Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorNatalaa
    • CommentTimeOct 18th 2011
     permalink
    To wszystko wiem - też czytam M jak mama.
    Może jeszcze jakieś mamy, co są bardziej w ZUSie obeznane się odezwą ;) bo ja na rencie jestem - także też w ZUSie ubezpieczona
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Talinka: bo ja na rencie jestem - także też w ZUSie ubezpieczona

to może zadzwoń do ZUSu i zapytaj ? :tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Jak nie dostanę tu odp, to podejdę do ZUS :wink: ale wstępnie to chciałabym wiedzieć czy się nie zbłaźnię :tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorTamara74
    • CommentTimeOct 18th 2011 zmieniony
     permalink
    Ojcowski na razie tydzień trwa, od 01.01.2012 będzie 2 tyg. Więc każdy ojciec może z niego skorzystać. Z tego co widzę, jesteś w 30tc, czyli poród w tym roku, ale pomimo to tatuś będzie miał prawo w przyszłym roku do 2 tyg urlopu, bo ma je wykorzystać do 12mż dziecka.
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    A z macierzyńskim jak jest? Może wykorzystać ten czas zamiast mnie?
    Czy to jest tak, że jeśli mi nie przysługuje to jakby w ogóle macierzyńskiego nie bylo?
    --
    •  
      CommentAuthorTamara74
     permalink
    Talinka - macierzyński jest dla pracownicy, tatuś może dopiero jak mama wykorzysta 14 tyg, wiec u Was, skoro Tobie nie przysługuje macierzyński, tacie też nie.
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
     permalink
    Talinka lepiej dowiedź się u źródła jak to jest w Twoim przypadku bo może jednak ojciec dziecka może iść na tacierzyński, bo ojcowski -2 tygodnie w 2012r to na 100% mu przysługuje. Napisz tutaj co Ci powiedzieli w ZUSie bo sama jestem ciekawa ;)
    --
    •  
      CommentAuthorTamara74
     permalink
    JULITA1610: Talinka lepiej dowiedź się u źródła jak to jest w Twoim przypadku bo może jednak ojciec dziecka może iść na tacierzyński

nie ma czegoś takiego jak tacierzyński
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
     permalink
    nie ma czegoś takiego jak tacierzyński

A właśnie, że jest i jest zupełnie czym innym niż urlop ojcowski, niestety te dwa urlopy są cały czas mylone To już sama sprawdzałam i mój mąż też. Zresztą była o tym dyskusja nieco wyżej.
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    •  
      CommentAuthorTamara74
     permalink
    Julita - jeśli możesz proszę podaj mi przepis prawny, bo z tego co wiem, to nie ma.
    A Ty prawdopodobnie mówisz o części urlopu macierzyńskiego, z którego może skorzystać ojciec, ale dopiero po 14 tygodniach korzystania przez matkę (art. 182kp)
    Urlop macierzyński to nie tylko urlop w celu sprawowania opieki nad dzieckiem, ale to przede wszystkim czas potrzebny kobiecie na powrót do "normalności" po porodzie. Lekarze stwierdzili, ze 14 tyg jej wystarczy, po tym czasie może wrócić do pracy. Dlatego ustawodawca przewidział możliwość "przejęcia" dalszej części urlopu ojcu.
  1.  permalink
    Tamara74: nie ma czegoś takiego jak tacierzyński

Tamara, owszem - jest...
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    jest ale pisany w "....." bo to chodzi o to, że to tak na prawdę część macierzyńskiego i nazwa jest tylko umowna...

więc jakby i Wy macie rację i Tamarka :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
     permalink
    A może jednak zobacz mój wcześniejszy wpis z 28 września :) tam zapisałam to: urlop „tacierzyński” (macierzyński) ;) "Tacierzyński" dla odróżnienia dla ojcowskiego i nie mylenia z macierzyńskim wykorzystywanym przez kobietę. Nie wiem czy prawnie, ale potocznie takie określenie kontynuacji urlopu macierzyńskiego prze ojca dziecka funkcjonuje.
    Co bardziej istotne Talinka nie pytała o urlop 2 tygodniowy dla ojca.
    --
  2.  permalink
    W zakładach pracy (przynajmniej moim i męża) też taka nazwa funkcjonuje, kadry się tym normalnie posługują, więc nie rozumiem za bardzo zdziwienia :wink:
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    no a w ZUSie takiego określenia nie ma :smile:
    jest tylko
    urlop macierzyński
    dodatkowy urlop macierzyński [czyli ten cały "tacierzyński" właśnie]
    urlop ojcowski [2 tygodnie]

więc podejrzewam, że to Tamara miała na myśli tzn to, że nie ma takiego czegoś co się nazywa TACIERZYŃSKIM URLOPEM [wg przepisów prawa]
    chociaż nie mówię za nią bo może jej o coś innego chodziło....

:smile:
    --
    •  
      CommentAuthorTamara74
     permalink
    HarleyQuinn: Tamara74: nie ma czegoś takiego jak tacierzyński
    Tamara, owszem - jest...

dlatego proszę o przytoczenie przepisu prawnego, który o tym mówi.
    Poczytajcie to co zamieściła ageel to będziecie wiedziały, że nie ma czegoś takiego jak "urlop tacierzyński". Owszem, potocznie mówi się tak, ale właśnie na tę cześć urlopu macierzyńskiego, z której może zrezygnować mama na rzecz taty.

Wiem dziewczyny o co Wam chodzi, mówimy o tym samym, tylko używanie słowa"tacierzyński" niestety powoduje, że wiele osób myśli, że jest on równoznaczny z macierzyńskim i wprowadza niepotrzebne zamieszanie i wątpliwości (patrz: pytanie Talinki).
    • CommentAuthoriwona113
    • CommentTimeOct 19th 2011
     permalink
    i znowu problemik... otóz jak juz wczesniej pisalam moj ginekolg jesli chodzi o sprawy medyczne super specjalista ale juz o l4 to wwielki problem;)
    dostalam l4 do 6.11.2011( niedziela) lekarz dopiero 8.11.2011i co zrobic z ta przerwa tj.7 i 8? czy ma obowiazek wystawic zwolnieienie wstecz tj.od 7.11.2011 czy moze lepiej wziac 1 dzien urlopu? wogole to iledni mam na dostarczenie l4 do pracodawcy?
    •  
      CommentAuthorTamara74
     permalink
    Z tego co wiem, lekarz może wystawić L4 do 3 dni wstecz.
    Ile dni na dostarczenie? U mnie zależy czy do 15-ego czy po 15-tym, ale w zasadzie jest 7 dni. Musisz dopytać się w pracy. Na pewno musisz niezwłocznie powiadomić pracodawcę, że masz L4.
    •  
      CommentAuthorSabakuma
     permalink
    Tamara właśnie nie jestem pewna czy ginekolog może , z tego co wiem akceptowalne jest L4 wsteczne jedynie od psychiatry . Iwona najlepiej dowiedz się u siebie w kadrach .
    --
  3.  permalink
    Jak nie dostanę tu odp, to podejdę do ZUS :wink: ale wstępnie to chciałabym wiedzieć czy się nie zbłaźnię

Ty się martwisz, że się zbłaźnisz?? Ja to się martwię dopiero, bo zamierzam lada dzień wybrać się do ZUS i zapytać o składki zdrowotne najwyższe. Z racji tego, że zakładam firmę chciałabym zadeklarować najwyższą składkę zdrowotną (8200,00zł niecałe) co pozwoli na otrzymywanie podczas urlopu macierzyńskiego zasiłku macierzyńskiego w wysokości blisko 6000,00zł miesięcznie. Mam nadzieję, że mnie nie wyśmieją, ale skoro się należy... :smile:
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    Tak, potwierdzam to co mówi Tamara że ginekolog może wystawić 3 dni wstecz zwolnienie...często tak brałam i nie było problemu
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    katarzyna 8200 składka zus i potem zasiłek macierzyński 6000??gdzie tak się płaci i tyle kasy dają ? ;-)
    --
    •  
      CommentAuthorgilese
     permalink
    sama sobie będzie płacić tyle skoro zakłada firmę :)
    --
  4.  permalink
    Tu poczytaj, Marezo. Zwłaszcza pod tym drugim linkiem, bo jest szerzej...

http://www.se.pl/twoje-pieniadze/poradnik-se/jestes-w-ciazy-zaloz-firme_139743.html

http://www.temidajestkobieta.pl/2010/08/21/dzialalnosc-gospodarcza-ciaza-i-wysokosc-zasilku-macierzynskiego/
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    no faktycznie tak jest ...jednak nie chciałoby mi się po raz kolejny zakładać działalności gospodarczej i tak już mam za mało czasu na cokolwiek :-)
    ciekawa jestem co powiedzą w ZUS, jakbyś się dowiedziała to napisz co i jak, tak dla własnej ciekawości bym przeczytała ... i ciekawe gdzie diabeł tkwi w szczegółach
    --
    •  
      CommentAuthorTamara74
     permalink
    Sabakuma co do tych 3 dni wstecz jestem pewna na 100% (&6 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 22.07.2005r w sprawie orzekania o czasowej niezdolności do pracy). Zresztą w pracy się tym zajmuję, wiec staram się być na bieżąco:).
    •  
      CommentAuthorSabakuma
     permalink
    A to zwracam honor Tamara .
    --
    • CommentAuthoriwona113
     permalink
    czy bedac na l4 ciazowym należa mi sie bony swiateczne tak jak pozostalym pracownikom?
    •  
      CommentAuthorreferentka
    • CommentTimeOct 19th 2011 zmieniony
     permalink
    Iwona113 oczywiście, że się należą - pracuję w księgowości i bony dajemy wszystkim pracownikom bez wyjątku :)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Iwona mimo ze jestes na zwolnieniu to naleza ci sie wszystkie swiadczenia socjalne
    •  
      CommentAuthorgilese
     permalink
    iwona113 u nas należy wypełnić wniosek na te bony, ktoś musi Ci go podrzucić i musisz go wypełnić
    --
    • CommentAuthoriwona113
     permalink
    a czy pomiedzy jednym a drugim zwolnieniem lekarskim moge wykorzystac urlop 1 lub 2 dni
    •  
      CommentAuthorTamara74
     permalink
    Zależy ile masz dni poprzedniego L4? jeśli 30 i więcej to najpierw musisz iść na badania kontrolne, dopiero wtedy możesz na urlop. jeśli masz mniej dni - możesz, o ile pracodawca wyrazi na to zgodę.
    • CommentAuthoriwona113
    • CommentTimeOct 20th 2011
     permalink
    jeszcze takie pytanie bo szukam w necie ale chce sie upewnic: l4 mam do 6.11.2011 a wizyta wypada 3.11.2011 bo gin przyjmuje tylko wtorek i czwartek wiec czy moze mi 3 wystawic kolejne l4 chodzi o to zeby byla ciaglosc bo na ciazowym jestem juz ponad 2 miesiace, w internecie wyczytalam ze l4 moze sie pokrywac te kilka dni czy to prawda?
    •  
      CommentAuthorTamara74
     permalink
    Może, ale nie na te same dni, tylko jak masz do 6, a będziesz 3, to powinien wystawić od 7.11.

zaświadczenie lekarskie wystawia się na okres od dnia, w którym przeprowadzono badanie, lub od dnia bezpośrednio następującego po dniu badania.
    Zaświadczenie lekarskie może być wystawione na okres rozpoczynający się po dniu badania, nie później jednak niż czwartego dnia po dniu badania, jeżeli:
    1) bezpośrednio po dniu badania przypadają dni wolne od pracy,
    2) badanie jest przeprowadzane w okresie wcześniej orzeczonej niezdolności do pracy
    - to wynika z tych samych przepisów co podałam wyżej.
    • CommentAuthoriwona113
     permalink
    to dobrze pierwszy raz jestem w takiej sytuacji i nie za bardzo wiem co robic;( moze ktoras z was miala podobny problem?
  5.  permalink
    Witajcie dziewczyny.
    Bardzo proszę o pomoc. Za kilka miesięcy planujemy kolejnego maluszka. Obecnie pracuję jako ratownik na basenie, czyli w warunkach szkodliwych (opary chloru i temperatura powyżej 25 stopni). Czy w związku z takim zawodem będę musiała iść na zwolnienie, czy szkoła powinna mi znaleźć inne stanowisko, jak to jest?
    Koleżanka z obsługi poszła od razu na zwolnienie, no ale ona z uwagi na pracowanie ze środkami chemicznymi.
    --
  6.  permalink
    Misia-ludek,
    z tego co się orientuję to jest tak, że jeżeli warunki pracy, w których kobieta w ciąży pracuje są uznane za szkodliwe, pracodawca ma obowiązek przenieść kobietę na inne stanowisko (w odpowiednich warunkach pracy) - w tej sytuacji w związku z przeniesieniem na inne stanowisko, kobieta nie może "ucierpieć" finansowo. Jeżeli natomiast przeniesienie na inne stanowisko, czy zmiana warunków pracy w dotychczasowym stanowisku bądź skrócenie czasu pracy spowoduje obniżenie wynagrodzenia, kobiecie przysługuje dodatek wyrównawczy. Jeżeli nie będzie możliwe w związku z ciążą zmiany szkodliwego stanowiska pracy, zmiany warunków pracy na dotychczas zajmowanym czy skrócenia czasu pracy, pracodawca ma obowiązek zwolnić kobietę z świadczenia pracy na niezbędny czas, oczywiście nadal wypłacając dotychczasowe wynagrodzenie.

Ja powiem szczerze, nie wiem czy praca na basenie jest uznana jako szkodliwa. Hmm, jest chlor, mogą być sytuacje kiedy Ty jako ratowniczka możesz gwałtownie reagować, np. wskakiwać do wody gdy zauważysz, nie daj Boże, tonącą osobę. Nie jestem przekonana czy kobieta w ciąży może wykonywać takie ruchy, wydaje mi się, że absolutnie nie. Może porozmawiaj z ginekologiem. Może lekarz będzie potrafił ocenić czy tą są typowe szkodliwe warunki pracy (chyba, że masz w umowie uwzględnione, że praca jest w szkodliwych warunkach pracy to wtedy tak jak wyżej napisałam, pracodawca - pamiętaj, żeby donieść zaświadczenie o ciąży bo właśnie wtedy zaczynają się przywileje związane z prawami rodziców - powinien stworzyć Tobie odpowiednie warunki pracy).

Mam nadzieję, że choć odrobinę Ci pomogłam. Nie jestem w tej kwestii specjalistką. Informację, które posiadam uzyskałam czytając różne artykuły, przepisy...

Pozdrawiam Cię serdecznie. :smile:
    --
  7.  permalink
    Dziękuję Katarzynah:-)
    To są warunki szkodliwe, bo mam z tego tytułu dodatek do pensji.
    --
    • CommentAuthorSony82
    • CommentTimeOct 27th 2011 zmieniony
     permalink
    Kochane chciałam Was poinformować, że Tamara nie żyje. Zginęła w wypadku samochodowym razem z mężem 26.10.2011 r. [*]:sad:
    • CommentAuthormonia1985
    • CommentTimeNov 1st 2011
     permalink
    Czy to prawda, że do trzeciego miesiąca pracodawca może zwolnić kobietę w ciąży z pracy ? jeśli dowie się o ciąży ? a po trzecim miesiącu nie może ?

Pozdrawiam.
    •  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeNov 1st 2011
     permalink
    *katarzynah1987*
    z tym zakładaniem firmy podczas bycia w ciąży to uważaj.Znam osobiście kilka przypadków kiedy to zakwestionowano wypłatę zasiłku macierzyńskiego kobietom które założyły firmę i opłacały najwyższe składki Zus.Zus nie wypłacił zasiłku mimo sprawy w sądzie którę były założone a sąd przychylił się do wniosku o próbę wyłudzenia...
    --
  8.  permalink
    Aga19782, ja bardzo chcę założyć własną działalność. Planuję to od dłuższego czasu ale teraz - w związku - z ciążą przestawiam jednak to przedsięwzięcie trochę w czasie. A tak swoją drogą, nie było i nie jest moim planem żadne wyłudzenie pieniędzy od ZUSu. Aż wierzyć się nie chce, że w sytuacji gdyby działalność normalnie funkcjonowała, ZUS uchylałby się od wypłaty zasiłku. To świadczy jedynie o ZUSie... I człowiek chce być uczciwy, a znajdzie się banda patachałów, która i tak będzie uważać swoje... Przykre to...
    --
    •  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeNov 2nd 2011
     permalink
    Ja Ciebie nie oskażram o wyłudzenie.Mówię tylko jak Zus się do tego ustosunkowywuje i że szkoda Twoich pieniędzy czasu i nerwów.Znam takie przypadki dlatego ostrzegam.Decyzja należy oczywiście do Ciebie.Może też Zus w Twojej okolicy inaczej podchodzi do tych spraw...
    --
  9.  permalink
    Aga19782, ja nawet przez sekundę nie pomyślałam, że Ty mnie o cokolwiek oskarżasz. :smile: Absolutnie! :smile: Po prostu wyraziłam żal wobec ZUS, że ma takie podejście do kobiet w ciąży, które chcą pracować na własną rękę i od razu podejrzewają, że to oszustki... Poczytałam w internecie o takich przypadkach i fakt ZUS to z góry chyba zakłada, że gdy kobieta w ciąży zakłada firmę i deklaruje najwyższą składkę to od razu szwindel, wyłudzenie i kontrola murowana.
    --
    •  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeNov 2nd 2011
     permalink
    Nawet tutaj u nas jest dziewczyna która tego doświadczyła.Najgorsze jest moim zdaniem to że Sąd tez z takiego założenia wychodzi niestety....także takie kobiety nie mają szans na cokolwiek.
    To takie gadanie o macieżyństwie jako o konieczności wręcz by przyrost naturalny był ale pomocy to znikąd nie ma....jak to w pl:(
    --
    •  
      CommentAuthorZosiaK
    • CommentTimeNov 5th 2011
     permalink

Monia jeśli masz umowę o pracę na czas nieokreslony to jestes chorniona przed zwolnieniem od 1 dnia ciąży, także spokojnie:)
    • CommentAuthorwera82
    • CommentTimeNov 5th 2011
     permalink
    Witam,

Mam pytanie odnośnie L4 i wypłaty go przez ZUS. Pracuję od 2009 roku w firmie na pół etatu. Mam umowę na czas nie określony. Wiem, że pracodawca spóźnia się z opłacaniem składek, a nawet obawiam się, że ostatnio wcale ich nie płaci. Nie otrzymuję też RUMU-y. Staramy się z mężem o dziecko, co w sytuacji kiedy będę w ciąży. Czy jeśli pójdę na L4 czy zus mi wypłaci jakiekolwiek pieniądze? Czy mogę sama po 33 dniach dostarczyć L4 do zus? Boję się, że szef nawet tego nie załatwi. Czy jeśli składki są nie opłacane czy mogą korzystać z państwowej służby zdrowia. Dziękuję za odpowiedź.
    •  
      CommentAuthorZosiaK
    • CommentTimeNov 6th 2011
     permalink

wera zaległosci Twojego pracodawcy nie maja najmniejszego wpływu na Twoje swiadczenia, mozesz korzystac ze sluzby zdrowia i platnego l4
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.