W moim odczuciu w tym przepisie jest zachwiana proporcja między wodą a mąką, tj. za dużo wody na tę ilość mąki... Ja najczęściej ciasto na naleśniki robię na przysłowiowe oko a potem robię "test patelni"... Generalnie nie udało mi się jeszcze znaleźć takiego przepisu, którego nie trzeba by było modyfikować...
Gdzieś czytałam, żeby dodać kolejne jajko, jeśli chce się mieć bardziej elastyczne naleśniki. A może trzeba zmienić proporcje mąki gryczanej do pszennej? Bo może być tak, jak z żytnią - z samej żytniej naleśniki się łamią, dopiero odpowiednia ilość pszennej sprawia, że mają normalne właściwości (pół na pół, o ile dobrze pamiętam).
ja próbowałam raz robić z mąki kukurydzianej i też było ciężko bo były twarde, łamały się i w końcu dałam radę ale były niedobre, twarde i wywaliłam do kosza
Ze szczątków, jakie wyszły, zrobiłam tort naleśnikowy Cukinia, pieczarki, pomidory jako nadzienie. Myślałam, że zostanie na 2. dzień, ale gdzie tam, zniknął od razu.
To chyba o gluten chodzi, bo on jest lepiszczem, jak w mące go jest zbyt mało, to naleśniki nie wyjdą i koniec. Dlatego większy dodatek pszennej załatwia sprawę.
Amazonka, ja robię naleśniki gryczne i są bardzo cienkie i elastyczne:-) nie mam przepisu bo robię "na oko" opierając się oczywiście na składnikach bazowychtj.: mące gryczanej wodzie i jajach ale... zawsze dodaję dodatkowe jajako (lub ubite białko) i zamiast mleka trochę jogurtu naturalnego i wodę lub jeśli nie mam jogurtu trochę masła:-) i zawsze ulepszam propocje po tescie patelni
Znalazłam ciekawy przepis na ciasto z wykorzystaniem musu jabłkowego - jabłkowo-piernikowe. Ono jest w formie tortu, a więc przekładane kremem. Wolę nie używać kremu, więc co może być w zamian, aby przełożyć wilgotne ciasto? Herbatniki? Wafel?
No bo to pesto w słoiku ma ponoć w składzie ser, który mógł być wytworzony z mleka niepasteryzowanego... Nie wiem tak mi powiedziała szwagierka jak przywiozła to pesto z Holandii...
Zresztą, polecam zrobienie sobie pesto samemu, w domu - 5 minut roboty, wiesz, jakie składniki wkładasz, a smak jest nieporównywalnie lepszy od tego słoikowego.
Moje ulubione (składniki "na oko"): - rukola (kupuję w opakowaniach po 125 g, jednorazowo zużywam połowę) - pestki dyni - może ze dwie spore garście - czosnek - 2-3 ząbki - wycisnąć albo posiekać - ser pecorino romano - spory kawałek (może z 50 g?) - zetrzeć na tarce - oliwa W oryginale trzeba ucierać to wszystko w moździerzu, ale co tam - ładuję do takiej siekającej przystawki do blendera, w pół minuty się wszystko ładnie rozdrabnia, potem leję oliwę, żeby nabrało odpowiedniej konsystencji, mieszam i gotowe.
A kombinacji tak naprawdę jest wiele - można różne zielska dodawać (bazylia, pietruszka, ponoć nawet szpinak niektórzy dają), różne pestki i orzechy (słonecznik, dynia, orzechy włoskie, piniowe, migdały) i różne sery (ale tu istotne - musi być coś naprawdę dobrej jakości, parmezan, grana padano, pecorino, a z naszych to o ile się nie mylę bursztyn jest dobry, w każdym razie oszczędzać się nie opłaca, nie ten smak). Jest też wersja z suszonymi pomidorami zamiast zielonego.
Mniam ... moj najczesciej przygotowany obiad wyglada tak.... Dla 4osob! - szklanka soczewicy (suchej drobnej) - surowa kielbasa pokrojona w paski dlugosci 3,4cm - sos pomidorowy - olej - czosnek - kostka rosolowa - sol pieprz
Dno niewielkiego garnka zalewam olejem... dodaje wody (pol garnka), wrzucam wczesniej oplukana soczewice, surowa kielbase, troche sosu pomidorowego (dla zabarwienia tak z pol szklanki) i czekam az sie zagotuje.... po czym dodaje kostke rosolowa i zabek czosnku.... sol pieprz do smaku jak kto woli :) po zagotowaniu makaronu (drobnego) mieszam z uzyskanym sosem z soczewicy.... vuala gotowe :)
Drożdże wymieszać z wodą i cukrem. Gdy urosną wlać do mąki. Dodać 2 łyżki oliwy oraz sól. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce. kiedy podwoi objętość uformować je w kulę. Rozwałkować na okrągły placek. Na to przecier pomidorowy i cała reszta która lubisz. Piec 15 min w 220 stopniach. Smacznego
Karinazosia, też miałam ostatnio prikaz zrobić pizzerinki (córka w wieku podatnym na reklamy ) Nessie, wykorzystam pomysł Twojego teścia przy najbliższej okazji. U nas ciasto robi się "na oko", to samo dodatki, ale najszybciej u nas schodzi, o zgrozo, z oliwkami i... śledziem w oleju po gdańsku
Ja tam od biedy zrobiłam małe pizze (pizzy? jak to się odmienia?). Do wyboru były z szynką i pomidorem oraz ze śledziem i oliwkami, pieczarek z pomysłu na... brak A tuńczyk to szlagier - z fetą mniam....
Jak już jesteśmy przy pomysłach Winiary, to ja jestem zdruzgotana nuggetsami klasycznymi. Zrobiłam z piekarnika i po przepisowych 20 min. były twarde, suche i niesmaczne. Jak ktos tego próbował np. smażonego na patelni albo w frytownicy, to czekam na opinie, bo chyba już się nie skuszę, jak się nie da tego przygotować tak, żeby było chrupiące i soczyste. A może ktoraś ma przepis na taką panierkę, żeby można ją było sobie przygotować samemu?
Fretka_Flynn: Jak ktos tego próbował np. smażonego na patelni albo w frytownicy
ja jadłam z frytownicy i były pyszne, soczyste i chrupiące także spróbuj kolejny raz tak bo w piekarniku to właśnie jest ryzyko, że wyschną na wióry...
Fretka_Flynn: A może ktoraś ma przepis na taką panierkę, żeby można ją było sobie przygotować samemu?
Ja mam bardzo prosty przepis- zdradził mi go pewien kucharz :-) Mięsko trzeba obtoczyć w mące, potem w jajku, potem znów w mące (do tej ostatniej mąki warto wsypać np. papryki)- a następnie wrzucić do frytownicy . Za każdym razem, gdy to zrobię, goście zjadają w mgnieniu oka
aguncia: fakt, zle mi sie zacytowalo. sorry agus el
Nic się nie stało- mnie tez przyda się Twoja sugestia. A tak na marginesie- chyba powinnam zmienić nick, skoro od ponad roku jestem Aga K., a nie Aga (e)L
Pytała Fretka, czyli Aga Wu Dzięki, takie pomysły już mam obcykane ;) Z sezamem skrzydełka na ostro są boooskie... A panierkę, jak któraś ma ochotę poeksperymentować i zachwycić gości, to jeszcze radzę wypróbować z płatków kukurydzianych: potłuczone płatki lub zmielone na grubym sicie w maszynce do mięsa, jajko i jeszcze raz płatki. Smak bardzo zbliżony do takich typowych fast-foodowych nuggetsów, ale mimo wszystko ciągle czegoś im brak do takich z KFC na przykład