Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorVsti
    • CommentTimeJun 6th 2012 zmieniony
     permalink
    chce byc mama ja tylko wiem, ze 10 paluszkow to 1 WW ;)
    A moze jakis owoc- np. Truskawki?
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeJun 6th 2012
     permalink
    chce_byc_mama: Ul_cia nie denerwuj się kochana, nawet jeśli jest powyżej normy to naprawdę niedużo, mam nadzieję, że przestanie skakać

Dzięki, za dobre słowo :smile:
    Ja mam na razie taki etap. że boje sie cokolwiek zjeść - bo i tak nie mam apetytu, a jak już na coś mam ochotę, to po tym cukeir że ho ho.
    Ciekawe jak to się wszystko ma do tych podanych w poradni diabetologicznej WW... zjadłam dzisiaj 30 czereśni, wg rozpiski ok 20 czereśni to 1 WW, licząc nawet z grubym zapasem zjadłam 2 WW i po godzinie wynik 146.... to ile my mozemy tych WW zjadać...?
    Myslałam, że to wszystko kumam, ale zaczynam się gubić..
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    Ulcia - czytałaś moją wiadomość na przyszłych mamusiach o ketonach i paskach do badania ??

Treść doklejona: 06.06.12 11:27
    Ul_cia: to ile my mozemy tych WW zjadać...?

to zależy na który posiłek ??? druga tabelka - zobacz sobie

https://lh5.googleusercontent.com/-8mt-Yf2E8rM/T00pGK9T4jI/AAAAAAAAQlE/mmGgO_IBjXE/s675/skanuj0009.jpg
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Ja mam trochę inną rozpiskę i co mnie zdziwiło- dieta 1200 kc...
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Czytałam :-)
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    Vsti: dieta 1200 kc...

i pewnie dlatego chudniesz.
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    no wlasnie na to dzis wpadlam! Dobrze, ze nieduzo schudlam :)
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    strasznie malutko masz tych kalorii na diecie....dziwne, bo nie tylko u mnie w poradni ale i na wielu stronach na cukrzycowych mam mówiono o diecie w granicach 1800-2000 kalorii.....ja momentami (jak mi waga stanęła....choć teraz też stoi od 1,5 miesiąca w miejscu) miałam nawet w karcie wpisane w zaleceniach 2200 kalorii....ale chyba nigdy tyle nie zjadałam:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Ostatnio na pewno zjadam więcej niż 1200 ;)
    --
    •  
      CommentAuthorMa_Rita
     permalink
    U mnie dziś do d*py :( cukry ok 130. Czy zmęczenie może mieć na to wpływ?
    --
  1.  permalink
    U mnie na II sniadanie 126:confused:

Teraz mam pomiar o 17.00 to zobaczymy...

Diabetolog mi dzisiaj powiedziala,ze gdyby bedzie mi wychodzil cukier powyzej 120 przez tydzien wlaczymy insuline...Mam nadzieje,ze tego unikne:cry:

Dostalam glukometr Optimum Xido z kampani ''Dbamy o mamy'',wy tez takie macie?
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    Cobraczek: Dostalam glukometr Optimum Xido z kampani ''Dbamy o mamy'',wy tez takie macie?

nie - ja mam OneTouch Select
    --
  2.  permalink
    _kasiek_: OneTouch Select

Jest najlepszy w obsludze i co najlepsze umiem sie wlasnie tym co Ty masz obslugiwac, u nas maja takie male badziewne,ehh:confused:
    --
    • CommentAuthorAnecia84
     permalink
    Ja mam swój glikometr accu chech go. No i dzisiaj na czczo 100, po śnaidaniu 148 a po obiedzie 110 więc raczej włączy mi insuline na śniadanie, ale 14 czerwca mam kolejną wizyte i diabetologa więc zobaczymy. Ale wiecie co ja się też bałam insuliny, ale tak sobie myśle że teraz to przy każdym pomiarze się stresuje zeby tylko cukier za wysoki nie wyszedł, a jak insulina ma mi to unormować i ma być w normie to już wole się kłuć i wiedzieć że dziecku nic nie grozi niż bać się cokolwiek zjeść za dużo żeby cukier mi nie skoczył. A musze powiedzieć że wcale dużo nie jem bo na śniadanei zjadłam kromke chleba z polędwicą 2 duże łyzki serka wiejskiego z jednym pomidorem i herbatę gorzką z cytryną, a cukier wysoki. Także bałam się tej insuliny jak nie wiem ale prawdopodobnie mnie ona nie minie i jakoś się chyba z tym oswoiłam/
    -- ;;;;
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    Anecia84: A musze powiedzieć że wcale dużo nie jem bo na śniadanei zjadłam kromke chleba z polędwicą 2 duże łyzki serka wiejskiego z jednym pomidorem i herbatę gorzką z cytryną, a cukier wysoki.

spróbuj nie jeść nabiału na śniadanie....generalnie nabiał powinno się jeść najwcześniej koło południa....a co do insuliny masz rację - nie ma się czego bać !!!! BRAWO :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Ja mam Xido i nie narzekam, żadnej trudności w obsłudze nie widzę :)
    to ja po takim śniadaniu + jeszcze parówka mam max 100...

Teraz muszę sobie jakoś receptę na paski skombinować ;)
    --
    •  
      CommentAuthorniunia32
     permalink
    A ja jem ok. 2400 cal na dzień...
    -- ,
  3.  permalink
    Ja też dziś byłam u diabetologa z nastawieniem, że już dostanę insulinę, bo wyniki u mnie mieszane, często mam ok. 125, często w normie, a rano i wieczorem zdarza się choć rzadko, że mam ok. 140. Ale pani doktor powiedziała, że insulinę to by mi włączyła jak bym cały czas miała ok. 140, więc mam nadal trzymać dietę. Co lekarz to co innego mówią. A i jeszcze kazała mi mierzyć cukier po trzech głównych posiłkach, a nie jak ginekolog z mojego szpitala, po każdym. Bardzo mnie to ucieszyło, bo mierzyć cukier 7 razy dziennie było bardzo uciążliwe, a teraz tylko 4 razy będę mierzyć.
    Też mam glukometr Xido, nie mam porównania z innymi, więc dla mnie jest łatwy i czytelny.
    •  
      CommentAuthorMa_Rita
     permalink
    Wiecie co tak patrzyłam, czytałam sporo i doszłam do wniosku że to wszystko jakieś takie dziwne i chwilami patykiem pisane - co poradnia to inne zalecenia, do tego kiedyś normy były inne, ciekawe czemu się zmieniły tak w ogóle. Kiedyś norma była do 140. Pomiary po 1h lub po 1,5h, albo po 1h i po 2h, no oszaleć można. To tylko takie moje dywagacje :)

Mam Accu Chek Active bo taki dostał mój Tata, paski nie są refundowane. Ile płacicie za paski i ile ich macie w komplecie?
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Mój glukometr to Contour TS, paski bez recepty ok 50 zł, ale są refundowane - tylko moja ginka jakoś ma problem z przepisywaniem na nie recepty :confused:
    No właśnie dziewczyny - głównie Kasiek :wink: jak to jest z tą insuliną? Jak się ją wstrzykuje - strzykawką? gdzie? To boli? Tak wolę temat w głowie sobie oswoić, wtedy w razie czego spokojniej podejdę do tego :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    za 50 szt., cos ok. 13 zl -30% refundacja

Treść doklejona: 06.06.12 17:56
    do insuliny, jest specjalny pen-wyglada, jak duzy dlugopis, z bardzo cieniutka igielka, ma takie pokretelko, za pomoca, ktorego ustawia sie ilosc jednostek insuliny. w ciazy wstrzykuje sie chyba w ramie lub udo z tego, co mi wiadomo- niby nie boli :)

Moj gin. nie wypisuje w ogole paskow, teraz musze sobie zalatwic recepte chyba u rodzinnego :p
    --
  4.  permalink
    Dziewczyny ja dopiero zaczynam,wiec jakos bede musiala przejsc z niektorych zlych nawykow zywieniowych w te dobre.Metoda prob i bledow,ale mysle,ze wszystkiego idzie sie nauczyc:bigsmile:

Na poczatku wyglada to przerazajaco,ale jakos sobie to wszystko poukladam...
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    cobraczek nie taki diabel straszny... :D Idzie sie przyzwyczaic :)
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    Ul_cia: No właśnie dziewczyny - głównie Kasiek jak to jest z tą insuliną? Jak się ją wstrzykuje - strzykawką? gdzie? To boli? Tak wolę temat w głowie sobie oswoić, wtedy w razie czego spokojniej podejdę do tego

insulinę w ciągu dnia wstrzykuje się tylko w rękę a dokładnie jakby w tylną część ramienia, za pierwszym razem miałam też nocną - tą wstrzykiwałam w udo. Wstrzykuje się takim czymś http://caf.novonordisk.ca/images/2_NP4F.jpg Granatowy to do nocnej, szary do dziennej. Przy czym pen zależy od tego jaką dostajesz insulinę.

Czy boli - mniej niż ukłucie do badania glukometrem :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    zaszalałam, jak będzie cukier ok to się przyznam z czym :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    O! Dzięki dziewczyny za odpowiedzi! Jakoś tak staram sie oswoić temat - chociaż moze wcale nie bedzie takiej potrzeby u mnie - ale lubię wiedzieć, wtedy czuje się bezpieczniej :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorPajacynka
     permalink
    Dziewczyny, a czy stres Wam podnosi poziom cukru? Albo zmęczenie?
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    stres jak najbardziej....
    --
  5.  permalink
    Vsti: cobraczek nie taki diabel straszny... :D Idzie sie przyzwyczaic :)

Dokladnie!

_kasiek_: stres jak najbardziej....

A o tym nie wiedzialam:smile:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeJun 8th 2012
     permalink
    Słuchajcie, jak to jest z cukrem u zdrowego człowieka ? Czy np po zjedzeniu czegoś słodkiego cukier np po pół godzinie jest też podwyzszony i to jest normalne, bo trzustka ma godzinę na dostosowanie się? Czy zdrowy to nawet po czekoladzie ma od razu poniżej 120?

I drugie pytanie - czy wiecie jakie sa objawy organizmu w momencie gdzy cukier jest za wysoki - tzn czy np dusznosci, zawroty głowy albo cuś ?
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Ul_cia sama nie doswiadczylam objawow wysokiego cukru... Ale np. u mojej babci objawialo sie tym, ze mdlala, byla senna i cala zlana potem... (z tym, ze to zwykla cukrzyca) Sama kilka razy mialam za niski cukier-objawy: strasznie mi bylo slabo+takie srebrne plamki przed oczami...

Co do poziomu cukru u zdrowych nie mam pojecia, ale np. mierzylam m. cukier po wypiciu jednego piwa, zjedzeniu obiadu i w trakcie picia 2- wynik 98 :)
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    Vsti: Sama kilka razy mialam za niski cukier-objawy: strasznie mi bylo slabo+takie srebrne plamki przed oczami...

Przed ciążą gdy miewałam spadki cukru miałam podobnie. Dlatego własnie dziwię się, że test 75 wyszedł idealnie :shocked: Chociaż nie powiem, że mnie to cieszy :crazy:
    --
    •  
      CommentAuthordododotka
     permalink
    A mój organizm chyba nie traktuje lodów jako produktów słodkich, bo ile bym nie zjadła, to po 1 i 1,5 h cukier idealnie :shocked:
    Przynajmniej tyle radości w tej ciąży :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    A mój niestety właśnie chyba mi powiedział, że lody nie dla mnie :cry: a to wśród słodyczy jedyna moja miłość :cry:
    Już mi troszke lepiej .... odczucie zasłabnięcia, mroczki przed oczami, nagły przypływ gorąca i takie zapadanie sie w sobie - to moje dzisiejsze atrakcje ... cukier był 126 - więc nie aż tak wysoki zeby mi zrobić takie ku ku .... chyba .....

Treść doklejona: 08.06.12 14:40
    Nieniejszym ogłaszam, że kończę ze słodkimi eksperymentami, bo się dzisiaj wystraszyłam....
    Więc gdybym Wam się wyspowiadała, ze coś (nie przez przypadek czy niewiedzę tylko dla spróbowania i zmierzenia) niedozwolonego sobie zapodałam to poproszę kopa!
    --
    •  
      CommentAuthorMa_Rita
     permalink
    Ul_cia niniejszym dołączam oficjalnie do Twoich cukrów, u mnie od 3 dni w okolicach 120-132. Zastanawiam się ile by wyszło z krwi a nie na glukometrze.. Wydaje mi się, że tak mi podskoczyło odkąd i brzuszek nieco podskoczył. Weź tu człowieku nie zgłupiej..
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    co do odczuć przy wysokich cukrach niestety są podobne do tych przy niskich cukrach - słabo, zimny pot itp. tak jak już opisywałyście. Jak się źle czujecie to najlepiej od razu zmierzyć cukier i będziecie wiedzieć jaka jest przyczyna.

Co do poziomu cukrów u zdrowych ludzi - po dwóch godzinach od zjedzenia powinien być mniejszy niż 120 - tyle wiem.
    --
  6.  permalink
    Dziewczyny cukier do 68 mi spadl 2h po obiedzie...Zjadlam bulke z parowka bo tylko to w sklepie bylo a ja bylam w trasie...
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    Cobraczku - najlepiej się napić np. wody z odrobiną cukru - to tak na przyszłość
    --
  7.  permalink
    _kasiek_: Cobraczku - najlepiej się napić np. wody z odrobiną cukru - to tak na przyszłość

Do tej bulki kupilam wode cytrynowa a ona z cukrem byla....dlatego zdziwienie jak cukier spadl:wink:Ide sie polozyc bo niebardzo sie czuje...
    --
    •  
      CommentAuthorPajacynka
    • CommentTimeJun 9th 2012
     permalink
    Nie wiem, jak to możliwe, ale od zeszłego tygodnia domowa waga pokazała 1,2kg mniej i teraz martwię się, czy synek dobrze się rozwija, skoro ja na tej diecie chudnę :sad:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Pajacynka ja schudłam ok. 1 kg, a Mała pięknie rośnie, teraz staram się jeść, co 2 h małe porcje i waga wróciła do normy :)
    --
    •  
      CommentAuthorPajacynka
     permalink
    Mam nadzieję, że u mnie też będzie dobrze :)
    --
  8.  permalink
    Ja nie schudłam za to przez 6 tygodni nie przytyłam nic. Dbbaj tylko, żeby odpowiednio dużo jeść i badaj ketony w moczu.
    --
    •  
      CommentAuthorPajacynka
    • CommentTimeJun 11th 2012
     permalink
    No właśnie muszę jeszcze poczytać o tych ketonach, można samemu w domu, czy trzeba w laboratorium?
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Pajacynka: No właśnie muszę jeszcze poczytać o tych ketonach, można samemu w domu, czy trzeba w laboratorium?

Samemu w domu można - kupujesz w aptece takie paski "keto diastix" i sprawdzasz sobie codziennie (najlepiej rano) siusiając na taki paseczek :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorPajacynka
     permalink
    O, dzięki :smile: Ciekawe, że póki co żaden lekarz (ani gin, ani diabetolog) mi o tych paskach nie powiedział :neutral: W czwartek mam wizytę, może coś się dowiem :wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    Pajacynka: No właśnie muszę jeszcze poczytać o tych ketonach, można samemu w domu, czy trzeba w laboratorium?

na te paski nie musisz mieć recepty, a nawet z receptą chyba kosztują tyle samo więc możesz sobie sama kupić

Tam jest instrukcje co i jak i jaki kolorek ma być jeśli nie ma ketonów ani cukru w moczu
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Pajacynka: O, dzięki Ciekawe, że póki co żaden lekarz (ani gin, ani diabetolog) mi o tych paskach nie powiedział W czwartek mam wizytę, może coś się dowiem

Ja też się nie od lekarza o nich dowiedziałam :confused: Generalnie używałam ich duzo wczesniej, jak sie notorycznie odchudzałam :wink: i na diecie niskowęglowodanowej (np. Atkinsa) tak sie mierzy czy faktycznie zjadamy mało węglowodanów - i wtedy takie ciała ketonowe są jak najbardziej pożądane - bo wskazują, że chudniemy :smile: (oczywiscie nie mogą się utrzymywać zbyt długo bo zakwaszają organizm).
    A tu mi Kasiek przypomniała o tych paseczkach - tylko teraz jest odwrotna zasada - ciał ketonowych MA NIE BYĆ! :devil:
    --
    • CommentAuthorAnecia84
     permalink
    Te paski kosztują normalnie 17 złotych, ale ja miałam receptę i zapłaciłam ok. 5 zł. Czyli z receptą jest taniej. :bigsmile:
    -- ;;;;
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    no to nie wiem bo ja na recepcie miałam je razem z paskami do glukometru i też za nie zapłaciłam koło 17zł.....nigdy nie kupowałam ich bez recepty a zawsze płaciłam tyle :wink:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.