Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

Warto zauważyć, że długotrwałe noszenie malucha w chuście jest dla jego kręgosłupa zdecydowanie mniej obciążające niż długotrwałe noszenie na rękach (zresztą to samo dotyczy rodzica
)

O lala, no to podziwiam, to już jednak spora waga :) A rozumiem, że jak chusta jest prawidłowo założona to kręgosłup tego "nie czuje"?Hmm nie ma co się czarować że nie czuje ale sama wiesz jak jest nieść ciężki plecak z dobrymi szelkami i odpowiednio dopasowaną długością a jak byle jaki i wiszący "na tyłku". Napewno jest lżej niż nosić dziecko na ręku czy "na barana" bo ciężar rozkłada sie równomiernie i na duzej powierzchni pleców - ramion
Co to jest MT?stronę wcześniej było o nim sporo :)

ja niestety nie bede przyzwyczajala synka do bycia tylko z mama, bo boje sie ze pozniej moze byc mega placz jak mama bedzie musiala wrocic do pracy
Dzieciaki "naładowane" bliskością mamy w pierwszych miesiącach życia szybko stają się samodzielne i ciekawe świata. Wbrew temu, co - o zgrozo - próbują nam wtłaczać wszelkie "ciotki dobra rada". "Nie noś, bo się przyzwyczai!" - wierutna bzdura. Nie warto w to wierzyć, warto za to słuchać siebie i dać dziecku tyle bliskości, ile naprawdę potrzebuje - sama zobaczysz, jak to zaprocentuje w późniejszym okresie, założę się, że wcześniej niż myślisz 
O lala, no to podziwiam, to już jednak spora waga :) A rozumiem, że jak chusta jest prawidłowo założona to kręgosłup tego "nie czuje"? Co to jest MT?
a niestety trzeba zostawic 5 miesiecznego szkraba i wracac do roboty...

flavia jakie masz wrażenia po obejrzeniu chusty?
ciężko powiedzieć, bo się na tym nie znam,czytałam
o tym, że do ok 2 mż lepiej nosić szkraba w elastycznej
--

Po porodzie wolno kobiecie nosić tyle, ile waży maluszek, więc...
Koleżanka miała Bebelulu Rapalu właśnie i nie była zadowolona - bo chusta za bardzo nie miękła podczas użytkowania.

Poleccie jakąś fajną i kiedy mogłabym zaczać Mlodego w niej nosić,nie polecę bo sie nie znam i nie chcę jakiejś wciskać znanej tylko z opinii... kiedy? od wczoraj :)

Dziewczyny, ja to sobie myślę, żeby gdzieś zamówić materiał tkany skośno-krzyżowo i pójść z nim do krawcowej. Hmm, tak myślę, może będzie taniej ale czy taki materiał można w ogóle gdzieś zamówić i czy od przypadkiem i tak nie jest b. drogi skoro chusty takie drogie, po 300 - 400 zł?
Poza tym skośno krzyżykowy tylko ponoć łatwiej dociągnąć bo żadnych właściwości super hiper magicznych on nie ma
ale porównanie chusty szytej z materiału tkanego splotem płóciennym czy podobnym do chusty uszytej z tkaniny skośnokrzyżowej to trochę jak porównanie malucha z mercedesem
Jednym i drugim pojedziesz, ale różnica komfortu - ogromna. I to mówię ja, kobieta szyjąca samodzielnie - próby w samoróbce to była porażka, dopiero jak dotarła przesyłka, zrozumiałam w czym rzecz
A zarzekałam się wcześniej, że nie wydam tyle kasy na kawałek szmaty, bo przecież sama mogę uszyć

Czy len nadawałby się na uszycie chusty? Wystarczy jedna warstwa materiału? Zastanawiam się czy taka tkanina jest wytrzymała...

Ten pierwszy rozciąga się po skosie, drugi nie.

Czerwiec, lipiec, sierpień, ciepło, w porywach do gorąco, a my w chuście. Chwila w wózku i krzyk, ryk.. inne matki sobie spacerowały z wóziami, czytały książki, a ja gondoli wcale miło nie wspominam..Było to, że spacerowałam jak najgorszy skwar się skończył, czyli wybywałyśmy z domu rano i wieczorem..
Czasem fajne miny mieli ludzie, którzy widząc dziecko w chuście, zaglądali z ciekawością do wózka spodziewając się chyba drugiego
Czasem fajne miny mieli ludzie, którzy widząc dziecko w chuście, zaglądali z ciekawością do wózka spodziewając się chyba drugiego