - pycha, ale w moim stanie obecnym z niego rezygnuje), do tego wloski makaron tagliatelle, no i wszystko ladnie posypane parmezanem :)

    A! i jeszcze wieczorkiem jak starczy czasu zrobimy ciasto bananowe :) mam kilka przepisow z netu, mam nadzieje, ze wyjdzie :)
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
    • CommentTimeJul 15th 2012
     permalink
    A u Nas barszcz biały z jajkiem i kiełbaską z ziemniaczkami z mamusiowego słoika - hihi:).
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthormooniia
    • CommentTimeJul 15th 2012 zmieniony
     permalink
    a my rosolek a na pózniejsze drugie danie kiełbaska z ogniska :)
    -- mama piątki :)
    •  
      CommentAuthorbladykot
    • CommentTimeJul 15th 2012
     permalink
    golonka z indyka + kasza + surówka
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeJul 21st 2012
     permalink
    ja dziś robię zapiekankę makaronową ze szpinakiem. Moje dziecko zaczęło jeść szpinak, więc kuję żelazo póki gorące :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorpoziomkaUK
    • CommentTimeJul 21st 2012
     permalink
    U nas dzisiaj grill:):):) karkoweczka, schab no I oczywiscie kielbaski:) mmm
    -- moje najwieksze zyciowe osiagniecia: WIKTORIA 06.02.2014 DOMINIK 01.04.2016
  2.  permalink
    Naleśniki z serem+jogurt+maliny
    •  
      CommentAuthoraravls
    • CommentTimeJul 27th 2012
     permalink
    Podnosimy :)
    U mnie dziś świeży pstrąg z Biedry zapiekany pod taką... pastą z fety i bułki tartej doprawionej pieprzem i cebulą. Do tego kasza perłowa średnia z masłem i surówka z kiszonej kapusty, marchwi i papryki.
    Już bym zjadła, żeby sprawdzić, jak wyszło :)
    --
    •  
      CommentAuthorpoziomkaUK
    • CommentTimeJul 27th 2012
     permalink
    U mnie tez dzisiaj rybka zapiekana w folii z rozmarynem I bazylia (dodam tez oregano-ostatnio znajoma mowila ze tez bardzo pasuje do ryby) z maselkiem czosnkowym I cytryna do tego fryteczki wlasnej roboty I kapustka kiszona:), na deser galaretka z truskawkami I smietanka:) a co?!!:bigsmile::bigsmile:
    -- moje najwieksze zyciowe osiagniecia: WIKTORIA 06.02.2014 DOMINIK 01.04.2016
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJul 27th 2012
     permalink
    Aravls moglabys podac przepis na te paste??
    •  
      CommentAuthoraravls
    • CommentTimeJul 27th 2012
     permalink
    Hyde, przepis wzięłam stąd i zmodyfikowałam, bo nie miałam pietruszki ani koperku, więc do pasty dałam tylko cebulkę.
    A pstrąg był w filetowych płatach, więc przykryłam go od góry tą papką i zapiekłam w naczyniu żaroodpornym. Zobaczymy. Sądzę, że świeża natka pietruszki dodana potem mogłaby robić robotę, bo jakoś mi się komponuje z białymi serami.
    Ale jak poczekasz do 15, to mogę zdać relację z testów paszczą.
    --
    •  
      CommentAuthorLexia
    • CommentTimeJul 27th 2012
     permalink
    U mnie dzisiaj kotlety z kalafiora, sałatka i ziemniaczki :wink: No i zupa szparagowa jeszcze z wczoraj.
    --
    • CommentAuthorkate25
    • CommentTimeJul 27th 2012
     permalink
    a ja dzisiaj placki ziemniaczane -tarkowane na grubym oczku ( tym co marchewke sie trze) z lyzka smietany, startym zoltym serem, jajkiem, cebulka, pieprzem i sola...do tego smietana albo ser feta rozdrobniony mniam:smile:
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJul 27th 2012
     permalink
    aravls: Ale jak poczekasz do 15, to mogę zdać relację z testów paszczą.


    jasne ze poczekam, dzisiaj robila tego nie bede bo nie towaru
    •  
      CommentAuthormomigj
    • CommentTimeJul 27th 2012
     permalink
    *Lexia* podaj proszę przepis na te kotlety z kalafiora,bo jestem ciekawa :wink:
    --
    •  
      CommentAuthoraravls
    • CommentTimeJul 27th 2012
     permalink
    Zjedlim, jakem rzekła - opisuję wrażenia.
    Ryby nie soliłam, bo wydawało mi się, że feta wystarczy. Wyszła bardzo delikatna w smaku, następnym razem dodałabym jakejś przyprawy do ryb najpierw, przed pacykowaniem serową papką. Brakowało jej jakiegoś pazurka, więc natka też pewnie by się sprawdziła.
    Poza tym poprawne - jadalne, dość smaczne i sycące. Tylko teraz, to już w ogóle nie chce mi się pracować, bo krew krąży gdzieś między żołądkiem a wątrobą, a na pewno z daleka od mózgu!
    --
    •  
      CommentAuthorLexia
    • CommentTimeJul 27th 2012
     permalink
    momigj, generalnie żadna filozofia- gotujesz kalafior do miękkości (u nas na 4 osoby idzie około 2,5 główki), ugotowany tłuczesz i on jest zamiast mięsa mielonego do kotletów mielonych. Resztę robisz dokładnie tak, jak zwyczajne mielone i pieczesz na patelni :wink: Pyszotka!
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeJul 27th 2012
     permalink
    Pomysłowe te kotlety z kalafiora :-)
    --
    •  
      CommentAuthorLexia
    • CommentTimeJul 27th 2012
     permalink
    Aaa, co do kalafiora- jak macie duże główki to starczy 1,5 :smile: Później mogę wrzucić dokładny przepis jak to po naszemu robimy.
    --
    •  
      CommentAuthormomigj
    • CommentTimeJul 27th 2012
     permalink
    Dzięki Lexia,napewno spróbuję :bigsmile:

    <span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 27.07.12 16:33</span>
    Wcześniej była mowa o plackach ziemniaczanych,więc dodam coś od siebie-gdy placki zostaną i nie wiecie co z nimi zrobić,a zimne nie bardzo smakują,to polecam jajecznice z plackami ziemniaczanymi-po prostu,placki kroimy w kostkę,wrzucamy na patelnię(nie potrzeba już dodawać tłuszczu,bo one same w sobie są już tłuste) wbijamy jaja i postępujemy jak w zwykłej jajecznicy.
    Naprawdę polecam pyyyyychotka,zawsze robię ją na drugi dzień na śniadanko :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorLexia
    • CommentTimeJul 27th 2012
     permalink
    No to wklejam przepis na te kotlety:
    ugotowany do miękkości kalafior (u nas na 4 osoby, w tym jedną lat 12, wychodzi 1,5 dużej i 2,5 mniejszej główki)
    1 jajko
    przyprawy do smaku: sól, pieprz, wegeta/kucharek
    można dodać rozmiękczoną bułkę

    Przygotowanie: ugotowany kalafior przekładamy do miski i tłuczemy żeby się nam zrobiła kalafiorowa miazga, doprawiamy, dodajemy bułkę i jajko. Masę zagniatamy i lepimy kotlety. Obtaczamy w tartej bułce i pieczemy na rozgrzanym oleju.
    Cała filozofia, a kotleciki wychodzą pycha :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorpoziomkaUK
    • CommentTimeJul 27th 2012
     permalink
    juz widze te kotleciki mmmm jutro kupuje kalafior i je robie:) dzieki za przepis:)
    -- moje najwieksze zyciowe osiagniecia: WIKTORIA 06.02.2014 DOMINIK 01.04.2016
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeJul 27th 2012
     permalink
    fajny przepis tylko ja osobiście tego kucharka bym jakimiś ziołami zastąpiła :wink:
    tylko nie wiem co do kalafiora pasuje hmmmm

    a może czosnek o ?! :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorLexia
    • CommentTimeJul 27th 2012
     permalink
    Teo, wolna wola, syp co Ci przypadnie do gustu :wink: Napisałam, jak się u nas robi, mnie tam smakuje ta wersja, ziołowej nie próbowaliśmy bo to przepis jeszcze po babci.
    Myślę, że z czosnkiem mogłoby być dobre:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeJul 27th 2012
     permalink
    Lexia: Napisałam, jak się u nas robi


    no ale toż ja przecież nic nie zarzucam :wink::wink:
    tak sobie tylko głośno dumam
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeJul 27th 2012
     permalink
    Się też zastanawiam np czy by starte na tarce pieczarki tu nie podpasowały do tego kalafiorka :bigsmile: i cebulka...
    oj mozna pokombinować :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorLexia
    • CommentTimeJul 27th 2012
     permalink
    A ja tylko sprostowałam :wink:
    Ale muszę Cię uprzedzić, że jak byś chciała Nince podać (chociaż ja nie wiem, czy kalafior jada i wgl czy to się dla dziecka nadaje :tongue:) to ostrzegam, że to raczej dość się rozwala... Ale mówię czysto hipotetycznie, bo też czysto hipotetycznie się na dzieciach znam :cool:

    Treść doklejona: 27.07.12 18:05
    Ej, to dodawajcie swoje wariacje, może i u nas kotlety nabiorą nowego wymiaru! :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeJul 27th 2012
     permalink
    Lexia: Ale muszę Cię uprzedzić, że jak byś chciała Nince podać (chociaż ja nie wiem, czy kalafior jada i wgl czy to się dla dziecka nadaje :tongue:) to ostrzegam, że to raczej dość się rozwala..


    w sensie, że jak weźmie do łapki to się rozsypie ten kalafior ?
    a to bułeczka i jajeczko go nie skleja ? :sad:

    a nie wiem czy się nadaje ale Nina jada :cool:


    Ul_cia: i cebulka...


    o cebulka by pasowała....





    a tak btw kalafiora [bo mi się przypomniało] ja raz u koleżanki jadłam jeszcze inaczej
    tzn ugotowany podzieliła na różyczki te różyczki maczała w jakimś cieście [coś jak nalesnikowe chyba] i smażyła w głębokim oleju
    też były dobre :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorLexia
    • CommentTimeJul 27th 2012
     permalink
    TEORKA: w sensie, że jak weźmie do łapki to się rozsypie ten kalafior ?
    a to bułeczka i jajeczko go nie skleja ? :sad:


    No to jest tak, że to jest bardzo miękkie. Panierka trzyma to jakoś tam w kupie, ale podejrzewam, że jak maluch uchwyci łapkami bez wyczucia to po prostu rozpaćka, bo masa kalafiora w środku dalej jest masą, bo się nie ścina jak mięsko.

    Tę drugą wersję jadłam kiedyś u kogoś i jak dla mnie nie było złe :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeJul 27th 2012
     permalink
    U nas zapiekanka z cukini:)
    Tym razem duuuuża cukinia była więc:
    na spód cukinia na to ryż plus mięso mielone cebulka przyprawy jak kto woli.Na to pokrojone w plastry pomidory i polane trochę śmietaną z jajami.Na to znów cukinia pomidory sos jajeczny i znów cukinia sos jajeczny pomirory i ser żółty.I do pieca na 50 min (po 35 odkryć folię)na 180 stopni.Pycha:bigsmile::bigsmile:
    --
  3.  permalink
    U nas zupa neapolitańska: jarzynowa z ziemniaczkami świeżymi zabielana serkiem topionym oraz śmietaną i do tego makaron. Na drugie - naleśniki zapiekane z białym serem. Na deser koktajl bananowy.

    Chyba otworzę bar mleczny :devil:
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJul 27th 2012
     permalink
    u mnie kotlety z kalafiora nie zrobily furory, musialam je sama zjesc :/
    kalafior w ciescie nalesnikowym podobnie i tylko tradycyjnie z maslem i bulka tarta przechozi

    a propos plackow ziemniaczanych - niezla jest tez wersja z plackami z cukinia ale to dla amatorow tego warzywa bo smak maja taki troche inny
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeJul 27th 2012
     permalink
    MrsHyde: niezla jest tez wersja z plackami z cukinia ale to dla amatorow tego warzywa bo smak maja taki troche inny


    oj moja teściowa jak zrobi placki z cukinii to klekajcie narody !!! :bigsmile:
    no ale ja kocham cukinię w postaci wszelakiej
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJul 27th 2012
     permalink
    u mnie w domu najwiekszem amatorem wszelakich plackow jestem ja, a ze to tuczace to robie od wielkiego dzwonu
  4.  permalink
    Teo, to byś sobie mogła z Ewunią rękę podać, bo ona za cukinię da się pokroić :wink: Codziennie podchodzi do krzaczków i próbuje się do surowych cukinii dobrać :tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeJul 27th 2012
     permalink
    cerisecerise: Teo, to byś sobie mogła z Ewunią rękę podać


    z miłą chęcią bym sobie podała bo wtedy mogłabym poznać ją [ i całą Waszą resztę ] osobiście :wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorLenciaD84
    • CommentTimeJul 27th 2012
     permalink
    A ja racuszki lubię z warzywami duszonymi. Co komu pasuje, np papryka, pomidor, ogórek, cukinia, cebulka udusić , przyprawić. Tak przygotowane nakladam na racuszki i posypuję kawałkami fety. Uwielbiam :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeJul 27th 2012
     permalink
    LenciaD84: A ja racuszki lubię z warzywami duszonymi. Co komu pasuje, np papryka, pomidor, ogórek, cukinia, cebulka udusić , przyprawić. Tak przygotowane nakladam na racuszki i posypuję kawałkami fety. Uwielbiam

    Ale jak to? Na jakie racuszki to wszystko nakładasz? Z mąki jajaka i mleka, czy co? :wink: No i tą fetą posypujesz po usmażeniu, przed?
    --
    •  
      CommentAuthorLenciaD84
    • CommentTimeJul 27th 2012
     permalink
    racuszki ziemniaczane. Fet a na sam koniec, po uduszeniu warzyw. Racuch-warzywa-feta :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeJul 28th 2012
     permalink
    Ja też robię kotlety z kalafiora, ale aby był mniej mdły dodaję trochę brokułów i dużo koperku, sól pieprz, cebulkę, nie daję czosnku, można dodać kurkumy(nie curry bo to już jest mieszanka przypraw dosyć ostra) i nie jest mdły, polecam dobre nawet na zimno
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.