Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

 

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

    • CommentAuthorJustyna+
    • CommentTimeJun 15th 2016
     permalink
    Zapoznałam się z indeksem glikemicznym. Nie wiem po prostu do czego dążyć. Cukier niski jest zły, bo oznacza nadmierny wyrzut insuliny. Cukier wysoki też zły. Po jogurcie np. Z bananem cukier 93. Będę wpieprzać same jogurty. Po prostu w książeczce załączonej do glukometru są przepisy na same obiady mięsne. Szukam bezmięsnej alternatywy. Te naleśniki chyba nie takie źle, bo nie spowodowały nadmiernego wyrzutu insuliny. Ale pewnie znowu się mylę...
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeJun 15th 2016
     permalink
    Justyna+: Nie wiem po prostu do czego dążyć.

    do tego żeby cukier nie skakał i by nie zaliczać hipoglikemii, a to można wyregulować dietą.

    Justyna+: Po jogurcie np. Z bananem cukier 93

    bo banan ma wysoki indeks.

    Justyna+: Te naleśniki chyba nie takie źle, bo nie spowodowały nadmiernego wyrzutu insuliny.

    żartujesz, prawda? a poziom cukru to się nie liczy??? pamiętaj, że glukometr zaniża wynik o 20-30%!


    powiem tak, z cukrzycą ciążową jest troszkę jak z insulinoopornością [przy czym IO zwiększa prawdopodobieństwo cukrzycy ciążowej]. mają podobne podstawy przeciwdziałania. poczytaj sobie wątek o IO i o diecie w IO. zacznij komponować posiłki zgodnie z niskim i średnim indeksem a zobaczysz, że skończą się jazdy z poziomem cukru... tylko oczywiście potrzeba do tego czasu.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeJun 15th 2016
     permalink
    uuuu 14 tc, to lepiej teraz sobie te cukry unormuj, bo z wiekiem ciąży będzie trudniej. Dodam też, że nie zawsze dieta nawet najodpowiedniejsza zrobi nam porządek z cukrami. ja w końcu skończyłam z insuliną.

    Dodam, że obiady w moim przypadku równiez nie podnosiły zbytnio cukru. wahały sie 80-100. Jeśli był po niżej 100 diabetolog kazał coś delikatnego dojeść.

    Zalecano mi by po posiłkach cukier był do 120, nie niższy niz 110 (chyba juz nawet o tym wspomniałam?).

    Doadam, że wszystko przeliczałam na wymienniki. Jak jadłam zupe to liczyłam marchewki, makaron, ziemniaki, ryż... etc... Wszystko miałam wyliczone do wagi, wzrostu, tygodnia ciąży.
    --
    • CommentAuthorJustyna+
    • CommentTimeJun 15th 2016
     permalink
    Elfiko nie, nie żartowałam. Ja właśnie bardzo dobrze znam ten wątek i nie wiem, jak pogodzić to, że dziewczyny piszą, że mają cukry poniżej 120 i jest super. W kontekście wypowiedzi Moniki , której diabetolog kazał coś dojeść przy cukrze 110, mój cukier 114 po posiłku jest ok.
    Rozumiem, że ja powinnam dążyć do utrzymania cukru na jednakowym poziomie tak? Jaki to ma być poziom?
    No i szczerze powiem, ze nie radzę sobie logistycznie. Mam w domu trzylatkę, która skutecznie wybija mnie z rytmu jedzenia co 2 godz.
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeJun 15th 2016
     permalink
    Cos podjeśc przy cukrze 80 i poniżej... Choć ja przy hipoglikemii i przy 86 podjeśc musiałam, bo zaraz bym "zjechała"...

    Czy na jednakowym poziomie... Na pewno nie przekraczającym na czczo 90 i po posiłkach 120. Natomiast ważne jest aby cukry nie były za niskie (po posiłkach także). Bo pamietajmy, że poziom cukru po posiłku powinien nam wystaczyc na jakies 2h do kolejnego posiłku.

    Jeżeli czujesz głód zmierz cukier czy nie jest zbyt niski. To często objaw, że cukier spada. A jak spadnie koło 70 to już powinnaś czuć silny głód, trzęsące nogi, ręce, zimne poty... Im cukier niższy tym objawy niedocukrzenia wyraźniejsze.

    A czemu córcia wybija Cie z tego rytmu? Jecie częściej/ rzadziej?

    Musisz byc ponad to. Ja w ciązy w prawdzie dzieci nie miałam, ale rodzinka moja tez mnie wybijała... Ale cóż byłam twarda ;)
    --
    • CommentAuthorJustyna+
    • CommentTimeJun 15th 2016
     permalink
    Ha, czemu mnie wybija z rytmu? Bo trzeba pójść do lekarza, potem do przedszkola na dwie godziny zapoznawcze, bo muszę się z nią położyć, poczytać, zrobić zakupy, ugotować, zjeść. No i ja co dwie godziny jestem głodna. Lub częściej ;) Zapominam mierzyć cukier. W sumie jestem na diecie od tygodnia, może z czasem będzie lepiej...
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeJun 15th 2016
     permalink
    No pewnie, że bedzie lepiej. No jednak w nowy rytm trzeba się wbić...
    --
  1.  permalink
    Justya bedzie lepiej, ja mialam 3 latka jak bylam w ciazy i tez od 15 tygodnia wiec bedzie dobrze. Czasem nie jadlam rowno co 2 h, ale wazne, ze cukry byly w normie. Z czasem dojdziesz do tego jak sie zorganizowac :)
    --
    • CommentAuthorJustyna+
    • CommentTimeJun 17th 2016
     permalink
    Dzięki dziewczyny. Śledziłam wątek gdy byłaś w ciąży i Ty madziik1986 i Marion. Martwię się tym różnym podejściem do porodu. Poprzedni miałam naturalny dzień po terminie. Był bezproblemowy. Boję się ewentualnej cesarki. Swoją drogą niezle ten czas zapieprza. Dopiero co Marion zaskoczyła wszystkich informacją o ciąży, a teraz i ona i Ty madziik macie już spore bobaski. Szok!

    Treść doklejona: 17.06.16 15:08
    No i przede wszystkim martwię się, że mimo moich starań zaszkodzę dziecku. Wczoraj i przedwczoraj zjadłam na kolację dokładnie to samo z tych samych składników, a cukier był raz 112 a na drugi dzień 80. Już zgłupiałam.
  2.  permalink
    Dziekuje :)
    A c do cukrow to u mnie tez wlasnie tak roznie bylo, raz byl oki, za pare dni juz nie.. sama niewiem z czego to. Ale widzialam juz pozniej dokladnie co moge a co nie i skoro sledzilas watek to wiesz np ze jadlam wszystko salatki, gotowane parowki, moglam ziemniaki np

    Treść doklejona: 17.06.16 15:56
    Cukrem 112 nie zaszkodzisz, a nawet jak raz na pare dni bedzie wiecej jak 120 (nie mam na mysli tu 170 czy 200) to tez nie bedzie zle. Grunt by codziennie tak nie bylo.
    --
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeJun 17th 2016
     permalink
    Cukier 70 - 120, a nawt 130 nie spowoduje choroby dziecka. Ale jak trafi sie cukier z niższych 70-80 to cos dojedz... Bądź czujna na to co mówi Twój organizm. Jak cos sie dzieje np. czujesz ssanie zmierz poziom (bo to mogą być delikatne oznaki, że cukier spada. Jak czujesz silną senność zmierz, bo może cukier rosnie.

    Pamietaj, że lepszy cukier za wysoki (oczywiście w granicach rozsądku, bo 300 to też groźnie) niż za niski. Ten niski doprowadza do niedotlenienia mózgu dziecka.
    --
    • CommentAuthorAtina7
    • CommentTimeJun 21st 2016
     permalink
    Hej dziewczyny! I ja witam się z wami.
    Bardzo dobrze zapoznałam się z waszym wątkiem na początku mojej przygody z cukrzycą ciążową. Póki co radziłam sobie dietą z cukrami, tak mi się przynajmniej wydawało. Teraz jestem w 35tc i zaczęłam się trochę denerwować. Wynik obciążenia miałam ponad normę po 2h od wypicia glukozy, w związku z tym moja pani diabetolog zaleciła mi badanie cukru na czczo i po 2h po posiłku. Wyniki miałam w normie. Sama z ciekawości kilka razy mierzyłam sobie również po 1h. Kilka razy zdarzyło mi się mieć po tej godzinie przekroczenie ok 120 parę, 130. Na wizycie kontrolnej powiedziałam o tym pani diabetolog po czym dostałam komunikat zwrotny w formie rozdartej papy: "przecież pani ma mierzyć cukry 2h po posiłku" - naprawdę wredne babsko. Więc mierzyłam po 2h. Ostatnimi czasy po posiłku mój maluszek bardzo intensywnie zaczął się ruszać, a ogólnie jest leniuchem w tych sprawach, więc powróciłam do mierzenia po 1h i rzeczywiście przekroczenia po 125, 130 itd po posiłku. Boje się, że przez te niekompetentne zalecenia tej kobiety mogę zaszkodzić dziecku. Wg mnie 1h po posiłku nie powinnam przekroczyć 120 zresztą tak jest napisane we wszystkich poradnikach o cukrzycy ciężarnych. Ale się rozpisałam. A wy co o tej sytuacji myślicie? Bo mi już ręce opadają na tych lekarzy... :cry:
    •  
      CommentAuthoralfaromeo
    • CommentTimeJun 21st 2016
     permalink
    Pójdź do niej jeszcze raz i powiedz, że mierzylas po godzinie, bo się źle czulas, a do tego dziecko było bardzo aktywne. Jak to nie pomoże to musisz szukać innego lekarza.
    A jesz cały czas to samo? Może trzeba jakoś zmodyfikować dietę. No i mierz dalej i zapisuj wyniki, dziewczyny tutaj pisały, że 130 od czasu do czasu nie są aż tak groźne.
    • CommentAuthorJustyna+
    • CommentTimeJun 21st 2016
     permalink
    Ciekawe, od czego to zależy. Ja,mam mierzyć cukier po,godzinie. Pani diabetolog podkreśliła, żeby nie słuchać tych, co każą mierzyć po,dwóch h. O co kaman?:angry:
    • CommentAuthorAtina7
    • CommentTimeJun 21st 2016
     permalink
    Mam zalecenie mierzyć po 2h ze względu na to, że w obciążeniu miałam przekroczenie po 2h a nie po 1h, ale wg mnie to, że cukry przekraczają mi normę po 1h nie jest dobre dla dziecka. O mierzeniu po 2h mówiła mi diabetolog i babka ze szkolenia na samym początku mojej przygody z cukrzycą (pytała po kolei wszystkie dziewczyny jakie miały wyniki i w zależności od wyniku obciążenia kazała mierzyć po 1h lub po 2h lub po obu godzinach). Jem cały czas to samo, moja waga od 29tc (teraz jestem w 35tc) spadła o 5kg, już nawet myślę żeby zmniejszyć ilość kanapek, bo przekroczenie po 1h zazwyczaj mam po śniadaniu lub kolacji, ale po tej ilości, którą zjadam teraz i tak nie czuje się najedzona. Wszystko zapijam wodą. Jestem już pomału zniecierpliwiona i zniechęcona tą dietą. Nogi i ręce mam jak patyki. Dobrze, że chociaż mały przybiera na wadze. Nie wiem jak wy sobie radzicie z tą dietą, ale ja jestem z każdym dniem coraz bardziej sfrustrowana, bo boje się o dziecko, żeby urodziło się zdrowe:cry:
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeJun 21st 2016
     permalink
    Atina... Większośc z nas ma przekroczone normy po 2h, a nie po 1... Mnie nawet nie robiono pomiaru po 1h... W cukrzycy ciężarnych pomiary robi się po 1h po posiłku.
    --
    • CommentAuthorAtina7
    • CommentTimeJun 21st 2016
     permalink
    No to w takim razie nie rozumiem zaleceń Poradni Diabetologicznej w Poznaniu, bo znajoma też miała cukrzycę ciążową, ale w maju urodziła i również kazali jej mierzyć cukry po 2h po posiłku a nie po 1h :confused:
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeJun 21st 2016
     permalink
    Atina, ja też nie rozumiem ;). Moja siostra np. po 2h miała cukier 172 (bodajże) i lekarz (w Pozaniu) uznał, że to żadna cukrzyca :P
    --
    • CommentAuthorAtina7
    • CommentTimeJun 21st 2016
     permalink
    Eh już nie mam sił. Do 7 mc moja ciąża przebiegała idealnie, czułam się bardzo dobrze, a później się posypało. Najpierw cukrzyca ciążowa, później okazało się, że mam rozwarcie na pół centymetra i miękka szyjkę macicy - pobyt na patologii + zastrzyki na rozwój płuc u młodego. Teraz okazuje się, że mam bardzo liczne zwapnienia na łożysku (choć nigdy nie paliłam i nie palę) i trochę mało płynu owodniowego. Co mnie jeszcze czeka do końca ciąży to nie wiem. I jeszcze te cukry... :sad:
    Mąż mi tu gada o trójce dzieci, ale przy następnym chyba sam będzie w ciąży i ciągłym stresie:neutral:
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeJun 22nd 2016
     permalink
    Te zwapnienia to od cukrzycy najprawdopodobniej. Ja miałam "stare łozysko" od 26 tc. O dziwo nie wpłynęło to na "żywienie" płodu i urodziłam 4 kg bobasa.
    --
    •  
      CommentAuthorYoasik08
    • CommentTimeJun 22nd 2016
     permalink
    Dziewczyny, wpadam na konsultację do Was ekspertek ;)
    krzywa cukrowa 75g:
    na czczo – 70,6
    po 1 h – 129,2
    po 2 h – 74,7

    Co sądzicie o wynikach? Tzn.wiem tyle ze cukrzycy z tego nie ma, ale niepokoi mnie ogolnie niski cukier.
    --
    • CommentAuthorJustyna+
    • CommentTimeJun 23rd 2016
     permalink
    Wg mnie nie ma tu powodu do niepokoju. Chcialabym mieć takie wyniki :)
    •  
      CommentAuthor_Isia_
    • CommentTimeJun 23rd 2016 zmieniony
     permalink
    madziik, co Ty za bzdury wypisujesz? No przepraszam ale jak się nie znasz, to nie wprowadzaj w błąd. Zgodnie z zaleceniami Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego każda ciężarna powinna wykonać test przesiewowy w kierunku zdiagnozowania ewentualnej cukrzycy ciężarnych. Pierwsze badanie wykonuje się na samym początku ciąży, na czczo. Jeśli wynik jest w porządku, kolejne badania wykonuje się w drugim trymestrze i jest to trzypunktowa krzywa cukrowa z oznaczeniem pomiarów po godzinie, po dwóch i oczywiście na czczo. Najmniejsze przekroczenie choć jednej wartości kwalifikuje ciężarną do diagnozy cukrzycy w ciaży i obliguje do wprowadzenia leczenia w postaci diety i/lub insulinoterapii, jeśli jest konieczna. Do tego każda ciężarna ze zdiagnozowaną cukrzycą wykonuje codziennie minimum cztery pomiary cukru na czczo i po posiłkach głównych. Cukier mierzy sie po godzinie po posiłku głównym, gdzie norma nie powinna przekroczyć 120 oraz na czczo, gdzie cukier powinien wynosić maksymalnie 90. Jeśli lekarz, czy to diabetolog, czy ginekolog, zaleca inaczej to oznacza, że nie śledzi aktualnych zaleceń i doniesień PTD i ja bym się od takiego lekarza trzymała z daleka.
    Else, ja dla odmiany miałam bardzo wysoki cukier po godzinie (214) za to po drugiej godzinie już był ok. Badania robiłam 30 grudnia i akurat na przełomie 2014 i 2015 roku zmieniły się normy. Więc według norm dla 2014 roku miałam przekroczenie po jednej i po dwóch godzinach, ale już dwa dni później, dla norm w roku 2015 miałam przekroczenie tylko dla badania po godzinie ;)

    Atina, ja również miałam cukrzycę w ciąży i problemy ze skróconą szyjka i rozwarciem. One, podobnie jak zwapnienia łożyska (to Ci już dziewczyny napisały) mogą wynikać z cukrzycy. Dziecko cukrzycowej mamy może bardzo szybko rosnąć, przez co macica musi się znacznie szybciej rozciągać. To może spowodować, że "nie wytrzyma tempa" i zacznie się skurczać, a to moze dać w konsekwencji skrócenie szyjki macicy i jakieś rozwarcie. Ja leżałam pół ciąży plackiem, nie mogłam się ruszać, miałam pessar, po porodzie łożysko okazało się bardzo stare ale urodziłam zdrowe, przeciętnej wagi dziecko. Więc dasz radę!
    Skonsultuj się może z innym diabetologiem. Skoro chodzisz głodna a cukier po godzinie jest za duży może dieta jest źle ustawiona? Zawsze możesz zwiększyć ilośc posiłków ale żeby były małe. Ja tak robiłam bo inaczej też chodziłam głodna.
    • CommentAuthorAtina7
    • CommentTimeJun 23rd 2016
     permalink
    Byłam na wizycie kontrolnej u innej pani diabetolog w Poradni Diabetologicznej w Poznaniu akurat trafiłam na inną babkę, zdecydowanie milszą od poprzedniej. Powiedziała, że mam mierzyć cukry po 2h tak jak ta poprzednia. Wspomniałam jej, że mierze po 1h i mam lekkie przekroczenia, a po 2h jest ok, ale stwierdziła, że jeśli nie są to wysokie przekroczenia to nie ma tragedii. Jednakże wolałabym nie mieć tych "lekkich" przekroczeń wcale bo przecież wiadomo, że przekroczenie to przekroczenie i nie jest najlepsze dla dziecka.
    •  
      CommentAuthor_Isia_
    • CommentTimeJun 23rd 2016
     permalink
    Wiesz Atina, jeśli to jest jedno lekkie przekroczenie dziennie typu sto dwadzieścia coś, to jest ok. Gorzej jeśli co pomiar, to są lekkie przekroczenia i są rzędu 130 czy większe. Co do pomiarów po dwóch godzinach, to ręce opadają. A jaki miałaś wynik krzywej? Czy po dwóch godzinach miałaś cukier większy niż po godzinie?
    •  
      CommentAuthoralfaromeo
    • CommentTimeJun 23rd 2016
     permalink
    Atina, moja koleżanka z pracy ma cukrzycę ciążową i też mierzy po godzinie... Jakieś dziwne te zalecenia. Może spróbuj na własną rękę jakoś te cukry troszkę dietą obniżyć by po godzinie były niższe. No i też zależy jakie masz te pomiary, bo jak 121 czy 123 to nie ma co panikować...
    • CommentAuthorAtina7
    • CommentTimeJun 23rd 2016
     permalink
    Isia wynik miałam przekroczony tylko po 2h z krzywej.
    Alfaromeo po 1h np po śniadaniu mam 124, 125, ale są też dni że mam taki wynik i po śniadaniu i po kolacji. Wynik z obiadu jest zawsze ok, raz zdarzyło mi się 130 po obiedzie.
    •  
      CommentAuthorCaris
    • CommentTimeJun 23rd 2016 zmieniony
     permalink
    Zalecenia Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego na 2016r. Chyba nie ma rzetelniejszego źródła. Strona A49 i kolejne.

    "Dlatego niezależnie od rodzaju cukrzycy (przedciążowa czy hiperglikemia rozpoznawana w czasie ciąży) należy w trakcie terapii dążyć do wartości glikemii stwierdzanych u zdrowych ciężarnych. Na obecnym etapie wiedzy za docelowe uznaje się następujące wartości glikemii w samokontroli:
    — na czczo i przed posiłkami: 70–90 mg/dl (3,3–5,0 mmol/l);
    — maksymalna glikemia w 1. godzinie po rozpoczęciu posiłku: < 120 mg/dl (< 6,7 mmol/l);
    — między godziną 2.00 a 4.00: > 60 mg/dl (> 3,3 mmol/l).
    Kobiety w ciąży powinny wykonywać pomiary glikemii samodzielnie, po odpowiednim przeszkoleniu przez pielęgniarkę posiadającą doświadczenie w opiece nad chorymi na cukrzycę."


    Jeszcze a propos krzywej cukrowej, bo co jakiś czas wraca pytanie o jej normy: :wink:



    Czemu diabetolodzy nie stosują się do zaleceń PTD? Czemu ryzykują zdrowiem naszych dzieci? Przecież często gęsto wystarczy poprawnie rozpisana dieta...

    Moim zdaniem, bezpieczniej stosować się do rad PTD, przejść na dietę...
    Lepiej chuchać na zimne, poszukać dobrego diabetologa, to może zadziałać tylko na korzyść maluszka.
    --
    •  
      CommentAuthoralfaromeo
    • CommentTimeJun 23rd 2016
     permalink
    Atina zacznij w takim razie jeść co innego jeśli po obiedzie cukier jest ok. Ja jestem na bieżąco, bo koleżanka z pokoju też teraz walczy z cukrzycą i mi relacjonuje jaki cukier miała i po czym. U niej jest ten sam problem - dziś po owsiance z mlekiem miała cukier poniżej 100, a po kanapkach z ciemnego pieczywa często przekracza 120. Po obiedzie zawsze jest ok. Nie wiem, czy jesz chleb, ale to on może być winowajcą.
  3.  permalink
    _Isia_: madziik, co Ty za bzdury wypisujesz?
    - tak.. pomylilam sie, racja, cos mi sie zle ubzduralo, sama niewiem czemu, sama przeciez mierzylam po godzinie, przepraszam za wprowadzenie w blad, juz usuwam posta.
    --
    • CommentAuthorAtina7
    • CommentTimeJun 23rd 2016
     permalink
    Tak, jem chleb. Kupuję go w piekarni i nazywa się IG, ciemny, do tej pory sprawdzał się, ale może rzeczywiście zrezygnuje z niego choć za bardzo nie mogę niczym zastąpić bo po innych chlebach lub ciemnych bulkach cukier jeszcze większy:neutral: Na śniadanie sprawdza się "jajecznica" no ale jajek znów tyle jeść nie można z tego co się orientuję.
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeJun 23rd 2016
     permalink
    Atina7: Kupuję go w piekarni i nazywa się IG, ciemny,

    wiesz, nazwa i kolor to jeszcze nie wszystko. najważniejszy jest skład. nie raz na grupie wsparcia IO dziewczyny pokazywały jakich oszustw dopuszczają się piekarnie...

    Atina7: Na śniadanie sprawdza się "jajecznica" no ale jajek znów tyle jeść nie można z tego co się orientuję.

    można, można. jajka to jeden z podstawowych składników przy diecie o niskim IG bo mają zerową wartość. natomiast kwestia cholesterolu to ściema.
    -- [/url]
    • CommentAuthorAtina7
    • CommentTimeJun 23rd 2016
     permalink
    Elfika- skład był pierwszą rzeczą, którą sprawdziłam zresztą robię tak nie tylko z chlebem i brak karmelu, cukru czy innych niespodzianek. Ten sam chleb podawali ciężarnym z cukrzycą w szpitalu na patologii , gdzie leżałam choć wiadomo, że dieta dla ciężarnych z cukrzycą w szpitalu to nie dieta.
    •  
      CommentAuthoralfaromeo
    • CommentTimeJun 23rd 2016
     permalink
    Moja koleżanka też po chlebie IG ma złe cukry:/
    Może jakaś kasza lub ryż by Ci służyła...
    Jajka można, ja co dzień zjadam 2.
    • CommentAuthorJustyna+
    • CommentTimeJun 23rd 2016
     permalink
    Mi też po jajkach cukier wychodzi dobry. Oczywiscie moja diabetolog powiedziała, że najwyżej 3 jajka w tyg. Nie rozumiem tego. Inna sprawa, że wciągu dnia wszystkie cukry mam poniżej 120. Zauważyłam jednak, ze po chlebie razowym na zakwasie i żytnim cukry mam spore, jak na mnie. Rano mam niestety cukry do dupy. Pół dobrych, połowa powyżej 90 do 94. Wczoraj miałam wizytę i diabetolog chciała mi dać insulinę. Powiedziałam, ze chce spróbować z dietą, ale czarno to widzę: rano cukier 94. To 18 tydz. ciąży. Co tu robić, by rano cukry były ok?
    • CommentAuthorAtina7
    • CommentTimeJun 23rd 2016
     permalink
    Na kolacje zmieniłam chleb na chrupki graham bez dodatków cukru i cukier po godz 123 :sad:
  4.  permalink
    A patrzylas czy nie jest z domieszka maki pszennej?
    --
    • CommentAuthorAtina7
    • CommentTimeJun 23rd 2016 zmieniony
     permalink
    Mąka pszenna graham 18%:confused:
    Justyna ja Ci nie podpowiem co zrobić by cukry na czczo były ok, bo ja póki co nie miałam z nimi problemu, ale też jem posiłek przed snem np. trochę białego serka z ziarnami słonecznika bo jeśli bym tego posiłku nie zjadła to cukry miała bym poniżej 70.
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeJun 24th 2016
     permalink
    Justyna, ta insulina wcale taka straszna nie jest. ja tez miałam opory, ale jednak potem okazało się, że bardziej stresowały mnie te przekroczone cukry niż podanie zastrzyku ;).

    Atina, ten chrupki chleb nie radziłabym na kolację, gdyż to raczej na przekąskę się zaleca. Możesz byc po nim szybko głodna. Dla pocieszenia powiem, że mi chleb chrupki podnosił cukry do 150 i wzwyż. 123 to nie jest jeszcze tragedia ;).
    --
    •  
      CommentAuthoralfaromeo
    • CommentTimeJun 24th 2016
     permalink
    Atina7 a jakbyś w ogóle z chleba zrezygnowała na kolację? Albo w ogóle z pieczywa? Ja nie jestem na diecie cukrzycowej, nie orientuję się tak na 100% jakie ryże i kasze można, ale ja sama na co dzień nie jem w ogóle pieczywa i jakoś daję radę. Niestety dzisiaj pieczywo zawiera dużo dodatków, sama mąka jest niefajna.
    Justyna a co jesz na kolację i o której godzinie? Moja koleżanka przez całą ciążę musiała wstawać o 3 w nocy i jeść (migdały i mleko), bo inaczej cukry na czczo miała podwyższone.
    •  
      CommentAuthor_Isia_
    • CommentTimeJun 24th 2016 zmieniony
     permalink
    alfaromeo, bez urazy, ale skoro nie znasz zasad diety cukrzycowej dla ciężarnych to może nie dawaj rad? ;) bo możesz zaszkodzić a nie pomóc, pomimo dobrych chęci.
    atina, a ważysz może ten chleb? bo mi dietetyk mówił, że często właśnie są po chlebie przekroczenia cukru ale dlatego, że babeczki liczą chleb na kromki a nie na wagę. a kromka kromce nie jest równa. zwłaszcza, że razowce są dość cieżkie. o, tutaj jest do pobrania załącznik i tam jest o wadze chleba http://www.szpitalkarowa.pl/dieta-dla-ciezarnej-chorej-na-cukrzyce\ />
    Kiedy ja zaczęłam ważyć chleb, to się mieściłam. Natomiast może warto rozłożyć te posiłki na mniejsze a częstsze i wtedy może nawet coś dołożysz, żeby zjeść więcej?
    •  
      CommentAuthoralfaromeo
    • CommentTimeJun 24th 2016
     permalink
    _Isia_ choruję na hipoglikemię reaktywną, więc pojęcie mam.
    Chodziło mi o to, że np. przy cukrzycy ciążowej można tylko ryż dziki. Ale to już sobie trzeba sprawdzić. U wielu osób cukry skaczą po chlebie, a różne sałatki np. sprawdzają się dobrze.
    •  
      CommentAuthor_Isia_
    • CommentTimeJun 24th 2016
     permalink
    No to powinnaś wiedzieć, że zrezygnowanie z chleba jest dość ryzykowane. Jedzenie na śniadanie samej wędliny, warzyw i jajek to marny pomysł. A w ciąży w ogóle nie powinno być miejsca na eksperymenty. Z chlebem praktycznie u każdej ciężarówki jest kłopot. Po pierwsze dlatego, że trudno kupić dobry chleb, który nie jest oszukany a dwa to to, że trzeba go ważyć.
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeJun 24th 2016
     permalink
    Alfa, rezygnacja z chleba na kolacje w ciąży cukrzycowej to kiepski pomysł. Ja miałam po chlebie takie cukry wysokie, że rozważałam taką opcję, ale dowiedziałam się, że własnie chleb wspomoże utrzymanie cukru do rana na takim poziomie bym nie wpadła w hipoglikemię. Niestety ciężarna z cukrzycą chleb jeść musi. Nie duzo, bo około 2 kromki, ale musi. Priorytetem w cukrzycy ciężarnych nie jest tylko utrzymanie cukrów w normie, ale przede wszystkim zapobieganie hipoglikemii. Ona jest bardzo niekorzystna dla płodu co widac po moim dziecku.

    Ps. też ważyłam kromki hihihih
    --
    •  
      CommentAuthor_Isia_
    • CommentTimeJun 24th 2016
     permalink
    Noooo, waga kuchenna to mus w cukrzycy ciążowej ;) Potem już mozna na oko, ale na początku wszystko prawie ważyłam.
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeJun 24th 2016
     permalink
    chociaż owoce kulkowe (winogrona, śliwki) ważyłam do końca (bo z owocami jednak trzeba uważać). Mnie te akurat cukru nie podnosiły ponad normę, ale pilnowałam by ważyły tyle co 1 WW maksymalnie (czasami 0,5 WW).
    --
    •  
      CommentAuthoralfaromeo
    • CommentTimeJun 24th 2016
     permalink
    Ok, skoro twierdzicie, że w ciąży nie wolno rezygnować z pieczywa, to nie wolno.
    Mnie diabetolog zaleciła jedzenie kaszy/ryżu makaronu żeby uniknąć hipoglikemii właśnie. Zamiast chleba. Nie mówię, żeby całkiem rezygnować i jeść same jajka np.
    Ale może rzeczywiście w cukrzycy jest inaczej.
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeJun 24th 2016
     permalink
    Tak, tylko, że tutaj organizm ma uciagnąć dwa organizmy i jednak pieczywo dłużej "trzyma" :P. Mój kumpel ma tez cukrzycę i hipoglikemie i jednak tez przed snem pieczywo mu polecili, bo juz bywało, że nie czuł w czasie snu spadku.
    --
    •  
      CommentAuthoralfaromeo
    • CommentTimeJun 24th 2016
     permalink
    Czyli co, lepsze pieczywo żeby dłużej utrzymać cukier na przyzwoitym poziomie? A wiecie czemu pieczywo ok, a kasza/ryż nie? Ktoś Wam to kiedyś tłumaczył? Bo w sumie ciekawe to jest.
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeJun 24th 2016
     permalink
    Kasza i ryz też dobre, ale w dzień, gdy czujesz spadek cukru.
    Po prostu kasza i ryż krócej "działają" :P. Podobno...
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.