Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
Do głowy nie przyszłoby mi sprawdzanie różnicy między wydzieliną na ściankach macicy a wydzieliną z szyjki - przecież to jedno przenikające się środowisko.Z tym, że w NPR bada się jakość śluzu szyjkowego a nie z macicy podczas @. Dlatego mnie to zastanawia, bo o ile badanie śluzu szyjkowego ma sens i dostarcza informacji na temat cyklu i płodności, o tyle badanie śluzu z macicy nie wnosi i nie daje nic ,przynajmniej ja nic o tym nie wiem...
Oprócz faz księzyca jakie jeszcze uwarunkowania badasz?
A obserwacja śluzu macicy z czym jest związana?
Yyyy... no z... obserwacją. Tak jak obserwacja każdego innego czynnika.No tak, ale jeśli badam śluz szyjkowy to jego konzystencja, barwa itd... daje mi pewne informacje na temat np. etapu cyklu w którym jestem, okresu płodności lub jej braku - nie oglądam go tylko po to by sobie popatrzeć, dzięki obserwacji uzyskuję konkretne informacje i dlatego ma to dla mnie sens. Zatem co daje Ci badanie śluzu z macicy?
daga282 a skąd się bierze śluz na szyjce macicy?Jest produkowany przez szyjkę macicy. Ja pytam o badany przez Ciebie śluz wydobywający się z macicy a nie z szyjki.
Ja pytam o badany przez Ciebie śluz wydobywający się z macicy a nie z szyjki.
Wydobywa się przez szyjkę macicy z krwią miesięczną.
Napisałąm wprost przeciwnie, że dla mnie to jedno i to samo środowisko,Mylisz pojęcia i to w takim stopniu, że aż trudno mi uwierzyć w taki brak elementarnej wiedzy...
na końcu sama napisałaś, że na szyjce może znaleźć się wydzielina z macicy.Nie może ale musi, bo to właśnie przez szyjkę wydobywa się wydzielina miesięczna.
W wyniku dyskusji zostało ustalone (przeczytaj dokładnie), że jest to śluz wydobywający się z krwią miesięczną z macicy
Wydobywa się przez szyjkę macicy z krwią miesięczną.
Moim zdaniem nazwijmy to "wydzielina miesięczna" zawiera krew, błonę oraz właśnie śluz ale z macicy a nie z szyjki. Jednak pewna nie jestem, bo nigdy się nie interesowałam śluzem szyjkowym w trakcie @.
W trakcie miesiączki napewno, nie wiem jak w ciągu cyklu. Nawet nie wiem czy terminologia jest prawidłowa czy jest coś takiego jak śluz z macicy, czy nie są to np. błony endometrium.
Nie może ale musi, bo to właśnie przez szyjkę wydobywa się wydzielina miesięczna.
Brak elementarnej wiedzy przejawia się w stwierdzeniach:Czy Twoim zdaniem znajomość śluzu szyjkowego w trakcie @ jest elementarną wiedzą? Dla mnie NIE bo do niczego się to nie przydaje, nie jest potrzebne. Ciekawa jestem czy Ekspert z forum by to wiedziała tak z marszu bo to przecież elementarna wiedza...Nie sądzę. Zresztą doczytałam i wiem, że takowego nie ma bo szyjka go nie produkuje w czasie@. Teraz to wiem i wiedza ta jest mi zupełnie zbędna. Skoro go nie ma to jest oczywiste, że to co badasz to śluz z macicy, o którego właściwościach nigdzie nic nie znalazłam... Natomiast elementarną wiedzą jest dla mnie rozróżnianie śluzu, który wydobywa się z krwią a śluzu szyjkowego, której Ty nie masz, zatem wiesz dokładnie NIC(bo to jest właśnie podstawa), no może poza fazami księżyca.
daga282: Moim zdaniem nazwijmy to "wydzielina miesięczna" zawiera krew, błonę oraz właśnie śluz ale z macicy a nie z szyjki. Jednak pewna nie jestem, bo nigdy się nie interesowałam śluzem szyjkowym w trakcie @.
esteban: na końcu sama napisałaś, że na szyjce może znaleźć się wydzielina z macicy.Czy ja gdziekolwiek napisałam, że krew miesięczna nie dotyka szyjki macicy? NIE! Odpowiedziałam na Twoje niezwykle głupie pytanie
Nie może ale musi, bo to właśnie przez szyjkę wydobywa się wydzielina miesięczna.
Czyli na szyjce macicy obok śluzu z szyjki może znaleźć się wydzielina z macicy, tak?Trzeba nie mieć wyobraźni, żeby o coś takiego zapytać. Skąd Ty się urwałaś?
daga282 a skąd się bierze śluz na szyjce macicy?
Czyli na szyjce macicy obok śluzu z szyjki może znaleźć się wydzielina z macicy, tak?

Esteban jednak chyba w żadnej z metod nie zaleca się obserwacji w czasie okresu. Czy się mylę?

Ojej, dajcie dziewczynie pogrzebać tu i ówdzie:)

Esteban jednak chyba w żadnej z metod nie zaleca się obserwacji w czasie okresu. Czy się mylę?W tej co właśnie się tworzy, opartej na fazach księżyca, jest to jedna z kluczowych czynności niezbędnych do określenia dni płodnych i niepłodnych z większą skutecznością niż metoda Rotzera i Billingsa razem wzięte.

Ja tak jak napisałam wcześniej dzięki obserwacji wydzieliny w pierwszym dniu jestem w stanie określić przebieg @.Do czego Ci to jest potrzebne?
Maksiwskaźnikową to zdaje się naprotechnologia już opanowała?

Śródcykliczne poznaje się po PTC zawczasu.Czy ktoś tu mówi o krwawieniu śródcyklicznym?