Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeNov 18th 2015 zmieniony
     permalink
    moya212: Bo każda religia, tak jak idee świeckie – może stać narzędziem manipulacji i ucisku....

No tak, tylko są religie bardziej i mniej "normalne".
    Taki na przykład Islam.
    Bo na litość ale zezwalanie na gwałty, pedofilię [zmuszanie do małżeństw młodych dziewczynek] etc to jest przecież chore na maksa, nie zaprzeczysz chyba :neutral:

Skąd te nadużycia Muzułmanów wynikają ?
    Ano z tego, że Koran na to pozwala.
    Allah, ich Bóg.
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    No nie.moge jakos.wrzucuc tego linka, by byl.odnosnik.bezposredni, ale to jest tekst wlasnie o ksenofobii i rasizmie.o jaki oskarza sie Polakow.

http://niepoprawnipolitycznie.com/jestem-rasista-jestem-ksenofobem/
    --
    •  
      CommentAuthor_azja_
    • CommentTimeNov 18th 2015
     permalink
    "No, ale ich nie stać na wymarzonego smartfona i żadna normalna Francuzka nie pójdzie przecież z „brudasem” do łóżka. No więc kradną i gwałcą. Proste. Szczególnie, że usprawiedliwia ich religia, w której wyrośli. Okraść niewiernego, to cnota. Zgwałcić niewierną, to prawo nadane przez samego Boga."
    Frances to cytat z linku z tego artykułu. Kiepskie rzeczy czytasz i bardzo uproszczone, z kłamstwami, typowe dla skrajnej prawicy. Co trzecie małżeństwo we Francji to małżeństwo mieszane. CO TRZECIE.
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Ksenofobia i rasizm sa charakterystyczne dla skrajnej prawicy;)

Przyznam,.ze im wiecej.o.tym czytam, tym bardziej radykalizuja sie.moje poglady.
    To moze bylo zbyt duze.uproszczenie, ale faktem jest, ze gwaltow.np w Szwecji dokonuja glownie imigraci. No i teraz tez zobacz co sie dzieje...
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    No aż jestem pod wrażeniem jak Wy dobrze Koran znacie, jeszcze pewnie po arabsku go czytacie

:devil:

Teorko à co jest w starym testamencie na temat gwałtu?
    :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    moya212: jak Wy dobrze Koran znacie, jeszcze pewnie po arabsku go czytacie

A czemu po arabsku ?
    Ja sobie wygooglowałam w pdf-ie,w jezyku polskim [napisane przez Muzułmanina].
    No ale pewnie napiszesz, że to prowokacja i że to, co wyczytałam to bzdura do kwadratu :tongue:

moya212: Teorko à co jest w starym testamencie na temat gwałtu?

Domyślam się do czego pijesz.
    Pewnie też jest przypowieść o tym, że pozwolono albo nawet polecono.

W każdej religii są rzeczy "niedopracowane" ale sorry, w Islamie jest ich multum.
    I oczywiście, że wszędzie spotyka się takie zjawiska jak pedofilię, przemoc, gwałty etc ale nie zaprzeczysz [albo pewnie zaprzeczysz, bo masz swoje powody, wiadomo], że w krajach muzułmańskich to się dzieje na ogromną skalę i jest powszechnie uznawane za coś normalnego.
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Moya, no kurde nie raz Ci dzuewczyny pisaly, zebys w takim razie nam to wyjasnila, wytlumaczyla, jako ta, ktora ma zdecydiwanie najwieksze doswiadczenie i wiedze w temacie. Rozmawialas.kiedys z mezem.o tym? Nie oburza go to? No kurde, przeciez to "normalny Czesiek", wiec moglibyscie oboje zabrac glos w tej sprawie, nie. Ja byla bym wdzieczna. Bardzo. Bo moze faktycznie to wszystko to jakas propaganda. No kurde, po to jest ta dyskusja wlasnie. Czytalas koran? I dlaczego "uchodzcy" zachowuja sie tak jak sie zachowuja?
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    MOYA a skoro Ty tak dobrze znasz Koran, to powiedz, ale tak szczerze.
    Czy zawiera on m.in takie fragmenty jak:

2:223 Wasze kobiety są dla was polem uprawnym. Przychodźcie więc na wasze pole, jak chcecie, i czyńcie pierwej coś dobrego dla samych siebie.
    4:34 Mężczyźni stoją nad kobietami ze względu na to, że Bóg dał wyższość jednym nad drugimi, i ze względu na to, że oni rozdają ze swojego majątku. (...). I napominajcie te, których nieposłuszeństwa się boicie, pozostawiajcie je w łożach i bijcie je! A jeśli są wam posłuszne, to starajcie się nie stosować do nich przymusu.
    9:123 O wy, którzy wierzycie! Zwalczajcie tych spośród niewiernych, którzy są blisko was. Niech się spotkają z waszą surowością.
    35:36 A tych, którzy nie uwierzyli, czeka ogień Gehenny. I nie zostanie postanowione, aby umarli, ani też nie doznają ulgi od męki. W ten sposób płacimy każdemu niewiernemu.
    62.88 Prorok podpisał kontrakt (małżeński) z Aiszą gdy miała sześć lat i skonsumował to małżeństwo gdy miała lat dziewięć.

To tylko niektóre fragmenty, jakie znalazłam.
    Tak, to są tłumaczenia ale część z nich napisana przez samych Muzułmanów.
    Więc chyba nie lanie wody i wymyślanie nieprawdy co nie ?

Oczywiście nie chcę przez to powiedzieć, że każdy jeden Muzułmanin bierze swoją żonę tłucze oraz traktuje jak śmiecia.
    Bo wiadomo, że tak nie jest.
    Ale wiadomo też, że jeśli go najdzie taka ochota to ma na to przyzwolenie.
    Bo tak powiedział prorok, że można.

Nie wiem, no dla mnie to nie do ogarnięcia.
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
    • CommentTimeNov 19th 2015
     permalink
    A ja sie przyznam, ze zasnac nie moge przez ten filmik co Azja wrzucila:cry: ciagle mam te dzieci przed oczami i teraz sie bardzuej zryczalam niz kilka gidzin temu, gdy to ogladalam. Teraz to bym te kobiety i dzieci do domu swojego przygarnela. No co za chora sytuacja!
    Teo, czy tylko nasze dzieci spia do 9-10? Zze my tu dalej:wink: juz wiem, ze moj jutro do przedszkoka nie idzie:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Frances: Teo, czy tylko nasze dzieci spia do 9-10? Zze my tu dalej

No ja też z tych co 3-4 h na dobę spać mogą i luz.
    Moja Nina jutro idzie :)

Moya no właśnie zabierz głos, wyjaśnij, oswiec nas.
    Bo skoro to co można znaleźć w necie (na temat Koranu czy Islamu w ogóle) to bzdury to jaka jest prawda?
    Serio pytam, nie ze ironicznie czy coś.
    --
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    Dam Wam dla równowagi cytaty z Biblii, wyszperane w necie, link

Tyle tego, że nie będę przeklejać.
    •  
      CommentAuthorStokotka
     permalink
    Po pierwsze nie muszę ich tolerować by dostali obywatelstwo.
    Po drugie - dlatego im nie ufam i jestem nie pewna.
    Dokpoki mniejszości przestrzegają naszego prawa jest ok. Każdy kto wychodzi ponad to powinien być dwportowany albo osadzony w więzieniu to jest proste
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeNov 19th 2015 zmieniony
     permalink
    Melodie tak zdarzają się złodzieje, mordercy oraz gwałciciele.
    Ale są oni za swoje czyny surowo karani.

Natomiast każdego dnia w krajach muzułmańskich zawieranych jest setki (jeśli nie tysiące) małżeństw z dziewczynkami 10-12 letnimi. Setki (jeśli nie tysiące) małych dziewczynek jest każdego dnia gwalconych przez męża.
    Nikogo (w krajach muzułmańskich) to nie dziwi, nie oburza i nie szokuje, bo ich religia na to pozwala.

Biblia też - jak sama zacytowałas- różne rzeczy opisywała. Natomiast nasza kultura, prawo etc w ciągu setek lat ewoluowała na tyle, że dla przeciętnego katolika seks z 11-sto letnim dzieckiem jest czymś chorym. Oraz prawnie zakazanym i surowo karanym.
    W muzułmańskich krajach jest czymś normalnym. I nie grożą za to żadne konsekwencje.

Dziwi mnie, ze nie dostrzegasz różnicy.
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    TEORKA: Nasza Biblia też - jak sama zacytowałas- różne rzeczy wspominała. Natomiast nasza kultura, prawo etc w ciągu setek lat ewoluowała na tyle, że dla przeciętnego katolika seks z 11-sto letnim dzieckiem jest czymś chorym.
    W muzułmańskich krajach jest czymś normalnym.

samo kazirodztwo jest dopuszczone przez Biblie, i tak jak Teo pisze - religia ewoluowala.
    Zreszta tak jaki pisalam - wg mnie religia to zło. Lepiej kierowac sie moralnoscia a nie bezmyslnymi nakazami tej czy innej religii.
    -- ;
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    Nie no, dostrzegam różnicę, jeśli jest jak mówisz w krajach muzułmańskich, ale imigranci w Europie muszą przestrzegać naszego prawa. Skąd masz dane dotyczące ilości?
    I mam głęboką nadzieję, że to się zmieni i przestanie być społecznie akceptowalne.
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    Teorka, no serio nie widzisz różnicy w islamie np w Tunezji, Maroku, Turcji a tym w Iranie, Afganistanie czy Arabii ?
    Jak myślisz z czego te różnice wynikają? Może poczytaj o odlamach islamu, o tym jak konstruowane jest prawo.
    Ja nie mam czasu żeby szukać i wklejać.
    Jeszcze jedno, skoro dla Was wszyscy muzułmanie tacy sami/potencjalni pedofile/terroryści/gwalciciele to dlaczego daesh zabija muzułmanów?
    No ale Wy tak dobrze wyszukujecie info, że na pewno sobie poradzicie :wink:
    dla przeciętnego muzulmanina seks z 11 latkiem też jest czymś chorym i grożą za to konsekwencje.

Treść doklejona: 19.11.15 08:36
    I absolutnie nie jest to akceptowane społecznie, tak jak próbuje przedstawić to teorka (mówię o Maroku).
    --
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    Społecznie, czyli przez muzułmańskich mężczyzn, bo kobiety i dzieci to ofiary tej chorej interpretacji Koranu.
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    Kilka tygodni temu pisałam, może cofnij się do tej rozmowy.
    Ja muszę zająć się moim małym dzieckiem.
    --
    •  
      CommentAuthor_azja_
     permalink
    Są między wyznaniami duże różnice, dla mnie trudne, niemożliwe do przyjęcia jest obrzezywanie dziewczynek, bardzo silnie zakorzenione w niektórych kulturach. Chodziłam na masaże do kobiety z Indonezji, mam do niej jakąś słabość w sensie - zawsze czuję przy niej taką kobiecą solidarność, bo ona też jest matką, z dzieckiem widuje się na skypie, bo żeby utrzymać rodzinę pracuje tu przez cały rok. Właśnie przede wszystkim człowiekiem, kobietą, matką, dopiero póżniej muzułmanką (chyba), Indonezyjką. Nigdy jej nie zapytałam o wyznanie czy o to obrzezanie. Ponieważ do mnie bardzo silnie przemawiają zawsze liczby wyczytałam, że 97 % dziewczynek w Indonezji jest obrzezanych, czyli de facto okaleczonych na całe życie. Na 97% więc ta moja masażystka jest obrzezana i obrzezała swoją córkę. Ale nie wątpię, że kocha swoje dziecko tak samo jak my kochamy swoje dzieci.
    A w ogóle czy obrzezanie kobiet ma związek z islamem skoro obrzezań dokonują także chrześcijańscy Koptowie?
    Dlaczego tak się zachowują imigranci? Chyba dlatego, że to ogromna masa ludzka zdominowana przez mężczyzn, w której są także osoby o niesprawdzalnej kartotece i przeszłości. Ich zachowanie często rzutuje na to jak postrzegana jest cała grupa. Wydaje mi się, że to nie religia jest motorem do popełniania gwałtów tylko religia jest ich sposobem wytłumaczenia gwałtów czy innych przestępstw. A dlaczego imigranci od lat siedzacy w Europie stwarzają wciąż problemy. Z tego samego powodu dla którego w Stanach przestępcami są dużo częściej np. Meksykanie. Przynajmniej w jakimś stopniu jestem przekonana, że nie jest to kwestia wyłącznie religii.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Moya ale przecież dwa razy podkreślalam, iż zdaje sobie sprawę z tego, że nie każdy muzułmanin gwalci dzieci i zabija swoją żonę bo wydaje mu się, że go zdradziła.
    Wiem, że są różne odlamy, różne interpretacje Koranu także.
    Widzisz fajnie, że piszesz o tym że w Maroku takie rzeczy są nieakceptowalne i niedopuszczalne.

Ale jednak w innych krajach są. W takim np Afganistanie, czy Nigerii.
    A skąd my mamy wiedzieć kto zechce do nas przyjechać?

Melodie i piszesz, że powinni będąc w Europie respektować panujące tu zasady. Tylko niestety tego nie robią. W Uk występują oficjalnie o to, żeby biale kobiety nosiły burki, żeby alkohol ze sprzedaży wycofać bo oni pić nie mogą, w Norwegii gwałcą młode dziewczyny, bo ich zdaniem ubierają się wyzywajaco obrażając ich religijne odczucia. Nikt nie da nam gwarancji, że muzułmanie przyjadą i będą grzecznie przestrzegać zasad tu panujących. Bo wiadomo że nie będą.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Melodie pytalas jeszcze skąd biorę takie informacje.
    No,oczywiście, że z internetu.
    Wyczytałam wczoraj, że 800 000 (!!!!!!) młodych Nigeryjek cierpi z powodu przetoki. Przetoka bierze się z przedwczesnego rozpoczęcia współżycia oraz rodzenia dzieci.
    W Iranie można poślubić 9-cio letnią (!) dziewczynkę oraz 14-sto letniego chłopca. Nie wiem czemu taka duża różnica na niekorzyść dziewczynek :sad: Przecież dziewieciolatka to dziecko jeszcze :sad:
    W Afganistanie dziennie zawieranych jest setki małżeństw z dziećmi. Często wykorzystywane są dzieci z ubogich wiosek, kupowane, poslubiane, gwalcone i porzucane.

Moim zdaniem te liczby nie kłamią. Nikt ich sobie nie preparuje po to, żeby oczernic naród islamski. Te rzeczy się tam po prostu dzieją.
    I ja się boje, że za ileś tam lat będą się dziać także u nas, w Europie.
    --
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    Ale zauważ, że społeczeństwa ewaluują raczej ku poprawie warunków życia, równości i wyzwoleniu, niż wracają do praktyk "średniowiecznych". Dlaczego sądzisz, że te chore praktyki będą trwać i jeszcze się rozprzestrzeniać? Ta cała szarpanina jest chyba, między innymi, skutkiem dostrzeżenia problemu i walki z nim
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Melodie: Dlaczego sądzisz, że te chore praktyki będą trwać i jeszcze się rozprzestrzeniać?

Bo już się to dzieje.
    Jakim prawem mieszkający w Wielkiej Brytanii Muzułmanie wnioskują o nałożenie nakazu noszenia burek przez Europejki? :shocked:
    Jakim prawem napadaja i gwałcą białe kobiety za obrazę ich uczuć religijnych poprzez skąpe, nieodpowiednie ubranie?

Kilka dni temu oglądałam masę filmików, na których sami muzułmanie oznajmiali, że przyjadą do Europy i będą pokazywać tutejszym kobietom co znaczy silny i władczy mężczyzna. Jeden jakiś przywódca belkotal o tym, że Niemki same się skarżą że mają cioty, a nie mężczyzn. Ze one chcą być poniewierane, chcą by im rozkazywac i nimi rządzić.
    Więc oni przyjadą i nam to zafunduja. No bo chcemy.
    Chcemy też mieć po 10-12 dzieci. Podoba nam się to i zazdrościmy żonom muzułmanów.

Więc sorry, ale jeśli oni tak myślą jak mówią (i jeszcze sami to publikują w internecie) to ja nie mam złudzeń, że przyjadą i będą grzecznie sobie mieszkać.
    --
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    Widzisz, dostrzega się tych, którzy szokują i wyróżniają się z tłumu. Tych, którzy siedzą cicho i są podobni nam nie widzimy. Jak myślisz, których jest więcej?
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Mam ogromną nadzieję że tych drugich.
    Ale naród muzułmański jest ogromny, imigranci do nas przybywający liczeni są w setkach tysięcy, jak nie w milionach.
    Wśród tych milionów niech będzie nawet 5 % szaleńców i obłąkańców
    Dla mnie to i tak o 5% za dużo. Nie godze się na to i myślę, że powinnam mieć takie prawo.
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Melodie: Widzisz, dostrzega się tych, którzy szokują i wyróżniają się z tłumu. Tych, którzy siedzą cicho i są podobni nam nie widzimy. Jak myślisz, których jest więcej?

A pisząc o Polakach, że są wrogo nastawieni, jakoś nie dostrzegłaś tego mechanizmu.
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    Czy nie napisałam, że większość Polaków, których czytam na forach ma nastawienie ksenofobiczne? W innych wypowiedziach uogólniałam. Dobrze wiem, że nie każdy Polak jest taki. Szkoda tylko, że te głosy pozytywne zaraz są zagłuszane przez przeciwników i giną w tym zalewie strachu.
    I wiem też, że uogólnienia mogą być krzywdzące, ale czy z drugiej strony nie robicie tego samego wrzucając wszystkich muzułmanów do jednego worka przez odmawianie pomocy tym, którzy jej potrzebują, za karę czy ze strachu przed tymi, którzy czynią zło.
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Teo milion ooooo ode mnie !
    Nie odzywam się, bo już mi się nie chce.
    Jestem zbyt zszokowana jak można zaprzeczać prawdzie, jak można mówić, że coś jest białe jak widzimy, że jest czarne (gwałty, poślubianie nieletnich, okropne traktowanie kobiet itd). Jak tak można?! Skoro to ma miejsce, to się dzieje.... A wy dalej jakbyście w kosmosie żyły i nie dopuszczały do myśli, że Ci ludzie tak postępują !!!!!
    ---
    Życzę wszystkich broniącym islamu żeby nie musieli nigdy doświadczyć norm uważanych przez nich za normalne. W tym miejscu proponuję poczytać trochę literatury, ewentualnie ciekawych niezależnych artykułów w internecie w ramach dokształcenia na temat islamu.
    Niestety wraz z falą uchodźców (7 tys każdego dnia) doświadczymy tego z całą pewnością.
    Tylko że ja się na to nie godzę, mój system wartości nie dopuszcza tego, co dla nich normalne, a Wy propagując tę religię, zakłamaną chęć pomagania (wszyscy powinni, oby nie ja, wszędzie oby nie koło mojego domu), godzicie się na wszystkie okrucieństwa w stosunku do dzieci, do kobiet w Europie. Obyśmy nigdy nie musiały wspominać tej rozmowy, tego szczerze życzę, bo nie chcę dla nikogo źle.
    ---
    W dyskusję nie będę wchodzić dalszą, jeśli oszukujecie się i nie widzicie tego, co się dzieje na świecie w związku z tą religią. Być z może z odłamem, jak pisała moya, bo jej punkt widzenia biorę pod uwagę, że w Maroku może być inaczej. Jak również, że w Europie do czasu kiedy zaczęła się masowe przyjmowanie uchodźców było dużo muzułmanów ale nieradykalnych, którzy nie stanowili pojedynczej jednostce zagrożenia, być może grupie już tak.
    Tyle w tym temacie ode mnie.
    •  
      CommentAuthorLivia
     permalink
    Bo niektórzy niestety lubią wpaść na chwilę, jak coś się dzieje, trochę pojątrzyć i zniknąć jak kamfora.
    --
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    Czyli niektórzy nie mają prawa wyrazić swojego zdania, bo nie przesiadują całymi dniami na forum?
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Jak ktoś aspiruje do miana głownego forumowego moralizatora, to wypadałoby być konsekwentnym ;)
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    Jak już nie ma argumentów, to wtedy ''wali się'' personalnie?
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Nie, o prostu apeluję o rozsądek i konsekwencję.
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    Jakoś zabrzmiało to zupełnie inaczej.
    •  
      CommentAuthor_azja_
     permalink
    No zrobiło się niefajnie hydro. To ja spadam stąd
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Wiesz azja, o co mi chodzi? O to, że obie strony dyskusji tak samo uogólniają i wrzucają do jednego worka, ale jakimś cudem jedni są "be" a drudzy nie. No to zdecydujmy się, jaką postawę przyjąć, bo tak to w żadną stronę nie jest ok.
    •  
      CommentAuthor_azja_
     permalink
    Dobra jestem jeszcze. :)
    Nie wiem kto jest be a kto nie, nie zrozumiałam Cię teraz.
    Gwałty, przemoc także seksualna na dzieciach są generalnie cechą krajów trzeciego świata, macie tu też Indie, Tajlandię, kraje latynoskie oraz też owszem - bardzo dużo, pewnie najwięcej krajów gdzie dominuje islam. I tak - to jest problem, że Merkel zaprosiła trzeci świat do Europy. Ja nie wiem co mam o tym czasami myśleć, nie chcę moralizować nikogo, bo sama jak podkreślałam wcześniej mam różne momentami sprzeczne odczucia, czasami przez to czuję się hipokrytką
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    TEORKA: Nikogo (w krajach muzułmańskich) to nie dziwi, nie oburza i nie szokuje, bo ich religia na to pozwala.

TEORKA: I oczywiście, że wszędzie spotyka się takie zjawiska jak pedofilię, przemoc, gwałty etc ale nie zaprzeczysz [albo pewnie zaprzeczysz, bo masz swoje powody, wiadomo], że w krajach muzułmańskich to się dzieje na ogromną skalę i jest powszechnie uznawane za coś normalnego

Te zdania uwazam za hmmm niedpracowane ....powinnas dodac radykalnych. Bo rzeczywiscie w takim Afganistanie takie rzeczy sie dzieja.
    Piszac ogolnie, w krajach muzulmanskich, afirmujesz ze wiesz na pewno (!!!!) ze tak jest tez i w Maroku, i w Tunezji czy w Algierii.
    A jest to kompletna bzdura.

Wiecie, moj tesc jest bardzo poboznym muzulmaninem, modli sie 5 razy dziennie w meczecie, obchodzi wszystkie swieta itd. Jest ogromnie zaangazowany charytatywnie.
    Obok domu maja dom dziecka. co jakis czas on kupuje ubrania, koce , zabawki dla tych dzieci i im zanosi.
    Ani razu, ani razu nie zajaknal sie nawet o tym czy moglabym zmienic religie ( jestem katoliczka), o chuscie czy jeszcze o czymkolwiek innym.
    Czesto rozmawiamy o religii, kazdy ma swoje zdanie i sie je szanuje.
    Po piatkowych zamachach w Paryzu ( akurat bylismy u tesciow na weekend) tesc z ogromnym przerazeniem ogladal wiadomosci do 2 nad ranem,
    tesciowa wziela cos à la rozaniec i zaczela sie modlic o tych ludzi.

I serio jak czytam ze muzulmanie ( ogolnianie, bez podkreslenia o kim konkretnie piszecie) to tacy siacy owacy, ze to potencjalni pedofile/gwalciciele czy co tam jeszcze,
    to sie zastanawiam czy wy same ten Koran interpretujecie czy jak.
    Wiecie zapewne ze sa wytyczne dotyczace interpretacji....Np Naczelna rada muzulmanska je wydaje, czy glowny Imam.
    Tutaj np . dotyczace zamachow w Paryzu ( po fr, ale mysle ze warto przetlumaczyc, ja nie mam czasu na to )- jihad

Nie chodzi mi o to ze Wy wiecie ze nie wszyscy sa tacy, tylko o to zeby w swoich wypowidziach dodawac to tak wazne slowo radykalni.

Nie chodze w chuscie, nie zmienilam religii, wychodze z domu, spotykam sie z kolezankami w kawiarni, pracowalam ( teraz nie bo mam niemowlaka w domu), zyje normalnie tak jak wy. Mam z islamem doczynienia od lat 10, od 5 na codzien. Nie jestem specjalistka od Koranu.
    Mam te same problemy co wy, spoleczenstwo tutaj tez ma te same problemy. Wszyscy boimy sie zamachow.

Jesli chodzi o zachowanie uchodzcow. Na 10000000% jesli bys zapytala jednego czy drugiego o wersety Koranu to nie bylby Ci w stanie nic odpowiedziec.
    Niestety to tak wlasnie jest :/ Brak kregoslupa moralnego, ktory jest nagminnoscia w krajach takich jak np Afganistan, powoduje takie a nie inne zachowania.
    Jak juz wspomnialam kilka tygodni wczesnije, w zyciu nigdy przenigdy bym nie pojechala do Iranu czy afganistanu, wlasnie z tych powodow o ktorych piszecie.

chyba musze spadac, bo synek sie budzi. Jak mi sie cos przypomni to napisze.
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Kurde dziewczyny, przecież Hydro, Judka i Marion pisały już wielokrotnie, że nam nie chodzi o każdego islamistę, o każdego uchodźcę i tak dalej....Chodzi nam o to, że ta cała fala uchodźców w 80 procentach jeśli nie więcej, to są młodzi zdrowi i silni mężczyźni, którzy z tego co czytam i słyszę, jakoś średnio chcą się asymilować, są dobrze ubrani, mają najnowsze telefony, a Ci którzy tej prawdziwej pomocy potrzebują: kobiety i dzieci, starsi, biedni, zostali tam, na tej strasznej wojnie i umierają od bomb i głodu. Ile razy tu o tym wspominałyśmy ??? Ile jeszcze razy mamy to napisać, że to z ksenofobią ma niewiele wspólnego. Ja mam wrażenie, że piszemy o dwóch zupełnie różnych sprawach. Wy o braku tolerancji dla islamu, my o braku tolerancji dla radykalnego islamu. Wy o braku empatii dla uchodźców, my o strachu przed tymi którzy to tych uchodźców udają, bo tych prawdziwych jest garstka. Skończy się tak, że Ci dorośli mężczyźni zostaną u nas, a naszych ojców, mężów, braci, dziadków poślą na wojnę ? Tego chcemy ? Kto będzie walczył za Syrię na jej własnej ziemi, bo z tego co słychać, ataki z powietrza to za mało... Kogo tam wysłać, skoro Ci mężczyźni są już w Europie? Kto będzie za nich krew oddawał? Nie oczekuję odpowiedzi, zadaję pytania dla przemyślenia.

I jeszcze jedno czego nie rozumiem. Judka siedzi w zasadzie w centrum całego problemu zagrzebana po uszy, zdaje nam tu niemalże relację na żywo. A niektóre z Was jakby nie dowierzają.... pisze o tym że brak kontroli kto wchodzi do Europy, o tym, że policjanci się boją, rozumiecie to? Dorośli faceci z bronią boją się tej całej fali. Zadajcie sobie pytanie dlaczego? No weźcie mi wytłumaczcie, czy uzbrojeni faceci po zęby, w mundurach mają jakąś zbiorą fobię czy o co chodzi? Grecy na wysepkach są osrani ze strachu. Polly też tu pisała, że nie puszcza już swoich dziewczynek nigdzie samych. A Wy ciągle piszecie o naszym urojonym strachu, jakbyście naprawdę nie czytały tego my tu piszemy, artykułów które zostały wrzucone.

Ja wczoraj przeczytałam o Belgistanie i powiem Wam, że artykuł, bardzo wyważony, pisany na chłodno. I tak jest, że w Belgii islamizacja postępuje, czy tego chcemy czy nie i niezależnie od tego jak mocno będziemy się tu spierać.

Podkreślam jeszcze raz i tysięczny napiszę:

Ja Katarzyna, wiem, że nie każdy muzułmanin na świecie czy uchodźca jest terrorystą czy złym człowiekiem. Nie godzę się na takie uogólnienie. Wiem natomiast, że wśród niekontrolowanej fali uchodźców są Ci, którzy chcą mordować w imię swojego Boga, ludzi niewinnych.

Bo im się kino, zbyt kusa spódnica czy makijaż nie podoba.

Treść doklejona: 19.11.15 11:07
    moya212: Wiecie, moj tesc jest bardzo poboznym muzulmaninem, modli sie 5 razy dziennie w meczecie, obchodzi wszystkie swieta itd. Jest ogromnie zaangazowany charytatywnie.
    Obok domu maja dom dziecka. co jakis czas on kupuje ubrania, koce , zabawki dla tych dzieci i im zanosi.
    Ani razu, ani razu nie zajaknal sie nawet o tym czy moglabym zmienic religie ( jestem katoliczka), o chuscie czy jeszcze o czymkolwiek innym.
    Czesto rozmawiamy o religii, kazdy ma swoje zdanie i sie je szanuje.
    Po piatkowych zamachach w Paryzu ( akurat bylismy u tesciow na weekend) tesc z ogromnym przerazeniem ogladal wiadomosci do 2 nad ranem,
    tesciowa wziela cos à la rozaniec i zaczela sie modlic o tych ludzi.

I świat byłby lepszy, gdyby każdy muzułmanin, każdy katolik czy wyznawca innej religii oraz zwykły ateista taki był.
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Dzieki Moya za fajny i cenny głos w dyskusji.
    I przepraszam, bo rzeczywiście nie podkreślając tego o czym napisałaś obrażam i bezpodstawnie oskarżam takich ludzi jak Twój mąż czy Twoi Teściowie.
    Nie miałam takiego zamiaru.

Ale widzisz właśnie fajnie, żebyś się wypowiadala bo się okazuje, że my jednak wiele nie wiemy, nie znamy wielu aspektów.
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    PENNY: Kurde dziewczyny, przecież Hydro, Judka i Marion pisały już wielokrotnie, że nam nie chodzi o każdego islamistę, o każdego uchodźcę i tak dalej

I jeszcze jedno dziewczyny. Islamista to nie zwykly muzulmanin !!!!!
    Definicja lislmisty ( wikipedia ) :
    " Islamista ma dwa znaczenia:
    - (inaczej islamoznawca) to naukowiec, orientalista lub religioznawca, zajmujący się islamem, kulturą lub literaturą muzułmańską
    - zwolennik islamizmu, fundamentalizmu islamskiego "

Wyznawca islamu to muzulmanin a nie islamista. Podkreslam bo i to jest nagminnie mylone.
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Cz y Ktos ogladal wczoraj film o 21,21 na tvp SYRIA-OBLICZA ŚWIETEJ WOJNY?
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    moya212: Wyznawca islamu to muzulmanin a nie islamista. Podkreslam bo i to jest nagminnie mylone.

Dzięki za uwagę, będę pamiętać na przyszłość :)
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    Aha w dzisiejszym wystapieniu premier Francji Valls ostrzega przed mozliwoscia atakow bronia chemiczna i bakteriologiczna. Zaleca sie ostroznosc.
    --
    •  
      CommentAuthor_azja_
     permalink
    PENNY - ja też uważam, że w tej dyskusji więcej nas łączy niż dzieli. Trochę może chodzi o to, że na fali nastrojów antyimigranckich wprowadza się tylnymi drzwiami nastroje ksenofobiczne, rasistowskie? Ciekawa jestem o ile wzrosła ilość czytelników takiego portalu jak np. wpolityce.pl, ile razy zwiększyło się czytelnictwo portalu niezalezna.pl który cytowałam na poprzedniej stronie, który operuje takimi sformuowaniami jak "brudas".

I to jest zupełnie inna sprawa niż uchodźcy, ale niestety te dwie rzeczy się łączą bardzo wyraźnie.
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    _azja_: Trochę może chodzi o to, że na fali nastrojów imigranckich wprowadza się tylnymi drzwiami nastroje ksenofobiczne, rasistowskie?

Bankowo tak jest. To jest po prostu łatwe do zrobienia, bo bazowanie na ludzkim strachu jest chyba jednym z najszybszym sposobów na budowanie poparcia dla czegoś innego. Stąd te zwroty ku prawicy, stąd wygrana i wysokie ostatnie poparcie dla Pisu. Tak się to zgrało u nas wszystko z wyborami, kto wie, czy gdyby tej migracji nie było, to czy dziś Pis miałby taką władzę.. No w każdym razie jest tak jak napisałaś właśnie.
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    A może przyczyna jest dużo prostsza? Złe dotychczasowe rządy, a nie li tylko strach?
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Amazonka: Złe dotychczasowe rządy, a nie li tylko strach?

Ale czyje rządy? Chodzi Ci o przywódców europejskich czy tych w Polsce ? Bo jeśli o tych pierwszych to moim zdaniem Merkel otworzyła puszkę Pandory. Jeśli o to drugie to uważam, że poprzedni rząd ma swoje za uszami. Który nie ma? Teraz mamy Pis, potem kto wie co będzie, jak to mawia mój kolega: wygrali ? czyli przegrali... coś w tym jest. Ja miałam ogromne nadzieje, związane z Dudą i Pis, choć daleko mi do nich i nie głosowałam na nich ani na Szydło. Ale to co się stało w ostatnich dniach, przekreśliło te nadzieję, obnażyło że jednak zadry są i chyba do przodu nie ruszymy. No cóż zobaczymy co będzie za kilka lat.
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Pisałaś o rządach w Polsce. Mam nadzieję, że jednak ruszymy.
    Przywódcy europejscy ostatnio się nie zmieniali.
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Amazonka: Pisałaś o rządach w Polsce.

Też, ale jednocześnie o zwrocie ku prawicy w całej Europie, bo taka tendencja właśnie teraz jest. Ja z tych co się łudzą do samego końca, ale ciągle mam w głowie zdanie Bismarcka "Dajcie Polakom rządzić, a sami się wykończą" :( Chyba pierwszy raz czarno widzę kolejne lata, mam nadzieję, że się ogromnie mylę..
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.