Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

 

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

  1.  permalink
    jejku dziewczyny jak Was czytam to normalnie do kazdej bym chetnie na obiad wpadla.... u mnie zdolnosci kulinarnych brak totalny..co wiaze sie i z checiami...a raczej ich brakiem...o totalnej dezorganizacji nie wspominajac...obiad z mrozonki zajmuje mi cale wieki....wiec podziwiam naprawde i czola chyle przed tymi wszystkimi, ktore w swoich domach serwuja np. pierogi z kasza w dniu lenia :)))
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeFeb 20th 2012
     permalink
    psycho patko dla mnie pierogi z kaszą to jakiś kosmos, śmieję się że jestem ekspertem w szybkich obiadach takich w pól godziny, zawsze mam w zamrażalniku rybę lub fileta z kurczaka, odmrażam wieczorem i albo rybka, albo coś włoskiego czyli jakiś sosik z pastą, do tego surówka kupna, bo nie chce mi się jej robić
    pozdrawiam
    --
    •  
      CommentAuthormyszaasia
    • CommentTimeFeb 20th 2012
     permalink
    dziewczyny macie jakiś fajny przepis na zapiekankę makaronową ?
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeFeb 20th 2012
     permalink
    Mysza, ja robię z brokułami najczęściej - ugotowany makaron wrzucam do żaroodpornego naczynia, do tego obgotowane różyczki brokułów i sery - najlepiej jakieś resztki różnych, w tym obowiązkowo taki z niebieską pleśnią. Na to sos beszamelowy, jeszcze trochę sera na wierzch i do pieca. Jak się zrumieni, jest gotowe. Błyskawiczne i dobre :-)
    •  
      CommentAuthormyszaasia
    • CommentTimeFeb 20th 2012
     permalink
    hydrozagatka dzięki brzmi pysznie , a można dodać do tego pierś z kurczaka?
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeFeb 20th 2012
     permalink
    Pewnie, że można :-)
    • CommentAuthorewa74
    • CommentTimeFeb 20th 2012
     permalink
    u mnie kapusniak...
    •  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeFeb 20th 2012
     permalink
    u mnie żurek:bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorIwona1977
    • CommentTimeFeb 20th 2012
     permalink
    Myszaasia, ja dodaję do makaronowej również inne warzywa np. marchewkę z groszkiem, kalafior... Teraz korzystam z mrożonek, taką marchewkę z groszkiem (lub marchew+groszek+kukurydza) podgotowuję na półmiękko, równocześnie gotuję makaron, potem wszystko mieszam lub układam warstwami w naczyniu żaroodpornym i do pieca (oczywiście wcześniej przyprawiam). Można zalać jajkiem rozbełtanym ze śmietaną i posypać tartym serem.
    Możesz dodawać do makaronu to, co lubisz Ty i Twoja rodzina: mięso, wędlinę, pieczarki, podduszoną cebulkę...w dowolnych konfiguracjach. Ja zawsze eksperymentuję z tego co mam akurat w domu. Teraz na pewno wypróbuję to co napisała hydrozagadka - brokuły i ser pleśniowy ;-)
    •  
      CommentAuthormyszaasia
    • CommentTimeFeb 20th 2012
     permalink
    dziękuje dziewczyny za super pomysły , już przeszukałam lodówkę i wyszperałam kilka składników:)) jeszcze drobne zakupy i dzisiaj na obiad zapiekanka :PP
    •  
      CommentAuthoriris30
    • CommentTimeFeb 20th 2012
     permalink
    u mnie dziś flądra ze szpinakiem i ryżem trójkolorowym:) już tak za mną szpinak chodził, że nie wytrzymałam:)

    a zapaiekankę polecam: szpinkową:) z mięsem mielonym, pieczarkami, serem i 2 rodzajami sosów pomidorowym i serowo-śmietanowym. Najpierw kładziesz makaron (ja podgotowuję trochę), następnie miesko podsmażone z przyprawami wg uznania, zalewam to sosem pomidorowym na to pieczarki i szpinak , sos smietanowo-serowy a na końcu ser. Szpinak (najlepiej świeży) wsześniej lekko podsmażam z cebulką i cytryną a na końcu dodaję czosnek.

    Mniam :)
    --
    •  
      CommentAuthormyszaasia
    • CommentTimeFeb 20th 2012
     permalink
    raaany same smakowitości , , chyba przez tydzień będe robiła zapiekanki aby każdą wypróbować :P
    •  
      CommentAuthorIwona1977
    • CommentTimeFeb 20th 2012
     permalink
    Dziewczyny a macie jakiś sprawdzony przepis na muffinki?
    Na blogu mojewypieki jest ich tak dużo, że trudno mi coś wybrać, poza tym szukam takiej wersji podstawowej ;-) tam są już raczej wariacje na temat.
    •  
      CommentAuthorsushka
    • CommentTimeFeb 20th 2012
     permalink
    te mi zawsze wychodzą mimo że do pieczenia mam dwie lewe ręce ;-)
    --
    •  
      CommentAuthorMónikha
    • CommentTimeFeb 20th 2012
     permalink
    iris30: Szpinak (najlepiej świeży) wsześniej lekko podsmażam z cebulką i cytryną

    możesz uszczegółowić, o jaką formę cytryny chodzi? Sok, skórka, plastry cytryny?
    -- Mama M & N & W
    •  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeFeb 20th 2012
     permalink
    Nigdy do szpinaku nie dodawałam cytryny muszę spróbować, może będzie lepszy:bigsmile:
    --
  2.  permalink
    dziewczyny a jak robic ten sos smietanowy do zapiekanki zeby smietana sie nie sciela...kurde juz tyle razy musialam obejsc sie smakiem...bo z sosu zrobily sie grudki...tak jak pisalam ja to antytalent kulinarny jestem...ale kto wie moze z Wasza pomoca i tego sie naumie :))

    u mnie dzis kaszana z cebulka, mlode ziemniaki i surowka z kiszonej kapusty, marchewki i jablka...
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeFeb 20th 2012 zmieniony
     permalink
    to zależy czy chcesz zrobić sos śmietanowy ze śmietanki takiej 30% tłuszczu czy sos beszamelowy na bazie mleka??
    --
  3.  permalink
    kachaW ani jedno ani drugie w zyciu mi sie nie udalo...wiec poprosze sposoby na oba :))
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeFeb 20th 2012 zmieniony
     permalink
    sos beszamelowy: nie pamiętam proporcji bo robię na oko
    roztapiam pól kostki masła w rondelku i dodaję z dwie łyżki mąki robię białą zasmażkę, ie może się zrumienić bo sos ma być biały, odstawiam z ognia i dodaję po trochu mleka, mam takie fajne mieszadełko, takie jak do roztrzepywania białka i pomału mieszam aż się mleko połączy z tą zasmażką, na małym ogniu, gotuję jeszcze trochę aż zgęstnieje, dodaję sól, pieprz i świeżą gałkę muszkatołową, jak jest za rzadkie to trzeba dodać trochę mąki, a jak za gęste to mleka.

    Sos ze śmietanki 30%: a masełku podsmażamy cebulkę, czosnek, dodajemy taką śmietankę, zagotować, dodać sól pieprz, taki sos alfredo jest bazą i możesz dodać w zależności jaki chcesz sos np: obgotowane wcześnie różyczki brokułów, lub szpinak lub ser pleśniowy lub wcześniej zgrilowaną pierś z kurczaka (ja podsmażam na patelni filet pokrojony w kostkę).
    Można zrobić z tego sos różowy dodając zmiksowane pomidory w puszce i tyle, kombinacji jest milion
    pozdrawiam
    --
    •  
      CommentAuthorbladykot
    • CommentTimeFeb 20th 2012
     permalink
    •  
      CommentAuthorGrazien
    • CommentTimeFeb 20th 2012 zmieniony
     permalink
    U mnie dziś kebab w kajzerce :cool:


    edit: ups nie wiedziałam , że te zdjęcie takie duże
    tylko w wersji bez frytek i zamiast kajzerki mały chlebek (jak na żurek)
    --
    •  
      CommentAuthoriris30
    • CommentTimeFeb 20th 2012
     permalink
    [quote=Mónikha][/quote] do szpinaku sok z cytryny - dosłownie kilka kropel. Powoduje, że szpinak nigdy nie jest gorzki, nawet gdy dodacie czosnku:) poza tym jakoś tak podkręca jego smak :) znalazłam gdzieś taką poradę w necie i od tej pory mój szpinak jest na prawdę pyszny :) ehh już nie mogę się doczekać obiadku:) idę gotować
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeFeb 20th 2012 zmieniony
     permalink
    sushi zrobiłam przed chwilką te maffinki, z przepisu który podałaś, wyszły super, nie miałam maślaki, ani jogurtu ale dodałam kefir, nie miałam owoców to powkładałam do środka pokrojoną w kawałeczki kinder czekoladę i miałam dwa ostatnie ciasteczka oreo, które pokruszyłam
    następnym razem zrobię z mrożonymi jagodami, już mam wizję a oto zdjęcia

    [/URL]

    Uploaded with [URL=http://imageshack.us]

    [/URL]

    Uploaded with [URL=http://imageshack.us]
    --
    •  
      CommentAuthorIwona1977
    • CommentTimeFeb 20th 2012
     permalink
    Kachaw, szybka jesteś ;-)
    Ile Ci wyszło sztuk z tej ilości składników? Jakiej wielkości masz foremki?
    •  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeFeb 20th 2012
     permalink
    Iwona wiesz co mam takie foremki silikonowe, standardowe raczej, wyszło mi 9 sztuk, ale chyba mogłam mniej dawać tego ciasta, bo duże wyrosły i trochę mniejsze też by mogły być.
    Byłam w szoku, że tak się szybko robi, wszystko zmiksowałam, wlałam do foremek i po 25minutach było gotowe.
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
    • CommentTimeFeb 20th 2012
     permalink
    Mówiłam, że te wyjdą:smile:
    Mnie wychodzi przeważnie 12 sztuk, ale pewnie nakładam mniej ciasta do foremek.
    --
    •  
      CommentAuthorIwona1977
    • CommentTimeFeb 21st 2012
     permalink
    Super, dzieki za sprawdzony przepis, sushi.
    Ja już nie mogę się doczekać kiedy je wreszcie upiekę. Nie mam foremek i muszę szybko zamówić.
    •  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeFeb 21st 2012 zmieniony
     permalink
    U mnie dziś kasza gryczana,sos ciemny z mięsem i buraczki ze słoika.A na deser ciasto na zimno bo idę dziś do szkoły na zabawę karnawalową i piekłam i liczę że coś mi się dostanie:bigsmile::bigsmile:
    --
    • CommentAuthorewa74
    • CommentTimeFeb 21st 2012
     permalink
    u mnie nic,dieta wiosna idzie...
    •  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeFeb 21st 2012 zmieniony
     permalink
    ewa74
    jak nic???
    Cały dzień bez jedzenia??? :D
    --
    • CommentAuthorewa74
    • CommentTimeFeb 21st 2012
     permalink
    nikogo w domu dzis nie mam ,to komu gotowac, kanapki zjadlam...
    •  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeFeb 21st 2012
     permalink
    Ja bez obiadu nie umiem żyć:)
    --
    •  
      CommentAuthorbladykot
    • CommentTimeMar 24th 2012
     permalink
    kotlety rybne :)
    --
    •  
      CommentAuthorbenia304
    • CommentTimeMar 24th 2012
     permalink
    a u nas dziś warzywa na patelnie z piesią w przyprawie gyros i wszystko zapieczone z serem :)
    --
  4.  permalink
    U nas podobnie bo zapiekanka makaronowa zapiekana z piersia kurczaka,groszkiem,kukurydza i majonezem:wink:
    --
    •  
      CommentAuthornessie
    • CommentTimeMar 29th 2012
     permalink
    na kolacje robie.... RYZ Z GRZYBAMI Z TOREBKI!!!!! :D:D :cool:
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
    • CommentTimeJul 6th 2012
     permalink
    wwlasnie zajadam sie zrobiona wczoraj wieczorem salatka ryzowa (wersja trio z owsem i pszenica) i musze powiedziec, ze na te upaly, prosto z lodowki jest super :wink:
    --
    •  
      CommentAuthornessie
    • CommentTimeJul 6th 2012
     permalink
    U nas tez goruja obiady z lodowki :) czy to ryz czy salatka czy makaron .. wazne zeby bylo zimne :)
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJul 6th 2012
     permalink
    Aguncia brzmi ciekawie, wrzuc przepis na MNIAM MNIAM
    •  
      CommentAuthoraguncia
    • CommentTimeJul 6th 2012
     permalink
    to taka zwykla salatka, nie ma w niej nic nadzwyczajnego ale ok... podam moja wersje na "mniammniamach":wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeJul 6th 2012
     permalink
    u mnie zwykła pomidorowa z makaronem i mięsem z nogi kury :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
    • CommentTimeJul 6th 2012
     permalink
    To i tak szal w porównaniu z moim obiadem:devil:
    U mnie fasolka szparagowa z bułka tartą. Nic więcej nie chce mi się dziś gotować:shamed:
    Tylko dziecko ma normalny obiad ;-)
    --
    •  
      CommentAuthorOneKiss
    • CommentTimeJul 6th 2012
     permalink
    U mnie tez dziś na pewno będzie fasolka z bułką tartą i właśnie nie wiem, co do tego można podać :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorLexia
    • CommentTimeJul 6th 2012
     permalink
    A mnie gotuje dzis facet, spytal tylko co mam w lodowce i powiedzial, ze on przejmuje kuchnie :tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorOneKiss
    • CommentTimeJul 6th 2012
     permalink
    Lexia, szczęściara jesteś :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorLenciaD84
    • CommentTimeJul 6th 2012
     permalink
    A u mnie kopytka, żeberka i czerwona kapusta-no tak mnie naszło,ze ślinianki się przeprapracowały :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormomigj
    • CommentTimeJul 6th 2012
     permalink
    A ja serwowałam na obiad ziemniaczki,kalafior z bułką tartą i jajko sadzone,a do popicia kefirek :)
    --
    •  
      CommentAuthorbladykot
    • CommentTimeJul 6th 2012
     permalink
    fasolka szparagowa + smażona flądra + frytki
    --
    •  
      CommentAuthorLexia
    • CommentTimeJul 6th 2012
     permalink
    No i u mnie w końcu były zawijane wraps`y z kurczakiem z przyprawami, sosem jogurtowym curry i warzywkami :wink: Ostatecznie pomogłam w przygotowaniach, co by nie wyjść na leniwca :tongue:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.