Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthormooniia
    • CommentTimeMay 23rd 2012
     permalink
    no ale w tym ogródku to co tez ja bedziesz w chuście trzymać?? czy łózeczko targac na dwór?? i matka polka to nie żle oczywiście, ze nie - sama jestem taka , tyle, ze ja wole zakupy te codzienne jednak pod wozkiem niz w rekach (duze tez autem robie :) ) bo to jednak i pieleucha na przebranie i jakies ubranko w razie w , i zabawka jakas potem, starsze to cos tam sobie chrupie, wiec to tez trzeba - no troche jest tych rzeczy jednak :)
    -- mama piątki :)
    •  
      CommentAuthorbrombap
     permalink
    Jak dla mnie, to jednak wózek oferuje większą swobodę dziecku. Jak dziewczyny pisały wyżej - trudno sobie wyobrazić siedzenie na skwerku latem z książką i dzieckiem w chuście. O niebo wygodniej i swobodniej w wózku - może obejrzeć własne stopy itd. :-)
    --
    •  
      CommentAuthordododotka
     permalink
    Mooniia-a no dokładnie-będziemy targać łóżeczko :) mamy kosz mojżesza,więc nie będzie z tym większego problemu :) nie jest to aż tak bardzo nie przemyślane z naszej strony, jak by na to wyglądało ;)
    Jak już pisałam, życie zawsze wszystko weryfikuje,więc jak stwierdzimy, że się jednak nie da, to kupimy wózek. Ale jeśli się okaże, że jest ok, to tylko na wszystkich korzyść - myślę, że to też kwestia nastawienia i przyzwyczajenia, więc wciąż jesteśmy dobrej myśli :)
    --
    •  
      CommentAuthorPoLeMama
    • CommentTimeMay 24th 2012
     permalink
    dododotka tak jak piszesz, jak będzie potrzeba to kupicie, wózków w sklepach czy na allegro multum, tylko przebierać..

Ja spodziewam się drugiego Bąbla, różnica mała i niektóre matki pukają się w czoło, bo nie mam i nie planuję mieć podwójnego wózka..
    Stawiam na opcje chusta+gondola, spacerówka+chusta, dodatkowo dostawka. Myślę, że damy radę, a jak nie, to się pomyśli.
    Życie zweryfikuje wszystko :wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
    • CommentTimeMay 28th 2012
     permalink
    i ja zaglądam nieśmiało do tematu....raczej nie będę chodzić w chuście na długie spacery w lecie....chodzi mi głównie o to, że prawdopodobnie będę musiała przez czerwiec i lipiec odbierać córkę ze żłobka. Niby nie jest jakoś bardzo daleko, ale ona nie chce wracać na nóżkach stamtąd i mąż ją najczęściej na barana nosi. Niestety mąż zmienia miejsce pracy z biura (gdzie pracował do 15:00) na budowę (gdzie będzie do 17:00) i to na mnie spadnie odbieranie córeczki. Chciałabym Młodego nosić w chuście, żeby Iwonkę ewentualnie móc przywieść w parasolce, którą miałabym zostawioną rano przez męża w żłobku.....i teraz moje pytanie - jakiej chusty powinnam szukać. Dodam, że nie mam o tym bladego pojęcia, bo się z córką nie chustowałyśmy.....doradzicie coś ??
    --
    •  
      CommentAuthorPoLeMama
    • CommentTimeMay 29th 2012
     permalink
    _kasiek_ elastyczne są dla maluchów, ale jak maluszki ważą więcej to zaczynają sprężynować. Tkane są grubsze, dla większych dzieci. Elastyka mam z Lennylamb, tkaną z Nati, jestem zadowolona!
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    PolusiowaMama: _kasiek_ elastyczne są dla maluchów, ale jak maluszki ważą więcej to zaczynają sprężynować. Tkane są grubsze, dla większych dzieci. Elastyka mam z Lennylamb, tkaną z Nati, jestem zadowolona!

a takiego noworodka można już motać w chustę ?? i gdzie najlepiej ją kupić ?? przez allegro czy inny sklep ?? czytałam już tutaj o forum chustowym....
    --
    •  
      CommentAuthorPoLeMama
     permalink
    Ja motałam od początku, Pola była nieodkładalna i w chuście mogłam nawet miksować Mała spała, robiłam niemal wszystko. Bardzo mi ułatwiła życie, nie wspomnę o kontakcie z Kruszyną :)
    Obie zamawiałam na allegro
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    a coś powiecie o chustach Tula ?? bo tak sobie szukać zaczęłam i mi się wzór strasznie spodobał

Tula elastyczna
    --
    •  
      CommentAuthorJasiolinek
     permalink
    Ja postanowiłam kupić od razu tkaną Nati. Bo szkoda mi kasy na elastyczną na 3 miesiące. Mam nadzieję, że sobie poradzę. Szczerze mówiąc strasznie się boję motania ale jak nie sprawdze to się nie przekonam. Chcę zakupić chustę na allegro.
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Też bym odradzała elastyk. Zwłaszcza na lato - może być w niej za gorąco, bo można ją wiązać tylko na taki sposób, że na dziecku są trzy warstwy materiału. Tkana ma więcej możliwości wiązania i na gorące dni lepiej się nadaje.
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    a no i jeszcze jedno pytanie - patrzyłam na chusty Nati i tam jest milion rodzajów chust tkanych....powiedzcie o co z nimi chodzi ??

chusty tkane

oj zamęczę was pytaniami...ale napaliłam się na chuste i chciałabym ją sobie wybrać jeszcze przed porodem albo najlepiej jeszcze teraz kupić.....
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    _kasiek_: a no i jeszcze jedno pytanie - patrzyłam na chusty Nati i tam jest milion rodzajów chust tkanych....powiedzcie o co z nimi chodzi ??

Ale o co konkretnie chcesz zapytać? :smile: Jeżeli o rozmiar, to długość "standard" jest ok. jak masz 170 cm wzrostu i normalną budowę ciała. A skład to już wg upodobań. Ja mam zwykłego bawełnianego pasiaka i sprawdza się super. Mam porównanie tylko z taką z dodatkiem bambusa, wydaje się na pierwszy rzut oka bardziej śliska, ale wcale nie jest trudniejsza w użytkowaniu.
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    hydrozagadka: Ale o co konkretnie chcesz zapytać?

no właśnie o te dodatki - jadwab, bambus, len, konopia, kaszmir...czy ma to jakieś wielkie znaczenie w wiązaniu i generalnie użytkowaniu, czy są trwalsze....sama nie wiem - to będzie moja pierwsza chusta, nie chcę kupować byle czego, wolę dołożyć parę złotych ale mieć coś porządnego :bigsmile:

no co do rozmiaru - nie wiem jak z tego wybrnąć bo ja mam 165cm ale chciałabym, żeby w razie czego mąż też mógł wziąć Młodego....a on jest wysoki - 187cm jakoś....nie wiem czy da się dobrać chustę dla nas obojga...
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    O doborze rozmiaru piszą tutaj.

A co do opinii o konkretnych chustach, to myślę, że najlepiej przeszukać chustoforum, tam jest chyba najwięcej sprawdzonych informacji na ten temat :smile:
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    kurcze - tylko na tym forum jest tyle tematów i postów, że zanim ja to ogarnę to urodzę na 100%.....dlatego myślałam, że tutaj ktoś mi doradzi i pomoże coś zdecydować
    --
    •  
      CommentAuthorPoLeMama
    • CommentTimeMay 29th 2012 zmieniony
     permalink
    Kasia, jeśli decydujesz się na tkaną, to moja jest taka i jestem z niej absolutnie zadowolona.
    Moja chusta

Raz zamotałam się w chustę koleżanki, Pentelka czy podobnie, ale nie czułam tamtego materiału, miałam wrażenie, że moja Kluska wypadnie..
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    _kasiek_, ja niestety aż tak w temacie nie siedzę, żeby się wypowiadać o poszczególnych modelach. Tak, jak pisałam, ja mam bawełnianą Nati bez domieszek i porównanie mam tylko do Nati z bambusem. Wg mnie obie równie dobre, a czy inne rodzaje są lepsze - nie mam pojęcia. Wydaje mi się, że akurat z tą firmą możesz w ciemno wybrać którąkolwiek, bo są naprawdę dobrej jakości :smile: Po prostu bierz, co ci się podoba :smile:
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Tak podczytuję i podczytuję, bo też przymierzam się do chusty. Po pierwsze podoba mi się bliskość z dzieckiem i wszystko co z tym związane;) po drugie nie mam, gdzie jeździć z wózkiem, więc przy moich leśno-górskich warunkach chusta jak najbardziej się sprawdzi. I też zastanawiam się czy kupować elastyka czy od razu tkaną. Nie wiem czy sobie z ta drugą poradzę, ponoć elastyczne dużo łatwiej się mota.
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
  1.  permalink
    Ja dostałam na imieniny chustę kółkową z womaru i tkaną tej samej firmy. na razie używałam tylko kółkowej i młody w niej cudnie zasypia - 5 minut i pospany, łatwo w niej odłożyć maluszka i karmić. Byliśmy 2 razy na małym wyjściu i było nieźle.

Przymierzam się do tej wiązanej. Wydaje mi się jakaś gruba i sztywna. Wyprałam ją i przeprasowałam i zmiękła, więc przymierzę się do wiązanie - też nie mam pojęcia jak to robić, więc mam trochę stracha :)
    --
    •  
      CommentAuthorPoLeMama
    • CommentTimeMay 29th 2012 zmieniony
     permalink
    penny: Nie wiem czy sobie z ta drugą poradzę, ponoć elastyczne dużo łatwiej się mota.
    --

elastyka łatwiej dociągnąć bo lepiej współpracuje, ale tkana też trudna nie jest, kilka instrukcji na youtube, trochę praktyki i będziesz mistrzynią, to się tylko na początku trudne wydaje, a później 2 minuty i Dzieć zapakowany, podociągany, szczęśliwy i ... śpi ;-)
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    I ja bardzo poważnie zastanawiam się nad chustą... Nawet mojemu m. idea chustowania bardzo się spodobała.. tym bardziej przy mojej drobnej budowie ciała liczę nad odciążenie mojego i tak problematycznego kręgosłupa oraz rąk :)
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    No i którą tu wybrać, nad kółkową się też zastanawiam, żeby mi M. nie jęczał, że motanie za trudne ;) temat chust wydaje mi sie o wiele bardziej zagmatwany niż pieluszek wielorazowych :) Jutro idę do koleżanki, która ma chustę, to pokaże mi co jak i będę mieć trochę jaśniej w głowie.
    Polusia no brzmi to cudownie, zobaczmy jak mi pójdzie w praktyce :tongue:
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeMay 30th 2012
     permalink
    Ja bym kółkowej chyba nie brała, bo jednak ciężar rozłożony na jednym ramieniu mnie nie przekonuje (moja córka była z 90 centyla :devil:). Penny, możesz zawsze dla męża uszyć mei tai (tyle, że to dla dzieci trochę starszych, tak od 6-go miesiąca), jest mnóstwo dobrych instrukcji w sieci :smile: Na przykład to jest super :smile:
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    kurcze - uszyć Mei Tai - kuszące - tym bardziej, że radzę sobie z maszyną....ale to później - tak jak mówisz hydro - dla starszego dziecka.....tylko musiałabym mieć po polsku instrukcje, bo ja strasznie lewa teraz z angielskiego (nie używam od kilku lat) i musialabym sobie każde zdanie pewnie ze słownikiem tłumaczyć :shamed:
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    _kasiek_: tylko musiałabym mieć po polsku instrukcje, bo ja strasznie lewa teraz z angielskiego (nie używam od kilku lat)

Z polskich instrukcji to ta jest całkiem, całkiem: Szyjemy miękkie nosidło - Mei Tai :smile:
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Hydro dzięki za linki, coś czuję, że maszyna pójdzie w ruch ;) Dziś będę zgłębiać wiedzę nadal, może coś sensownego zakupię. No i w kółkowej faktycznie ten ciężar zupełnie inaczej się rozkłada niż w klasycznej zamotanej chuście.
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    I ja się zastanawiam nad chustą. Poczytałam trochę na forum chustowym i dalej mam mętlik, z jednej strony elastyczna jest kusząca - i z Tula są super wzory, z drugiej jednak większość osób pisze, że to niepotrzebny wydatek. Nie mam zdolności manualnych, więć boję się, czy poradzę sobie z wiązaniem. Jeszcze bardzo mi się nosidła podobają z Tula i można zamontować taką wkładkę dla noworodka, więc może lepsze nosidło?
    -- [url=http://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    ja się chyba zdecyduję na tkaną Nati - tylko się nad tym rozmiarem zastanowię, bo muszę z mężem pogadać czy on w ogóle nosiłby Mateuszka w chuście....bo jeśli powie, że zdecydowanie nie to kupię rozmiar tylko pod siebie, bo chyba będzie mi wygodniej z krótszą niż z taką długą pod wzrost męża

hydrozagadka: Z polskich instrukcji to ta jest całkiem, całkiem: Szyjemy miękkie nosidło - Mei Tai

DZIĘKI !!!!!!!! pewnie i ja uszyję, ale to już raczej nie teraz - mój brzuch nie zmieści się przed maszyną do szycia :tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorPoLeMama
     permalink
    Rzeczywiście fajnie te MT wygląda i mam wrażenie, że dla mnie laika ta instrukcja nie będzie za trudna, dziękować Hydro!
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Dziewczyny, jak wcześnie zaczęłyście nosić dziecko w chuście? Mnie się wydaje, że moje dziecko to najchętniej ciągle by na mnie wisiało, więc pewnie chusta by mu odpowiadała, ale ma dopiero 2 tygodnie...te takie wiązania typu kołyska (czy jakoś tak;) odpadają, bo nie do końca jestem pewna bioderek synka. Niby kieszonka i podwójny x są od pierwszych chwil życia, ale czy na pewno?
    --
    •  
      CommentAuthorPoLeMama
     permalink
    My nosiliśmy od poczatku
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Hanny: Niby kieszonka i podwójny x są od pierwszych chwil życia, ale czy na pewno?

Od pierwszych chwil życia to bym raczej poleciła kieszonkę, 2x dla odrobinę starszego malucha. A, dla całkiem malutkich dzieci to chyba jeszcze kangurek się nadaje.
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Dzięki Hydro:))) Popróbujemy, chociaż ten mój mały skrzat jest na prawdę taki tyci, że ja nie wiem jak to będzie;)
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Nie przekonasz się, póki nie spróbujesz :smile:
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    hydrozagadka: dla całkiem malutkich dzieci to chyba jeszcze kangurek się nadaje.

kurcze - nie wiem czy ja to ogarnę....tzn. może i wiązanie nie jest mega skomplikowane ale ja się boję najbardziej, że będę źle układać nóźki dziecka właśnie, lub też głowa nie będzie dobrze podtrzymana :confused:
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    _kasiek_, dobrze pamiętam, że jesteś z Krakowa? Jeśli tak, to na pewno masz na miejscu jakiś Klub Kangura, naprawdę warto zajrzeć na jakieś warsztaty chustowe. Na miejscu pokażą, jak wiązać, na co zwracać uwagę. Warto :smile:
    •  
      CommentAuthorJasiolinek
     permalink
    Ja też właśnie najbardziej boję się że źle dziecko bedzie ułożone. A chciałabym od samego początku wkładać. Ale zdecydowałam juz że tkana Nati bo w miarę przystępna cena i fajne kolory.
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    hydrozagadka: _kasiek_, dobrze pamiętam, że jesteś z Krakowa? Jeśli tak, to na pewno masz na miejscu jakiś Klub Kangura, naprawdę warto zajrzeć na jakieś warsztaty chustowe. Na miejscu pokażą, jak wiązać, na co zwracać uwagę. Warto

tak tak, jestem z KRK i wiem, że są tutaj te warsztaty - mam nawet koleżanki, które tam chodziły (z innego forum)
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Ja też jednak na Nati się zdecyduję, ma tyle pozytywnych opinii, że to coś musi oznaczać, tylko teraz nie wiem na którą :wink:
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    Porównując bawełnę z LL i Nati poleciłabym z czystym sumieniem tę drugą. Ładnie nosi i nie jest tak sztywna jak LL (chyba że to moja niezapominajka taka dechowata:devil: ).
    Co do kółkowych hmmmm... Moja właśnie idzie, cały czas czekamy (może jutro). Jednak kupiłam ją z myślą o szybkich akcjach np. odbiór małego ze szkoły, szybkie zakupy. Wszędzie jeździmy samochodem i nie chce mi się na 5 min. motać Emi. Mam nadzieję, że w kółkową wrzucę i już (czy tak to działa powiem Wam pewnie jutro:cool:) , ale na spacer tylko wiązana - po prostu jest naprawdę wygodnie :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorLexia
     permalink
    A ja zajrzałam na topic i tak mnie ciekawi... Czy jeśli np. mąż Wasz jest szacownego wzrostu i chustę kupujecie pod niego to nie macie Wy później problemu z zawiązaniem tej dłuższej chusty? Patrzę tak pod siebie, po pewnie za kilka lat też będę wybierać chustę, z tym że u mnie różnica wzrostu to ponad 35 cm. Zawsze się zastanawiałam, czy potem tego materiału na kobiecie nie jest za dużo.
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    u mnie jest różnica 20cm ale też mnie to nurtuje właśnie....choć myślę, że mąż to raczej w chustę nie będzie chciał się motać więc raczej uszyję Mei Tai i w tym już chętniej będzie nosił małego.
    --
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    Noszę w 4,6m, M potrzebuje 5,2, mamy więc i dłuższą, i krótszą (to niewatpliwy plus tej sytuacji :wink:). Czasem nosze w chuscie emka i po prostu mam dluższe ogony, czasem wiążę na nich dodatkowy supeł - tyle :cool:
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    ja już wybrałam - Nati tkana, bawełniana, kolorek PERU :bigsmile: tylko się jeszcze muszę na rozmiar zdecydować...
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Też mi się wydaje, że lepsza dłuższa. My mamy 5m (ale elastyczną, bo gdzieś czytałam, że niby dla noworodków lepsza elastyczna) i jak wiązałam (próba na miśku wilkości synka!:wink:) to też mi długi ogon zwisał, więc zasupłałam go:wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    W ostateczności, jakby naprawdę była dużo za długa, to przecież można trochę skrócić :smile:
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Właśnie;)
    --
    •  
      CommentAuthorPoLeMama
     permalink
    Dokładnie, zawsze można dodatkowy supeł zrobić i jest ok.
    Strasznie mi brakuje tego chustowania, jak kupowałam chusty to nie wiedziałam, że to takie niesamowite!
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    dla tych co z KRK - znalazłam takie konsultacje z chustowania, są też warsztaty....poza tym można u nich wypożyczać chusty itp. Ja na pewno skorzystam jak się tylko Mateusz urodzi i się troszkę ogarniemy....albo poświęcę tę "stówkę" i umówię się na konsultacje w domku, żeby jak najwcześniej zacząć przygodę z chustą i nie zrobić jakiś błędów co by nie zaszkodzić Mateuszkowi
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.