Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

Z NPR dopiero zaczynam przygodę. Na razie mniej wiem a więcej nie wiem
Pierwszy kontakt z metodami npr mieliśmy na spotkaniu w poradni rodzinnej na naukach przedmałżeńskich. Przyznam szczerze, że podeszłam wtedy do tematu bardzo sceptycznie. Lecz po 5 miesiącach starań o maleństwo (wielu płonnych nadziei i jeszcze więcej bolesnych rozczarowań) postanowiłam zabrać się do sprawy z innej perspektywy. Postanowiłam najpierw przygotować siebie, a dokładniej swój organizm na przyjęcie maleństwa czyli uwić cieplutkie, bezpieczne i w miarę możliwości jak najlepsze gniazdko. Zaczęłam brać witaminy dla kobiet planujących ciążę. Zaczęłam ćwiczyć regularnie i rozsądniej odżywiać. Ale przede wszystkim i co najważniejsze postanowiłam wreszcie poznać lepiej swój organizm. Bieżący czyli pierwszy obserwowany cykl określiłam jako "próbny". Zamówiłam porządny termometr (poczytałam trochę na forum jakie najczęściej polecacie) i czekam na przesyłkę. Na razie sprawdzam temp normalnym, rtęciowym pod pachą. Wiem
zaraz pewnie się oburzycie, że miejsce badania wybrałam źle ale już się tłumaczę
Termometr jest do użytku całej rodziny, zwykły, rtęciowy więc odczytanie ze skali dokładnej temp przysparza trochę kłopotu. Po drugie jestem w pierwszych dniach cyklu i nie potrafię się przemóc by sprawdzać temp waginalnie czy analnie
Wiem, że z tym będzie u mnie największy problem
Mimo wszystko nie chciałam tracić czasu i powoli wdrążać się w temat. Następnym cykl będę już traktować poważnie
Będę wdzięczna za każdą pomoc i komentarze. Najwięcej można nauczyć się od doświadczonych koleżanek
Dzięki temu nauka będzie dużo przyjemniejsza 

właśnie do empiku się wybieram po pracy. Sprawdziłam na ich stronie i niby jest,ale już tak parę razy miałam,że w systemie mieli ale jak przychodziło co do czego to okazywało się przeważnie,że nigdy nie mieli nawet jednego egzemplarza danej książki-nawet w esklepie. A mają zamieszczoną tą książkę w dziale poradniki,rodzina. Mam nadzieję,że choć jeden egzemplarz czeka właśnie na mnie

ale wszystko to jakieś takie chaotyczne
Mam nadzieję,że książka jest bardziej przystępna. Muszę się uzbroić w cierpliwość. I to dużo cierpliwości bo obawiam się,że na początku nie będzie łatwo zrozumieć co i jak. Ale jak to się mówi praktyka czyni mistrzem
Właśnie przed chwilą dostałam informacje,że dotarł kurier z moim termometrem
Super bo dziś powinnam już przestać krwawić. Podpowiedzcie czy moge jeszcze zacząć sprawdzanie tempki pomimo,że to już 6 dzień cyklu? Wszystkie cykle jak do tej pory mam regularne 28 dni (najkrótszy 27 dni)