Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• CommentAuthorMati84
    • CommentTimeFeb 7th 2012
      Zgłoś moderatorowi permalink
    no tak wiek ma jak najbardziej znaczenie- ja jestem przed 30stką i tez bliznieta
    ja nie zapomne nigdy jak podczas pierwszego badania usg lekarka powiedziala ze to ciaza mnoga łzy mi lecialy po szyji poprostu bylam w szoku
    pierwsza mysl to czy damy sobie rade .jak powiedzialam o tym mezowi to złapal sie za głowe i zaczol smiac teraz to niewyobrazamy sobie zeby bylo inaczej
    oszczedzam sie -leze caly dzien i nic nie robie na szczescie to juz 2 trymestr -apetyt wrócil i zniknely nudnosci i wymioty :bigsmile::bigsmile:
    • CommentAuthorKafffka74
    Mi do drugiego trymestru zostało jeszcze trochę, ale wierzę, że będzie dobrze. Żadnych mdłości, wymiotów, nic, apetyt tylko za wielki hehe. Ale też się oszczędzam, organizm sam tak chyba reguluje, bo śpię za dwóch. Mi jak lekarz powiedział, że są dwa pęcherzyki, powiedziałam : chyba Pan żartuje, a on ze spokojem - nie. Ja tutaj należę chyba do jednych z najbardziej wiekowych - 38 lat w marcu :tongue:
    --
    • CommentAuthorMati84
    spotkalam sie z takimi opiniami ze ciaza w takim wieku odmładza
    :bigsmile:
    ale absolutnie nie pomysl sobie ze to moja jakas sugestia odnosnie twojego wieku
    to naprawde super :bigsmile:
    • CommentAuthorKafffka74
    • CommentTimeFeb 9th 2012
    Chcialam trochę sprostować poprzednie wieści, otóż wczoraj dowiedziałam się, że jednak w rodzinie - choć dość odległej wstecz - moja prababcia - były bliźniaki - dwóch chłopców. Wczoraj byłam na pierwszych badaniach - krew i mocz, wyniki za około 5 dni. Mati84 - nie przejmuję się wiekiem, nie ja pierwsza, nie ostatnia ;) Pozdrawiam cieplutko
    --
    • CommentAuthorMati84
    witaj kafffka
    ja tez przeprowadzalam maly wywiad w rodzinie ale niestety u mnie zadnych blizniat nawet w dalekiej rodzinie u męża tym bardziej
    bedzie wesolo w domciu z dwójką dzieci tym bardziej ze to nasz pierwsze
    pokoik stoi od poczatku jak tylko sie wprowadzilismy do nowego mieszkania przygotowany
    a jak sie czujesz? jak samopoczucie?
    ktory jestes tydzien ciazy?
    pewnie teraz na wizycie bedziesz miala usg lekarz bedzie mierzyl przeziernosc karkową i kosc nosową czy wszystko ok
    pozdrawiam
    :bigsmile::bigsmile:
    • CommentAuthorKafffka74
    Jestem tak jak na suwaczku, czyli trwa 11 tydzień, wizytę mam na 20 lutego, czyli za 11 dni, bedzie początek 13 tygodnia. U mnie na razie nic nie przygotowane, raczej z miejscem będzie kiepsko, 2 pokoje, córka zajmuje już jeden. No, musimy dać radę :). Mam straszne nerwy przed tym zbliżającym się badaniem. Pozdrawiam
    --
    •  
      CommentAuthorKaja
    • CommentTimeFeb 10th 2012
    Ja byłam przed 30-ką.
    Hormony przyjmowałam dłuuuugo przed ciążą, zdążyłam po nich zajść w ciążę, urodzić, pokarmić przez rok...
    żadnych bliźniaków w rodzinie.
    a tu dwujajowe cudeńka :)
    Też nam trochę ciasno.
    Na początku bliźniaki spały w naszej sypialni, a starszy brat w swoim pokoju.
    trójka się tam niestety nie zmieści.
    kafffka
    ja tez mialam ogromnego stresa cisnienie mi podskoczylo jak cholera przed ta wizyta
    nic innego tylko myslec pozytywnie bedzie napewno ok bede mocno trzymac kciuki
    dasz nac po badaniach jakie wyniki to napisze ci jakie ja mam
    pozdrawiam
    :bigsmile::bigsmile:
    • CommentAuthorMati84
    a o pokoik nie ma sie co martwic
    aby dzieci zdrowe sie urodzily a pozniej bedziecie myslec co dalej:bigsmile::bigsmile:
    • CommentAuthorKafffka74
    • CommentTimeFeb 11th 2012
    Dokładnie, zdrowie dzieci w tej chwili najważniejsze. Myslę, że z testem Pappa się wstrzymam, poczekam do tego usg na 20 lutego, wierzę, że będzie wszystko OK. Zaziębiłam się okropnie, katar, ból gardła i stan podgorączkowy. U nas zaczęły się ferie szkolne i nawet na spacer z córką nie mogę wyjść. Herbata z cytryną i miodem póki co. Pozdrawiam :)
    --
    • CommentAuthorMati84
    • CommentTimeFeb 12th 2012
    to fajnie ze mozesz sobie wyjsc na spacer bo mi lekarz z poczatku kazał lezec ze wzgledu na krwawienia w 6 tyg a teraz to tylko jedynie chodze po domu i czasem do sklepu jakos przetrwam do lipca mam nadzieje ze te poswiecenie sie dla dzieci wyjdzie jedynie na dobre i zostanie mi wynagrodzone w zdrowych dzieciach czego tobie rowniez zycze:bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    • CommentAuthorMati84
    • CommentTimeFeb 20th 2012
    kafffka jak po wizycie u lekarza?
  1.   Zgłoś moderatorowi permalink
    moje dzieci sa z ciazy dwuowodniowej i dwukosmowej, sa to najbardziej do siebie podobne blzinieta jednojajowe (jesli taka ciaza to ciaza z jednego jajeczka) gdyz podzial komorek nastepuje najwczesniej z mozliwych przypadkow czyli jest najwieksza szansa na to ze podziela sie rowno i to sie zgadza :] podzial nastepuje zanim komorka sie "osadzi" gdzie trzeba, stad sa dwa lozyska (dwie kosmowki) no i automatycznie wtedy sa dwie owodnie :]
    --
    •  
      CommentAuthorzyziaczkowo
    • CommentTimeFeb 20th 2012 zmieniony
      2 Oooo Zgłoś moderatorowi permalink
    a tak ogolnie do mam starszych czy wasze dzieci tez tak wspolpracuja w brojeniu? sluchajcie to jest jakis kosmos one sa tak za soba, ze my nie mamy z nimi szans a szczegolnie jedna osoba nimi sie zajmujaca, wymyslily sobie zabawe w plucie i nie jestesmy w stanie stwierdzic ktory to pluje jak sa w pokoju bo jak w chodzimy to kazdy sie usmiecha i patrzy uroczo i ze to nie on, albo wrecz robia na przekor,moiwmy ze nie wolno to jeden sie smieje i prosto w oczy robi to samo drugi wtedy zrywa boki z tego pierwszego i znow wzajemnie sie podkrecaja, a jak jeden ma kare np siedzi w lozeczku za plucie to drugi mu znosi zabawki do karceru, albo buntuje sie ze on chce wejsc do pokoju w ktorym siedzi jego biedny uciemiezony braciszek :] ja sie tak nie bawie, tez chce miec blziniaczke hhehe klotnie to naprawde rzadkosc za to wzajemne szalenstwo, znoszenie sobie zawabwek i dzielenie sie nimi i oczywiscie wymyslanie bzdur i zrywanie bokow z brata to normalka, ze tez one maja takie same poczucie humoru :cool: mowie wam, chciejcie parke, moze chociaz jedno bedzie spokojniejsze wtedy, bo jednojajowcy mnie zalamuja :] no w jednosci sila normalnie :] przynajmniej w szkole nikt im nie podskoczy haha
    teraz to juz nawet spac nie moga bez siebie, jeden patrzy czy ten drugi juz jest w swoim lozeczku czy nie jeszcze i nawet podaja sobie swoje maskotki do spania, zeby kazdy mial swoja :D
    --
    •  
      CommentAuthorKaja
    • CommentTimeFeb 21st 2012
    Moje mają zupełnie różne temperamenty, ale też się wspierają w brojeniu. A i tak to niby spokojniejsze (Franuś) jest nakręcane przez urwiska (Basia) :)
    Też się czasem ładnie dzielą zabawkami i jedzeniem, ale często jest niestety kłotnia.
    Więc mam chyba trudniej:wink:
    Bo jak rozrabiać, bałaganić, broić to razem! I się nakręcają i chichrają strasznie. Ale poza tymi wspólnymi zabawami – ryk i skargi, ciągnięcie za włosy.
    Ale fajnie jest, że mają różne zainteresowania i jak jedno śpi to drugie ma swój świat, a potem zmiana. I zawsze kiedy jedno jest nie do zniesienia to drugie jest takie słodkie, że jakoś mogę z nimi wytrzymać. A potem na odwrót :)
    -- a6w za mną!
    •  
      CommentAuthorkaarolciaa
    U mnie podobnie jak u Kai.
    Wojtuś jest spokojniejszy (domena facetów?) a Natalia to istny diabełek. Ale sielanka rzadko u nas występuje:devil: kłótnie, ciągnięcie za włosy (Wojtuś), gryzienie (Natalia, nie wiem skąd to ma..:devil:), płacz, lament, przepychanki na moich kolanach a pozostałą część wypełnia braterska miłość :)
    Jak któreś z nich nabroi i dostanie karę albo nakrzyczę- to drugie w ramach solidaryzowania się przytula to pierwsze :bigsmile: ostentacyjnie na moich oczach.
    No i śpią zawsze o tej samej porze:bigsmile: a ja mam wtedy 2-3 godz tylko dla siebie...błogi spokój..
    -- [url=http://www.suwaczki.com/][/
    •  
      CommentAuthormareza
    • CommentTimeFeb 21st 2012 zmieniony
    Moje są jeszcze małe ale już widzę że jest tak jak u Kai i kaarolci z tym że na zmiane maluchy coś robią :-)
    chociaż kilka razy zaobserwowałam że jak jedno coś robi to i drugie zaczyna :-) tak jakby naśladowały siebie :-) najgorzej jak jedno zaczyna płakać i drugie się dołącza :-)
    --
    • CommentAuthorKafffka74
    Witajcie :), wyniki ok, tj. morfologia, mocz, toksoplazmoza. Testu Pappa chyba nie robię, przezierność karkowa w dwóch maluszków 1 i coś tam, ponoć źle jest powyżej 3. Myślę, że ostatecznie zdecyduję się na amniopunkcję. Jestem zupełnie glupia już z tymi bliźniakami, czy jednojajowe, czy dwujajowe. U mnie lekarz wpisał ciąża dwujajowa, to myślę, że każde miała swoje jajeczko i swój plemnik. Każdy ma ponoć swój pokoik. Sama już nie wiem, jak to jest, tzn. czy jest możliwość, że będą dzieci identyczne?
    --
  2.   Zgłoś moderatorowi permalink
    no wlasnie spanie razem ma ten plus ze ma sie ten spokoj dla siebie a nie ciagle na obrotach, ale ja moje zawsze kladlam razem takze juz sa tak przyzwyczajone, z drugiej str chcialabym zaczac robic takie cos ze np na jakies popoludnie podrzucam jednego tesciowej a z drugim my jestesmy, no ale nie wiem jak to bedzie czy sie nie skonczy wyciem tego co zostal w domu, bo chcialabym z kazdym z osobna spedzac czas
    karola moze w ukladzie parkowym to chlopaki spokojniejsze u mnie tego nie widac, co prawda mlodsze-remis jest bardziej szalone, w ogole nie ma problemow u niego z niczym z jedzeniem z lekami wszystko je, nawet paskudne lekarstwa, taki typowy facet bez problemowy, natomiast starszaczek (o 1 minute ale zawsze) radus to maly arystokrata a sprobuj mu cos na sile dac to ostenatcyjnie juz teraz mowi "nie-ee" sie skubany nauczyl, ale im bardziej sie go zmusza tym wiekszy upor, trzeba troche potlumaczyc to wtedy łaskawie przystanie na nasze warunki, z jedzeniem wybrzydza, nie teraz, za szybko, za wolno, za duzo itd :/ lubi sie pudrowac, male lalki, jak np je ciastko to trzyma tylko paluszkiem wskazujacym i kciukiem reszta odchylona jak mala dama, mowie wam, przy przewijaniu nie wolno go za mocno trzec chusteczka a dotykaniem pisiaka to juz w ogole, tylko on sobie moze go dotykac :D nazywamy go malym arystokrata, ale wcale ten charakter nie przeszkadza mu w zasmiewaniu sie z brata, a jak np zabronie czegos remikowi to radek celowo idzie w to samo miejsce robi to co bratu zakazalam z usmieszkiem na ustach i sie na mnie patrzy jaka moja reakcja :] i co z takim typem zrobic??? :]
    --
    •  
      CommentAuthorKaja
    Zyzia, u Was warto chłopców rozdzielać, bo są jednojajowi, a tak będzie można traktować ich indywidualnie i każdego wyjątkowo.
    karolcia, śpią Ci po 2-3 h??? szczęściara!
    U mnie pierwsza zasypia Basia, potem Franek, potem Franek się budzi i dopiero Basia. Wspólnego spania mają może z 15 min :)
    kaffka, świetnie, że wyniki w normie :) A napiszesz jeszcze raz czemu chcesz robić amniopunkcję, bo przegapiłam....
    Zyzia jest ekspertką od jajowości bliźniaków - mnie się wydaje, że jak są dwa odrębne pęcherzyki to istnieje duże prawdopodobieństwo, że będą dwujajowe - czyli mogą być do siebie tylko tak podobne, jak rodzeństwo, albo - jak u mnie - zupełnie inni :) Chyba, że będzie jak u Zyziaczkowo - dzieci dwuowodniowe, ale genetycznie bliźniaki jednojajowe. Wtedy lekarz bez badania genetycznego nie może stwierdzić, że są jedno- lub dwujajowe. Tak Zyziu?
    Mareza, oj znam z tym płaczem, znam :) Jak moje były takie małe to było mi z tym bardzo ciężko. teraz płacz jest najczęściej ze złości, więc mam na to olewkę i jest mi łatwiej :)
    -- a6w za mną!
    • CommentAuthorKafffka74
    Kaja, martwię się ze względu na mój wiek, w marcu 38 latek. Lekarz mnie jednak uspokaja :)
    --
    • CommentAuthorMati84
    witaj kafffka u mnie po wizycie zas nie ciekawie szyjka mocno sie skrócila dostalam luteine i nospe ale jestem dobrej mysli
    ciesze sie ze u ciebie jest ok
    •  
      CommentAuthorzyziaczkowo
    • CommentTimeFeb 21st 2012 zmieniony
    ta wiedze posiadlam czytajac poradnik joanny tkacz "bliznieta" jest tam wyraznie zaznaczone wszystko, moja gin tez mnie uswiadomila ze dwu i dwu to nie rowna sie dwujajowe wcale
    oto link gdzie tez jest to co w ksiazce napisane
    http://www.blizniaki.net/kacik_porad_ciaza.html
    --
    •  
      CommentAuthormareza
    • CommentTimeFeb 22nd 2012
    równiez polecam ten poradnik - jak dla mnie jedyna pozycja ksiazkowa do ktorej wracam
    --
    • CommentAuthorKafffka74
    Mati, będzie dobrze :) ! Pozdrawiam, K.
    --
    • CommentAuthorgazela26
    hmm moje też zawsze razem zasypiają i razem się budzą .Mam spokoju wtedy 2-3 godz i śpią do 8 rano :) więc moje to duże śpiochy
  3.   Zgłoś moderatorowi permalink
    Jeśli są tu mamy bliźniaków-chłopców w wieku 1-1,5 roku to zapraszam na allegro na moje konto firmowe- właśnie wystawiam ciuchy po moich bliźniakach r. 80-86, dla mniejszych dzieci tez mam ciuchy np dla parki, to co wystawiam to i tak jeszcze nie wszystko, jakby was coś konkretnie interesowało to pytajcie się na allegro - pytanie do sprzedającego lub gg (numer podany na aukcjach)

Aukcje Cream_Label_Baby
    --
    • CommentAuthorKafffka74
    • CommentTimeMar 27th 2012
    Witam po przerwie :) mamusie dubeltowe ! U mnie czas notorycznego spania minął, czuję się nie najgorzej, z tym, że brzuszek zaczyna pomału zawadzać. M<am 6 kilo na plusie, ale sporo w brzuszku, takim, jaki mniej więcej miałam w pierwszej ciąży w 6 miesiącu. Wczoraj odebrałam wyniki testu potrójnego ( na Pappa nie zdążyłam ) i są OK. Bardzo sie cieszę :), pozdrawiam wiosennie.
    --
    •  
      CommentAuthorKaja
    • CommentTimeMar 27th 2012
    Kafffka, to super! super z wynikami i super z Twoim samopoczuciem :)
    Pochwal się brzuszkiem :)
    -- a6w za mną!
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.