Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

 

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeJan 22nd 2013
     permalink
    Nie jadłam tego nigdy :D
    Za to przypomina mi trochę ukochane łazanki - makaron kwadraciki, kapusta, boczuś, pieczarki mmmm :D
    --
    •  
      CommentAuthorfigan
    • CommentTimeJan 22nd 2013
     permalink
    Tylko źle zapamiętałam z tym wypłynięciem kluch na powierzchnię wody..od wypłynięcia ok 10-12 min. Dawno nie robiłam, więc zapomniałam :cool:
    •  
      CommentAuthorLexia
    • CommentTimeJan 22nd 2013
     permalink
    Wiecie, że ja do dziś byłam przekonana, że to typowo śląska potrawa? :smile:
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeJan 22nd 2013
     permalink
    Hmmm typowo śląskie to chyba kluchy śląskie (te z dziureczką). ;)
    U nas chyba królują kluchy z gotowanych ziemniaków.
    --
    •  
      CommentAuthorfigan
    • CommentTimeJan 22nd 2013
     permalink
    Lexia: Wiecie, że ja do dziś byłam przekonana, że to typowo śląska potrawa?


    No ja do Śląska mam daleko, więc nie typowo śląska :wink:
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeJan 22nd 2013
     permalink
    Ja mam blisko :wink: i jak bum cyk cyk nie jadłam klusek z przecieranych ziemniaków. :D
    --
    •  
      CommentAuthorLexia
    • CommentTimeJan 22nd 2013
     permalink
    To się dowiedziałam :bigsmile:
    Co do takich klusek, to u mnie je się je do niedzielnego obiadu, razem ze zwykłymi kluskami (chyba właśnie tymi śląskimi :tongue:). Ale to zależy od tradycji chyba, bo u mojego K. jedzą razem z boczkiem jako osobną potrawę.
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
    • CommentTimeJan 22nd 2013
     permalink
    Szare kluchy to chyba tradycja wielkopolska:cool:
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeJan 22nd 2013
     permalink
    U nas kluski śląskie z roladą wołową i kapustą modrą mmm to taki zestaw nr 1 :D
    Raz przyrządzałam roladkę, ale nie jest to łatwe danie i chyba będę musiała uczyć się jeszcze bardzo długo... ;)
    --
    •  
      CommentAuthorLexia
    • CommentTimeJan 22nd 2013
     permalink
    Manga, mnie się to już sto razy przejadło :tongue: Na szczęście moja mama mało tradycyjna, bardziej u babci się zdarza typowo śląski obiad zjeść.
    Sushi, a możliwe, możliwe, grunt, że dobre :smile:
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeJan 22nd 2013
     permalink
    Eee, my nie jemy tego dużo, bo u nas nikt tego nie potrafi robić do końca, my przyjezdni. :wink:
    Ale zawsze jak idę do knajpki to biorę ten zestaw :D Wg mnie najlepsze tu danie :))
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
    • CommentTimeJan 22nd 2013
     permalink
    Na Kujawach też szare kluchy są :)
    Ja zainspirowana tym wątkiem jutro robię pyzy ziemniaczane z mięsem mielonym i do tego kapucha.
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeJan 22nd 2013
     permalink
    to ja też na dniach zrobię szare kluchy, tylko dobry przepis od mamy zgarnę i do tego gulasz z łopatki, bo u mojego dziecka boczek nie przejdzie
    --
    •  
      CommentAuthorfigan
    • CommentTimeJan 23rd 2013
     permalink
    U mnie dzisiaj spaghetti z mielonego indyczego, z cebulą, brokułem i cukinią. Dla mnie wersja bez makaronu - więc jakie to za spaghetti? :confused:
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeJan 23rd 2013
     permalink
    hehehe oj Figuś co to za spaghetti, no ale walcz walcz... :D
    Ja coraz częściej zastanawiam się nad tym jak będzie wyglądać żywienie mojej rodziny. Chyba trzeba zrobić jakiś dobry plan...
    --
    •  
      CommentAuthorfigan
    • CommentTimeJan 23rd 2013
     permalink
    mangaa: Ja coraz częściej zastanawiam się nad tym jak będzie wyglądać żywienie mojej rodziny. Chyba trzeba zrobić jakiś dobry plan...
    --


    Otóż to! Ja też potrzebuję planu i wręcz rozpisania sobie menu na co najmniej tydzień naprzód..inaczej ta moja dieta rozpłynie się w chaosie..:confused:
    •  
      CommentAuthorLexia
    • CommentTimeJan 23rd 2013
     permalink
    Ja jem dukanowo, dziś same białko więc ryba i woda do popicia :tongue:
    U mnie połowa rodziny na diecie, połowa nie. Mama szykuje dwa obiady :wink:.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJan 23rd 2013
     permalink
    u mnie dzisiaj zapiekanka makaronowa dla chlopakow a dla mnie barszcz z tortollini szpinakowymi (kupne, poszlam na latwizne)
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeJan 23rd 2013 zmieniony
     permalink
    Wymyślić sobie dobrą filozofię żywienia i tego mniej więcej się trzymać. Chcę dać dobry przykład dziecku, wpoić zdrowe zasady. Zobaczymy jak wyjdzie bo jak to zwykle bywa - wykonać jest trudniej niż wymyślić.:wink:
    Ale dopuszczam np jeden dzień szaleństwa gdzie się opchamy pierogami czy tam ciastem i popijemy colą... To jest ok, pod warunkiem że pozostałe dni są takie jak trzeba...
    No zobaczymy, jest trochę czasu, trza poszukać dobrych dostawców produktów. :)

    No to dodam, że u mnie dziś udziec z indyka z piekarnika + ryż i papryka. Niezbyt wyszukanie bo mam dietę eliminacyjną. Podejrzewam, że jutro będzie to samo ;)
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeJan 23rd 2013 zmieniony
     permalink
    figan dbasz o linię? więc zamiast makaronu jak piszesz to do tego sosu dwie łyżki ryżu lub kaszy gryczanej :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorQuelle
    • CommentTimeJan 23rd 2013
     permalink
    U mnie na obiad zupa krem z selera i jabłek.Na drugie strudel z warzywami i sos na zimno jogurtowo-szczypiorkowy.Pychota:tongue:
    -- http://wwwsuwaczki.com/tickers/p655ybbha8ok1b4a.png[/img][/url]
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJan 23rd 2013
     permalink
    moglabys wrzucic przepis na te zupe i ten strudel w temacie kulinarnym MNIAM MNIAM ??
    •  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeJan 23rd 2013
     permalink
    Regi co to takiego strudel z warzywami?? napiszesz coś więcej, bo strudel to mi się tylko z ciastem na słodko kojarzy
    --
    •  
      CommentAuthorQuelle
    • CommentTimeJan 23rd 2013
     permalink
    Warzywa gotowane może być mrożonka,ziemniak gotowany i starty na grubych oczkach.Dodajemy podsmażoną cebulkę,śmietanę do zagęszczenia sól i pieprz.Wszystko zawijamy w cieście francuskim i pieczemy około 45min w 180st.
    Ja do farszu dodaję jeszcze pieczarki,cukinię i słodkie ziemniaki.
    Łatwe do zrobienia i może być nawet jako dodatek do mięsa lub sosów.
    -- http://wwwsuwaczki.com/tickers/p655ybbha8ok1b4a.png[/img][/url]
    •  
      CommentAuthorfigan
    • CommentTimeJan 23rd 2013
     permalink
    kachaw: figan dbasz o linię? więc zamiast makaronu jak piszesz to do tego sosu dwie łyżki ryżu lub kaszy gryczanej


    Dzięki, ale ryżu też unikam (węglowodany); kasza gryczana już prędzej. :wink:
    •  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeJan 23rd 2013
     permalink
    nie przepadam za ciastem francuskim, ale dziś w jakimś programie kulinarnym widziałam ciasto filo wypełnione farszem i może zrobię coś takiego

    Treść doklejona: 23.01.13 18:04
    figan rozumiem ale coś jeść trzeba :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorfigan
    • CommentTimeJan 23rd 2013
     permalink
    kachaw: figan rozumiem ale coś jeść trzeba


    zapewne...ale niekoniecznie węglowodany :wink:
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJan 23rd 2013
     permalink
    zamiast ciasta francuskiego mozna zrobic duzy nalesnik :)
    •  
      CommentAuthorQuelle
    • CommentTimeJan 23rd 2013
     permalink
    zamiast ciasta francuskiego mozna zrobic duzy nalesnik :)

    z naleśnikiem nie próbowałam ale lazanie robiłam na naleśnikach i jest rewelacyjna:tongue:
    -- http://wwwsuwaczki.com/tickers/p655ybbha8ok1b4a.png[/img][/url]
    •  
      CommentAuthor_MIA_
    • CommentTimeJan 23rd 2013
     permalink
    MrsHyde: zamiast ciasta francuskiego mozna zrobic duzy nalesnik :)


    To tez jest wyjscie; Jednak smak inny bedzie , inna konsystencja; Ja jednak zostalabym przy francuskim.
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
    • CommentTimeJan 23rd 2013
     permalink
    figan: zapewne...ale niekoniecznie węglowodany

    Iga, pamiętaj tylko o tym, że przy tak restrykcyjnych dietach, przy których jest sporo wyrzeczeń (a widzę, że wyjesz do księżyca, ze nie zjesz makaronu w spaghetti) zemsta organizmu jest szybka i często bolesna :wink: Nie ma bata- w końcu dopomni się o swoje:cool:
    --
    •  
      CommentAuthorfigan
    • CommentTimeJan 23rd 2013
     permalink
    _sushi_: Iga, pamiętaj tylko o tym, że przy tak restrykcyjnych dietach, przy których jest sporo wyrzeczeń(a widzę, że wyjesz do księżyca, ze nie zjesz makaronu w spaghetti) zemsta organizmu jest szybka i często bolesna


    Niee, ta dieta wcale nie jest taka restrykcyjna...restrykcyjną dietę to mają np weganie :wink: Ja muszę (chcę) zrezygnować z węglowodanów; wbrew pozorom nie jest to aż takie trudne zrezygnować np z pieczywa, albo ryżu..z doświadczenia wiem, że najtrudniejszy jest pierwszy tydzień, dwa..podobnie mam ze słodyczami - jak nie jem przez tydzień, to już potem mnie nie ciągnie :wink:
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeJan 23rd 2013
     permalink
    Tak samo mam. Węgle mnie trochę uzależniają, ale jak uda mi się wytrwać kilka dni bez to później już jest ok :D
    --
    •  
      CommentAuthorLexia
    • CommentTimeJan 23rd 2013
     permalink
    Wiecie, co mnie najbardziej zszokowało? Przeszłam na tego Dukana z dnia na dzień. 05.01 jeszcze zjadłam na kolację chlebusia, wrzuciłam w siebie jakieś ciasteczka, obiad normalny, wszystko... A od 06.01 Dukan. I nie było jakiegoś szoku czy coś... Dopiero teraz mam ciągoty do słodyczy. No, albo jak za długo myślę o pysznym chlebusiu z pasztetem :tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
    • CommentTimeJan 23rd 2013
     permalink
    Lexia, nie boisz się szkodliwych efektów Dukana?
    --
    •  
      CommentAuthorLexia
    • CommentTimeJan 23rd 2013
     permalink
    Nie, akirko. Czuję się dobrze, badania zrobię, piję odpowiednio dużo, z nerkami problemów nie mam:wink:

    Treść doklejona: 23.01.13 22:53
    Poza tym, idę tokiem 1/1, chyba mniej wyczerpującym niż 5/5.
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
    • CommentTimeJan 23rd 2013
     permalink
    Tak pytam, bo moja koleżanka już 4 rok dochodzi do siebie po Dukanie. Chodzi o włosy, paznokcie, cerę. Nie mówiąc o wadze, bo jest taka sama jak przed rozpoczęciem diety.
    --
    •  
      CommentAuthorLexia
    • CommentTimeJan 23rd 2013
     permalink
    To mnie paznokcie nawet lepiej rosną, włosy przestały tak lecieć z głowy, jak leciały jeszcze miesiąc temu. A co do wagi- jak się nie stabilizuje odpowiedni czas i nie stosuje czwartków, to wszystko wraca- efekt jojo to akurat w każdej diecie.
    A koleżanka się badała w trakcie?
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeJan 24th 2013
     permalink
    Też mam niestety koleżankę, która zrobiła sobie kuku Dukanem.
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeJan 24th 2013
     permalink
    dziewczyny tak jak sobie obiecałam robię dziś gulasz z szynki(mięso już się maceruje) i do tego te szare kluski, ale moja mama nie pamięta przepisu, bo już dawno ich nie robiła, proszę o sprawdzony przepis, bo w necie różne ale każdy inny jedne z jajkiem inne bez
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeJan 24th 2013
     permalink
    chyba Figan podawała na poprzednich stronach.
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeJan 24th 2013
     permalink
    figan podawała, ale nie znam proporcji czy to bez znaczenia, nie wiem ile obrać ziemniaków, ile dosypać mąki, wiem że ma być jajko
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeJan 24th 2013
     permalink
    A to musi się ktoś bardziej kompetentny odezwać ;)
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
    • CommentTimeJan 24th 2013 zmieniony
     permalink
    Lexia: A koleżanka się badała w trakcie?

    Zbadała, jak już było za późno ;)

    Co do klusek szarych, tu jest fajny przepis
    --
    •  
      CommentAuthorfigan
    • CommentTimeJan 24th 2013 zmieniony
     permalink
    kachaw powyżej zalinkowałam przepis na kluchy ziemniaczane.
    Tzn. na poprzedniej stronie :wink:
    Z resztą, co przepis, to trochę inne proporcje:
    Np tu
    •  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeJan 24th 2013
     permalink
    właśnie robię z tego przepisu co podlinkowała akirka, już ziemniaki starte, gulasz już bulgota
    dam znać jak wyszły i czy wyszły
    dzięki dziewczyny za szybką odpowiedź

    Treść doklejona: 24.01.13 21:15
    no to melduję, że szare kluski z gulaszem wyszły super, mężowi smakowało córce nawet też, jadła pierwszy raz w życiu, ale powiem szczerze, że kluski jak kluski ale gulasz wyszedł super, taki trochę na wzór po węgiersku, zrobiłam z papryką dałam też troszkę włoszczyzny i ogóreczka konserwowego i łyżkę koncentratu.
    Gulaszu zostało na jutro więc ugotuję kaszę gryczaną i obiad też będzie
    jeszcze raz dzięki za linki
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeJan 25th 2013
     permalink
    Rosół z kury, a na drugie
    Męso z kury + ryżyk :tooth:
    --
    • CommentAuthorSovvita
    • CommentTimeJan 27th 2013
     permalink
    dzisiaj zrobiłam żeberka,upiekłam je bo do sosu były za tłuste,a tak wszystko ładnie się wytopiło.Do tego mąż zrobił sałatkę z kapusty pekińskiej,ale się objadłam...
    •  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeJan 27th 2013 zmieniony
     permalink
    u nas dziś pieczone ziemniaki, dla rodzinki filety z kurczaka panierowane, dla mnie z grilla i sałatka z pieczonych warzyw i to u nas zawsze jest hit, dziś jeszcze na obiedzie była moja mama i brat i wszystkim najbardziej smakowała sałatka
    --
    •  
      CommentAuthorMyAngel
    • CommentTimeJan 27th 2013
     permalink
    Kachaw jak robisz tę sałatkę? Jakie warzywa?
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.